Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Χειμερινός τουρισμός 2021 : Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιούχο θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, του πολυσχιδούς αναγλύφου, της ποικιλομορφίας των τοπίων της, της μεγάλης ποικιλίας ενδιαιτημάτων, καθώς και του πλούτου και της έκτασης της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Για τον λόγο αυτό, φέρει αντίστοιχο βάρος ευθύνης για τη διατήρηση, την αειφορική χρήση της, και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των πλεονεκτημάτων, που θα προκύψουν από τη χρήση των γενετικών πόρων για τις γενιές που έρχονται.
Η χώρα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων. Ενδεικτικά, για την Ελλάδα, αναφέρονται περί τα 6.600 είδη και υποείδη αγγειόσπερμων φυτών και περισσότερα από 23.000 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών.
Από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας είναι ο υψηλός ενδημισμός στις περισσότερες ζωικές και φυτικές ομάδες. Πολλά ενδημικά είδη έχουν πολύ περιορισμένη εξάπλωση (π.χ. σε μια μόνο νησίδα) και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητα σε διαταραχές.
H Ελλάδα φιλοξενεί σπουδαία χερσαία, υγροτοπικά, παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Στα χερσαία οικοσυστήματα, μεγάλη έκταση και υψηλή σπουδαιότητα έχουν τα δάση καθώς και τα μεσογειακά οικοσυστήματα (φρύγανα και μακκί). Οι υγρότοποι περιλαμβάνουν λίμνες, έλη, λιμνοθάλασσες, αλυκές, εκβολές κ.ά. Στα παράκτια οικοσυστήματα ανήκουν οι αμμώδεις ακτές, βραχώδεις ακτές, θίνες κ.ά. και στα θαλάσσια οικοσυστήματα περιλαμβάνονται τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Ορισμένοι υγρότοποι, όπως οι λιμνοθάλασσες και οι εκβολές θεωρούνται και ως παράκτια οικοσυστήματα.


Παραδοσιακά, οι προστατευόμενες περιοχές θεωρούνται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της επί τόπου διατήρησης της βιολογικής ποικιλότητας.
Από τα μπαράκια των Ιωαννίνων στις πίστες του Παρνασσού κι από τις όχθες της Πρέσπας στα καλντερίμια της Δημητσάνας. Η ορεινή Ελλάδα μας εξιτάρει, μας καλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά. Κάθε φθινόπωρο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Ακολουθεί το top 20 των πιο αγαπημένων ορεινών μας εξορμήσεων.
Πήλιο
Πέτρινες πηλιορείτικες πλατείες και τσίπουρο στη χειμωνιάτικη λιακάδα, διαδρομές μέσα στα πλατάνια με θέα τη θάλασσα, ορφανό κοκορέτσι στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές, πιάτα με άγρια μανιτάρια στην Τσαγκαράδα, βόλτες με άλογα στην Αργαλαστή… Κλασικό, αγαπημένο, χιλιοπερπατημένο, το Πήλιο είναι ένα βουνό που μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει. Κάθε χωριό έχει και το δικό του lifestyle. Η Μακρυνίτσα και η Πορταριά είναι τα πιο κοντινά στο Βόλο χωριά, στην ουσία αποτελούν το μπαλκόνι του. Σταθερή αξία οι Μηλιές και η Βυζίτσα – ειδικά η δεύτερη είναι πασίγνωστη για τα αρχοντικά της που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά αναδεικνύουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το προφίλ του ανατολικού Πηλίου με την άγρια βλάστηση και τη θέα στις υπέροχες παραλίες του Αιγαίου. Η Αργαλαστή, τέλος, και ο Λαύκος αποτελούν την πιο γλυκιά και μεσογειακή εκδοχή του βουνού, με τα ατελείωτα ελαιοπερίβολα, τη «λιμναία» θέα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού και τους ήρεμους ρυθμούς. Φυσικά τα χωριά δεν εξαντλούνται σε αυτή την πρώτη περιγραφή. Όρεξη να ’χετε και το κοντέρ του αυτοκινήτου σας μπορεί να γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα, καθώς θα εξερευνείτε τους δεκάδες οικισμούς του, από τα Χάνια του χιονοδρομικού μέχρι το «νησιώτικο» Τρίκερι στη μύτη της χερσονήσου.


Ζαγοροχώρια
Τα τζιπ πολιορκούν τα καλντερίμια του Πάπιγκου, για την κασόπιτα της Κικίτσας στο Μονοδένδρι έχει ανοίξει λίστα αναμονής και στο «μονοπάτι του φιδιού» πίσω από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής έχει πέσει μποτιλιάρισμα. Εντάξει, τα παραλέμε λίγο, αλλά μη νομίζετε ότι η εικόνα διαφέρει πολύ. Είναι εντυπωσιακό το πώς μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας κατάφερε να καθιερωθεί ως σταθερό highlight των ταξιδιωτικών μας εξορμήσεων. Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές και οι καμινάδες των πέτρινων ζαγορίτικων σπιτιών αρχίσουν να καπνίζουν, το κομβόι των Αθηναίων ξεκινάει. Οκτώβρης στο Ζαγόρι: η ομίχλη καλύπτει τις απότομες χαράδρες του Βίκου, οι πλάτανοι στις όχθες του Βοϊδομάτη ρίχνουν τα φύλλα τους, τα αγριόχορτα «περικυκλώνουν» τις αιωνόβιες πέτρες της Σκάλας του Βραδέτου (ίσως το ωραιότερο καλντερίμι της ορεινής Ελλάδας). Την ημέρα αναζητάμε τα ωραιότερα «μπαλκόνια» με θέα στο Βίκο, δοκιμάζουμε τις αντοχές του αμαξιού μας οδηγώντας προς Γυφτόκαμπο ή απλώς χαλαρώνουμε δίπλα στις φυσικές κολυμπήθρες του Πάπιγκου. Κι όταν πέσει το σούρουπο δίνουμε ραντεβού σε γνωστά κι αγαπημένα σημεία για καφέ και φαγητό.
Λίμνη Πλαστήρα
Ίσως το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στην ορεινή Ελλάδα – χαλάλι τα 340 χιλιόμετρα που χρειάζεται να διανύσουμε για να απολαύσουμε αυτή τη μαγική στιγμή που ο ήλιος χάνεται πίσω από τις κορυφές των Αγράφων, τα φιόρδ σκοτεινιάζουν και τα νερά της λίμνης
παίρνουν ένα απόκοσμο μπλε χρώμα. Αυτό το γουικέντ είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στο υδάτινο στοιχείο. Τα πρωινά περπατάμε στις όχθες της λίμνης, στις πλαζ των Καλυβίων Πεζούλας ή του Λαμπερού. Νοικιάζουμε ποδήλατα και χαράζουμε τις δικές μας διαδρομές στις παραλίμνιες εκτάσεις, κανονίζουμε μια βόλτα με τα άλογα του Ιππικού ομίλου ή και με κανό-καγιάκ. Τα απογεύματα απολαμβάνουμε τη θέα από το Νεοχώρι. Το μπαλκόνι της κλασικής ταβέρνας Αγνάντι είναι από τα καλύτερα σημεία για… lake-seeing. Οι έχοντες οικολογικές αναζητήσεις παίρνουν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ενώ οι υπόλοιποι τους περιμένουν στο καφέ Άρτεμις (Νεοχώρι), τσιμπολογώντας σαντουιτσάκια και ακούγοντας μουσική ή επιλέγουν μια εκδρομή μέχρι το εκτροφείο πέστροφας της Καρίτσας.


