Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Αλστρομέρια : Το αμερικάνικο λουλούδι ιδανικό για εντυπωσιακούς κήπους

Η Αλστρομέρια είναι ένα πανέμορφο φυτό των άλπεων το οποίο το βρίσκουμε κυρίως σαν κομμένο λουλούδι για το βάζο μας στην χώρα μας αλλά και σαν γλαστρικό για εξωτερικούς χώρους. Μπορούμε να το φυτέψουμε και στο χώμα του κήπου μας ή σε γλάστρα αλλά σε σημεία που δεν θα δέχεται τις καλοκαιρινές μεσημεριανές ακτίνες του ηλίου. Επίσης δεν θα πρέπει να στεγνώνει ποτέ το χώμα του από νερό αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει καλή στράγγιση. Τον χειμώνα από το πολύ κρυο μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς αλλά την άνοιξη θα εμφανιστεί ξανά. Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για μπουκέτα και ανθοδέσμες. Οι αλστρομέριες θεωρούνται λουλούδια της φιλίας (διότι τα πέταλα τους μεγαλώνουν ανάποδα!! Τα μπουμπούκια όπως ανοίγουν τα πέταλα συστρέφονται προς τα έξω από το στέλεχος από κάτω προς τα πάνω σαν τα πάνω κάτω που έρχονται μέχρι να αναπτυχθεί μια φιλική σχέση). Η αλστρομέρια κατάγεται από την Νότιο Αμερική και πιο συγκεκριμένα από τις Περουβιανές Άνδεις ανήκει στην οικογένεια Alstromeriaceae. Κοινές ονομασίες είναι Peruvian lily το κρίνο του Περού λόγω καταγωγής ή κρίνο των Ίνκας Lily of the Incas. Το όνομά της το πήρε από τον Σουηδό βοτανολόγο βαρόνο Klas von Alstroemer ο οποίος είχε κάνει ένα ταξίδι στην Ισπανία και μάζεψε σπόρους του φυτού τους καλλιέργησε και το έδωσε σε όλη την Ευρώπη έτσι έγινε γνωστή η Αλστρομέρια. Το γένος Alstroemeria περιλαμβάνει περισσότερα από 60 ποώδη είδη, ενώ έχουν καταχωρηθεί και πολυάριθμα υβρίδια. Το γένος είναι ενδημικό της Ν. Αμερικής και συνήθως τα είδη χωρίζονται σε δύο ομάδες: Τα είδη από τη Χιλή: Απαντώνται στη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Αργεντινή, έχουν κατά κανόνα μεγάλα άνθη σε όλα τα χρώματα. Τα είδη από την Βραζιλία: Απαντώνται στην Ανατολική Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Ανθεκτικά φυτά, με έντονη ανάπτυξη, συνήθως αειθαλή και με ανθοφορία όλο το χρόνο. Η αλστρόμερια ανθίζει τον Απρίλιο- Σεπτέμβριο. Το άνθος της υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων εκ των οποίων είναι το πορτοκαλί, το ροζ, το μωβ, το κόκκινο, το κίτρινο, το λευκό και το σομόν. Οι περισσότερες ποικιλίες δεν είναι αρωματικές. Είναι ανθεκτικό σε διαπερατά, μη ασβεστώδη εδάφη και χρειάζεται ηλιακή έκθεση φωτεινή, όμως καλό είναι ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο επομένως να επιλεγούν σημεία που να μη δέχεται απευθείας το φυτό τις ακτίνες του ήλιου. Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα συγκεκριμένα φυτά ζεσταθούν υπερβολικά, σταματούν να παράγουν λουλούδια.


