Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Αργυράνθεμο : Το πολυετές αειθαλής λουλούδι με την πυκνή βλάστηση και τα άνθη μαργαρίτας

Το Αργυράνθεμο είναι πολυετές, ποώδες και αειθαλές φυτό με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση και ύψος που φτάνει τα 70εκ. Έχει πολύ λεπτά και οδοντωτά φύλλα και δημιουργεί άνθη σε σχήμα μαργαρίτας λευκού, κίτρινου ή ροζ χρώματος με κίτρινη κεφαλή. Ανθίζει την άνοιξη έως και τα μέσα του φθινοπώρου. Ευδοκιμεί σε δροσερά και μέσης σύστασης εδάφη και αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις. Η αγαπημένη μαργαρίτα είναι ένας χαμηλός θάμνος, με πυκνή βλάστηση και σκούρο πράσινο χρώμα που προσφέρει ανθοφορία για μία μεγάλη χρονική περίοδο εξ' ου και είναι τόσο δημοφιλής. Τα λουλούδια της είναι απλά αλλά πανέμορφα με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπου βέβαια η "κλασική" λευκή έχει την πρωτοκαθεδρία. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη μαργαρίτα: Είναι ένα φυτό ευαίσθητο στην παγωνιά και τον κρύο αέρα ενώ προτιμά σαφώς τις θέσεις με καλή ηλιοφάνεια στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες ζητάει πολύ τακτικό πότισμα το οποίο και πρέπει να ελαττώσουμε σημαντικά όταν οι θερμοκρασίες πέσουν . Επίσης για τη σωστή ανάπτυξή της είναι απαραίτητο να την έχουμε φυτέψει σε χώμα με καλή αποστράγγιση γιατί δε φθάνει μόνο να ποτίζουμε τακτικά αλλά πρέπει παράλληλα να γίνεται και σωστή απορρόφηση του νερού ώστε να ωφεληθεί το φυτό μας. Η ανθοφορία της μαργαρίτας διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης έως και το φθινόπωρο, ενώ όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της ένα καλό κλάδεμα βοηθάει σημαντικά στην ανανέωση του φυτού. Επίσης κατά τη διάρκεια που η ανθοφορία της βρίσκεται στο φόρτε της θα πρέπει να κόβουμε τακτικά τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται πρόκειται για μία κίνηση που βοηθάει σημαντικά στην παραγωγή νέων λουλουδιών. Σε αυτό το στόχο βοηθάει πολύ και η τακτική λίπανση του φυτού (περίπου ανά 2 εβδομάδες) με τη χρήση κάποιου ειδικού λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά σε υγρή μορφή. Τέλος, αν και γενικά η μαργαρίτα είναι ένα μάλλον εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του, ελοχεύευει πάντα ο κίνδυνος να προσβληθεί από μελίγκρα και αφίδες. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποτανθούμε σε γεωπόνο για να μας υποδείξει το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής τους ή εναλλακτικά να δοκιμάσουμε τη χρήση κάποιου φυσικού οικολογικού φυτοφαρμάκου που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας. Οι μαργαρίτες είναι όμορφα διετή φυτά με άσπρα, ροζ ή συνδιασμό των δύο χρωμάτων, λουλούδια. Ανθοφορούν από την άνοιξη, συνήθως μάλιστα από το Μάρτιο, μέχρι το καλοκαίρι. Ταιριάζουν πολύ καλά με τις πρίμουλες και τα μημελησμόνει.


