Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Διφενμπάχια : Ένα εντυπωσιακό τροπικό φυτό για μεγάλους εσωτερικούς χωρους

Η διφενμπάχια ή dieffenbachia είναι ένα όμορφο φυλλώδες φυτό της οικογένειας των αροειδών, κατάγεται από τα δάση της τροπικής Αμερικής. Έχει αειθαλές εντυπωσιακό φύλλωμα πράσινου, κιτρινοπράσινου και κρεμ χρώματος, με ακανόνιστα σχέδια όπου σχηματίζουν κηλίδες, στίγματα ή γραμμές. Πολυετές φυτό που ενδείκνυται για μεγάλους χώρους, αφού μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος. Όταν ανθίσει, τα φύλλα σταματούν να βγαίνουν. Αναπτύσσεται σε φωτεινά έως ημισκιερά μέρη όπου υπάρχει ζεστό και υγρό περιβάλλον. Δεν αντέχει στις ακτίνες του ήλιου, τα ρεύματα και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Κατά την ανθοφορία θέλει άφθονο πότισμα, αντιθέτως την περίοδο της ανάπαυσης μέτριο πότισμα, γεμίζοντας το πιατάκι της γλάστρας με νερό χλιαρό αφήνοντας το φυτό να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και στη συνέχεια αδειάστε το πιατάκι. Ψεκάζετε συχνα και καθαρίζετε τα φύλλα της με χλιαρό νερό. Λιπαίνετε το καλοκαίρι κάθε 15 ημέρες ώστε να βοηθηθεί το φυτό. Αν θέλει μεταφύτευση η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή. Απομακρύνετε τα κίτρινα φύλλα για να δυναμώσει το φυτό. Προσοχή, Η διφενμπάχια είναι δηλητηριώδες και ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής σε μείγμα εδάφους με υψηλή θερμοκρασία. Τι να προσέχετε με την διφενμπάχια. Η διφενμπάχια είναι ένα πολύ όμορφο φυτό. Έχει όμορφο και πλούσιο φύλλωμα. Θέλει αρκετό φως, αλλά δεν πρέπει να το βλέπουν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα πάθει αμέσως έγκαυμα το φυτό. Ποτίζετε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες και δεν πρέπει να υπάρχει νερό στο πιατάκι Είναι από τα φυτά που δεν αγαπά το λίπασμα. Μια φορά την άνοιξη υγρό λίπασμα και μια φορά το φθινόπωρο φθάνει. Επίσης, απομακρύνετε τα κίτρινα φύλλα. Τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη. Η "Dieffenbachia" είναι ένα πολύ όμορφο φυτό, και τοποθετείται συχνά σε σπίτια και γραφεία. Στα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα, η επαφή με Dieffenbachia και το μάσημα μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα και ερεθισμό του στόματος, υπερβολική έκκριση σάλιου, και τοπικό οίδημα. Να την κρατάτε μακριά από ζώα και παιδιά! Διεφεμπάχια, Όμορφο φυλλώδες φυτό της οικογένειας των αροειδών από τα δάση της τροπικής Αμερικής. Έχει αειθαλές εντυπωσιακό φύλλωμα με ακανόνιστα σχέδια (κηλίδες, στίγματα ή γραμμές) σε πράσινο, κιτρινοπράσινο και κρεμ χρώμα. Διατηρείται πολλά χρόνια και ενδείκνυται για μεγάλους χώρους, αφού μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 μ. ύψος. Όταν ανθίσει, τα φύλλα σταματούν να βγαίνουν, γι’ αυτό οι λάτρεις των φύλλων της κόβουν τα λουλούδια.


