Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Φτέρη : Το τροπικό φυτό με την προϊστορική καταγωγή και τις φαρμακευτικές ιδιότητες

Με το κοινό όνομα φτέρη είναι γνωστά κοινώς όλα τα φυτά που ανήκουν στα Πτεριδόφυτα (Pteridophyta). Το γνωστότερο από αυτά είναι το Πτερίδιον το αέτειον (Pteridium aquilinum), συνηθισμένο αυτοφυές στην Ελλάδα, μοναδικό γένος του είδους Πτερίδιον (Pteridium) της οικογένειας Υπολεπιδίδες (Hypolepidaceae). Η εν λόγω οικογένεια παλαιότερα συγκροτούσε, μαζί με άλλες οικογένειες, μία ενιαία οικογένεια, με το όνομα Πολυποδιίδες (Polypodiaceae). Η εξάπλωσή της ποικίλλει από τις παραθαλάσσιες ως τις ορεινές περιοχές. Χρησιμοποιείται κυρίως για τα φύλλα της (για δημιουργία πρόχειρης στέγης και για συσκευασία φρούτων), ενώ στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή ποτάσας, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Με το κοινό όνομα φτέρη είναι γνωστά και πολλά άλλα είδη Πτεριδικών, τα οποία καλλιεργούνται ως διακοσμητικά. Η φτέρη έχει γνήσιες ρίζες, βλαστό και φύλλα, όμως δε σχηματίζει άνθη και, φυσικά, ούτε καρπούς και σπέρματα, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως κρυπτόγαμο φυτό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρια, τα οποία σχηματίζονται σε σποριάγγεια στην πίσω επιφάνεια των φυλλαρίων του σύνθετου φύλλου της. Τα σπόρια αυτά διασκορπίζονται με τον άνεμο και βλασταίνουν εφόσον βρεθούν σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Ωστόσο, είναι δυνατό να πολλαπλασιαστεί και με κομμάτια των ριζωμάτων της. Το ύψος της φτέρης (στο είδος πτερίδιον το αέτειον) φτάνει και τα 2 μέτρα. Τα πολύ μεγάλα φύλλα είναι συνήθως τριπτεροειδή και σύνθετα, με μακρείς μίσχους, τριχωτούς στη βάση. Το έλασμα του φύλλου χωρίζεται σε μέρη, τα οποία καλούνται πτερίδια. Εκεί, στο κάτω μέρος των πτεριδίων, γίνεται ο σχηματισμός των σποριαγγείων σε σωρούς. Αυτά καλύπτονται από μεμβρανώδες περίβλημα και γυριστά κράσπεδα. Η Φτέρη είναι ένα καλλωπιστικό φυτό γνωστό από τα προϊστορικά χρόνια. Προέρχεται από τις τροπικές περιοχές και χαρακτηρίζεται από τα λαμπερά καταπράσινα ελικοειδή φύλλα της που είναι σκληρά και κρέμονται προς τα κάτω εξ’ ου και η φτέρη είναι ιδανική για κρεμαστές ή ψηλές γλάστρες. Φυσικά φυτεύεται και στο χώμα προσφέροντας την δική της ξεχωριστή πινελιά ομορφιάς στον κήπο. Είναι ένα φυτό που δεν κάνει λουλούδια αυτό όμως δε μειώνει καθόλου την όμορφη εξωτερική του εμφάνιση. Είναι γενικά εύκολη στην καλλιέργειά της χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Φτέρη είναι: Θέλει φωτεινή θέση αλλά όχι άμεση έκθεση στη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία η οποία «καίει» τα φύλλα της. Επίσης ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις.


