Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μούσκαρι : Το λουλούδι βολβός από την Μεσόγειο με καλό άρωμα και βαθύ χρώμα

Το γένος Muscari περιλαμβάνει 50 είδη βολβωδών φυτών που η κοινή τους ονομασία είναι σταφυλουάκινθοι (grape hyacinth). Ευδοκιμούν κυρίως σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τις υπο-αλπικές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Τα σαρκώδη φύλλα τους σχηματίζουν συστάδες και τα λουλούδια τους σχηματίζουν πυκνούς σπίδακες που βγαίνουν πάνω σε άφυλλα στελέχη την άνοιξη. Το όνομα του γένους, Muscari, προέρχεται από την λατινική λέξη musk, που προέρχεται από την ελληνική λέξη "μόσχος" (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο γλυκό άρωμα των λουλουδιών, που μαζί με το συχνά βαθύ μπλε χρωματισμό τους, έχουν κάνει την καλλιέργεια των μούσκαρι πολύ δημοφιλή. Η κοινή του ονομασία είναι σταφυλουάκινθος (grape hyacinth) για το λουλούδι του μοιάζει με αυτό του υάκινθου. Η καλύτερη παρουσίαση των μούσκαρι είναι όταν αναπτύσσονται σε φυτείες ομαδικές, σε βραχόκηπους ή σε άγριους κήπους, και όταν μεγαλώνουν με πλήρη ήλιο και με χώμα υγρό και καλά αποστραγγιζόμενο. Τα μούσκαρι καλλιεργούνται για αιώνες. Αν και ενδημικά στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή, ωστόσο καλλιεργούνται στην Αγγλία από το 1576, ενώ καλλιεργούνταν ήδη από τα Ελληνικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Μια αγγλοσαξωνική μετάφραση του Διοσκουρίδη παρουσιάζει ένα διαφορετικό και ξεχασμένο μύθο για την προέλευσή τους, όπου τα πρώτα μούσκαρι είχαν αναπηδήσει από το αίμα του δράκου στην κορυφή ενός δασωμένου βουνού. Το μούσκαρι, έχει, όπως και ο άγριος υάκινθος, δηλητηριώδη βολβό. Τα μικρά σκουρο-μπλε λουλούδια, που σχεδόν μοιάζουν με μικρά μούρα και έχουν γλυκιά μυρωδιά. Μερικά από τα καλύτερα μούσκαρι έχουν απαλό μπλε χρώμα, είναι ευθυτενή, πιο στενά και χωρίς στήμονες και ύπερο. Επειδή τα λουλούδια των διάφορων ειδών Muscari εκκρίνουν πολύ νέκταρ, συγκαταλέγονται μεταξύ των χρήσιμων για τις μέλισσες φυτών, την άνοιξη. Το μούσκαρι ονομάζεται μερικές φορές αμυλο-υάκινθος (Starch Hyacinth), καθώς τα λουλούδια του μυρίζουν όπως το υγρό αμύλο. Το μούσκαρι έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τις τονωτικές του ιδιότητες και σαν διουρητικό. Ωστόσο Βρετανοί ειδικοί συμβουλεύουν και συστήνουν να να μην τρώγεται ή χρησιμοποιείται οποιοδήποτε μέρος του φυτού αυτού.


Αντίθετα στην Ιταλία έχουν διαφορετική άποψη. Ένα είδος μούσκαρι το Lampagioni που αποκαλείται επίσης και lampascioni ή cipollacci, συχνά χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα της νότιας Ιταλίας, ειδικά στην περιοχή Puglia - της Πούλιας. Είναι ένα είδος βολβού, παρόμοιου με κρεμμύδι, με μια μάλλον έντονη, πικρή γεύση. Μετά το μαγείρεμα οι βολβοί γίνονται κοκκινωποί. Πριν από το μαγείρεμα, τα εξωτερικά φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν και οι βολβοί πρέπει να μουλιάζουν σε κρύο νερό (που πρέπει να αλλάζεται κατά διαστήματα) για να χάσουν μέρος από την πικρίλα τους. Κατά άλλο τρόπο, μπορούν να κοπούν στη μέση, να βράσουν και να στραγγίσουν κι έπειτα να μαγειρευτούν σε γλυκό νερό μέχρι να γίνουν. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τηγανίζεται, και μαρινάρεται σε λάδι ή στο ξίδι. Μολονότι το λουλούδι αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα, οι κήποι της χώρας μας θα το φιλοξενήσουν σπανιότατα. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για να αποτελέσει σπίτι του ο ελληνικός κήπος, αφορά τη φυσική του είσοδο στον χώρο, ωσάν κοινό ζιζάνιο! Κι όμως, το Μουσκάρι το Αρμενικό (Muscari Armeniacum) αποτελεί ένα πανέμορφο καλλωπιστικό λουλούδι, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί με ευκολία στην καλλιέργεια. Επιπλέον όμως, αποτελεί και έναν σπουδαίο, βρώσιμο βολβό, τον οποίο θα συναντήσουμε όχι μονάχα στην αγορά, μα συχνά, και στην ελληνική κουζίνα! Βοτανικό Όνομα : Μουσκάρι το Αρμενικό (Muscari Armeniacum). Άλλες Ονομασίες : Βολβός, Σταφυλοϋάκινθος, Μούσκαρι. Οικογένεια: Λειριοειδή (Liliaceae). Πληροφορίες: Πολυετές, βολβώδες, ανθεκτικό λουλουδι, φύεται στην Ελλάδα, ώστε να το συναντάμε συχνά πυκνά στον τόπο μας, ακόμα και μέσα στις μεγαλουπόλεις! Ανθοφορία : Τα πανέμορφα, μοσχοβολιστά, μπλε άνθη που διαθέτει, εμφανίζονται παραδοσιακά κατά την Άνοιξη! Βασική Φροντίδα : Το Μουσκάρι το Αρμενικό (Muscari Armeniacum) ανήκει στα άγρια λουλούδια του τόπου μας, κι ως εκ τούτου, είναι πασιφανές, πως η καλλιέργεια του αποτελεί μια εύκολη υπόθεση. Πάρα ταύτα, φρέσκα εδάφη, ηλιόλουστες ή σκιερές θέσεις, ελαφριά ποτίσματα και ελαφριές λιπάνσεις, συνθέτουν το ιδανικό καλλιεργητικό πλάνο, το οποίο και πρέπει να έχουν στο νου τους, οι κηπουροί καλλιεργητές. Πρόσθετες Πληροφορίες : Ο πολλαπλασιασμός του συγκεκριμένου φυτού, πραγματοποιείται με σπορά συνηθέστερα. Προσοχή: Μην ξεριζώνετε φυτά που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση. Το φυτό αν και υπάρχει στην ελληνική φύση ως άγριο, μπορείτε να το βρείτε ως καλλιεργήσιμο στο εμπόριο!


Το μούσκαρι είναι ένα από τα πιο ωραία βολβώδη που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη. Είναι αρκετά κοντό σε ύψος και συνήθως δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Έχουν μπλε χρώμα αλλά υπάρχουν και ποικιλίες με λευκά και μωβ χρώματα. Έχουν απαίτηση σε έναν καλό πρωινό ήλιο και νερό αλλά με χώμα που έχει καλή στράγγιση. Επίσης καλό είναι το χώμα να είναι ελαφρώς όξινο. Είναι πάντως ένα φυτό όπου για να δείξει θα πρέπει να μπαίνει σε ομάδες με τουλάχιστον 15 φυτά μαζί. Είναι πολύ όμορφο εκτός από σημεία στον κήπο αλλά και για γλάστρες ή κασπώ. Αντέχει το κρύο. Πώς να αποφεύγουμε ζημίες στο ριζικό σύστημα των φυτών μας. Πολλές φορές έχουμε δύο ή περισσότερα φυτά που μεγαλώνουν το ένα δίπλα στο άλλο. Αν κάποιο ή κάποια από τα φυτά αυτά μας είναι ανεπιθύμητο και προσπαθήσουμε να το ξεριζώσουμε τραβώντας το, είναι πάρα πολύ πιθανό να προκαλέσουμε σοβαρή ζημία στο ριζικό σύστημα του φυτού που θέλουμε να κρατήσουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να κλαδέψουμε βαθιά παρά να ξεριζώσουμε τα ανεπιθύμητα φυτά. Στα μεγάλα αγριόχορτα ή δέντρα θα πρέπει να κόψουμε τα νέα βλαστάρια αρκετές φορές μέχρι η ανεπιθύμητη βλάστηση να απονεκρωθεί εντελώς. Για τα σπορόφυτα χρησιμοποιείστε ψαλίδι. Αν τα κόψετε μια φορά είναι αρκετό. Πώς μπορώ να καθαρίζω τα τεχνητά λουλούδια μου εύκολα; Καθαρίστε τα τεχνητά σας λουλούδια κλείνοντας τα σε σε μια χαρτοσακούλα με λίγο αλάτι ή καλαμποκάλευρο (το οποίο θα λειτουργήσει σαν υλικό τριβής) και μετά κουνήστε τη σακούλα δυνατά. Προσέξτε: Αυτός ο τρόπος καθαρισμού ενδείκνυται περισσότερο για ανθεκτικά τεχνητά λουλούδια και όχι για λεπτεπίλεπτα. Πότισμα με ζεστό καιρό. Το 90% του βάρους των φυτών αποτελείται από νερό. Πολλά φυτά παραμένουν αδρανή κατά τη διάρκεια που ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός. Ωστόσο πάλι χρειάζονται νερό για να επιζήσουν. Για να ποτίζετε σωστότερα τα φυτά του κήπου σας, αποφεύγετε τεχνικές που στέλνουν το νερό προς τα πάνω παρά προς τα έξω. Η καλύτερη μέθοδος για να μη σπαταλάτε νερό είναι να ποτίζετε το έδαφος και όχι τον αέρα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας λαστιχένιο σωλήνα ποτίσματος, κάνοντας αυλάκια ή χρησιμοποιώντας καταβρεχτήρες χαμηλής πίεσης. Ποτίστε το πρωί. Ο μεσημεριανός ήλιος στα βρεγμένα φυλλώματα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα και καταστροφή των λουλουδιών. Το πότισμα τη νύχτα μπορεί να δημιουργήσει κηλίδες και μούχλα στα φύλλα. Το πότισμα με υπερχείλιση αν και είναι ο ευκολότερος τρόπος να καλύψουμε μεγάλες περιοχές δημιουργεί ταυτόχρονα και μεγάλη σπατάλη νερού.


