Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Χαμαιδωρεα (Μπαμπού) : Το τροπικό φυτό της Ασίας με την γρήγορη ανάπτυξη και τις πολλές χρήσεις

Το μπαμπού ανήκει στην κατηγορία των γκαζόν - αναφέρεται ως γιγάντιο γκαζόν, λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης των νέων βλαστών του κάθε άνοιξη. Κάθε χρόνο, οι βλαστοί γίνονται μεγαλύτεροι και περισσότεροι, ενώ μερικοί τύποι είναι βρώσιμοι. Το μπαμπού συγκαταλέγεται στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο. Ορισμένα είδη μπαμπού μπορούν να μεγαλώσουν 90 πόντους σε ένα 24/ωρο, με ρυθμό σχεδόν 4 εκατοστών την ώρα, 1 χιλιοστό κάθε 90 δευτερόλεπτα. Είναι αξιοσημείωτη η οικονομική και πολιτιστική σημασία του για την Ασία. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών και ως πηγή τροφής. Το μπαμπού έχει μεγαλύτερη αντοχή σε θλίψη από το ξύλο, το τούβλο ή το σκυρόδεμα και η αντοχή του στον εφελκυσμό συναγωνίζεται τον χάλυβα. Το μπαμπού προκειται για πολυετές και αειθαλές φυτό και αναφέρεται πολλές φορές και ως ζαχαροκάλαμο που φυεται κοντά σε ποτάμια. Περιλαμβάνει παρα πολλα είδη, πολλά απο τα οποία χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη ή για πλήρους ανάπτυξης δέντρα που φτάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Γενικά το μπαμπού παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία επειδή δημιουργεί μία εξωτική ατμόσφαιρα. Το μπαμπού είναι δημοφιλές για την ποικιλια των χρήσεων. Οι τρυφεροί εδώδιμοι βλαστοί οι οποίοι φυονται απο την γή, εμφανίζονται την άνοιξη και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική ενώ τα ώριμα καλάμια χρησιμοποιούνται για την ξυλεία τους, αφού χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία, στην χαρτοποιία , σε κατασκευή δαπέδων, σε καλάμια ψαρέματος αλλα και στην χειροτεχνία. Οι νεαροί βλαστοί έχουν υψηλη θρεπτική αξία και η περιεκτικότητα σε νερό είναι μεγαλύτερη απο 90%. Αυτοι πωλούνται είτε φρέσκοι ή σε κονσερβες .


 Αποτελει σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη που εμπορευονται τους φρεσκους βλαστους. Γενικά θεωρείταιται οτι πάνω απο 600.000.000 άνθρωποι εξασφαλίζουν εισόδημα απο το μπαμπού παγκοσμίως. Εχει την τάση να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα απο την ατμόσφαιρα, το μπαμπού παρουσίαζει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλεον το φύλλωμα του χρησιμοποιείται για ζωοτροφή και κυρίως σε βοοειδή. Επιπλέον θεωρείται στην εδαφική ισορροπία και στην διάβρωση. Συνήθως ξεκινούν Μάρτιο με Απρίλιο να αναδύονται οι νέοι βλαστοί από το έδαφος και να φτάνουν στο τελικό τους ύψος σε 2 έως 3 μήνες. Ένας νέος βλαστός μπαμπού , παράγει ταυτόχρονα άλλους 3 όταν φτάνει στα 3 περίπου μέτρα, και ξεκινά να παράγει 3-4 επιπλέον νέους βλαστούς που το ξεπερνούν στο ύψος σε μόλις 2 μήνες. Την επόμενη άνοιξη αυτά τα 7-8 καλάμια θα παράξουν 5 έως 10 νέους βλαστούς που θα φθάσουν τα 5 μέτρα. Σε 4 χρόνια αυτό το φυτό θα έχει 60 καλάμια που θα είναι 8-10 μέτρα μακριά. Όλα αυτά τα καλάμια συνδέονται με ένα ρίζωμα, οπότε τα θεωρούμε μια ενιαία μονάδα που πλέον έχει την ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο πολυάριθμων νέων βλαστών. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των νέων βλαστών που κάποιες μέρες αυξάνουν το μήκος τους, περισσότερο από 30 πόντους την ημέρα. Όταν θέλουμε να φυτέψουμε νέα μπαμπού σε μία περιοχή, τα βάζουμε 1 με 1,5 μέτρα μακριά το ένα από το άλλο και αυτά σε σύντομο διάστημα θα καλύψουν το κενό. Το μπαμπού χρειάζεται ελαφρώς όξινο και αργιλώδη χώμα. Εάν το χώμα σας είναι πολύ βαρύ, μπορείτε να προσθέσετε οργανική ύλη για να το ελαφρύνετε. Επίσης χρειάζεται τουλάχιστον για 5 ώρες ήλιο την ημέρα. 


Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό είτε με κομμάτι του ριζικού συστήματος, είτε με μόσχευμα. Το μόσχευμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 κόμπους, ενώ η τομή γίνεται σε γωνία 45 μοιρών και κάνουμε οτι ειναι απαραίτητο για να μην στεγνώσει μέχρι να ριζοβολήσει. Φυτεύουμε αφού έχουμε εμπλουτίσει τον λάκκο με κομποστ και εδαφοκαλύπτουμε με φυλλόχωμα, φύκια ή κομμένο γκαζόν για να κρατάει το έδαφος υγρασία. Ο πολλαπλασιασμός είναι εγγενής με την βοήθεια σπορων ή αγενής με την βοηθεία ριζωμάτων, μοσχευμάτων στελέχους αλλα και ιστοκαλλιέργειας. Οφθαλμοί απο τα ριζώματα αναπτύσσονται σε βλαστούς και δημιουργούνται καινούρια φυτά. Τα στελέχη του μπαμπού είναι κυλινδρικά και διαιρούνται σε επιμέρους τμήματα τα οποία ενώνονται με τα γόνατα. Το στελεχος του μπαμπου είναι κούφιο με χοντρό περίβλημα. Τα νεα στελεχη του μπαμπού ανέρχονται στο τελικό μέγεθος σε 3 μήνες και εν συνεχεία αναπτύσσονται πλευρικα τμήματα και φύλλα . Καθώς αναπτύσσεται, το μπαμπού γίνεται σκληρότερο. Οσον αφορά τον εγγενή τροπο πολλαπλασιασμού, οι σπόροι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενώ η άνθηση μερικών ειδών είναι κυκλική και γίνεται καθε 30 ή και 100 χρόνια. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι μέσω μοσχευματων ψευδοστελεχους. Η μεθοδος αυτή περιλαμβάνει την αποκοπή των ψευδοστελέχων απο την συσταδα και την σμίκρυνση αυτων στο γονατο πανω απο τις πρώτες διασταυρώσεις. Δεδομένου οτι οι διασταυρωσεις γίνονται σε μεγάλο ύψος απο το έδαφος, είναι αυτονόητο οτι τα μοσχεύματα του μπαμπού είναι ιδιαίτερα μεγάλα και όχι πρακτικά για την μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία. 


Η ανάγκη τους για νερό σε κάθε περιοχή είναι διαφορετική οπότε για να καταλάβετε πως να το ποτίζεται, να παρακολουθήσετε τα φύλλα που όταν το φυτό διψάει στρίβουν προς τα μέσα αλλά μόλις το ποτίσουμε, τα φύλλα θα ανοίξουν ξανά μέσα σε λίγες ώρες, οπότε έτσι θα μάθουμε πόσο συχνά πρέπει να το ποτίζουμε, γιατί είναι καλύτερα να του δίνουμε λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται, παρά περισσότερο. Αν ενώ το έχετε ποτισμένο τα φύλλα παραμένουν στριμμένα, θα το ψεκάσετε με ένα μυκητοκτόνο επειδή το έχετε παραποτίσει και θα αναπτύξει μύκητες. Είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουμε προληπτικά παρά να θεραπεύσουμε και αυτό ισχύει και για το μπαμπού. Το βασικότερο όλων είναι η καλή διαχείριση του νερού. Τα φυτά χρειάζονται σταθερή παροχή νερού και το έδαφος να στραγγίζει καλά, έτσι ώστε να μην μένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα Αν η θέση εξασφαλίζει για αρκετές ώρες το φως του ήλιου, αυτό θα βοηθήσει για την καλή υγεία του φυτού. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες που πλήττουν τα μπαμπού, και διακρίνονται εύκολα. Ονομασία : Χαμαιδώρεα. Φωτισμός : Μέτριος. Καταγωγή : Μεξικό. Θερμοκρασία : 12oC - 25oC. Περιγραφή : Φυτό με μακριά κλαδιά και παλαμοειδές φύλλωμα, χαμηλής ανάπτυξης, της οικογενείας των παλμιδών. Ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Υγρασία : Ψεκασμός στα φύλλα. Πότισμα : Πλούσιο. Ιδιαιτερότητες : Διατηρείται εύκολα με μέτριες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Πηγή : http://www.valentine.gr/chamaedorea_1.php
http://www.ftiaxno.gr/2017/02/mbambou-fytema-kalliergeia-pollaplasiasmos.html?m=1
https://agricul.wordpress.com/category/εναλλακτικές-καλλιέργειες/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...