Είναι απαραίτητο να μη στεγνώνει το χώμα καλό πότισμα και να υπάρχει καλή στράγγιση. Επίσης πρέπει να αφαιρούνται τα απανθισμένα άνθη για να επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού. Η προσθήκη λιπάσματος γύρω από το φυτό στις αρχές τια άνοιξης βοηθάει ώστε να μακροημερεύσει η αλστρομέρια. Η αλστρομέρια πολλαπλασιάζεται με σπόρους (κάποια υβρίδια είναι στείρα) Με διαίρεση ριζώματος νωρίς την άνοιξη αλλά δεν αντιδρούν καλά στην διαίρεση τα φυτά. Οι εμπορικές ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με καλλιέργεια ιστού. Αν καλλιεργηθεί σε γλάστρα καλό είναι να χρησιμοποιείται πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα επειδή το ρίζωμα αναπτύσσει πλευρικά ριζώματα. Οι ρίζες κάποιων ειδών είναι βρώσιμες. Ακόμη αν και είναι φυτό εξωτερικού χώρου τα λουλούδια τους διατηρούνται στο βάζο φρέσκα για πολλές μέρες. Η αλστρομέρια μπορεί να προσβληθεί από έντομα ακάρεα (αφίδες, θρίπες, κάμπιες σαλιγκάρια,) μύκητες (σήψη ριζών) και ιούς. Οι αλστρομέριες θεωρούνται λουλούδια της φιλίας (διότι τα πέταλα τους μεγαλώνουν ανάποδα!! Τα μπουμπούκια όπως ανοίγουν τα πέταλα συστρέφονται προς τα έξω από το στέλεχος από κάτω προς τα πάνω σαν τα πάνω κάτω που έρχονται μέχρι να αναπτυχθεί μια φιλική σχέση). Ο συμβολισμός που έχει η αλστρομέρια είναι πολύ θετικός, καθώς είναι φυτό που αντιπροσωπεύει τον πλούτο, την ευημερία και την τύχη.Εύκολη στη φροντίδα της, η αλστρομέρια θέλει ένα ηλιόλουστο μέρος, αρκετό νεράκι σε κάθε πότισμα, και να κόβεις τα μαραμένα λουλούδια πριν γίνουν καρποί. Οι καρποί της μοιάζουν με μικρές μπάμιες. Το θέμα είναι ότι είναι λίγο ακριβούτσικη για να την αγοράσεις. Ένα μεγαλούτσικο φυτό, φουντωτό και λαχταριστό, κοστίζει περί τα 10 ευρώ, και ίσως αυτό να σε αποτρέψει. Μπορείς να την φυτέψεις και στο χώμα και σε γλάστρα. Η αλστρομέρια θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μικρό κρινάκι και η χρήση της σε μπουκέτα και ανθοσυνθέσεις είναι ευρύτατη. Η περίοδος ανθοφορίας τους ξεκινά από τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές καλοκαιριού. Είναι διαθέσιμη σε αρκετά χρώματα, εκ των οποίων το πορτοκαλί, το ροζ, το μωβ, το κόκκινο, το κίτρινο, το λευκό και το Σωμόν. Υπάρχουν περισσότερες από 190 διασταυρώσεις τις αλστρομέρια με διαφορετικά χρώματα -όπως χρυσό, λιλά και ροδακινί- και χαρακτηριστικά στοιχεία. Τα άνθη της δεν είναι αρωματικά και ο χρόνος ζωής τους στο βάζο κυμαίνεται περίπου στις 2 εβδομάδες. Είναι ενδιαφέρον ότι αν τα συγκεκριμένα φυτά ζεσταθούν υπερβολικά, σταματούν να παράγουν λουλούδια.


Το 1753, ο Σουηδός βαρώνος Claus von Alstroemer, ανακάλυψε ένα λουλούδι, σε ένα ταξίδι του στην Ισπανία. Το λουλούδι αυτό είχε εισαχθεί στην Ισπανία, με γαλέρα, από την Ν. Αμερική μαζί με άφθονο χρυσό, βαμβάκι, καλαμπόκι, φασόλια και πιπεριές. Ήταν το κρίνο του Περού ή των Ίνκας, όπως το ονόμαζαν. Ο Alstroemer μάζεψε σπόρους του, τους καλλιέργησε και το διέδωσε σε όλη την Ευρώπη, που έγινε γνωστό με το όνομά του: Alstromeria ! Μια υποκατηγορία της που αποκαλείται συχνά ως το κρίνο του Περού ή το κρίνο των Ίνκας είναι αμερικανικής προέλευσης και συναντάται σε περίπου πενήντα διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες ευδοκιμούν στις ψυχρές, ορεινές περιοχές των Άνδεων. Για την προώθηση στις αγορές αυτών των μικρών κρίνων από το Περού, δημιούργησαν και μια χαριτωμένη «ιστορία». Είπαν ότι συμβολίζει την αφοσίωση και τη φιλία! Είναι επίσης ένα σύμβολο πλούτου, τύχης και ευημερίας! Έχουν και ένα άλλο «χάρισμα», που προφανώς δεν ήξερα! Αν και είναι εξωτερικού χώρου φυτά, τα λουλούδια τους διατηρούνται για πολλές μέρες φρέσκα στο βάζο!
Πηγή : https://cosmoflora.gr/αλστρομέρια-η-alstromeria/
http://www.kipologio.gr/πανέμορφη-εκθαμβωτική-πολύχρωμη/
http://fytosymvoules.blogspot.com/2011/09/blog-post_2959.html?m=1
http://185.4.134.104/index.php/e-foodnews/e-food-άρθρα/garden/item/3360-Τεύχος-39-Αλστρομέρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...