Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Μονστέρα : Ένα αργής ανάπτυξης τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

Η μονστέρα ή monstera είναι ένα αργής ανάπτυξης φυτό εσωτερικού χώρου κατάγεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού και ανήκει στην οικογένεια των αροειδών. Τα νεαρά φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς που με τον καιρό σχηματίζουν ανοίγματα ανάμεσα στις νευρώσεις και βαθιές σχισμές. Είναι γυαλιστερά με υφή δέρματος, δεν πέφτουν και μπορούν να φτάσουν τα 60 εκατοστά ύψος. Όταν φτάσουν σε μεγάλη ηλικία σχηματίζουν εναέριες ρίζες, οι οποίες μόλις αγγίξουν το χώμα, προσκολλώνται και απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Τα μεγάλα και ώριμα φυτά βγάζουν άνθη και καρπούς. Καλλιεργείται σε φωτεινούς αλλα και σε σκιερούς εσωτερικούς χώρους. Τα φύλλα της μεγαλώνουν γρήγορα εφόσον δέχονται αρκετό φως αλλά όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου. Χρειάζεται αρκετή υγρασία αλλά και καλή στήριξη εφόσον αναρριχάται. Ποτίζουμε καλά με χλιαρό νερό το καλοκαίρι εφόσον το χώμα αρχίσει να στεγνώνει, ενώ τον χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα. Λιπαίνετε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε 15 ημέρες ώστε να βοηθήσετε το φυτό. Σημαντικό είναι τα φύλλα της να ψεκάζονται και να καθαρίζονται με χλιαρό νερό και πάνω και κάτω ώστε να περιορίσουμε τις ασθένειες. Μεταφυτεύστε σε καινούργια γλάστρα κάθε χρόνο, ενώ αργότερα κάθε 2-3 χρόνια. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα από τους βλαστούς της βάσης αρκεί να είναι γύρω στα 15εκατοστά ή και αν την μπολιάσετε. Βάλτε τις εναέριες ρίζες στο χώμα ή στο νερό. Θα το λέω για πάντα πως τα φυτά είναι καλύτερος τρόπος διακόσμησης, ειδικά τα αειθαλή και καταπράσινα. Και ποιος, λοιπόν, δεν δελεάστηκε από τα καταπράσινα, λαμπερά φύλλα της Μονστέρα; 


Για εσάς που θέλετε να αγοράσετε/ήδη έχετε μια Μονστέρα, ορίστε όλες οι συμβουλές για την φροντίδα, ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό της! Πως το λεν, πως το λεν το παλικάρι: Μονστέρα (Στα αγγλικά: Monstera deliciosa επιστημονικά και Swiss cheese plant στην καθομιλουμένη). Καταγωγή και Ταπεραμέντο: Η Μονστέρα προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια των αροειδών . Είναι αναρριχητικό φυτό (σκεφτείτε τον κισσό, έτσι και αυτή αναρριχάται και καλύπτει ολόκληρους τοίχους ή δέντρα). Τα φύλλα της είναι γυαλιστερά: τα νεαρά φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς που με τον καιρό σχηματίζουν ανοίγματα ανάμεσα στις νευρώσεις και βαθιές σχισμές διαφόρων μεγεθών. Καθ’ όλη την ανάπτυξή τους τα φυτά σχηματίζουν εναέριες ρίζες, οι οποίες μόλις αγγίξουν το χώμα, μεγαλώνουν λευκά ριζίδια τα οποία απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Τα ώριμα φυτά παράγουν και, βρώσιμους, καρπούς! Για μια θέση στον ήλιο: Ανέχεται τις ημισκιερές θέσεις, αλλά αναπτύσσεται γρηγορότερα σε σημεία με έντονο έμμεσο φως. Δεν συμπαθεί άμεση επαφή με τις ακτίνες του ηλίου, οπότε εάν παρατηρήσετε καφέ κηλίδες στα φύλλα της μπορεί να είναι από ηλιο-εγκαύμάτων. Θερμοκρασίες: Αναπτύσσεται άνετα σε θερμοκρασίες 18°-30°C, και όχι σε λιγότερους από 10°-14°C. Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και...: Φυτέψτε την σε γλάστρα με καλή αποστράγγιση (π.χ. σε γλάστρα με τρύπα, με χαλίκια στο κάτω μέρος τα γλάστρας, αφράτο φυτόχωμα). Μετά από κάθε πότισμα σιγουρευτείτε πώς δεν υπάρχει λιμνάζων νερό στο πιατάκι της γλαστρας (εκτός κι αν φεύγετε σε διακοπές), διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες. Εάν η επιφάνεια του χώματος αρχίσει να αναπτύσσει μούχλα, μειώστε τα ποτίσματα. Ποτίστε την όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει, άλλα όχι τόσο που το χώμα να ξεραθεί, να σχηματίσει ρωγμές και αποκολληθεί από τα τοιχώματα της γλάστρας. Ποτίστε την με χλιαρό νερό. 


