Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Σερφινια : Ένα από τα πιό δημοφιλή κρεμοκλαδή φυτά, με εντυπωσιακή, συνεχή ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή ανθοφορία.

Ή Σερφινια από τα πιό δημοφιλή κρεμοκλαδή φυτά, με εντυπωσιακή, συνεχή Ανοιξιάτικη και Καλοκαιρινή ανθοφορία. Έχει άνθη σε πάρα πολλά χρώματα, μονά ή διπλά, απλά ή δίχρωμα, και είναι ιδανικό για φυτεύσεις ζαρντινιερών και γλαστρών. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες, προφυλαγμένες από ανέμους, έχει όμως καλή ανταπόκριση και στην ημισκιά. Χρειάζεται συστηματική λίπανση κατά την περίοδο της ανθοφορίας και συχνά κλαδέματα - τσιμπήματα στις άκρες, έτσι ώστε να γίνεται πιό συνεκτικό το φυτό. Aγαπά τα γόνιμα, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και χρειάζεται καθημερινό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας. Μερικοί την ονομάζουν και πετούνια κρεμαστή. Με την παραλαβή φυτέψτε αμέσως τα φυτά και ποτίστε καλά. Για κρεμαστά χρησιμοποιήστε γλάστρες διαμέτρου 20 εκ. και φυτέψτε 1 έως 3 φυτά. (Από μέσα Ιανουαρίου). Για γλάστρες διαμέτρου 10-14 εκ. φυτέψτε 1 φυτό. (Από μέσα Φλεβάρη). Το κατάλληλο υπόστρωμα για την Surfinia πρέπει να είναι πολύ καλό με pH 5,3-5,8 και να περιέχει επιπλέον σίδηρο. H Surfinia είναι φυτό με μεγάλη δύναμη γι’ αυτό χρειάζεται άφθονο νερό και λίπασμα. Ένα σύνθετο υδατοδιαλυτο λίπασμα τυπου 20-10-20 σε αναλογία 1-1,5 γρ/λίτρο και τουλάχιστον 2-3 φορές επέμβαση με χηλικό σίδηρο είναι ότι χρειάζεται. Η Surfinia διακλαδίζεται πολύ εύκολα γι’ αυτό ένα ή το πολύ δύο τσιμπήματα είναι αρκετά. Η καλλιέργεια απαιτεί πάρα-πολύ φως. Τις πρώτες 15 μέρες η θερμοκρασία καλό θα είναι να βρίσκεται στους 15-16 oC. Σταδιακά μπορεί να κατέβει στους 5-7 oC για καλύτερη και πιο συμπαγή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αερισμός συνιστάται σε θερμοκρασία 10-12 oC για να είναι στεγνό το φύλλωμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει καμία επίδραση στην ανθοφορία. Εάν καλλιεργήσετε σε θερμοκρασίες 14-16 oC μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιβραδυντη αναπτυξης σε αναλογία 3 γρ/λίτρο κάθε 15 μέρες. Ασθένειες ριζών (συνήθως από υπερβολικό πότισμα). H Surfinia είναι ανθεκτική στο ωίδιο. Προληπτικοί ψεκασμοί για θρίπες και μελίγκρες είναι αναγκαστικοί για να αποφευχθεί η μόλυνση από ιούς. Επίσης πρέπει να διατηρείτε πολύ καθαρό τον χώρο της καλλιέργειας, να απολυμαίνονται τα μαχαίρια που τσιμπάτε τα φυτά και να μην καπνίζει κανείς κοντά στα φυτά. Για τη φύτευση κρεμαστών καλαθιών χρησιμοποιούνται κυρίως ετήσια, αλλά και πολυετή ποώδη φυτά με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Δυστυχώς οι ανάγκες για συχνό πότισμα των κρεμαστών καλαθιών δεν οφείλονται μόνο στις απαιτήσεις των φυτών αλλά και στο περιορισμένο χώμα που διαθέτουν, το οποίο δεν μπορεί να συγκρατήσει ικανή ποσότητα υγρασίας.


