Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Βριέζια : Ένα τροπικό φυτό από την Αμερική για εσωτερικούς χώρους

Ονομασία : Βριέζια, Φωτισμός: Μέτριος,  Καταγωγή ,: Γουϊάνα : Θερμοκρασία :18oC-30oC, Περιγραφή : Φυτό με στενόμακρο άκαμπτο φύλλωμα σε σχήμα ρόδακα και βράκτια άνθη σε σχήμα λόγχης κόκκινου χρώματος (η συγκεκριμένη ποικιλία), της οικογενείας των βρομελιωδών. Φυτό κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Υγρασία: Ψεκασμός στα φύλλα, Πότισμα : Μέτριο, Ιδιαιτερότητες : Φροντίζουμε να ρίχνουμε νερό και μέσα στον ρόδακα. Η Βριέζια είναι ένα από τα λεγόμενα επίφυτα, αυτό σημαίνει πως στη Λατινική Αμερική από όπου και κατάγεται δε θα την δούμε να φυτρώνει από το χώμα αλλά να αγκαλιάζει με τις ρίζες της, τους κορμούς των δένδρων. Στη χώρα μας όμως θα την βρούμε σε γλάστρα με χώμα στολίζοντας μια γωνιά του σπιτιού μας. Έχει στενόμακρα σκούρα πράσινα φύλλα που σχηματίζουν ρόδακα και βράκτια άνθη σε διάφορους χρωματισμούς όπως κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί και βυσσινί. Η θέση που θα δώσουμε σε αυτό το φυτό θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό ή ημισκιερό σημείο του σπιτιού μας που δεν θα δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου και δεν θα επικρατούν απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι από 16-20 C. Ιδανικό επίσης θα ήταν να υπάρχει μια ικανοποιητική υγρασία στην ατμόσφαιρα με την οποία το φυτό μας θα τα πάει πολύ καλά. Ποτίζουμε τη Βριέζια όταν το χώμα θα έχει σχεδόν στεγνώσει από την τελευταία φορά που ποτίσαμε. Το χειμώνα θα χρειαστεί να ελαττώσουμε τη συχνότητα ποτίσματος σε σχέση με το καλοκαίρι. Τα φύλλα αυτού του φυτού, στο κέντρο σχηματίζουν ρόδακα από όπου και αναπτύσσεται το λουλούδι, στο σημείο αυτό θα πρέπει κάθε τόσο να ρίχνετε νερό και κατά προτίμηση βρόχινο ή αποσταγμένο, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και για το πότισμα της Βριέζιας. 


Όταν το φυτό είναι στην περίοδο της ανάπτυξης του θα ρίξουμε λίπασμα είτε σε υγρή είτε σε στερεή μορφή. Χρησιμοποιήστε αφράτο χώμα τύρφης για να την μεταφυτέψετε. Για τον πολλαπλασιασμό της με σπόρο πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτός είναι φρέσκος. Ο πιο εύκολος και σίγουρος όμως τρόπος να αποκτήσουμε ένα καινούριο φυτό βριέζιας είναι να φυτέψουμε σε ξεχωριστή γλάστρα, τις παραφυάδες που αναπτύσσονται δίπλα στο μητρικό φυτό. Αυτό που πρέπει κυρίως να προσέχουμε ώστε να διατηρούμε την Βριέζιά μας υγιή είναι το νερό ώστε να μην είναι υπερβολικό και προκληθεί σάπισμα στις ρίζες αλλά ούτε και πολύ αραιό ώστε να βρεθεί το φυτό μας σε συνθήκες ξηρασίας τις οποίες δεν ανέχεται καθόλου. Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευτείτε τον ειδικό γεωπόνο. Μπορείτε να μας στέλνετε φωτογραφίες και απορίες ώστε να γίνεται η σωστή διάγνωση. H Vriezia ή Βριέζια είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα έντονα χρώματα του άνθους της και οι παραλλαγές στο φύλλωμά της. Ευδοκιμεί σε θέσεις ημισκιάς και σκιάς και μέτριο έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαιρέσεις και σπόρους και συνήθως προσβάλλεται από ψωρίαση. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Η Βριέζια είναι επίφυτο,δηλ αναπτύσσεται στους κορμούς άλλων φυτών. Αυτό που βλέπουμε ως άνθος στο φυτό είναι βράκτια φύλλα σε σχήμα αστεριού σε έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα που το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά. Θέλει αρκετή υγρασία γι' αυτό και το καλοκαίρι θα πρέπει να ψεκάζεται το φύλλωμά του καθώς και να διατηρείται το χώμα του υγρό. Ένδειξη ότι το φυτό θέλει πότισμα είναι όταν τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού παίρνουν καστανό χρώμα και αρχίζουν να μαραίνονται. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες των φύλλων παίρνουν καστανό χρώμα.