Ελάτη - Περτούλι
Αγαπάμε την Ελάτη. Μας αρέσει η ζωντάνια της, τα μπαράκια της και τα καινούργια κάθε φορά καλούδια που μας περιμένουν στο γλυκύτατο μαγαζάκι Λίκνο. Η διαδρομή προς την απόλυτη ομορφιά όμως ξεκινάει αμέσως μετά: Ο στενός ορεινός δρόμος περνάει μέσα από πυκνά δάση ελάτων, διασχίζει ειδυλλιακά ξέφωτα, τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια, για να καταλήξει στο ίδιο το Περτούλι. Ένας δρόμος όλος κι όλος το χωριό, με σπίτια δεξιά κι αριστερά μέσα στην αγκαλιά του δάσους, αλλά με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή. Αν το ζητούμενο είναι η ξεκούραση, αράζετε στον ξενώνα σας και απολαμβάνετε την ομορφιά της φύσης με σύντομους περιπάτους γύρω από το χωριό – το δάσος εξάλλου σας πολιορκεί από παντού. Αν πάλι το αυτοκίνητό σας διψάει για χιλιόμετρα, συνεχίζετε την ορεινή διάσχιση του Κόζιακα: Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Άγιος Νικόλαος, και μετά η μεγάλη κατηφόρα που μας οδηγεί στην κοίτη του Ασπροποτάμου.
Καστοριά
Πρώτη εικόνα της πόλης καθώς την προσεγγίζουμε από το δρόμο του Άργους Ορεστικού: Σύγχρονα πολυώροφα κτίρια με κεραμοσκεπές που «γλυκαίνουν» την όψη τους, και δίπλα η λίμνη, αρυτίδωτη, γαλήνια, να αντικατοπτρίζει τις κορυφές των βουνών που πλαισιώνουν την πόλη από Βορράν. Εικόνα δεύτερη: Παραλίμνιος δρόμος. Η βαβούρα των τουριστικών μαγαζιών στο πρώτο του κομμάτι, η εξοχική ησυχία αμέσως μετά, καθώς τα γυμνά πλατάνια, τα βράχια και τα νερά της λίμνης ορίζουν το τοπίο. Στάση στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας, που η βυζαντινή του ομορφιά γίνεται ένα με το τοπίο της λίμνης. Εικόνα τρίτη: Στον κεντρικό δρόμο, τη Μητροπόλεως (ή Ταρσί όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι). Window shopping και ρυθμοί πόλης, αλλά μόλις στρίψεις σε κάποιο στενό όλο και σε κάποια βυζαντινή εκκλησία από τις αμέτρητες που διαθέτει η πόλη θα σκοντάψεις. Εικόνα τέταρτη: Ντολτσό. Η παλιά συνοικία της πόλης με τα μακεδονίτικα αρχοντικά κρατάει όλες τις μνήμες από την εποχή που η Καστοριά ευημερούσε ως πρωτεύουσα της γούνας. Η Καστοριά μοιράζει σε ίσες δόσεις το παρελθόν και το σήμερα. Εξαρτάται από σας πόσο «trendy» ή πόσο ατμοσφαιρικό θέλετε να είναι το σαββατοκύριακό σας. Μην παραλείψετε όμως ούτως ή άλλως μια εκδρομή στο εκπληκτικό Νυμφαίο (αν δεν το επιλέξετε ως βάση σας). Το Νυμφαίο είναι ένα από τα πιο όμορφα διατηρημένα χωριά της Ελλάδας και μάλιστα με τελείως δικό του ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος. Η καλή τουριστική υποδομή συμπληρώνει την εικόνα. Νυμφαίο τέλος σημαίνει Αρκτούρος. Εδώ ο οικοτουρισμός παίρνει την πιο κυριολεκτική του μορφή. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το περιβαλλοντικό κέντρο για την
αρκούδα (πού ξέρετε, μπορεί να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει τη χειμερία νάρκη τους), αλλά και το καταφύγιο των λύκων στην Αγραπιδιά (12 χλμ. από το Νυμφαίο).


Ιωάννινα
Φοιτητικοί ρυθμοί, μια παλιά πόλη εντός του κάστρου από τις ωραιότερες στην Ελλάδα και δεκάδες επιλογές για εκδρομές εκτός. Γουικέντ στα Γιάννενα σημαίνει πρώτα απ’ όλα βόλτες εντός του κάστρου, στην προκυμαία και στο νησάκι. Αυτά είναι τα πιο γραφικά κομμάτια της πόλης, ενώ το πιο νευραλγικό σημείο του nightlife είναι τα δρομάκια πέριξ της προκυμαίας και εκείνα στο κέντρο. Αξίζει όμως να εξερευνήσετε και την υπόλοιπη πόλη: να αγοράσετε μια μπουγάτσα από τα cult μπουγατσάδικα της οδού Αβέρωφ, να χαζέψετε τη λαϊκή του Σαββάτου όπου διάφορες γιαγιάδες κουβαλάνε τα ζαρζαβατικά τους από το χωριό, να αναζητήσετε τη χαμένη γοητεία στην περιοχή του γυαλί καφενέ (η παλιά εμπορική γειτονιά). Για σούπα βραστή και θέα 180°, τέλος, ανηφορίστε προς το χωριό Λιγκιάδες, το καλύτερο μπαλκόνι για την Παμβώτιδα.
Γρεβενά
Στη Σμίξη, δεν το συζητάμε, επικρατεί έως και τράφικο τις μέρες που λειτουργεί το χιονοδρομικό, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά ξυπνάνε σιγά-σιγά. Η φυσική ομορφιά της περιοχής δεδομένη. Πυκνά δάση, με οξιές κυρίως, αλλά και μαυρόπευκα και ρόμπολα καλύπτουν τις πλαγιές των βουνών. Οι οικισμοί, ωστόσο, στερούνται γραφικότητας. Ο πιο όμορφος κατά τη γνώμη μας είναι το Σπήλαιο, όπου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, θα βρείτε και το υπέροχο γεφύρι της Πορτίτσας να φυλάει το στενό πέρασμα ενός φαραγγιού. Καλά φυλαγμένο μυστικό της περιοχής το χωριό Καλλονή (το είχε αξιοποιήσει παλιότερα ο Αγγελόπουλος ως σκηνικό σε μία από τις ταινίες του) – το οδικό δίκτυο όμως δεν είναι καλό. Τέλος, αν φτάσετε μέχρι το χιονοδρομικό αξίζει να περάσετε και στο Νομό Ιωαννίνων. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα βρίσκεται το χωριό Δίστρατο.



Φαλακρό
Το όρος Φαλακρό και φυσική ομορφιά διαθέτει και εξαιρετικής ποιότητας χιόνι που κάνει όλους τους μυημένους σκιέρ να μιλάνε γι’ αυτό. «Επίνειο» του χιονοδρομικού ο Βώλακας, ένα εύρωστο χάρη στην εξόρυξη μαρμάρων χωριό. Η κεντρική του πλατεία έχει super low budget ψησταριές (σημειωτέον η ποιότητα του φαγητού είναι μια χαρά, καθώς τα κρέατα είναι ντόπια και οι πατάτες από το γειτονικό Νευροκόπι απλώς ποίημα). Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συναντάμε το μικροσκοπικό χωριό Γρανίτης.
Καϊμακτσαλάν
Ο σχεδόν εγκαταλειμμένος μέχρι πριν από λίγα χρόνια Άγιος Αθανάσιος έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά των Βορείων. Όμορφοι ξενώνες, εντυπωσιακές βίλες, μπαράκια κι ένα πολύχρωμο πλήθος συνθέτουν την εικόνα, καθώς η κοσμική Θεσσαλονίκη το έχει σε κακό να μην περάσει έστω ένα σαββατοκύριακο από εδώ. Η διαδρομή μέχρι το χιονοδρομικό είναι απλώς υπέροχη. Προσοχή όμως στις απότομες στροφές του δρόμου. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, οι καλύτερες εκδρομές με βάση τον Άγιο Αθανάσιο είναι προς τη Φλώρινα και τις Πρέσπες, το Νυμφαίο και τα χωριά γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Η εμπειρία που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε είναι το κολύμπι στο Θερμοπόταμο, στα Λουτρά Λουτρακίου Πέλλας: μια λίμνη με σταθερή θερμοκρασία 30°C, χωμένη μέσα στο καταπράσινο τοπίο (να εύχεστε να το πετύχετε χιονισμένο!). Το χιονοδρομικό χαρακτηρίζεται εύκολο, με μαλακές πίστες κυρίως. Οι αμετανόητοι αντι-σκιέρ νοικιάζουν έλκηθρα και snowmobiles ή αράζουν στο cafe΄ του πέτρινου σαλέ διευρύνοντας τον κύκλο των γνωριμιών τους στα 2.069 μέτρα!