Αυτό μπορεί κάπως να προβλεφθεί χρησιμοποιώντας πλούσιο οργανικό έδαφος ή κρυστάλλους συγκράτησης υγρασίας. Τα συχνότερα φυτά που χρησιμοποιούνται στα κρεμαστά καλάθια είναι οι πανσέδες, οι πετούνιες, οι φούξιες, ο κισσός και οι κρεμοκλαδείς μπιγκόνιες, τα οποία όμως απαιτούν συνεχώς υγρό έδαφος. Μία ασφαλής επιλογή για λιγότερο πότισμα στα κρεμαστά καλάθια είναι οι ανθεκτικές στην ξηρασία βαμβακούλες και οι λιγότερο γνωστές αλλά επίσης ανθεκτικές πορτουλάκες των οποίων τα άνθη ανοίγουν με τον ήλιο και κλείνουν το βράδυ καθώς και διάφορακρεμοκλαδή παχύφυτα όπως το λεπτόφυλλο μπούζι. Άλλα κρεμοκλαδή φυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό είναι το αγήρατο, η διμορφοθήκη, η βερβένα, ο κολεός και ο άλυσσος. Μπορείτε επιπλέον, να δημιουργήσετε συνδυασμούς φυτών όπως χρυσάνθεμα με άλυσσο, ή άλυσσο με λευκά και μοβ άνθη, ή ακόμα να φυτέψετε σκυλάκια στο κέντρο και περιμετρικά λεπτόφυλλο μπούζι. Το κύριο χαρακτηριστικό των αναρριχώμενων φυτών είναι οι μακριοί και λεπτοί βλαστοί με τους οποίους μπορούν να αναρριχηθούν εύκολα σε μεγάλο ύψος. Είναι συνήθως ταχείας ανάπτυξης, έχουν πλούσια βλάστηση και μεγάλο εύρος ανθοφορίας που πολλές φορές μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες. Απαιτούν άφθονο νερό και τακτικές αρδεύσεις λογω της μεγάλης επιφάνειας διαπνοής του φυλλώματος τους. Οι νεαροί βλαστοί προσδένονται πάνω στις επιφάνειες που αναρριχώνται γρήγορα και προς όλες τις διευθύνσεις ώστε να πετύχουν γρήγορη κάλυψη και σε μικρό χρονικό διάστημα. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη και εξαρτάται από το είδος κα τον επιδιωκόμενο σκοπό. Παλαιοί και ξεροί βλαστοί πρέπει να αφαιρούνται από την βάση τους ενώ οι πολύ πυκνοί πρέπει να αραιώνονται.



Παρακάτω σας δίνω ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα αναρριχώμενα φυτά που καλλιεργούνται στην χώρα μας και έχουν άριστη καλλωπιστική αξία. Τα μπαλκόνια και οι βεράντες, ειδικά στις πόλεις, μπορούν να μεταμορφωθούν σε πανέμορφους χώρους πράσινου που θα ομορφύνουν το σπίτι και θα βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Μπορείτε να τα βάλετε και στους ποιο περιορισμένους χώρους. Τα συχνότερα φυτά που καλλιεργούνται σε κρεμαστά καλάθια είναι οι πανσέδες, οι πετούνιες, οι φούξιες, ο κισσός και οι κρεμοκλαδείς μπιγκόνιες, τα οποία όμως απαιτούν συνεχώς υγρό έδαφος. Μία ασφαλής επιλογή για λιγότερο πότισμα στα κρεμαστά καλάθια είναι οι ανθεκτικές στην ξηρασία βαμβακούλες και οι λιγότερο γνωστές, αλλά επίσης ανθεκτικές πορτουλάκες των οποίων τα άνθη ανοίγουν με τον ήλιο και κλείνουν το βράδυ καθώς και διάφορα κρεμοκλαδή παχύφυτα όπως το λεπτόφυλλο μπούζι. Άλλα κρεμοκλαδή φυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό είναι το αγήρατο, η διμορφοθήκη, η βερβένα, ο κολεός και ο άλυσσος. Μπορείτε επιπλέον, να δημιουργήσετε συνδυασμούς φυτών όπως χρυσάνθεμα με άλυσσο ή άλυσσο με λευκά και μοβ άνθη ή ακόμα να φυτέψετε σκυλάκια στο κέντρο και περιμετρικά λεπτόφυλλο μπούζι.
Πηγή : http://kitantzis.gr/?p=714&lang=en
https://geoponiko-parko.gr/products/products-categories/anthofyta-epoxiaka-aromatika-fyta/anthofyta-polyeti-anthofora/798-detail
http://www.gardenguide.gr/φυτά-λουλούδια-για-κρεμαστά-καλάθια/
http://kipostexni.blogspot.com/2012/05/blog-post_25.html?m=1
http://www.econews.gr/2016/01/18/fyta-balkonia-127916/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...