Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Κολούμνεα : Το κρεμαστό φυτό των τροπικών περιοχών και η καλλιέργεια του σε εσωτερικούς χώρους

Η Κολούμνεα είναι κρεμαστο φυτό και κατάγεται από το Πόρτο-Ρίκο. Ευδοκιμεί σε θέσεις ημισκιάς και μέτριο έδαφος. Columnea (Columnea) είναι ένα γένος φυτών της οικογένειας Gesneriaceae. Περιλαμβάνει περίπου 200 είδη και είναι διαδεδομένη σε τροπικές περιοχές της Αμερικής. Columnea ως επί το πλείστον συγκρούονται με φύλλα και σωληνοειδή άνθη. Μερικά είδη ανθίζουν πολύ έντονα, και καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, βοτανικούς κήπους ή ως φυτά εσωτερικού χώρου. Αν θέλετε να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στη βεράντα σας το καλοκαίρι ή αν ο χώρος που έχετε για φυτά είναι περιορισμένος, σκεφτείτε την λύση των κρεμαστών φυτών. Τα κρεμαστά φυτά προσθέτουν χρώμα και χάρη στα μπαλκόνια μας και μπορούν να μπουν σε γλάστρες η ζαρντινιέρες που σκαλώνουν στα κάγκελα του μπαλκονιού ή σε κρεμαστά καλάθια και δοχεία που κρέμονται από διάφορα σημεία των τοίχων ή της οροφής. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε για να δημιουργήσετε με επιτυχία τους δικούς σας φυτικούς καταρράκτες. Διαλέγουμε πρώτα την τοποθεσία. Κάθε μέρος που προστατεύεται από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο και τους ανέμους είναι κατάλληλο. Μετά διαλέγουμε τα δοχεία τα οποία όπως είπαμε υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές και αρκεί να βρούμε αυτά που ταιριάζουν στο χώρο μας. Πολύ βασικό είναι το χώμα. Χρησιμοποιείστε μείγμα χώματος από τύρφη και περλίτη που είναι κατάλληλο για τα περισσότερα είδη φυτών αν χρειαστεί να φυτέψετε διάφορα είδη φυτών στο ίδιο δοχείο. Μουσκέψτε καλά το χώμα πριν την χρήση. Αν τα δοχεία σας είναι μικρά φυτέψτε μόνο ένα ή δύο τύπους λουλουδιών μέσα σ' αυτά. Στα μεγαλύτερα δοχεία μπορείτε να κάνετε περισσότερους συνδυασμούς. Βασικός παράγοντας είναι το χρώμα. Αν θέλετε να δώσετε έμφαση τονίζοντας τις αντιθέσεις των χρωμάτων χρησιμοποιήστε φυτά με λουλούδια στα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε). 


Αν θέλετε περισσότερη αρμονία χρησιμοποιείστε φυτά με λουλούδια στην ίδια χρωματική κλίμακα. Μην ξεχνάτε τις πρασινάδες. Τα πράσινα φυτά δημιουργούν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα με τα ανθισμένα. Χρησιμοποιείστε πράσινα φυτά με όρθια ανάπτυξη σαν κεντρικά σε συνθέσεις με ανθισμένα που κρέμονται. Ή φυτέψτε κρεμαστές πρασινάδες μόνες τους δημιουργώντας έναν συναγωνισμό μεταξύ πράσινων και ανθισμένων φυτών. Το μυστικό για πετυχημένο αποτέλεσμα είναι να φυτευτούν τα φυτά σωστά από την αρχή. Στα μεγάλα δοχεία ξεκινήστε φυτεύοντας πρώτα περιμετρικά. Φυτέψτε τα περιμετρικά φυτά σας λοξά σε γωνία, για να πάρουν μορφή καταρράκτη στη συνέχεια. Στο κέντρο φυτέψτε φυτά κατακόρυφης ανάπτυξης. Ένα συχνό λάθος είναι ότι φυτεύουμε λίγα φυτά στο ξεκίνημα με την ελπίδα ότι θα μεγαλώσουν. Αν και τα φυτά μεγαλώνοντας θα καλύψουν τα κενά, ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε από την αρχή σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Μην τσιγκουνεύεστε λοιπόν, για να είναι τα κρεμαστά δοχεία σας ελκυστικά από την αρχή. Να έχετε σαν κανόνα ότι τα φυτά θα πρέπει να καλύπτουν διπλάσιο όγκο από το δοχείο τους. Κάτι επίσης σημαντικό είναι το πότισμα. Έχετε υπόψη σας ότι τα φυτά σε κρεμαστά δοχεία χρειάζονται συχνότερο πότισμα, το καλοκαίρι μάλιστα χρειάζονται καθημερινό πότισμα. 


