Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Δράκαινα : Το τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου ως δημοφιλές στις διακοσμητικές συνθέσεις

Αν και η εικόνα της Δρακαινας είναι κάπως εξωτική, το όνομά της είναι ελληνικότατο και την περιγράφει απόλυτα. Ενας γερός γκρίζος κορμός με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω, συνήθως σκούρα πράσινα ενώ σε κάποιες ποικιλίες το χρώμα είναι πιο ανοικτό πράσινο ή έχει κόκκινες «ρίγες» στην άκρη των φύλλων της. Η δράκαινα προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη, ενώ κάποιες από τις πολλές άλλες ποικιλίες της από την τροπική Αφρική ή τη Γουϊνέα. Είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις συνθέσεις και τα γλαστράκια που όλοι έχουμε δωρίσει ή μας έχουν δωρίσει. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον μία δράκαινα στο σπίτι ή στο γραφείο μας, καθώς είναι από τα φυτά που επιβιώνουν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Η κλασσική δράκαινα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και στις συνθήκες που επικρατούν στις βεράντες μας όμως δεν αντέχει την παγωνιά. Οι δράκαινες χρειάζονται αρκετό φως, φιλτραρισμένο μέσα από μία κουρτίνα, σε εσωτερικό χώρο ή ημισκιερό σημείο αν τις έχουμε στη βεράντα μας γιατί το απευθείας ηλιακό φως, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, θα κάψει τα φύλλα τους. Χρειάζονται λίγο νερό αλλά το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό και το χώμα τους να είναι ελαφρύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και να έχει καλή αποστράγγιση. Επίσης χρειάζονται αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα και καλό θα ήταν κάπου κάπου να τις ξεπλένετε με χλιαρό νερό στη μπανιέρα σας και να τις αφήνετε εκεί μέχρι να στεγνώσουν έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την υγρασία του μπάνιου σας. Ειδικά το χειμώνα που η ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους είναι πολύ ξηρή εξαιτίας της θέρμανσης, φροντίστε να δώσετε υγρασία στις δράκαινες και όλα τα υπόλοιπα φυτά σας. Καλές λύσεις για να παρέχετε την απαραίτητη υγρασία στα φυτά σας είναι η χρήση κάποιου υγραντήρα, ή να γκρουπάρετε τα φυτά σας και να τα τοποθετήσετε σε δίσκους με χαλίκι το οποίο θα διατηρείτε συνεχώς υγρό έτσι ώστε τα φυτά σας να απορροφούν την υγρασία καθώς το νερό εξατμίζεται. 


Πρακτική αλλά όχι τόσο αποτελεσματική λύση είναι να βάλετε σε μία γωνία της γλάστρας, μακριά από τον κορμό του φυτού, ένα ή δύο παγάκια που θα τα αφήσετε να λιώσουν έτσι ώστε και πάλι το φυτό να απορροφήσει την υγρασία τους. Η δράκαινα θα σας ειδοποιήσει όταν οι συνθήκες ανάπτυξής της δεν είναι καλές. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ότι αρχίζουν να ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων της, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού ή πολύ αλκαλικό χώμα. Γενικά, οι δράκαινες είναι εύκολα φυτά καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και είναι απρόσβλητες από τις περισσότερες ασθένειες. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφαιρείτε όσα από τα χαμηλότερα φύλλα τους κιτρινίζουν και μόνο αυτά. Η λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και η προσθήκη σιδήρου είναι χρήσιμη την άνοιξη αν και όχι απαραίτητη. Αν η δράκαινά σας κατοικεί στο μπαλκόνι σας, μεταφέρετέ την μέσα στο σπίτι τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα γιατί η παγωνιά θα την «κάψει». Το φυτό σας μπορεί να επιζήσει γιατί συνήθως καταστρέφονται μόνο τα φύλλα του και όχι ο κορμός ή οι ρίζες του. Σε τέτοια περίπτωση κόψτε το κατεστραμμένο μέρος του φυτού, δηλαδή όλα τα φύλλα και τον κορμό σε όσο ύψος αυτός είναι μαλακός στην αφή και περιμένετε μέχρι να δείτε καινούργια «ματάκια» να ξεφυτρώνουν στο πλάι του κορμού, κάτω ακριβώς από το σημείο που τον κόψατε. Εχετε στο νου σας ότι οι δράκαινες έχουν γενικά αργή ανάπτυξη γι' αυτό δείξτε πολύ υπομονή και μην ξεφορτωθείτε το φυτό ως τελειωμένη υπόθεση γιατί το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα ανταμειφθείτε. Οι δράκαινες συνδυάζονται πολύ εύκολα στην ίδια γλάστρα με άλλα πράσινα ή ανθοφόρα φυτά που καλό θα ήταν να έχουν χαμηλότερο ύψος από αυτήν ώστε να έχει χώρο να απλώσει την «ομπρέλα» των φύλλων της. Δοκιμάστε να τη συνδυάσετε με πόθο, καλαγχόη, αφρικανικές βιολέτες, φιττόνιες, ή αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο ακόμα και με βολβώδη φυτά χαμηλού ύψους όπως οι κρόκοι, οι ανεμώνες ή νάνες ποικιλίες από ίριδες, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι, πειραματιστείτε λοιπόν. 