Θέλει τακτικό πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης βοηθάει ο ψεκασμός των φύλλων της με νερό. Αφαιρούμε τακτικά τα ξερά ή μαραμένα φύλλα. Πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρους είτε με το διαχωρισμό των κλαδιών της. Ιδανική περίοδος για μεταφύτευση είναι η άνοιξη. Είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί και στους εσωτερικούς χώρους τοποθετημένη σε σημεία με μέτριο φωτισμό. Συνδυάζεται θαυμάσια, στον κήπο ή τη βεράντα, με έπιπλα μπαμπού προσθέτοντας μία θαυμάσια πινελιά στην όλη εικόνα του χώρου. Η Φτέρη της Βοστώνης είναι ένα ιδιαίτερο φυτό που προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα φυτό εσωτερικού χώρου χαμηλής συντήρησης. Η Φτέρη της Βοστώνης (ή Νεφρολεπίς η έξοχος = Nephrolepis exaltata) ανήκει στην οικογένεια των πολυποδιδών (Polypodiaceae). Με τον γενικό όρο φτέρη περιγράφουμε τα φυτά που ανήκουν στα πτεριδόφυτα (Pteridophyta) και καλλιεργούνται συνήθως για διακοσμητικά. Η φτέρη της Βοστώνης είναι ένα πάρα πολύ όμορφο φυτό, ιδανικό για εσωτερική διακόσμηση χώρου, αφού κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητά και η προσαρμογή του σε πολύ σκοτεινούς χώρους. Η Φτέρη της Βοστώνης χρησιμοποιείται έντονα στην διακόσμηση μπαλκονιού, χάρις τον όγκο που αναπτύσσει το φύλλωμα του είναι ιδανικό για να αποφεύγουμε τα αδιάκριτα βλέμματα. Σε πολλές των περιπτώσεων, επειδή η φτέρη είναι ένα σχετικά ελαφρύ φυτό, την συναντάμε σε κρεμαστά καλάθια. Να θυμίσουμε ότι τα φυτά που είναι σε κρεμαστά καλάθια πρέπει να ψεκάζονται καθημερινά με νερό. Την Φτέρη της Βοστώνης την συναντάμε επίσης σε περίτεχνους κήπους και αυλές. Οι ποικιλίες της φτέρης ‘νεφρολεπίς’ μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ή με άλλα είδη φτέρης. Και αν νομίζεται ότι είναι μικρό σε μέγεθος για την διακόσμηση κήπου, μην ξεχνάμε ότι η φτέρη είναι ένα φυτό που διπλασιάζει το μέγεθός του μέσα σε ένα χρόνο. Χαρακτηριστικό της οικογενείας των φυτών αυτών είναι το καλό πότισμα και οι συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Ένα από τα υγιέστερα πράγματα που μπορείτε ποτέ να επιθυμήσετε είναι ένα μαξιλάρι φορτωμένο με φύλλα από φτέρες, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Έχετε ακούσει για την φτέρη; Οι ψύλλοι, οι κοριοί και οι ψείρες απλά δεν ανέχονται την φτέρη και ”τρέχουν” μακριά από αυτήν. Η φτέρη διώχνει τα σκουλήκια, και καταστρέφει ακόμη και την ταινία (κεστωειδής σκώληκας). Και έχει πολλά υγιή οφέλη, ορισμένα από αυτά αναφέρονται παρακάτω: Η ρίζα φτέρης αφαιρεί τους δυσάρεστους πόνους στις γάμπες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να την έχουμε δίπλα από τα σεντόνια.


Τα μπάνια με φύλλα και ρίζες φτέρης θεραπεύουν την ουρική αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, ακόμα και την γάγγραινα. Φρέσκια φτέρη στο μαξιλάρι θεραπεύει την απώλεια ακοής. Φρέσκα φύλλα φτέρης δεμένα στο μέτωπο και τα μάτια, καθαρίζουν την όραση και σταματούν το τρεμοπαίξιμο των βλεφάρων. Τοποθετώντας ξηρή φτέρη στα παπούτσια μειώνεται την κούραση και ζεσταίνεται τα πόδια. Ο πόνος στη μέση θεραπεύεται γρήγορα με δεμάτια φρέσκων φτερών δεμένα στην πληγείσα χώρα. Για κάποιο διάστημα ο πόνος θα γίνει ακόμη ισχυρότερος (σημάδι ότι η θεραπεία λειτουργεί), αλλά σύντομα θα εξαφανιστεί! Οι άρρωστοι θα πρέπει να πίνουν τσάι από φτέρες με άδειο στομάχι και εκείνοι που το πίνουν θα πρέπει να παραμένουν έτσι για άλλες δύο ώρες. Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί για περίπου οκτώ ημέρες έως ότου όλα τα παράσιτα πεθάνουν ή βγουν. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν είτε να ξαπλώνουν πάνω σε φτέρη, διότι η φτέρη έχει επίδραση στην μήτρα.
Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/Φτέρη
http://praktikesidees.gr/v2/khpos/fterh/
http://www.medicalland.gr/φτερη-φυτα-θεραπευει/
https://spitikaidiakosmisi.gr/φτέρη-της-βοστώνης/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...