Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Φίκος : Το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου και τα είδη του

Ο Φίκος αναμφισβήτητα εμπεριέχεται στην ομάδα των γνωστών διακοσμητικών φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Μορεωδών (της Συκιάς) που αποτελείται από δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Στο διαδίκτυο και σε βιβλιογραφίες μπορούμε να ανακαλύψουμε τα είδη του φίκου καθώς και οδηγίες για την καλύτερη προστασία και φροντίδα του. Παρακάτω θα κατηγοριοποιήσουμε τον φίκο σε τρία είδη ώστε να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση σε σχέση με τον τρόπο χρήσης τους. Ο Φίκος, γνωστός για την διακόσμηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, είναι το φυτό εκείνο που λίγα ελληνικά σπίτια δεν έχουν φιλοξενήσει ακόμα. Το εντυπωσιακό φύλλωμα του το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις για την διακόσμηση καθιστικού, την διακόσμηση του μπαλκονιού μας και φυσικά για τον κήπο ή την αυλή μας. Ο Φίκος Βενιαμίν, ο Φίκος ο ελαστικοφόρος και ο Φίκος Πουμίλα είναι τα αγαπημένα φυτά των ελληνικών νοικοκυριών και όχι μόνο. Η επιλογή και η παρουσίαση των τριών αυτών ειδών έγινε σε σχέση με το φύλλωμα τους. Το πρώτο, ο Φίκος Βενιαμίν αναφέρεται στο είδος που έχουν μικρά φύλλα, ο Φίκος ο ελαστικοφόρος για τα είδη που έχουν μεγαλύτερα φύλλα, ενώ ο Φίκος Πουμίλα στα είδη των φυτών που παρουσιάζουν αναρριχητική και έρπουσα ανάπτυξη. Ο Φίκος Βενιαμίν, από τα πιο γνωστά φυτά με μικρά φύλλα μπορεί να καλύψει άνετα έναν μεγάλο χώρο, αφού σε πολλές των περιπτώσεων φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί και έχει ευαισθησία σε παγωμένα ρεύματα. Επιπλέον ποικιλίες: Φίκος nitida ή rubinginsa είναι παρόμοια μόνο που αναπτύσσεται με πιο κατακόρυφο τρόπο. Ο Φίκος australis έχει την τάση να διακλαδίζεται εύκολα. Ο Φίκος ο δελτοειδής ή ντιβερσιφόλια, έχει μικρά στρογγυλά φύλλα πάνω στους καρπούς που προτού πέσουν παίρνουν ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Ο Φίκος ο ελαστικοφόρος είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι το ιδανικότερο φυτό για την εσωτερική διακόσμηση με φαρδιά φύλλα, σκληρά και βαθυπράσινα. Στο φυσικό του περιβάλλον (Ινδία) μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά ή και περισσότερο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα περισσότερο είναι ο Φίκος ο ελαστικοφόρος, ο διάκοσμος και ο ρωμαλέος. Χαρακτηριστικό αυτών είναι η φυσική τάση που έχουν να ρίχνουν τα χαμηλότερα φύλλα τους, καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία. Επιπλέον ποικιλίες: Ο Φίκος ο ολυροειδής (βιολί), επιβλητικό φυτό με μεγάλο φύλλωμα (30 X 23 εκατοστά). Το αγαπημένο φυτό των διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Να σημειωθεί ότι σε νεαρή ηλικία το φυτό αυτό πρέπει να δένεται πάντα σε υποστήριγμα για να διατηρηθεί κάθετος ο κορμός του.


