Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Γκουζμάνια : Το τροπικό φυτό από την Αμερική ώς φυτό εσωτερικού χώρου στην Ελλάδα

Η γκουζμάνια ή guzmania στην φύση ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά μεγάλων δέντρων, κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής  και ανήκει στην οικογένεια του ανανά. Έχει μακριά φύλλα όπου σχηματίζουν ψηλές και πλατιές ροζέτες που φτάνουν τα 50 εκατοστά ύψος, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Έχει πολύ όμορφα κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα βράκτια φύλλα, δημιουργώντας μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα, τα οποία συνήθως διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα ίδια τα άνθη. Αναπτύσσεται σε φωτεινά έως ημισκιερά μέρη όπου υπάρχει ζεστό (από 18 βαθμούς Κελσίου και πάνω) και υγρό περιβάλλον. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται πολύ καλό πότισμα (2 φορές την εβδομάδα) με μαλακό νερό και ψεκασμό των φύλλων της. Αντιθέτως τον χειμώνα ελλατώστε το πότισμα (1 φορά την εβδομάδα). Ποτίζετε στο κέντρο του ρόδακα. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Η λίπανση κάθε 15 ημέρες από Μάρτιο έως Αύγουστο θα βοηθήσει το φυτό. Μεταφύτευση δεν χρειάζετε να κάνετε αφού το φυτό μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας πεθαίνει.Πολλαπλασιάζεται, αποκολλώντας τις παραφυάδες που σχηματίζονται στη βάση του μητρικού φυτού και φυτεύοντάς τες σε άλλη γλάστρα όπου θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν. Η άκρως εντυπωσιακή γκουζμάνια είναι φυτό εσωτερικού χώρου και κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικήςκαι ανήκει στην οικογένεια του ανανά. Το ασυνήθιστο όνομα της οφείλεται στον γνωστό συλλέκτη φυτών Α.Gurman. Το άνθος της, στην ουσία είναι φύλλα σε σχήμα αστεριού με κόκκινες, φούξια, πορτοκαλί, ή και βυσσινί αποχρώσεις το οποίο μπορεί να διατηρηθεί περίπου για μισό χρόνο. Για να αναπτυχθεί σωστά η Γκουζμάνια χρειάζεται φωτεινό μέρος και κυρίως περιβάλλον με πολύ υγρασία και ζέστη. Δεν της αρέσουν οι θερμοκρασίες κάτω από 18 C. Η Γκουζμάνια είναι φυτό που θέλει άφθονο νερό κυρίως το καλοκαίρι, και φροντίζουμε να την δροσίζουμε ψεκάζοντας τα φύλλα της. Το χειμώνα ελαττώνουμε λίγο το πότισμα. Επίσης ρίχνουμε νερό στο κέντρο του φυτού δηλαδή στο ρόδακα (κατά προτίμηση βρόχινο). Από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο θα χρειαστεί οργανικό λίπασμα κάθε 15-20 ημέρες. Για τον πολλαπλασιασμό της θα ξεριζώσουμε τον Απρίλιο τις παραφυάδες που αναπτύσσονται στη βάση του φυτού, αφού βγάλουν ρίζες και τις μεταφυτεύσουμε,χρησιμοποιώντας πάντα χώμα εσωτερικού χώρου ή τύρφη. Κάνοντας υπομονή 2 περίπου χρόνια θα τις δούμε και να ανθίζουν. Το χώμα θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία αλλά όχι σε σημείο που να δημιουργηθούν μύκητες και βακτήρια.