Είναι ανθεκτικό στις περισσότερες συνθήκες αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε έντονο φωτισμό και σε θερμοκρασία 15-18 C το χειμώνα και 18-24 C, με ανώτερη τους 27 C το καλοκαίρι. Άλλο ένα χαρακτηριστικό λουλούδι της οικογένειας των Βρομελιιδών (Bromeliaceae), είναι και η Βριέζια η Λαμπρά (Vriesea Splendens), ένα ταπεινό επίφυτο, το οποίο και κατάγεται από τη μακρινή Λατινική Αμερική. Όποιος κηπουρός καλλιεργητής έχει ασχοληθεί με την καλλιέργεια κάποιου άλλου γένους της ίδιας οικογένειας, με την Αιχμαία (Aechmea) δηλαδή ή ακόμα και με τον Ανανά (Ananas), έχει κατά γενική ομολογία τις βάσεις, για την καλλιέργεια και του συγκεκριμένου φυτού· ενός φυτού μάλιστα, το οποίο ανήκει στα σημαντικότερα αυτής της ομάδας! Πάμε να γνωρίσουμε παρέα μαζί λοιπόν, το νέο, μικρό μας φίλο! Βοτανικό Όνομα : Βριέζια η Λαμπρά (Vriesea Splendens), Άλλες Ονομασίες : Βριέζεα, Βριέζα, Οικογένεια: Βρομελιίδες (Bromeliaceae).Πληροφορίες: Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αυτής οικογένειας, έτσι και το συγκεκριμένο, σχηματίζει ροζέτα κατά την ανάπτυξη του. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η καλλιέργεια του, λίγοι κηπουροί καλλιεργητές καταφέρνουν να βγουν αλώβητοι, μετά από την όποια "αναμέτρηση"! Ανθοφορία : Η ανθοφορία πραγματοποιείται μία και μοναδική φορά, πριν ολόκληρο το λουλουδι οδηγηθεί με κάθε "επισημότητα", στον θάνατο. Βασική Φροντίδα : Παραδοσιακά, ανήκει στα λουλούδια εσωτερικού χώρου, οπότε χρειάζεται σταθερές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα, ώστε να αναπτυχθεί καλά. Επιπροσθέτως, απαιτεί θέσεις με καλό, φιλτραρισμένο φως, αφράτα εδάφη, μέτριας συχνότητας ποτίσματα και κάποιες λίγες λιπάνσεις. Πρόσθετες Πληροφορίες : Καθώς το λουλούδι αυτό οδηγείται προς τη δύση της ζωής του, νέα λουλούδια αναπτύσσονται γύρω του σιγά σιγά, αργά και σταθερά. Το χώρισμα αυτών ακριβώς των φυτών λοιπόν τέλος, ορίζεται κι ως ο καταλληλότερος τρόπος πολλαπλασιασμού, για την αγαπητή αυτή πόα.
Πηγή :  http://www.fytomageia.gr/index.php/shop/phutorio/phuta-esoterikou-xorou/197.html
http://www.valentine.gr/vriesea_1.php
http://www.anthopoleia.com/clf.asp?clplants_id=52&ftcd=8
http://www.smaragdokipos.gr/product.aspx?pro=ba220e80-cb16-489e-8246-c74bb9076357
http://www.anthokipos.com/el/vasikh-frontida-vskfr/8-poes-vskfr/385-vriezia-i-lampra-vriesea-splendens.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...