Μαίναλο
Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια, τα χωριά του Μαινάλου συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε γραφικότητα, κρατώντας όμως το καθένα την προσωπικότητά του. Η Βυτίνα φέρει την πατίνα της παλιάς τουριστικής δόξας, η Δημητσάνα ξεπροβάλλει αγέρωχη με τα υπέροχα αρχοντικά της, η Στεμνίτσα πάλι έχει μια πιο εσωστρεφή ομορφιά, ενώ τα Λαγκάδια παίζουν με το πλεονέκτημα της μοναδικής τους τοποθεσίας πάνω σε μια απόκρυμνη χαράδρα. Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας δεν εξαντλούνται φυσικά σε αυτή την πρώτη καταμέτρηση.
Καλάβρυτα
Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό των… νοτίων προαστίων έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι εδώ και αρκετά χρόνια. Η ορεινή κωμόπολη έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Από τη μία τα πούλμαν των κλασικών εκδρομέων που γεμίζουν τις τουριστικές ταβέρνες και από την άλλη ο πολύχρωμος νεαρόκοσμος να κατακλύζει τα cafe΄ s του κεντρικού πεζόδρομου (μια χαρά τα μαγαζιά, αν και παντοτινή μας αγάπη παραμένει το καφενεδάκι του σιδηροδρομικού σταθμού). Οι περιπατητές τσεκάρουν τις αντοχές τους στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οικογένειες πηγαίνουν για πέστροφα στο πλατανόδασος του Πλανητέρου. Αυτά μέχρι να πέσει το πρώτο χιόνι, οπότε το χιονοδρομικό με το μεγάλο ξύλινο σαλέ του διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.


Ζήρεια
Στα Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας θα έπρεπε να στηθεί μνημείο «ευγνωμονούντων Αθηναίων». Δεν είναι και λίγο, 140 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, να απολαμβάνεις τα έλατα της Ζήρειας και τις ψησταριές των Μεσαίων Τρικάλων. Αυτό όμως που μας εξιτάρει στην περιοχή είναι το δίκτυο των χωματόδρομων που προσφέρεται για δεκάδες περιηγήσεις στο οροπέδιο της Ζήρειας. Η μικροσκοπική λίμνη Δασίου είναι ο τοπ προορισμός: τα έλατα περικυκλώνουν τις όχθες της δημιουργώντας ένα σκηνικό για ξωτικά. Κάντε μια παράκληση στον Λέγκολας να μη βρέξει το προηγούμενο βράδυ, γιατί ο δρόμος λασπώνει εύκολα και γίνεται αδιάβατος. Αν διαθέτετε όχημα με τετρακίνηση οι δυνατότητες είναι ακόμη πιο πολλές. διασχίστε όλο το οροπέδιο και ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής στρίψτε για Γκούρα (οπότε θα πεταχτείτε μέχρι τη Στυμφαλία) ή για Ζαρούχλα, οπότε θα περάσετε και από το Φενεό με την τεχνητή λίμνη του φράγματος της Δόξας και το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Τζουμέρκα
Ο Άραχθος μας υποδέχεται χωρίς το γεφύρι της Πλάκας πλέον να ενώνει τις όχθες του, ενώ στο βάθος οι σκληρές γυμνές κορυφές των Αθαμανικών ορέων δημιουργούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα – σαν φυσικό γλυπτό τεραστίων διαστάσεων. Τα Τζουμέρκα μπορεί να μην είναι πια άγνωστα, διατηρούν ωστόσο ένα πιο χαμηλό προφίλ που συνεπαίρνει τους εραστές των βουνών. Χωριά highlight εδώ οι Καλαρίτες και το Σιράκο. Πανέμορφα και πετρόχτιστα και τα δύο, συναγωνίζονται επάξια ακόμα και τα πιο γραφικά απ’ τα Ζαγοροχώρια. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί υποδομή, οπότε κάτι θα βρείτε να τσιμπήσετε ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Από την άλλη πλευρά του ποταμού βρίσκουμε τα Πράμαντα, τους Μελισσουργούς και τον Καταρράκτη. Κορυφαία εμπειρία, τέλος, το ράφτινγκ στον Άραχθο – θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα ποτάμια, αλλά η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.


Βαρδούσια
Ανεβαίνοντας το φιδωτό δρόμο για τα Βαρδούσια, ο ήχος της μηχανής σού ακούγεται ξένος. Πλάι, μπροστά, πίσω σου, παντού, όλο χαράδρες, πράσινο, τρεχούμενα νερά κι επιβλητικές δασωμένες πλαγιές. Κάτι ξέρουν οι ορειβάτες που δίνουν ραντεβού στον Αθανάσιο Διάκο (Μουσουνίτσα) και με κάθε ευκαιρία παίρνουν το δρόμο για την κορυφή. Εσείς βέβαια μπορείτε να ρουφήξετε το τοπίο πιο χαλαρά, περπατώντας στα σοκάκια του χωριού ή κάνοντας μια μικρή διαδρομή στο πεζοπορικό μονοπάτι Ε4. Και το βράδυ, βάλσαμο η κρεατοφαγία στις ταβέρνες της πλατείας. Βαρδούσια όμως δεν είναι μόνο η διάσημη πλέον Μουσουνίτσα. Στην πίσω πλευρά του βουνού, μια χούφτα μικρά χωριουδάκια, που παρακολουθούν τη ροή του Μόρνου από ψηλά, διεκδικούν κι εκείνα μερίδιο στις εξορμήσεις σας. Κουκλίστικοι οι Πενταγιοί, το πέτρινο χωριό της Μαρίας της Πενταγιώτισσας.
Ορεινή Ναυπακτία
Όσοι θέλουν να προσθέσουν μια ιδέα περιπέτειας στο χειμωνιάτικο γουικέντ τους παίρνουν το δρόμο για την ορεινή Ναυπακτία. Όμορφη, με το καλοδιατηρημένο κάστρο της, η Ναύπακτος μπορεί να σε κρατήσει για λίγο με τα θέλγητρά της, μέχρι δηλαδή να σου πάρουν τα μυαλά τα ορεινά χωριά της. Μεγαλύτερα και πιο γνωστά η Ελατού και η Άνω Χώρα, βυθισμένα στα έλατα και τις καστανιές. Αν και βρίσκονται αρκετά χρόνια στην ταξιδιωτική μας ατζέντα, δεν έχουν απογειωθεί τουριστικά διατηρώντας το χαμηλό τους προφίλ. Θα περπατήσετε στο δάσος, θα δοκιμάσετε ντόπιες γεύσεις στις ταβέρνες του χωριού, θα παρασυρθείτε σε τσιπουροκαταστάσεις με τους ντόπιους, θα λατρέψετε τις off road διαδρομές.