Τους ζεστούς μήνες 2-3 ποτίσματα (για μέτριες γλάστρες) το μήνα είναι αρκετά. Υπόψιν πώς στις μικρότερες γλάστρες το χώμα στεγνώνει γρηγορότερα. Τους κρύους μήνες χρειάζεται λιγότερο πότισμα, 1-2 φορές τον μήνα είναι αρκετές. Εάν μένετε σε περιοχή όπου το νερό της βρύσης χλωριώνεται, γεμίστε μερικά μπουκάλια με νερό, περιμένετε 30’ περίπου να εξατμιστεί το χλώριο και μετά ποτίστε με αυτά το φυτό. Λατρεύει την ατμοσφαιρική υγρασία, οπότε μπορείτε να την ψεκάζετε ή να της κάνετε περιστασιακά ντουζ. Λίπασμα και μεταφύτευση: Ιδανικά μπορείτε να της ρίχνετε λίπασμα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε 15 ημέρες. Μεταφυτεύστε την σε καινούργια γλάστρα κάθε χρόνο όσο είναι μικρή, ενώ αργότερα κάθε 2-3 χρόνια. Όπως βολεύεται κανείς: Τοποθετείστε το φυτό σε ένα άνετο σημείο από το οποίο δεν περνάτε συχνά, για να μην τσακίζετε καταλάθος τα φύλλα και τα βλαστάρια της. Να την περιστρέφετε, επίσης 2-3 φορές την εβδομάδα ώστε να μην γύρει ασύμμετρα προς το παράθυρο και χάσει το φουντωτό σχήμα της. Ιδιαίτερες τσαχπινιές: Χρειάζεται καλή στήριξη για να μην γύρει όσο αναρριχάται, και δέσιμο των κύριων βλαστών της πάνω στο στήριγμα. Μην κόβετε τις εναέριες ρίζες, αλλά τοποθετείστε της στην επιφάνεια του χώματος, μιας και μπορούν να μετατραπούν σε κανονικές ρίζες σε επαφή με την υγρασία του χώματος. Επίσης, αν τα φύλλα σκονίζονται (και κλείνουν οι πόροι τους) υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει διάφορες ασθένειες. Σκουπίστε τα φύλλα της με ένα καθαρό πανί και νερό, ενώ αν είναι εύκολο να την μεταφέρετε στο μπάνιο, προσφέρετέ της ένα ντουζ. Ανθοφορία/καρποφορία: Με καλή φροντίδα και κατάλληλες συνθήκες η Μονστέρα μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει. Τα λουλούδια της είναι μικρά και υπόλευκα, και οι, μωβ, καρποί της σχηματίζονται 1 χρόνο μετά την ανθοφορία. Μόνο τα ώριμα φρούτα είναι βρώσιμα και μη τοξικά. Πολλαπλασιασμός: Η Μονστέρα μπορεί να ξεφύγει, και να αρχίσει να αναπτύσσεται άτσαλα πολύ εύκολα. Θα σας πρότεινα να κόβετε όσο κλαδιά "καταστρέφουν" το ιδανικό της σχήμα, και να τα χρησιμοποιείτε για να πολλαπλασιάσετε το μητρικό φυτό σας. Κόψτε ένα οποιοδήποτε κλαδί που περιλαμβάνει ρόζο, με 1-2 τμήματα εναέριων ριζών. Βάλτε το κλαδί σε ένα δοχείο με νερό και από τις καφέ εναέριες ρίζες θα αναπτυχθούν, φρέσκες λευκές. Όταν μεγαλώσουν μερικά εκατοστά, φυτέψτε το νέο φυτό σε μια καινούργια γλάστρα.
Πηγή : http://fytognoseis.blogspot.co.id/2012/02/monstera.html?m=1
https://www.inwhirlofinspiration.com/blog-gr/2017/1/monstera-deliciosa-tips-for-caring

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...