Η Μαρτζινάτα είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία δράκαινας όπου δεν έχει πολλές απαιτήσεις και επιβιώνει πολύ ευκολα μέσα στο σπίτι αλλά και έξω εάν η περιοχή που είμαστε δεν έχει πολύ κρύο. Έχει σκούρα πράσινα φύλλα ή πράσινα με κόκκινες ρίγες στην άκρη τους σε κάποιες ποικιλίες, με κλίση προς τα κάτω. Είναι φυτό που έχει αργή ανάπτυξη. Τέλος, η Δράκαινα μαρτζινάτα συγκαταλέγεται στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Χρήσιμη Συμβουλή : Η Μαρτζινάτα διατηρείται σε μικρή γλάστρα και μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη όταν η γλάστρα της έχει γεμίσει με ρίζα καθώς της αρέσει να είναι πιεσμένη. Κλαδεύουμε τα ξερά φύλλα για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού καθώς και τυχών ξηραμένες άκρες των φύλλων. Η δράκαινα μαρτζινάτα ή dracena marginata είναι ένα πολύ διαδεδομένο όμορφο φυτό που προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη. Έχει γερό γκρίζο κορμό με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω, συνήθως σκούρα πράσινα. Δρακαινα : Οικογένεια: Εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία, μιας και υπάρχουν είδη με πράσινα φύλλα, είδη με χρωματιστά, άλλα που μοιάζουν με φοίνικες και άλλα που θυμίζουν την κορδυλίνα. Κάποια ευδοκιμούν μόνο στο θερμοκήπιο, υπάρχουν όμως και είδη που επιβιώνουν τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Καταγωγή: Αυστραλία. Απαιτήσεις σε φως: Η θέση που θα της παραχωρηθεί πρέπει να είναι φωτεινή (ιδίως για τα χρωματιστά είδη) έως ημισκιερή. Θερμοκρασία: Πρέπει να της παρέχει ζέστη όλο το χρόνο, αλλά και λίγη δροσιά κατά τη χειμερινή περίοδο ανάπαυσης, πολλή υγρασία και όχι ρεύματα. Θέλει σταθερά υγρό χώμα, το χειμώνα λιγότερο. Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα. Φροντίδα: Να ραντίζετε τακτικά τα φύλλα της και να τα καθαρίζετε κάθε βδομάδα με ένα βρεγμένο πανί. Ρίξτε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Μεταφυτέψτε τα νεαρά ψυτά κάθε Απρίλιο και τα μεγαλύτερα πιο σπάνια. Μέσο καλλιέργειας: 


Τα χρωματιστά είδη πολλαπλασιάζονται με μόσχευματα, ενώ τα πράσινα και με σπόρους. Η NASA και οι Associated Landscape Contractors of America (ALCA) έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 2-ετής μελέτης, που δείχνουν μια εκλεπτυσμένη συσκευή απορρόφησης ρύπανσης: ένα εσωτερικό φυτό μπορεί να παρέχει έναν φυσικό τρόπο στην καταπολέμηση του «συνδρόμου άρρωστων κτιρίων». Κοινά φυτά εσωτερικού χώρου λοιπόν μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα κατά της ανόδου της στάθμης της ρύπανσης του αέρα. Οι επιστήμονες της NASA βρίσκουν να είναι εκπληκτικά χρήσιμα στην απορρόφηση δυνητικά επιβλαβών αερίων και τον καθαρισμό του αέρα μέσα στα σπίτια, στους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία. Τα καλύτερα φυτά που μπορούν να αφαιρέσουν από τον αέρα φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα, είναι : ΑΡΕΚΑ (Chrysalidocarpus lutescens), Φοίνικας Φάπις (Rhapis exelsa), Φοίνικας Bamboo (Chamaedorea seifrizii), Φίκος (Ficus robusta) και Δράκαινα (Dracaena deremensis).
Πηγή : http://www.valentine.gr/dracaena_gr.php
http://www.issaris.gr/49_1p1199/Drakaina-Martzinata
http://www.protypafytoria.gr/el/φυτα-εσωτερικου-χωρου-ανθεκτικα-τιμεσ/283-δρακαινα-μαρτζινατα-τιμη.html
http://www.protypafytoria.gr/el/φυτα-εσωτερικου-χωρου-ανθεκτικα-τιμεσ/283-δρακαινα-μαρτζινατα-τιμη.html
http://www.eimaimama.gr/2012/06/fyta-pou-afairoun-toxines.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...