Κερκίνη
Ο παράδεισος της ορνιθοπαρατήρησης. Η λίμνη κρατάει τους φτερωτούς της πληθυσμούς όλο το χρόνο, οπότε ακόμη και μέσα στο χειμώνα τα κιάλια είναι απαραίτητα. Το θέαμα των υπερβόρειων κύκνων που σκίζουν αθόρυβα τα νερά της λίμνης και των γυμνών δέντρων που ξεφυτρώνουν μέσα από το νερό, τώρα το χειμώνα είναι ακόμη πιο ατμοσφαιρικό. Η Κερκίνη είναι προορισμός για όλες τις εποχές. Όταν οι περιηγήσεις στη λίμνη τελειώνουν, μεταφερόμαστε στα ορεινά. Οι ταβέρνες στα Άνω Πορόια θα μας ζεστάνουν με απλά, αλλά νόστιμα πιάτα: πέστροφα ψητή, πεντανόστιμη χοιρινή παντσέτα, κόκκινες πιπεριές γεμιστές με τυρί. Την επόμενη μέρα θα τραβήξουμε για τα σύνορα, προς Προμαχώνα. Η διαδρομή κατά μήκος του Στρυμόνα είναι καταπληκτική. Εδώ θα συναντήσουμε και την παράκαμψη που οδηγεί στο οχυρό Ρούπελ, με τις δαιδαλώδεις στοές του, που τα σαββατοκύριακα είναι επισκέψιμο (φροντίστε μόνο να έχετε ταυτότητες γιατί διαφορετικά δεν μπορείτε να μπείτε).
Πρέσπες
Γουικέντ στο τριεθνές: να πίνεις καφέ στα μαγαζάκια της προκυμαίας των Ψαράδων στη Μεγάλη Πρέσπα ατενίζοντας τους «απέναντι», Αλβανία και FYROM. Να σχίζεις τα νερά μέσα σε μια παραδοσιακή πλάβα (βάρκα) αναζητώντας τα σημάδια της βυζαντινής Πρέσπας, τα σκηταριά και τις τοιχογραφίες στους βράχους. Οι Πρέσπες απαιτούν ένα μίνιμουμ σεβασμού από τον επισκέπτη. Η ομορφιά τους είναι προφανής, αλλά μόνο αν σκύψεις με προσοχή πάνω στην ιστορία και την οικολογική τους σημασία θα καταφέρεις να εισπράξεις ολόκληρο το νόημα του τοπίου. Επόμενη βόλτα το νησάκι Άγιος Αχίλλειος στη μικρή Πρέσπα. Ακολουθήστε το μονοπάτι που περικυκλώνει το νησί και εξερευνήστε τις βυζαντινές του εκκλησίες – ξεχωρίζουν τα ερείπια της μεγαλόπρεπης βασιλικής που έδωσε και το όνομα στο νησί. Το πιο γραφικό χωριό της περιοχής είναι ο Άγιος Γερμανός, σκαρφαλωμένος σε μια πλαγιά που ατενίζει τις λίμνες. Αφού περπατήσετε στα στενά με τα μακεδονίτικα σπίτια, κλείστε τη μέρα σας με μια καυτή φασολάδα και ντόπιο λουκάνικο.
Πηγή : https://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=3782
http://www.biodiversity-info.gr/index.php/greek-nature-and-biodiversity

Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα και οι δημοφιλείς προορισμοί (Μέρος Β)

Ανεξάρτητα από το ύφος και τον χαρακτήρα της, κάθε επιχείρηση μπορεί να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στο πεδίο του χειμερινού τουρισμού.
Κυρίως, γιατί το προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν να κάνουν διακοπές τη χειμερινή περίοδο, δεν είναι, αποκλειστικά, λάτρεις των χειμερινών σπορ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεστε κοντά σε ένα μέρος που εξυπηρετεί τέτοιου είδους δραστηριότητες, για να επωφεληθείτε οικονομικά.
Πολλοί από τους χειμερινούς τουρίστες, είναι πιθανό να ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:
Λάτρεις της κουλτούρας και των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων, οι οποίοι έρχονται για να δουν όσα περισσότερα μπορούν και φυσικά να εξυπηρετηθούν από τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας που είναι κοντά σε αυτά.
Οικογένειες από χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, που τώρα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού, της φύσης αλλά και της ήρεμης ελληνικής παραλίας, η οποία λόγω του ήπιου μεσογειακού χειμώνα προσφέρεται και αυτήν την περίοδο.
Στελέχη επιχειρήσεων από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας για πάρουν μέρος σε συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα.
Ζευγάρια ηλικίας 45+ που συνήθως ανήκουν στη μέση ή ανώτερη οικονομική κατάσταση.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους με μια ματιά μπορείτε να τους διακρίνετε να περνούν έξω από το κατάστημά σας, μπορούν να γίνουν πελάτες σας και να αποτελέσουν άλλη μια πηγή εσόδων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορείτε κι εσείς να πάρετε μέρος από τη συγκεκριμένη «τουριστική πίτα» και να βγείτε κερδισμένοι από:
Επιπλέον έσοδα από ανθρώπους υψηλότερου εισοδήματος σε σχέση με αυτούς που μας επισκέπτονται το καλοκαίρι.
Γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες καταναλωτών και συλλογή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών σας
Δημιουργία σχέσεων εκτίμησης και εμπιστοσύνης με ανθρώπους με κοινωνικό κύκλο από άλλες χώρες, στον οποίο θα διαφημίσουν την ποιότητα της εξυπηρέτησής σας και φυσικά την εμπορική επωνυμία σας.
Πολύτιμα συμπεράσματα γύρω από το επιχειρηματικό σας αντικείμενο, μέσα από την επαφή σας με εκπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς, και όλο αυτό με μηδενικό κόστος.
Ανταλλαγή απόψεων, και γιατί όχι δημιουργία σχέσεων, με νέο καταναλωτικό κοινό το οποίο μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης θα σας προβάλει σε ένα ευρύτερο πληθυσμό δυνητικών πελατών από όλο τον κόσμο.
Ο κόσμος που θα επιλέξει να μην ταξιδέψει τελικά στο εξωτερικό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, θα στραφεί στους εγχώριους προορισμούς και αυτό θα φανεί πιθανώς μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, λένε οι ξενοδόχοι.


Εν αναμονή των εορτών για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών τους εξόδων και με αρκετή αγωνία για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) είναι οι ξενοδόχοι των χειμερινών, κυρίως ορεινών περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημία. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, το κλίμα αβεβαιότητας «κρατάει» τη μέση πληρότητα πανελλαδικά σε ποσοστά που αγγίζουν μόλις το 50 με 60%, με εξαίρεση ορισμένους προορισμούς, όπως ο νομός Ιωαννίνων, η ορεινή Αρκαδία, η ορεινή Μαγνησία και η Αράχωβα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σύμφωνα με τις κρατήσεις, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Στις παραμέτρους που δημιουργούν αισιοδοξία, όπως εξηγεί ο κ.Τάσιος, είναι αφενός το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει lockdown και αφετέρου, ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κόσμος που θα επιλέξει να μην ταξιδέψει τελικά στο εξωτερικό, θα στραφεί στους εγχώριους προορισμούς και αυτό θα φανεί πιθανώς μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.