Τι περιποίηση χρειάζονται οι κέντιες. Αυτά τα φυτά δεν έχουν πολλά κλαδιά με πυκνό φύλλωμα. Τα λίγα φύλλα που έχουν δημιουργούν μια αεράτη και κομψή όψη. Τα φύλλα της κέντιας είναι μεγάλα και σε σχήμα παλάμης και γέρνουν με χάρη προς τα κάτω. Οι κέντιες ζουν πολλά χρόνια και είναι ανθεκτικές, αν και όπως τα περισσότερα φοινικοειδή δεν ανέχονται την μεγάλη ξηρασία ή το συνεχές υπερβολικό πότισμα. Κηλίδες στα φύλλα μερικές φορές σημαίνουν ότι το φυτό έχει υπερβολικό φωτισμό, ή υπάρχουν χημικά στοιχεία στο νερό (όπως το φθόριο) σε μεγαλύτερη αναλογία από την συνηθισμένη. Γενικά είναι φυτά που αξίζει να αγοράσετε. Αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα όταν χάσουν το χρώμα τους. Αν δεν ποτίζετε σωστά τα φυτά οι άκρες από τα φύλλα παίρνουν καφέ χρώμα. Αν σας συμβεί αυτό ψαλιδίστε τις μύτες από τα φύλλα. Εγκλιματίζοντας τους βολβούς. Πολλοί βολβοί είναι κατάλληλοι για εγκλιματισμό και προσαρμογή. Γενικά υπάρχουν βολβοί που φυτεύονται σε περιοχές στις οποίες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, όπως τα άγρια λουλούδια των κήπων. Ή αν έχετε μια πρασιά η οποία μπορεί να μείνει χωρίς χλόη μέχρι το καλοκαίρι, έχετε ένα κατάλληλο μέρος για να εγκλιματίσετε βολβούς. Όπως και στις καλλιεργημένες περιοχές τα φυλλώματα δεν πρέπει να κόβονται μέχρι να ξεραθούν τελείως. Η προτεινόμενη μέθοδος φύτευσης είναι να αραιώσετε και να διασκορπίσετε τους βολβούς και φυτέψτε τους οπουδήποτε μπορούν να φυτρώσουν. Έτσι θα μοιάζουν αυτοφυείς δίνοντας πιο φυσικό τόνο στον κήπο σας. Πώς να αποφύγετε το στράβωμα τον φυτών σας που βρίσκονται δίπλα σε παράθυρο. Αν δεν λάβετε τα μέτρα σας περιστρέφοντας τα φυτά που έχετε δίπλα σε παράθυρο κάθε λίγες μέρες, η επόμενη άνοιξη θα σας βρει με ένα μάτσο στραβά και ασύμμετρα φυτά. Τα φυτά που διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους και δέχονται από μια μεριά μόνο ηλιακό φως, φυσιολογικά στρέφονται μεγαλώνοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Για το καλό των φυτών σας αλλά και για τη δική σας ευχαρίστηση, να περιστρέφετε τα φυτά σας 180 μοίρες κάθε λίγες μέρες ώστε αυτά να αναπτύσσονται συμμετρικά και ομοιόμορφα.
Πηγή : http://fytosymvoules.blogspot.com/2013/02/blog-post_3229.html?m=1
http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-september2005.php
http://www.anthokipos.com/el/vasikh-frontida-vskfr/13-bolbodi-vskfr/349-mouskari-to-armeniko-muscari-armeniacum.html
http://www.valentine.gr/askthedoctor3_gr.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...