Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Χλωρόφυτο το εύκομον : Το τροπικό φυτό της Αμερικής σαν καλλωπιστικό φυτό των ελληνικών κήπων

Χλωρόφυτο το εύκομον (Chlorophytum comosum). Άλλες ονομασίες : Ιπτάμενος ολλανδός, χλωρόφυτο το εύκομο, κορδελίνα, φυτό αράχνη. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών. Στην άγρια του μορφή του, όπως απαντά δηλαδή στους τροπικούς της Νότιας Αφρικής, είναι πράσινο, κάτι που δικαιολογεί και το επιστημονικό του όνομα. Τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα είδη σήμερα είναι κρεμ με πράσινο περίγραμμα. Έχει στενόμακρα φύλλα σαν χόρτα, που σχηματίζουν πυκνούς ρόδακες και αναπτύσσονται γρήγορα και πολύ. Είναι ιδανικό για κρεμαστή γλάστρα, μπορεί όμως κάλλιστα να διακοσμήσει κι ένα περβάζι ή μια ανθοστήλη. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά βγάζουν μακριές περικοκλάδες με μικρά ταπεινά στην εμφάνιση άσπρα άνθη. Εκεί σχηματίζονται τα φυτάρια, δηλ. μια τούφα από νεαρά φυτά που ριζοβολούν. Το χλωρόφυτο καθαρίζει την ατμόσφαιρα του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Είναι πανεύκολο στην καλλιέργεια, δεν χρειάζεται περίοδο ανάπαυσης και είναι πάντα ευχαριστημένο. Εγκλιματίζεται εξίσου καλά σε θερμαινόμενους και δροσερούς χώρους, το καλοκαίρι μπορεί να βγει και έξω. Σε πολύ σκοτεινούς χώρους το χρώμα των φύλλων χάνει τη ζωντάνια του. Ποτίζετε το χλωρόφυλλο κανονικά έως πολύ, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Αν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, να θυμάστε ότι το περιστασιακό ψέκασμα των φύλλων θα του κάνει καλό. Από το Μάρτιο ως το Σεπτέμβριο ρίξτε του μια φορά την εβδομάδα λίπασμα. Οι ογκώδεις ρίζες του αποθηκεύουν νερό. Όταν δεν χωράνε πια στη γλάστρα, μεταφυτέψτε το σε μεγαλύτερη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται πολύ εύκολα με τα φυτάρια. Η ποικιλία Variegatum είναι η γνωστότερη. Το χλωρόφυτο είναι αειθαλές τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου που κατάγεται από την Νότια Αφρική. 


Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο διότι δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη περιποίηση και μπορείτε εύκολα να το δείτε να μεγαλώνει και σε εξωτερικούς χώρους αρκεί να επικρατούν ήπιες συνθήκες. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και τα στενόμακρα φύλλα του συνήθως είναι δίχρωμα, άσπρο-μπεζ με πράσινο περίγραμμα. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις βλαβερές για την υγεία ουσίες αφήνοντας στο χώρο μας καθαρό από καθημερινούς ρύπους. Του αρέσουν σημεία φωτεινά ή ημισκιερά αλλά ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος σε απευθείας επαφή με αυτά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το χλωρόφυτο είναι γύρω στους 10 με 20 Cκαι αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 Cδεν θα έχει την επιθυμητή ανάπτυξη.Το χειμώνα καλό είναι να προστατεύεται από το κρύο ή να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο στον οποίο να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα αέρα. Προτιμήστε να ψεκάζετε που και που τα φύλλα του ιδίως σε συνθήκες ξηρασίας. Το χλωρόφυτο είναι φυτό το οποίο θα χρειαστεί περισσότερο νερό σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Θέλει αρκετό νερό κατά την περίοδο της ανάπτυξής του με προσοχή να μην είναι υπερβολικά υγρό το χώμα κ σαπίσουν οι ρίζες του, και τους υπόλοιπους μήνες το ελαττώνουμε ελαφρός ώστε το χώμα να έχει σχεδόν στεγνώσει μέχρι το επόμενο πότισμα. Όταν θα πετάξει καινούρια φυτάρια μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του ρίχνοντας υγρό ή στερεό λίπασμα και ποτέ ψεκάζοντας τα φύλλα του. Μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε καινούρια φυτά πολλαπλασιάζοντάς το με τους εξής 2 τρόπους: κόβετε τα καινούρια φυτάρια και τα αφήνετε στο νερό να βγάλουν ρίζες και στη συνέχεια τα φυτεύετε στο χώμα ή βάζοντας τα νεαρά φυτάρια σε μικρές γλάστρες και όταν ριζώσουν τα διαχωρίζετε από το μητρικό φυτό. 