Η Ήπειρος παραμένει σταθερά ένας δημοφιλής χειμερινός προορισμός, με το Ζαγόρι, την περιοχή που περιλαμβάνει 46 χωριά, να καταγράφει μέχρι και τον Νοέμβριο πληρότητες που ξεπέρασαν το 80% και με τις κρατήσεις να δείχνουν τα ίδια και παραπάνω ποσοστά (80%-90%) για την εορταστική περίοδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα κυμαίνονται μεταξύ 60% με 70% μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου, Στέργιο Κασσάρο. «Σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε εκείνες που είναι πιο ανθεκτικές είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτό είναι -αν θέλετε- ένα προτέρημα που έχει το Μετσόβο», αναφέρει ο κ.Κασσάρος. «Σημειώστε ότι το Μέτσοβο διαθέτει 15 ξενοδοχεία με 700 κλίνες και 300 διαμερίσματα, δηλαδή συνολικά περίπου 1.000 κλίνες», προσθέτει.
Η Φλώρινα -ένας από τέσσερις προορισμούς που περιλαμβάνεται στα πρώτα σποτ της χειμερινής καμπάνιας που αναμένεται να τρέξει ο ΕΟΤ- μαζί με την Καστοριά και το Νυμφαίο αποτελούν σταθερά επιλογή των επισκεπτών όλα τα χρόνια. Για φέτος, που η κατάσταση είναι ρευστή, οι επαγγελματίες ενώ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κατάσταση, βλέπουν πως αν δεν υπάρξει έξαρση της πανδημίας, θα μπορούν να μιλούν και για 100% πληρότητα τις ημέρες των εορτών, όπως επισημαίνει ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του
Συνδέσμου Ξενοδόχων Δ. Μακεδονίας. «Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε, ότι αυτήν τη στιγμή στην περιοχή που μας αφορά, λειτουργούν περίπου τα μισά ξενοδοχεία και αυτό συνέβη λόγω της πανδημίας», εξηγεί ο κ.Μιχαηλίδης, «άρα όταν μιλάμε για 100% πληρότητα δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με αυτήν του 2019 αφού αναφερόμαστε σε έναν αριθμό ξενοδοχείων μειωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με τότε», διευκρινίζει.


Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την Μαγνησία και κυρίως για την πόλη του Βόλου και το Πήλιο, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, καθώς η φωταγώγηση της πόλης έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα. «Ωστόσο αυτήν τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν το 50% και οι περισσότεροι περιμένουν λόγω πανδημίας να πλησιάσει ο καιρός των εορτών για να κλείσουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει και αυτό φαίνεται από τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις που κάνουν στους ξενοδόχους. Είναι νωρίς ακόμη, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με την προ-πανδημίας εποχή, που ειδικά από το 2014 και μετά, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων όλη η περιοχή, ακόμη και οι παραθαλάσσιες άγγιζαν το 100% σε πληρότητες», σημειώνει η αντιδήμαρχος. «Οι ξενοδόχοι μας πάντως είναι έτοιμοι, το πάρκο του Πινόκιο φαντασμαγορικό και αν δεν αλλάξουν τα υγειονομικά δεδομένα ο κόσμος θα έρθει. Περιμένουμε όμως μόνο Έλληνες ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχαμε πολλούς επισκέπτες και από το εξωτερικό. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που έχουν εξοχικές κατοικίες στο Πήλιο.
«Δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από το μοντέλο ήλιος-θάλασσα, να αναδείξουμε και το ορεινό τμήμα της Ελλάδας αλλά βλέπουμε σε βάθος τριετίας ξεκινώντας από σήμερα», αναφέρει η Σοφία Φλέγκα πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, καθώς τα πρώτα σποτ της χειμερινής καμπάνιας του ΕΟΤ εκτός από το Ζαγόρι και τη Φλώρινα γυρίζονται στο Καρπενήσι και τη Δημητσάνα.
«Στο Καρπενήσι υπάρχουν 1500 κλίνες ξενοδοχείων και άλλες τόσες στα ενοικιαζόμενα. Αυτήν τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν μόλις το 20% ενώ το 2019 από τις αρχές Δεκέμβρη οι πληρότητες κυμαίνονταν στο 60% και τις γιορτές φτάναμε στο 100%», σημειώνει.


Μετά από τα πολύ αισιόδοξα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου και των Σαββατοκύριακων που ακολούθησαν, στην ορεινή Αρκαδία υπήρχε μια τάση, που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έδειχνε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουν πολύ υψηλές πληρότητες με προκρατήσεις που ξεπερνούσαν το 85%. Ακολούθησε ένα κύμα ακυρώσεων, που ευτυχώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Πελοποννήσου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Κώστας Μαρινάκος, φάνηκε να αντικαθίσταται με νεότερο ενδιαφέρον. «Συνεπώς και αν δεν αλλάξει κάτι, τα Χριστούγεννα βλέπουμε να ξεπερνάμε μέχρι στιγμής το 80% σε πληρότητες και φυσικά θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», υπογραμμίζει.
Στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς είναι το τρίπτυχο Βυτίνα-Δημητσάνα-Στεμνίτσα, όπως επισημαίνει και από την πλευρά της ορεινής Κορινθίας, τα Τρίκαλα Κορινθίας. «Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουν τα ξενοδοχεία την περίοδο των εορτών, διότι τα έσοδα θα καλύψουν μεγάλο μέρος των λειτουργικών τους εξόδων. Το πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας και μπορεί κάποιος να έρθει με το αυτοκίνητό του και με ασφάλεια», προσθέτει ο κ. Μαρινάκος.
Στην Πελοπόννησο, από τις συνολικά 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει, το ποσοστό που αφορά τους ορεινούς όγκους είναι της τάξεως του 30-35%. «Η πανδημία, σημειώνει ο κ. Μαρινάκος, αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο και έκανε ακόμη πιο έντονη την τάση για μεμονωμένους ταξιδιώτες, πιο φυσιολατρικές δραστηριότητες και ταξίδια πιο φιλικά στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι προετοιμασμένη και η τουριστική επιχειρηματικότητα, να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να επενδύσει στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Πηγή : https://blog.enafood.gr/tourismos-stin-ellada/o-xeimerinos-tourismos_pos-na-ekmetalleyteite-ta-ofelh-tou/
https://www.tovima.gr/2021/12/05/finance/xeimerinos-tourismos-poioi-einai-oi-dimofilesteroi-proorismoi-to-stoixima-ton-last-minute-kratiseon/

Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα και οι δημοφιλείς προορισμοί (Μέρος Α)

“Μα καλά, τι να έρθει να κάνει ο τουρίστας το χειμώνα στην Ελλάδα;” Είναι η φράση την οποία συχνά ακούμε, ακόμα και από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Πολύ σωστά, τι να έρθει να κάνει σε μία χώρα που φημίζεται για τις παραλίες της, τον ήλιο και τα αμέτρητα νησιά της;
Ή μήπως θα μπορούσε να κάνει ό,τι κάνει και ο τουρίστας αυτήν την εποχή σε έναν ανταγωνιστικό προορισμό, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, που έχουν παραπλήσιες κλιματολογικές συνθήκες (σ.σ. η ζήτηση για χειμερινές διακοπές, μετά την καραντίνα, έχει επανακάμψει, αν και η νέα μετάλλαξη θέτει νέες προσκλήσεις, με τις βρετανικές εταιρείες να αυξάνουν τη χωρητικότητα τους σε θέσεις για χειμωνιάτικες διακοπές σε ανταγωνιστικούς προορισμούς).
Οι περισσότεροι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε πλήρη απραξία, με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την τοπική (και εθνική) οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία. Η Ρόδος και η Κρήτη “έκλεισαν” την σεζόν (που πήγε πάρα πολύ καλά) μέσα στο Νοέμβριο, ενώ άλλοι προορισμοί επιμήκυναν και αυτοί τη σεζόν.
Η Αθήνα, ως city break προορισμός, αποτελεί τη μοναδική ίσως ευχάριστη παραφωνία, καθώς έχει ακόμα τουρισμό, κάτι που έχω την τύχη να παρατηρώ ο ίδιος, χρησιμοποιώντας καθημερινά το μετρό για το αεροδρόμιο.
Τουρίστες με σανδάλια / αθλητικά και με σορτς, φορτωμένοι με βαλίτσες, εξακολουθούν να συγχρωτίζονται με τους γηγενείς και πηγαινοέρχονται από και προς το αεροδρόμιο. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή την εποχή είναι τόσο καλές.
Το ερώτημα που προφανώς πλανάται είναι το ακόλουθο: “Δε θέλουμε ή απλώς δεν μπορούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας χειμερινό τουριστικό προορισμό;”. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να καταρρίψουμε δύο αρκετά διαδεδομένους μύθους.