Η λίπανση είναι παρόμοια με τα άλλα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας. Ένα σύνθετο λίπασμα αργής απορρόφησης μπορεί να προστεθεί στο εδαφικό μείγμα, και υδατοδιάλυτα λιπάσματα μπορούν να προστίθενται περιοδικά. Θα α σας απελευθερώσουν πολύτιμο χώρο από το δάπεδο σε μικρά μπαλκόνια και κήπους αλλά και θα φέρουν τα λουλούδια πιο κοντά στο ύψος σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε την όψη τους περισσότερο από όποιο σημείο του χώρου κι αν κάθεστε, ενώ είναι επίσης ο ιδανικός τρόπος και για να προστατέψετε τα φυτά σας από την περιέργεια κατοικίδιων ζώων αλλά και για να πρασινίσετε σημεία όπως φράχτες, κάγκελα μπαλκονιών κλπ. Εκτός από τα ειδικά κρεμαστά καλάθια και οποιοδήποτε δοχείο φύτευσης μπορεί να μετατραπεί σε κρεμαστό , είτε στερεωμένο πάνω σε τοίχο, κάγκελα, μια ξύλινη επιφάνεια κλπ. είτε κρεμασμένο από κάθε τύπου κρέμασμα, από σύρμα, σχοινί, σπάγγο κλπ. αρκεί να το κατάλληλο ανάλογα με το μέγεθος και το συνολικό βάρος της γλάστρας. Το σημαντικότερο σε αυτού του τύπου γλάστρες, αν τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι τέτοιας μορφής ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιατάκια , είναι η σωστή αποστράγγιση του νερού. Γι΄αυτό ανάλογα φυσικά και με το είδος του φυτού, θα πρέπει να ποτίζετε περισσότερες φορές και από λιγότερο , έτσι ώστε το χώμα στις γλάστρες να μην είναι μόνιμα υγρό, ενώ μια πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τα κρεμαστά δοχεία σαν κασπώ, που στο εσωτερικό θα τοποθετήσετε κανονικά γλαστράκια με το πιατάκι τους. Για τη φύτευση κρεμαστών καλαθιών χρησιμοποιούνται κυρίως ετήσια, αλλά και πολυετή ποώδη φυτά με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Δυστυχώς οι ανάγκες για συχνό πότισμα των κρεμαστών καλαθιών δεν οφείλονται μόνο στις απαιτήσεις των φυτών αλλά και στο περιορισμένο χώμα που διαθέτουν, το οποίο δεν μπορεί να συγκρατήσει ικανή ποσότητα υγρασίας. Αυτό μπορεί κάπως να προβλεφθεί χρησιμοποιώντας πλούσιο οργανικό έδαφος ή κρυστάλλους συγκράτησης υγρασίας. 


Τα συχνότερα φυτά που χρησιμοποιούνται στα κρεμαστά καλάθια είναι οι πανσέδες, οι πετούνιες, οι φούξιες, ο κισσός και οι κρεμοκλαδείς μπιγκόνιες, τα οποία όμως απαιτούν συνεχώς υγρό έδαφος. Μία ασφαλής επιλογή για λιγότερο πότισμα στα κρεμαστά καλάθια είναι οι ανθεκτικές στην ξηρασία βαμβακούλες και οι λιγότερο γνωστές αλλά επίσης ανθεκτικές πορτουλάκες των οποίων τα άνθη ανοίγουν με τον ήλιο και κλείνουν το βράδυ καθώς και διάφορακρεμοκλαδή παχύφυτα όπως το λεπτόφυλλο μπούζι. Άλλα κρεμοκλαδή φυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό είναι το αγήρατο, η διμορφοθήκη, η βερβένα, ο κολεός και ο άλυσσος. Μπορείτε επιπλέον, να δημιουργήσετε συνδυασμούς φυτών όπως χρυσάνθεμα με άλυσσο, ή άλυσσο με λευκά και μοβ άνθη, ή ακόμα να φυτέψετε σκυλάκια στο κέντρο και περιμετρικά λεπτόφυλλο μπούζι.
Πηγή : http://viologikilipansi.blogspot.co.id/2015/03/blog-post_12.html?m=1
http://www.valentine.gr/hangingplants_gr.php
https://www.trizinia-flowers.gr/προϊόντα/φυτα-εσωτερικου-και-εξωτερικου-χωρου/ανθοφορα-107/κολουμνεα.html
http://www.soulouposeto.gr/2014/05/50-i.html?m=1
http://www.gardenguide.gr/φυτά-λουλούδια-για-κρεμαστά-καλάθια/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...