Ο Φίκος μπενγκχαλένσις, με χνουδωτά φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη. Ο Φίκος ο δοεσχέριος, έχει πράσινα φύλλα με ρόδινους υπόλευκους διακριτικούς χρωματισμούς. Ο Φίκος σχριβεριάνα, έχει φύλλα με απαλές σκιές σε αποχρώσεις του πράσινου διανθισμένες με τόνους υπόλευκου χρώματος. Να σημειωθεί ότι οι πολύχρωμες ποικιλίες του Φίκου (οι δυο τελευταίες που αναφέρθηκαν) αναπτύσσονται πιο αργά και χρειάζονται περισσότερο φως για να διατηρήσουν τους χρωματικούς συνδυασμούς. Αγοράζετε φυτά που έχουν ζωηρό χρώμα, χωρίς κατεστραμμένα φύλλα. Ο Φίκος πουμίλα (μικροφυής) είναι φυτό με μικρά σχεδόν στρογγυλά φύλλα πλάτους ενός εκατοστού και επιμήκεις λεπτούς βλαστούς. Ενδείκνυται για διακόσμηση εξωτερικών χώρων αφού αν το αφήσουμε να αναρριχηθεί σε τοίχο θα τον καλύψει γρήγορα και θα σχηματίσει ένα πυκνό, πράσινο χλοοτάπητα. Μπορούμε επίσης να τον τοποθετήσουμε σε κρεμαστές γλάστρες και σε γυάλινα δοχεία (τερράριουμ) και να αναπτυχθεί ιδανικά. Στην περίπτωση που έχουμε αυλή με πασσάλους από βρύα (ή άλλα υποστηρίγματα) μπορεί επίσης να αναρριχηθεί όμορφα. Η καταγωγή του είναι από Κίνα και Ιαπωνία. Επιπλέον ποικιλίες: Ο Φίκος radicans ο ποικιλόχρωμος, αναρριχητικό είδος που χρειάζεται περισσότερο φωτισμό για να διατηρήσει το φύλλωμα του μήκος 5 εκατοστών. Κανένα από τα φυτά δεν πρέπει να είναι ζαρωμένα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρουσιάζουν σημεία νέας ανάπτυξης. Έχετε μπέντζαμιν (ficus benjamina) ή σκοπεύετε να αγοράσετε έναν; Πολύ καλά σκοπεύετε να κάνετε γιατί είναι εύκολα στην περιποίηση και με λίγες απαιτήσεις στην φροντίδα και θα σας ανταμείψουν με το πλούσιο πράσινο φύλλωμα τους και με το παραπάνω. Και όταν οι φίκοι σας γινουν πράσινοι και φουντωτοί, να πως να δημιουργήσετε ατμοσφαιρικό εφέ σκιών φυλλωμάτων στον τοίχο σας. Αρχικά οι φίκοι θεωρούνται από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού και "εξωτερικού" χώρου. Αυτάκια στο εξωτερικού, γιατί στην χώρα μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παγώσει εν μια νυχτί το υτό σας αν μείνει έξω τον χειμώνα (παγώνει κάτω από του -4 βαθμούς). Όσο για το φωτοσυνθετικό κομμάτι, χρειάζεται ηλιόλουστα μέρη, αλλά όχι απευθείας φως στα φύλλα του για να μην καούν. Χρειάζεται, επίσης, πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο τους ζεστούς μήνες και 1 φορά την εβδομάδα περίπου όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Ποτίζετε μόνο όταν το επιφανειακό χώμα στεγνώσει. Επίσης λατρεύει το λούσιμο των φύλλων του με άφθονο νερό, το καλοκαίρι μπορείται να το κάνετε αυτο στο μπαλκόνι σας και τον χειμώνα στην ντουζιέρα του σπιτιού.


Επίσης φροντίστε στο πιατάκι να μην μένει λιμνάζων νερό και σαπίσει το χώμα της γλάστρας. Αν το μπέντζαμιν είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, το χειμώνα θα χρειαστεί να αυξήσετε την υγρασία του χώρου. Αποτελεσματικό είναι να τοποθετείτε μπολάκια με νερό τα οποία θα ακουμπίσετε πάνω στο χ.ωμα της γλάστρας, το νερό θα εξατμίζεται και τα το μπέντζαμιν θα απορροφά την υγρασία. Ένα καλό υγρό λίπασμα για πλούσια πράσινα φύλλα κάθε 15 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο θα δώσει νέα πνοή στον φίκο σας. Σε περίπτωση που βρίσκεται μόνιμα σε κλειστό χώρο μπορείτε να βάζετε λίπασμα κάθε 30 μέρες όλο τον χρόνο. Κλαδέψτε όσα κλαδάκια ξεραίνονται και αφαιρείτε όλα τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύσει την ενέργειά του στα γερά φύλλα. Αν το μπέντζαμιν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, κλαδέψτε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα διοχετεύσει περισσότερη δύναμη στην ανάπτυξη των χαμηλότερων κλαδιών και θα γίνει πιο φουντωτό. Και μιά τελευταία συμβουλή: η καλύτερη συμβουλή κηπουρικής που μπορώ να σας δώσω: πότισμα με βρόχινο νερό! Τα φυτά του εσωτερικού χώρου σας μπορεί να μην στεριώνουν μέσα στο σπίτι λόγο του χλώριου που έχει το τρεχούμενο νερό. Γι'αυτό την επόμενη φορά που θα βρέξει αφήσετε έναν κουβά έξω και συλλέξτε βρόχινο νερό. Τώρα αν: τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν: υπερβολικό πότισμα. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει και περιορίστε το πότισμα. Αν επίσης του αλλάξατε θέση/γλάστρα ρίχνει τα μερικά φύλλα μέχρι να προσαρμοστεί. Τα φύλλα πέφτουν: λίγο φως ή ρεύματα. Μεταφέρετε το φυτό σε πιο φωτεινό χώρο, χωρίς ρεύματα. Κίτρινα φύλλα με ιστούς αράχνης στο κάτω μέρος: τετράνυχος. Ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο. Υπάρχουν καφέ έντομα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και των βλαστών και το χρώμα των φύλλων αλλοιώνεται: κοκκοειδή (ψώρες). Καθαρίστε τα ένα - ένα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα ή με ειδικό εντομοκτόνο.
Πηγή : https://spitikaidiakosmisi.gr/φικος-ειδη-φυτο-διακοσμηση/
https://www.inwhirlofinspiration.com/blog-gr/2013/04/how-to-grow-ficus-benjamin-indoors

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...