Μύθος 1ος
“Η Ελλάδα είναι κατ’εξοχήν καλοκαιρινός προορισμός, καθώς οι τουρίστες που την επισκέπτονται έρχονται για τις παραλίες της”
Η χώρα μας φημίζεται για τα 3 “S” (sea, sun, sand) και (κακώς) έχει τοποθετηθεί στο μυαλό του μέσου τουρίστα ως αποκλειστικά καλοκαιρινός προορισμός. Σημαντική, εδώ, είναι η ευθύνη της πολιτείας, που, χωρίς πλάνο και στρατηγική, αδυνατεί να προσελκύσει τουρίστες το χειμώνα. Το destination branding το ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα, ενώ όσοι προορισμοί το εφαρμόζουν θεωρούν ότι δημιουργώντας απλώς ένα σλόγκαν και ένα λογότυπο θα προσελκύσουν τουρίστες. Ο ήπιος καιρός, στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές της χώρας μας, είναι ο σύμμαχός μας, τον οποίο δυστυχώς δεν έχουμε αξιοποιήσει.


Μύθος 2ος
“Ο τουρισμός το χειμώνα ταυτίζεται με το σκι, τα βουνά και τα χιονοδρομικά κέντρα”
Μέγα ατόπημα. Οι τουρίστες που αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την Κύπρο, την Τουρκία και τα Κανάρια Νησιά, αλλά και εν γένει την Ισπανία δεν το κάνουν για να πάνε σε χιονοδρομικά κέντρα. Έχουν και αυτές οι χώρες, όπως και εμείς, όμορφα και παραμυθένια χωριά και πόλεις που μπορούν να περπατηθούν με άνεση, μακριά από τον “χαμό” του υπερφορτωμένου καλοκαιριού (βλ. overtourism). Και εκεί ακριβώς θα πρέπει να στοχεύσουμε.
Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά (που είναι σε σχολικές διακοπές), ηλικιωμένοι, νέοι (millennials – προτιμούν τις πόλεις), ψηφιακοί νομάδες, καθώς και όλοι αυτοί που έλκονται από εναλλακτικές μορφές τουρισμού (και εκεί υστερούμε, αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια). Αρκετοί δε από αυτούς, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 40%, είναι επαναλαμβανόμενοι.
Και μια νοοτροπία που πρέπει να εκλείψει…


Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να υπερκεραστεί. Πρόκειται για την πεποίθηση ότι ο χειμώνας προορίζεται για την ξεκούραση “των πολεμιστών”. Ένα μεγάλο σε διάρκεια διάλειμμα για διακοπές, αναψυχή, ψώνια κ.λπ.
Κάποιοι δε βολεύονται και με τα εποχικά επιδόματα που λαμβάνουν (σε αυτό συνηγορεί και η εξάντληση από την καλοκαιρινή σεζόν, με το προσωπικό συχνά να δουλεύει στα όριά του, χωρίς ρεπό και με καθημερινά 10-12ώρα). Σε αντίθεση με εμάς, οι άλλες χώρες κρατάνε τα καταστήματα ανοικτά και περιμένουν τους τουρίστες.
Διότι, το ζητούμενο εδώ είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετές συντονισμένες προσπάθειες (και κίνητρα) ώστε ένας προορισμός “να παραμείνει ανοικτός και το χειμώνα” (σ.σ. τότε μόνο κάποιος Τ.Ο. θα έφερνε τουρίστες στα νησιά ή την ενδοχώρα).
Ο τουρίστας δεν έρχεται απλώς για να μείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά για να ζήσει μία ολιστική εμπειρία: να επισκεφθεί μουσεία, καφέ, εστιατόρια, αρχαιολογικούς χώρους, να κάνει ποδήλατο, περιπατητικό ή αθλητικό τουρισμό κ.ά.
Όταν αποφασίσουμε να προσφέρουμε “όλο το πακέτο”, τότε θα δούμε τον τουρισμό αλλιώς...


Από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα στα ατμοσφαιρικά Ζαγοροχώρια κι από τις όχθες της λίμνης της Καστοριάς στα γραφικά καλντερίμια της Δημητσάνας, ανακαλύψτε χειμερινούς προορισμούς και θέρετρα της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσετε!
1. Δημητσάνα
Ο πανέμορφος διατηρητέος οικισμός της Δημητσάνας είναι ο καλύτερος προορισμός για μια αξέχαστη χειμερινή απόδραση! Η ιστορική αυτή κωμόπολη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω στην αρχαία Τεύθιδα και πάνω σε δυο λόφους που «κοιτάνε» στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Τα πετρόκτιστα σπίτια και τα γραφικά δρομάκια της συνθέτουν το ιδανικό χειμωνιάτικο σκηνικό. Αν μάλιστα την πετύχετε και χιονισμένη, θα είναι σα να έχετε πιάσει ταξιδιωτικό «τζακ ποτ»! Το ελατοδάσος του Μαινάλου ντυμένο στα λευκά είναι ένα όνειρο!
2. Ελάτη-Περτούλι
Η Ελάτη και το Περτούλι είναι δύο από τα πιο γνωστά χωριά του Κόζιακα και από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς στον νομό Τρικάλων. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου προσελκύει πολλούς σκιέρ και λάτρεις των χειμερινών σπορ, καθώς διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα. Οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί με τα γραφικά ταβερνάκια και τους πολυτελείς ξενώνες «βυθισμένους» στα χιονισμένα ελατοδάση του Κόζιακα θα σας μαγέψουν.
Η Ελάτη βρίσκεται σε υψόμετρο 938 μέτρων και είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Το Περτούλι βρίσκεται λίγο πιο ψηλά, στα 1.200 μέτρα και είναι από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο στα χωριά του Κόζιακα περνά δίπλα από πανέμορφα ποτάμια, πέτρινα γεφύρια και καταρράκτες. Ό,τι ακριβώς δηλαδή θα χρειαζόσασταν για να ξεφύγετε εντελώς από την καθημερινότητα!
3. Μετέωρα
Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να μη μένει με το στόμα ανοιχτό στη θέα που αντικρίζει καθώς πλησιάζει στα Μετέωρα! Το εντυπωσιακό αυτό γεωλογικό φαινόμενο με τους γιγαντιαίους βράχους των Μετεώρων έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο!
Οι τεράστιοι βράχοι υψώνονται 400 μέτρα πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Στις κορυφές τους βρίσκονται 15 μοναστήρια, όμως λειτουργούν μόνο 6 από αυτά και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία μετά το Άγιο Όρος.