Προσοχή: το φυτό είναι δηλητηριώδες και ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Η διφφενμπάχια χρειάζεται όλο το χρόνο ζέστη και πολλή υγρασία, καθώς επίσης κι ένα μέρος φωτεινό έως σκιερό, αλλά χωρίς ήλιο. Δεν αντέχει τα ρεύματα και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Κατά τη βλαστική περίοδο θέλει άφθονο πότισμα, ενώ την περίοδο της ανάπαυσης μέτριο πότισμα και με χλιαρό νερό καλύτερα από το πιατάκι της γλάστρας. Ψεκάστε την τακτικά και καθαρίζετε τα φύλλα της με χλιαρό νερό. Ενδείκνυται και για υδροκαλλιέργεια. Το καλοκαίρι ρίξτε ελαφρό λίπασμα κάθε 1-2 βδομάδες. Την άνοιξη αλλάξτε της γλάστρα. Μπορείτε να κλαδέψετε τα μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά μόλις μπει το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής σε μείγμα εδάφους με υψηλή θερμοκρασία. Είδη και ποικιλίες. Dieffenbachia amoena με υβρίδια ιδιαίτερα δημοφιλή. Έχουν άσπρα και κρεμ σταμπωτά φύλλα μήκους μέχρι και 60 εκ. Dieffenbachia maculata με άσπρες και πράσινες κηλίδες. Ή διφενμπάχια είναι ένα πολύ όμορφο φυτό χάρη του όμορφου και πλούσιου φυλλώματός του. Θέλει αρκετό φως αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα δημιουργίσει αμέσως έγκαυμα. Ποτίζουμε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες. Ποτίζουμε αρκετά όταν ποτίζουμε αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πιατάκι να το αδειάζουμε αμέσως. Είναι από τα φυτά που δεν αγαπά το λίπασμα. Μια φορά την άνοιξη υγρό λίπασμα και μια φορά το φθινόπωρο φθάνει. Επίσης να απομακρύνουμε τα κίτρινα φύλλα. Τροπικής αισθητικής η Διφενμπάχια, αναπτύσσεται μεταξύ 30 πόντων και 2 μέτρων, χαρίζοντας ζωντάνια στους εσωτερικούς χώρους. Ευδοκιμεί σε κανονική προς ψυχρή θερμοκρασία δωματίου, αγαπάει το υγρό χώμα και τις μεσαίες προς χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Όλοι οι χώροι του σπιτιού έχουν να κερδίσουν από την ομορφιά και την καθαριστική επίδραση των φυτών. Κάποια είδη, όμως, προσφέρονται περισσότερο και αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένους χώρους. Για να είναι τα φυτά σας υγιή. Κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό, φως, σύσταση χώματος κλπ. Ενημερωθείτε για τις ανάγκες των καινούργιων φυτών που αποκτάτε. Παρατηρείτε τακτικά το χώμα και το φυτό, ώστε να αντιλαμβάνεστε πότε έχει ανάγκη από πότισμα. Όταν ποτίζετε φυτά σε γλάστρες που έχουν πιατάκι από κάτω, αδειάζετε το παραπανίσιο νερό για να μη σαπίσουν οι ρίζες. Εξασφαλίστε στα φυτά μια θέση μακριά από πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά ή τζάκι, σε ένα σημείο που να καλύπτει την ανάγκη τους για φως, ώστε να αναπτύσσονται καλά και να φωτοσυνθέτουν.


Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να καταβρέχετε τα φύλλα με νερό και να τα καθαρίζετε, αν χρειάζεται, με ένα πανί από τη σκόνη. Να αφαιρείτε, επίσης, τα κίτρινα ή σάπια φύλλα, καθώς και τα ώριμα λουλούδια, για να παραμένει το φυτό υγιές και εύρωστο. Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού χωρίς να εκθέτετε τα φυτά άμεσα σε ψυχρά ρεύματα. Έτσι, ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι και τα φυτά έχουν το φρέσκο και καθαρό αέρα που χρειάζονται. Καλό είναι να λιπαίνετε τα φυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα με υδροδιαλυτά λιπάσματα. Καθώς αναπτύσσονται σε τεχνητές συνθήκες, η τροφή που θα τους παρέχετε θα τα βοηθήσει να έχουν καλύτερη υγεία και ανάπτυξη. Την άνοιξη ή το καλοκαίρι ή όποτε ο καιρός το επιτρέπει, καλό είναι να βγάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου για λίγες μέρες έξω, να καταβρέχετε καλά τα φύλλα, αν χρειάζεται να αλλάζετε γλάστρα και να κάνετε ελαφρύ κλάδεμα σε όποια είδη το δέχονται. Παρατηρείτε συχνά τα φυτά σας, αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη από τις προσβολές. Αν κάποιο φυτό παρουσιάσει πρόβλημα, απομακρύνετέ το από τα άλλα και συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό, προκειμένου να το αντιμετωπίσετε και να μην εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα φυτά. Στους εσωτερικούς χώρους, οι προσβολές εξαπλώνονται ραγδαία. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, θα πρέπει να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο για να μην επιβαρύνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με τοξικά χημικά. 6 λόγοι για να συγκατοικήσετε με φυτά :
• Λειτουργούν ως «συστήματα» καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα.
• Αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας στο χώρο.
• Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα.
• «Απορροφούν» με τη φυλλωσιά τους τους θορύβους.
• «Φιλτράρουν» τη σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια.
• Μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν.
Πηγή : http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/4692/fyta-eswterikoy-xwroy-filtra-gia-ton-aera-toy-spitioy/
http://fytognoseis.blogspot.is/2012/02/dieffenbachia.html?m=1
http://emedi.gr/εναλλακτικές-θεραπείες/βότανα/item/5158-τι-να-προσέχετε-με-την-διφενμπάχια.html#
http://phyto.gr/dleffifempaxia/
http://fytosymvoules.blogspot.is/2010/11/dieffenbachia.html?m=1
http://www.mycare.gr/anthektika-fyta-gia-esoteriko-xoro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...