Δεν είναι απαιτητικά ως προς τη θέση και αντέχουν εξίσου τον ήλιο όσο κι ένα ημισκιερό μέρος. Μόνο ο σπόρος χρειάζεται φως, για να βλαστήσει. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, ειδικά αν πέσει παγωνιά, γιατί μπορεί να παγώσει το ρίζωμά τους. Φροντίστε απλώς να είναι νωτισμένο το χώμα τους. Αν τα μεταφυτεύετε κάθε χρόνο σε νέο χώμα, δεν υπάρχει λόγος να τα επιβαρύνετε με επιπλέον λίπασμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους το καλοκαίρι. Η μαργαρίτα είναι εν γένει εύκολο φυτό. Μπορεί όμως να προσβληθεί από αφίδες ή μύκητες στους λεπτούς και μαλακούς της μίσχους, ιδίως αν εκτεθεί για πολύ στη ζέστη. H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά λουλούδια όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες. Πωλείται συνήθως σαν ετήσιο φυτό, αλλά μπορεί να γίνει κάλλιστα ένα πολυετές, ενώ ανθοφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μισά του φθινοπώρου! Καλλιεργείται εύκολα απευθείας στο χώμα του κήπου, αλλά μόνη της σε μια ευρύχωρη γλάστρα είναι πολύ εντυπωσιακή. Δεν αντέχει το κρύο και χρειάζεται μια ηλιόλουστη γωνιά για ν' αποδώσει. Aγαπά το πολύ πότισμα αρκεί το χώμα να αποστραγγίζει γρήγορα το νερό. Aν πρέπει πάντως κάποιος να διαλέξει μεταξύ του υπερβολικού ποτίσματος και του ελλιπούς, η μαργαρίτα αντέχει περισσότερο την ξηρασία. Tα λεπτά φύλλα της είναι εύκολος στόχος για τις αφίδες και τη μελίγκρα. Eνα καλό ψέκασμα με σαπουνόνερο ή φάρμακο από το γεωπόνο σας είναι αποτελεσματικές λύσεις. Eνα άλλο μυστικό για την καλύτερη και πλουσιότερη ανθοφορία της είναι το συχνό κόψιμο των ώριμων λουλουδιών. Oσο περισσότερα κόβετε τόσο περισσότερα εμφανίζονται! Aν μάλιστα τη λιπαίνετε κάθε δεκαπέντε μέρες με υγρό λίπασμα, τότε θα βαρεθείτε να βλέπετε τα άνθη της! Στο τέλος του καλοκαιριού, μπορείτε να αποκτήσετε κι άλλα φυτά πολλαπλασιάζοντάς την με μοσχεύματα. Τα άνθη της μαργαρίτας αποτελούν μια σταθερή αξία αναλλοίωτη στο χρόνο. Ο συμβολισμός τους βρίσκει τέλεια αντιστοίχιση με το μυστήριο του γάμου αλλά και άλλες περιστάσεις της κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Οι μαργαρίτες ανήκουν στα πιο διαδεδομένα είδη λουλουδιών. Τα πέταλά τους είναι λευκά, ενώ δεν αποκλείεται να τα βρεις σε κόκκινη ή ροζ απόχρωση, πάντα με κίτρινο κέντρο. Το άνθος της μαργαρίτας συμβολίζει την αγνότητα, την αθωώτητα και το νέο ξεκίνημα. Επίσης, χαρακτηρίζει την πιστή αγάπη. Οι μαργαρίτες αναπτύσσονται γρήγορα και κάθε χρόνο έχουν περισσότερα άνθη. Είναι ετήσιο φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 εκ.


Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινά το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Παρά την εμφάνισή τους, οι μαργαρίτες δεν είναι ένα λουλούδι. Περιλαμβάνουν δύο είδη λουλουδιών, τα ακτινωτά ανθύλλια που θυμίζουν πέταλα και τα ανθύλλια δίσκου. Τα ανθύλλια δίσκου βρίσκονται στο κέντρο, ενώ τα ακτινωτά βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Μαζί μοιάζουν με ένα λουλούδι. Το ιδανικό χώμα για να τις φυτέψεις είναι ουδέτερης προς μικρής οξύτητας, δηλαδή pH μεταξύ 6.1 και 7.5. Επέλεξε ένα ηλιόλουστο σημείο και πρόσθεσε μεγάλες ποσότητες λιπάσματος για να γίνει πλουσιότερο σε συστατικά. Τοποθέτησε τους σπόρους περίπου σε βάθος 2.5 εκ. Η άνθισή τους θα ξεκινήσει από την δεύτερη χρονιά και έπειτα. Θα ήταν καλύτερο για την ανάπτυξή τους τα λουλούδια να βρίσκονται σε απόσταση 22 με 30 εκ., καθώς εξαπλώνονται. Αν το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, θα χρειαστεί να ποτίζονται τακτικά, κάθε 2-3 ημέρες και να βρίσκονται σε σκιά. Όπως μεγαλώνουν, η προσθήκη λιπάσματος γενικής χρήσης θα έκανε τα όμορφα λουλούδια να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για μεγάλα και λαμπερά άνθη, προτείνουμε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο.
http://avdela.gr/portfolio/αργυρανθεμο/
http://praktikesidees.gr/v2/khpos/margarita-louloudi/
http://phyto.gr/margarita/
http://www.fytokomia.gr/permalink/11961.html
http://www.fytokomia.gr/permalink/14249.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...