4. Ξάνθη
Η αρχόντισσα της Θράκης μπορεί να φημίζεται για το καρναβάλι της – το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα – όμως οι ομορφιές της σας περιμένουν όλο τον χρόνο! Ο χειμώνας είναι μια από τις ωραιότερες εποχές για μια εκδρομή στην Ξάνθη.
Η περιήγησή σας στην πόλη θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι. Θα κάνετε μια στάση στη Δημοτική Αγορά, το κτίριο της οποίας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, και θα τσιμπήσετε νόστιμους τοπικούς μεζέδες στο ουζερί που λειτουργεί μέσα σ’ αυτή.
Θα συνεχίσετε την περιπλάνησή σας στα λιθόστρωτα στενά της παλιάς πόλης της Ξάνθης και θα θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα, παλιά αρχοντικά και παραδοσιακά κτίσματα με τη χαρακτηριστική «σαχνισιά» (προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια), που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Προτού καταλήξετε σε κάποιο ταβερνάκι της παλιάς πόλης, κάντε μερικές ακόμη στάσεις στο Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1830, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης.
5. Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια
Ομίχλη (ίσως), χιονισμένο τοπίο (ιδανικά) και περίπατος στη λίμνη των Ιωαννίνων. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για μια εκδρομή αυτό το χειμώνα; Αναζητήστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ιωάννινα κι ανακαλύψτε τους θρύλους και τις παραδόσεις αυτής της γωνιάς της Ηπείρου. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αλή Πασά και κατοικείται από λιγοστές οικογένειες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο που διατηρείται στο νησί, να ψωνίσετε από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και να γευτείτε τοπικούς μεζέδες στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που υπάρχουν εκεί.
Μερικά ακόμη αξιοθέατα στα Γιάννενα είναι η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά, το Σπήλαιο του Περάματος και το κάστρο της πόλης.
Από τα Γιάννενα μπορείτε να αναχωρήσετε για μονοήμερες εκδρομές στο Ζαγόρι και τα 48 χωριά του. Τα φημισμένα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Λίγο η ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τους πετρόκτιστους οικισμούς, λίγο τα πανέμορφα γεφύρια και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής, δε θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο τα Ζαγοροχώρια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή.
6. Λεωνίδιο & Κοσμάς Αρκαδίας
Iδανικοί χειμερινοί προορισμοί για εκδρομές εντός Ελλάδας, τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας περιμένουν να σας αποκαλύψουν τις ομορφιές τους. Τον χειμώνα πολλά από αυτά ντύνονται στα λευκά και μαγεύουν τους επισκέπτες τους με την αυθεντικότητα και τη μοναδική τους ατμόσφαιρα. Ένα από αυτά είναι ο Κοσμάς Αρκαδίας στη Νότια Κυνουρία. Ο παραδοσιακός αυτός μικρός οικισμός με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πλούσιο δάσος από έλατα και καστανιές. Τον χειμώνα οι κάτοικοι που παραμένουν στο χωριό είναι λίγοι, καθιστώντας τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να αποκοπούν από τον θόρυβο των πόλεων.
Την κεντρική πλατεία του χωριού «στολίζουν» 7 θεόρατα πλατάνια, τα οποία φυτεύτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται και η πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους. Στην κάτω πλευρά της πλατείας θα βρείτε τα «Λιοντάρια», τρεις βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα κρύο νερό από φυσικές πηγές της περιοχής. Οι λιγοστές ταβέρνες του χωριού προσφέρουν νόστιμο, σπιτικό φαγητό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι η γίδα βραστή. Μετά το φαγητό ή ως συνοδευτικό με τον καφέ σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στο «μπαλκόνι της Κυνουρίας».
Για τη διαμονή σας στην περιοχή το πανέμορφο Λεωνίδιο να είναι μάλλον καλύτερη επιλογή. Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του Λεωνιδίου θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή! Η ταμπέλα «Καούρ εκάνατε» στην τσακώνικη διάλεκτο θα σας υποδεχτεί στην είσοδο του οικισμού, ενώ καθώς προχωράτε στους στενούς του δρόμου θα συναντήσετε εντυπωσιακά διατηρητέα, ιστορικά αρχοντικά και πύργους και το χαρακτηριστικό «Κοκκινόβραχο» να στέκει επιβλητικός πάνω από τη γραφική κωμόπολη!
Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Πύργο Τσικαλιώτη και τη Φάμπρικα Πολιτισμού του Λεωνιδίου. Οι λάτρεις της αναρρίχησης θα βρουν τον δικό τους «παράδεισο» στο Αναρριχητικό Πάρκο του Λεωνιδίου.


7. Καστοριά
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της Καστοριάς έχουν δει τη λίμνη της να μετατρέπεται σε ένα απέραντο… παγοδρόμιο τους μήνες του χειμώνα! Κι ενώ μπορεί να μη συνιστάται να φορέσετε τα παγοπέδιλά σας και να αρχίσετε τις σβούρες στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας, αυτό που συνιστάται ανεπιφύλακτα είναι μια αναζωογονητική βόλτα κατά μήκος της! Η Καστοριά είναι ένας από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς Βόρειας Ελλάδας. Φορέστε ό,τι πιο ζεστό έχετε και περιπλανηθείτε στα δρομάκια της συνοικίας Ντολτσό με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και θαυμάστε τις πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες και τα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στο Απόζαρι.
Γύρω στα 60 χιλιόμετρα από την Καστοριά και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων βρίσκεται το Νυμφαίο, που θεωρείται ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.
8. Αράχωβα
Εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα σκήπτρα ενός από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα σαλέ της Αράχωβας γεμίζουν μόλις τα πρώτα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους στις πλαγιές του Παρνασσού.
Η ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και το χιονοδρομικό της κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για σκιέρ και για όσους αγαπούν τα χειμερινά αθλήματα. Αν οι χιονοπίστες δεν είναι το φόρτε σας, απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα στις καφετέριες που θα βρείτε στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας και μαζέψτε δυνάμεις για μια βόλτα στα ανηφορικά στενά της. Επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη με τις βυζαντινές τοιχογραφίες και το εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου φυλάσσεται η αραχοβίτικη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης.
9. Φλώρινα
Η πόλη της Φλώρινας τον χειμώνα «ντύνεται» στα λευκά και υποδέχεται τους επισκέπτες της με τη χειμερινή και… άκρως ατμοσφαιρική «φορεσιά» της! Περπατήστε κατά μήκος του μικρού ποταμού Σακουλέβα, που διασχίζει τη Φλώρινα, και δείτε τα νεοκλασικά και μακεδονίτικα σπίτια που ξυπνούν μνήμες από το άλλοτε σπουδαίο ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να αγοράσετε προϊόντα της περιοχής, όπως πιπεριές Φλωρίνης και φασόλια Πρεσπών.
Οι λάτρεις του σκι μπορούν να ανεβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας, στο χωριό Πισοδέρι, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας.