Θα μεταφυτεύσουμε το χλωρόφυτό μας όταν οι ρίζες του εμφανιστούν στην επιφάνεια του χώματος και θα χρησιμοποιήσουμε χώμα ελαφρύ εσωτερικού χώρου ή αναμειγμένο με χώμα τύρφης. Οι κυριότεροι εχθροί που προσβάλλουν το χλωρόφυτο είναι οι αφίδες που τις συναντάμε στα φύλλα και ο ψευδόκοκκος.Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευτείτε τον ειδικό γεωπόνο. Μπορείτε να μας στέλνετε φωτογραφίες και απορίες ώστε να γίνετε η σωστή διάγνωση. Το χλωρόφυτο ( Chlorophytum commosum) είναι ένα από τα φυτά της παλιάς αστικής αυλής. Γέμιζε γρήγορα τη γλάστρα του με τα δίχρωμα φύλλα του, άντεχε καλά στη σκιά των κτιρίων ή των μεγαλύτερων φυτών και δεν είχε σοβαρά προβλήματα με το κρύο αφού έτσι κι αλλιώς ήταν σε θέσεις προφυλαγμένες. Καθώς δεν έχει εντυπωσιακά λουλούδια, δεν έχει καλές ... δημόσιες σχέσεις στον κόσμο του ανθοκομικού μάρκετινγκ. Μ' άλλα λόγια φαίνεται ότι σήμερα η μόδα του μοιάζει να έχει περάσει. Άδικα, γιατί είναι αξιόπιστο, χωρίς προβλήματα και διαθέτει τρία τεράστια πλεονεκτήματα: δεν θέλει πολλές φροντίδες, μπορεί να ευδοκιμήσει σε θέσεις σκιερές, εκεί που λίγα φυτά τα καταφέρνουν και τέλος εφ όσον γνωρίζουμε κάποιον που έχει ένα χλωρόφυτο μπορεί να μας δώσει ένα «παιδάκι» του δωρεάν. Στη συνέχεια θα το φυτέψουμε σε μια γλάστρα και αυτό θα αναπτυχθεί γρήγορα. Αυτά τα «παιδάκια» του χλωρόφυτου λέγονται στόλωνες βλαστοί. Αν έχουμε πολλούς τέτοιους μπορούμε να καλύψουμε το χώμα σε ένα σημείο του κήπου και έτσι να το πρασινίσουμε.
Σκαλίζουμε το χώμα, του προσθέτουμε και λίγο χώμα εξωτερικού χώρου και μετά φυτεύουμε τους στόλωνες σε αποστάσεις 20-25 εκ. μεταξύ τους. Εκτός από το πότισμα το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να γεμίσει ο χώρος είναι τον πρώτο καιρό να αφαιρούμε τα αγριόχορτα που σίγουρα θα βγουν ανάμεσα στα μικρά ακόμη χλωρόφυτα.
Πηγή : http://phyto.gr/xlorofyto/
http://www.fytomageia.gr/index.php/shop/phutorio/phuta-esoterikou-xorou/224.html
https://taxiarxi.blogspot.co.id/2013/04/blog-post_26.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...