Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Τα θεραπευτικά βότανα του χειμώνα που προσφέρει η φύση στην Ελλάδα

Η Ελληνική φύση, παρ’ όλα τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει εξαιρετικά πλούσια. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της Ελληνικής γης είναι από τις πλουσιότερες του πλανήτη και αξίζει το ενδιαφέρον μας και την προστασία μας. Η γονιμότητα της σκληροτράχηλης Ελληνικής γης επετεύχθη μετά από πολυετείς αγώνες των Ελλήνων καλλιεργητών με τα ελάχιστα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν. Με τον χρόνο, ο Έλληνας αγρότης αξιοποίησε την φύση γύρω του με τον καλύτερο τρόπο και εκείνη του έδωσε τα ωραιότερα προϊόντα. Η μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών του Ελλαδικού χώρου με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί τα βότανα της Ελληνικής γης με μεγάλη επιτυχία. Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων στην καταπολέμηση ασθενειών αυξάνονται, καθώς τα χημικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες.
Η ελληνική φύση διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σε βότανα και αφεψήματα που ειδικά τον χειμώνα λειτουργούν θεραπευτικά αλλά και προστατευτικά, που μας προφυλάσσουν από κρυολογήματα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα βότανα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, ειδικά ο Γαληνός ειδικευόταν σε σκευάσματα με θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστά και ως γαληνικά σκευάσματα. Ειδικά αυτή την περίοδο με την πανδημία να μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, η οχύρωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη και η βοτανοθεραπεία ο πιο φυσικός τρόπος για να την πετύχουμε. Μην παραλείψετε ποτέ να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι πως το συγκεκριμένο βότανο που θα επιλέξετε, ενδείκνυται για την περίπτωσή σας, και φυσικά αποφύγετε την υπερκατανάλωση και την άσκοπη χρήση τους.


Για τον βήχα
Γλυκόριζα
Καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και ανακουφίζει από τον βήχα χάρη στις μαλακτικές και βλεννολυκτικές τις ιδιότητες. Προσοχή όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται από υπερτασικά άτομα.
Εχινάκεια
Η εχινάκεια γενικώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μαντζουράνα
Εκτός από αρωματικό στη μαγειρική χρησιμοποιείται και ως αφέψημα για την καταπράυνση του βήχα. Βράστε ένα 1 κουταλάκι μαντζουράνα σε ένα φλιτζάνι νερό και αφού πάρει βράση προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού.
Μολόχα
Δημοφιλές βότανο της Μεσογείου ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο καθώς επίσης γιατρεύει τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε 2 κουταλάκια μολόχα σε σκόνη και αφήνουμε για 2 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το αφέψημα και το ζεσταίνουμε μαζί με μέλι.
Για το συνάχι
Ευκάλυπτος
Ήρθε στην Ελλάδα το 1862 και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Κυρίως οι εισπνοές ευκαλύπτου -βράζετε φύλλα σε μια κατσαρόλα και εισπνέετε τον ατμό τους- καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες και ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους.


Ρίγανη
Η ρίγανη βοηθά στην ανακούφιση από το κρυολόγημα ή τη βουλωμένη μύτη. Μπορείτε να προμηθευτείτε λάδι από ένα ειδικό κατάστημα και να το βάλετε κάτω από τη γλώσσα σας ή να το πιείτε διαλυμένο σε ένα ποτήρι με νερό.
Θυμάρι
Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές δράσεις, γι’ αυτό και είναι ιδανική για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Μπορείτε να την προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι τσάι και να την πιείτε ως αφέψημα αντί για καφέ.
Για τον πονόλαιμο
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τη αντισηπτική του δράση, γι’ αυτό και ανακουφίζει από το αίσθημα φαγούρας στον λαιμό και βοηθά στη δυσκολία κατάποσης. Μπορείτε να το πιείτε ως ρόφημα ή να κάνετε γαργάρες για να καθαρίσετε τον λαιμό σας. Επίσης, το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη κι αυτό προτείνεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πιπερόριζα ή τζίντζερ
Η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική -ειδικά σε σούπες είναι εξαιρετικό- διαθέτει αντισηπτικές, μαλακτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, ενώ διευκολύνει και τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Για τον πυρετό
Μέντα
Στην Αρχαία Ελλάδα η μέντα χρησιμοποιούνταν κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, του πυρετού. Σήμερα θεωρείται επιπλέον ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.
Για την καταρροή
Σολιντάγκο
Αυτό το όμορφο κίτρινο φυτό έχει αντικαταρροϊκες, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές,
αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικές, αντιοξειδωτικές, ελαφρά διουρητικές και τονωτικές δράσεις. Θεωρείται πως είναι το πλέον αποτελεσματικό βότανο για την καταρροή του αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής.


Για το πεπτικό σύστημα
Βασιλικός
Το αφέψημά του έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, όσον αφορά στα εντερικά και πεπτικά προβλήματα. Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της ακμής, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Εστραγκόν
Αγαπημένο βότανο της γαλλικής κουζίνας, που βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, ενώ το έλαιό του μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Για την καταπολέμηση του στρες
Μελισσόχορτο
Έχει αντιβακτηριακή δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση των μολύνσεων, όμως αν το πιείτε σαν αφέψημα ή σε μορφή εκχυλίσματος, λειτουργεί ως αγχολυτικό.
Χαμομήλι
Ίσως είναι το πιο γνωστό βότανο στην Ελλάδα. Έχει καταπραϋντικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται τόσο σε στομαχικές διαταραχές όσο και στο κοινό κρυολόγημα. Επίσης χρησιμοποιείται εξωτερικά για πλύσεις ή με μορφή κομπρέσας.
Βαλεριάνα
Το μέρος του φυτού με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες είναι η ρίζα του. Η βαλεριάνα περιέχει σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέρια έλαια, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικά έλαια κ.ά. και χρησιμοποιείται ως κατευναστικό κατά του άγχους, της αϋπνίας και της υπερέντασης. Σε πολλά νησιά την τρώνε ωμή και σε σαλάτες.
Πηγή : https://www.cretapost.gr/603156/ta-therapeftika-votana-tou-chimona-pou-prosferi-i-elliniki-fysi/
https://www.viologika.gr/blog/kalliergeies/elliniki-fysi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...