10. Πήλιο
Λίστα με χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας που να μην περιλαμβάνει τα χωριά του Πηλίου δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη. Το Πήλιο ανήκει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για χειμερινές εξορμήσεις.
Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου και πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά. Εδώ θα βρείτε πάρα πολλούς γραφικούς ξενώνες, πετρόκτιστα καλντερίμια, αιωνόβια πλατάνια και πανέμορφο φυσικό τοπίο. Αν ωστόσο αναζητάτε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, μακριά από κόσμο, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην την επιλέξετε για σαββατοκύριακο. Η Τσαγκαράδα «πλημμυρίζει» από κόσμο και ζευγαράκια, που αποζητούν μια ρομαντική εξόρμηση.
Στις Μηλιές το πηλιορείτικο τοπίο περιλαμβάνει περίτεχνες κρήνες, που αναβλύζουν καθαρό, κρυστάλλινο νερό, και έναν πανέμορφο παλιό σταθμό τρένου. Στη Βυζίτσα θα θαυμάσετε διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα σοκάκια και τραπεζάκια στην πλατεία του χωριού κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Στην Πορταριά με την απίθανη θέα στην πόλη του Βόλου και του Παγασητικού θα απολαύσετε τη βόλτα σας στο γραφικό χωριό με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, τις παλιές εκκλησίες και τα μνημεία.
11. Καλάβρυτα
Τα Καλάβρυτα είναι ένας ακόμη δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητός στους λάτρεις των σπορ λόγω του χιονοδρομικού κέντρου που υπάρχει κοντά. Η ιστορική πόλη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 756 μέτρων στη «σκιά» του Χελμού, σε μια προνομιακή θέση σε ένα πανέμορφο ελατοδάσος. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά, ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από το χιονισμένο ελατοδάσος.
Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής είναι τα Σπήλαια των Λιμνών και ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων. Η διαδρομή που ακολουθεί το τρενάκι έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.
Πηγή : https://traveldailynews.gr/columns/article/3901
https://gr.skyscanner.com/news/inspiration/kheimerinoi-proorismoi-sten-ellada

Τα θεραπευτικά βότανα του χειμώνα που προσφέρει η φύση στην Ελλάδα

Η Ελληνική φύση, παρ’ όλα τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει εξαιρετικά πλούσια. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της Ελληνικής γης είναι από τις πλουσιότερες του πλανήτη και αξίζει το ενδιαφέρον μας και την προστασία μας. Η γονιμότητα της σκληροτράχηλης Ελληνικής γης επετεύχθη μετά από πολυετείς αγώνες των Ελλήνων καλλιεργητών με τα ελάχιστα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν. Με τον χρόνο, ο Έλληνας αγρότης αξιοποίησε την φύση γύρω του με τον καλύτερο τρόπο και εκείνη του έδωσε τα ωραιότερα προϊόντα. Η μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών του Ελλαδικού χώρου με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί τα βότανα της Ελληνικής γης με μεγάλη επιτυχία. Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων στην καταπολέμηση ασθενειών αυξάνονται, καθώς τα χημικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες.
Η ελληνική φύση διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σε βότανα και αφεψήματα που ειδικά τον χειμώνα λειτουργούν θεραπευτικά αλλά και προστατευτικά, που μας προφυλάσσουν από κρυολογήματα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα βότανα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, ειδικά ο Γαληνός ειδικευόταν σε σκευάσματα με θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστά και ως γαληνικά σκευάσματα. Ειδικά αυτή την περίοδο με την πανδημία να μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, η οχύρωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη και η βοτανοθεραπεία ο πιο φυσικός τρόπος για να την πετύχουμε. Μην παραλείψετε ποτέ να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι πως το συγκεκριμένο βότανο που θα επιλέξετε, ενδείκνυται για την περίπτωσή σας, και φυσικά αποφύγετε την υπερκατανάλωση και την άσκοπη χρήση τους.


Για τον βήχα
Γλυκόριζα
Καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και ανακουφίζει από τον βήχα χάρη στις μαλακτικές και βλεννολυκτικές τις ιδιότητες. Προσοχή όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται από υπερτασικά άτομα.
Εχινάκεια
Η εχινάκεια γενικώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μαντζουράνα
Εκτός από αρωματικό στη μαγειρική χρησιμοποιείται και ως αφέψημα για την καταπράυνση του βήχα. Βράστε ένα 1 κουταλάκι μαντζουράνα σε ένα φλιτζάνι νερό και αφού πάρει βράση προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού.
Μολόχα
Δημοφιλές βότανο της Μεσογείου ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο καθώς επίσης γιατρεύει τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε 2 κουταλάκια μολόχα σε σκόνη και αφήνουμε για 2 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το αφέψημα και το ζεσταίνουμε μαζί με μέλι.
Για το συνάχι
Ευκάλυπτος
Ήρθε στην Ελλάδα το 1862 και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Κυρίως οι εισπνοές ευκαλύπτου -βράζετε φύλλα σε μια κατσαρόλα και εισπνέετε τον ατμό τους- καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες και ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους.


Ρίγανη
Η ρίγανη βοηθά στην ανακούφιση από το κρυολόγημα ή τη βουλωμένη μύτη. Μπορείτε να προμηθευτείτε λάδι από ένα ειδικό κατάστημα και να το βάλετε κάτω από τη γλώσσα σας ή να το πιείτε διαλυμένο σε ένα ποτήρι με νερό.
Θυμάρι
Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές δράσεις, γι’ αυτό και είναι ιδανική για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Μπορείτε να την προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι τσάι και να την πιείτε ως αφέψημα αντί για καφέ.
Για τον πονόλαιμο
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τη αντισηπτική του δράση, γι’ αυτό και ανακουφίζει από το αίσθημα φαγούρας στον λαιμό και βοηθά στη δυσκολία κατάποσης. Μπορείτε να το πιείτε ως ρόφημα ή να κάνετε γαργάρες για να καθαρίσετε τον λαιμό σας. Επίσης, το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη κι αυτό προτείνεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πιπερόριζα ή τζίντζερ
Η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική -ειδικά σε σούπες είναι εξαιρετικό- διαθέτει αντισηπτικές, μαλακτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, ενώ διευκολύνει και τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Για τον πυρετό
Μέντα
Στην Αρχαία Ελλάδα η μέντα χρησιμοποιούνταν κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, του πυρετού. Σήμερα θεωρείται επιπλέον ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.
Για την καταρροή
Σολιντάγκο
Αυτό το όμορφο κίτρινο φυτό έχει αντικαταρροϊκες, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές,
αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικές, αντιοξειδωτικές, ελαφρά διουρητικές και τονωτικές δράσεις. Θεωρείται πως είναι το πλέον αποτελεσματικό βότανο για την καταρροή του αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής.


Για το πεπτικό σύστημα
Βασιλικός
Το αφέψημά του έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, όσον αφορά στα εντερικά και πεπτικά προβλήματα. Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της ακμής, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Εστραγκόν
Αγαπημένο βότανο της γαλλικής κουζίνας, που βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, ενώ το έλαιό του μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Για την καταπολέμηση του στρες
Μελισσόχορτο
Έχει αντιβακτηριακή δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση των μολύνσεων, όμως αν το πιείτε σαν αφέψημα ή σε μορφή εκχυλίσματος, λειτουργεί ως αγχολυτικό.
Χαμομήλι
Ίσως είναι το πιο γνωστό βότανο στην Ελλάδα. Έχει καταπραϋντικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται τόσο σε στομαχικές διαταραχές όσο και στο κοινό κρυολόγημα. Επίσης χρησιμοποιείται εξωτερικά για πλύσεις ή με μορφή κομπρέσας.
Βαλεριάνα
Το μέρος του φυτού με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες είναι η ρίζα του. Η βαλεριάνα περιέχει σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέρια έλαια, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικά έλαια κ.ά. και χρησιμοποιείται ως κατευναστικό κατά του άγχους, της αϋπνίας και της υπερέντασης. Σε πολλά νησιά την τρώνε ωμή και σε σαλάτες.
Πηγή : https://www.cretapost.gr/603156/ta-therapeftika-votana-tou-chimona-pou-prosferi-i-elliniki-fysi/
https://www.viologika.gr/blog/kalliergeies/elliniki-fysi/

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...