Για οποιαδήποτε απορία συμβουλευτείτε τον ειδικό γεωπόνο. Στείλτε μας στην ιστοσελίδα ώστε να δώσουμε τη λύση στο πρόβλημά σας. Έχει στενά γυαλιστερά έντονα πράσινα φύλλα, μήκους μέχρι και 40 εκατοστών και ζωηρόχρωμα βράκτεια. Θέλει άφθονα ποτίσματα την ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή περίοδο. Η γκουζμάνια ή guzmania στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Στη φύση ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά μεγάλων δέντρων, κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και ανοίκει στην οικογένεια του ανανά. Έχει μακριά φύλλα όπου σχηματίζουν ψηλές και πλατιές ροζέτες που φτάνουν τα 50 εκατοστά ύψος, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Έχει πολύ όμορφα κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα βράκτια φύλλα, δημιουργώντας μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα, τα οποία συνήθως διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα ίδια τα άνθη. Αναπτύσσεται σε φωτεινά έως ημισκιερά μέρη όπου υπάρχει ζεστό (από 18 βαθμούς Κελσίου και πάνω) και υγρό περιβάλλον. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται πολύ καλό πότισμα (2 φορές την εβδομάδα) με μαλακό νερό και ψεκασμό των φύλλων της. Αντιθέτως τον χειμώνα ελλατώστε το πότισμα (1 φορά την εβδομάδα). Ποτίζετε στο κέντρο του ρόδακα. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Η λίπανση κάθε 15 ημέρες από Μάρτιο έως Αύγουστο θα βοηθήσει το φυτό. Εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο δεν θέλει πολύ περιποίηση. Τοποθετείται πάνω σε τραπέζι αφού παραμένει σε χαμηλό ύψος. Προτιμά τις θέσεις που είναι σχεδόν στη σκιά και δεν πέφτει το φως απευθείας πάνω τους. Όσον αφορά το πότισμα, είναι καλύτερα αν μπορούμε να αποφεύγουμε το νερό της βρύσης. Το νερό πρέπει να το ρίχνουμε στην εσοχή απ' όπου εμγφανίζεται το άνθος της. Επίσης πρέπει να αλλάζουμε συχνά το νερό ώστε να μην σαπίσει. Λόγω του εύκρατου κλίματος στη χώρα μας μπορούν να ευδοκιμήσουν με σχετική ευκολία διάφορα τροπικά φυτά και είδη, εκτός των χειμωνιάτικων μηνών όπου απαιτείται κάποια προφύλαξη. Η καλλιέργεια τροπικών παραγωγικών πολυετών φυτών είναι υποτίθεται δύσκολη, επειδή αυτά τα είδη ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες συνθήκες, τις οποίες δε θα μπορούμε να παρέχουμε, οπότε και αν προσπαθήσουμε μάλλον θ’αποτύχουμε, ή απλώς δε θα δώσουν καρπό ποτέ. Αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του είναι μύθος. Τα περισσότερα τροπικά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν κι εδώ, και με κάποια επιπλέον φροντίδα μπορούν και να καρποφορήσουν. Απλώς είναι οικονομικά ασύμφορη η καλλιέργειά τους σε εμπορική κλίμακα. Μικρά φυτά όπως το τζίντζερ ή το λεμονόχορτο, από τα οποία το μέρος που συλλέγεται είναι βλαστητικό, καλλιεργούνται εύκολα και δίνουν αρκετή ποσότητα.


Κάπια καρποφόρα όπως η γκουάβα, η μπανανιά και ο ανανάς, με κάποια επιπλέον προστασία εύκολα καρποφορούν και στο σπίτι μας, ενώ κάποια άλλα, όπως το μάγκο ή ο κοκοφοίνικας, είναι πολύ δύσκολα και δεν πρόκειται να καρποφορήσουν, εκτός κι αν τοποθετηθούν σε θερμοκήπιο που μπορεί να χωρέσει το τελικό ύψος τους. Το αβοκάντο είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, αφού καλλιεργείται εύκολα, και μετά από κάποια χρόνια, αν οι συνθήκες όπου ζει είναι καλές, μπορεί να καρποφορήσει. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι το καλλιεργούμε απλώς ως καλλωπιστικό φυτό, οπότε το αν καρποφορήσει τελικά δεν έχει μεγάλη σημασία.
Πηγή : http://fytognoseis.blogspot.nl/2012/02/guzmania.html?m=1
http://www.fytomageia.gr/index.php/shop/phutorio/phuta-esoterikou-xorou/198.html
http://www.fytopromitheytiki.gr/index.php/component/eshop/catalog/item/fita/15-esoterikoi-horoi/6063-gkoizmania
https://www.kipogeorgiki.gr/guzmania-fyta-esοterikou-xοrou
http://fytoriakentia.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=83:%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1&Itemid=28
https://bolko.wordpress.com/tag/τροπικά-φυτά/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...