Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κρίνo (Lilium) : Τα Ιερά αγριολούλουδα των αρχαίων Ελλήνων που ανθίζουν την άνοιξη στα ελληνικά βουνά

Τo Κρίνo (επιστ. Λείριoν, Lilium) είναι μία μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Τα κρίνα είναι βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού. Από τα γνωστότερα είδη κρίνου είναι το Λείριον το πάλλευκο (Lilium candidum) που είναι περισσότερο γνωστό ως "κρινάκι της Παναγίας". Έχει ύψος μέχρι ένα μέτρο και λευκό άνθος. Πολύ εντυπωσιακό είδος είναι το Λείριον της Ροδόπης ή Κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum). Είναι φυτό ενδημικό της ελληνικής και βουλγαρικής Ροδόπης. Ανθίζει τον Ιούνιο. Τα άνθη του είναι πάντα κίτρινα και φτάνουν σε μέγεθος τα 10 εκ. περίπου. Ο βλαστός σπάνια ξεπερνά τα 80 εκ. και στην κορυφή του βγαίνουν 1-5 άνθη. Είναι από τα πιο σπάνια και απειλούμενα φυτά του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να κόβεται ή να ξεριζώνεται. Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum) αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν -πού αλλού;- στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το λευκό χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα γι' αυτό και τα διάφορα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στην Χριστιανική παράδοση και πολλοί πολιτισμοί προσάρμοσαν όπως ήταν φυσικό τους θρύλους και τις παραδόσεις τους στη νέα επικρατούσα θρησκεία Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Στην Βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια. Πιθανολογείται ότι το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Φοίνικες εμπόρους και κατάφερε να εγκλιματιστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον. Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα. Όταν ο Πάπας Ουρβανός ο έκτος θέσπισε την γιορτή των Επισκέψεων στις 2 Ιουνίου σε ανάμνηση της επίσκεψης της παρθένου Μαρίας στην εξαδέλφη της Ελισάβετ, όλες οι ζωγραφικές απεικονίσεις αυτής της επίσκεψης είχαν και ένα βάζο με λευκούς κρίνους συνήθως με τρία λουλούδια. Τα καθάρια λευκά σέπαλα είναι συμβολικά του άσπιλου σώματος της Παρθένου και οι έξη χρυσοί ανθήρες το σπινθήρισμα της ψυχής της με Θείο φως. Την γιορτή του Ευαγγελισμού οι προγενέστεροι ζωγράφοι αναπαρίσταναν τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει είτε ένα σκήπτρο είτε ένα κλαδί ελιάς. Αργότερα η εκκλησία συνέστησε στους καλλιτέχνες να αναπαριστάνουν τον Γαβριήλ με ένα κλαδί κρίνου. Η εντολή αυτή συμπεριέλαβε και την γλυπτική στην κατοπινή περίοδο της ιταλικής εκκλησιαστικής τέχνης. Συνήθως το κλαδί του κρίνου απαρτιζόταν από τρία άνθη που συμβόλιζαν το τριαδικό της χριστιανικής θρησκείας. Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους. Είδη Κρίνων. Καλλα. Υπάρχουν δύο σημαντικές ομάδες στο γένος Ζαντεδέσκια (Κάλλα), η λευκή χειμερινής άνθισης και η πολύχρωμη καλοκαιρινής άνθισης. Η χτυπητή Ζαντεδέσκια γνωστή περισσότερο σαν Κάλλα, είναι ένα αιώνιο σύμβολο αγνότητας. Θα την βρείτε να στολίζει θρησκευτικές τελετές από γάμους μέχρι κηδείες, αλλά και κάθε είδους εκδηλώσεις της ζωής μας. Ιδιαίτερα δημοφιλής στους μοντέρνους χώρους εργασίας η Κάλλα αποδίδει μια αίσθηση λεπτότητας σε κάθε μέρος που θα τοποθετηθεί. Αν και δεν έχει άρωμα, τα ελκυστικά λουλούδια της μας δελεάζουν να τα ερευνήσουμε περισσότερο. Το όνομα Ζαντεδέσκια καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1826 από τον Sprengel, αλλά τα είδη του γένους ήταν ήδη γνωστά με άλλες κοινές ονομασίες όπως Κάλλα ή Αρωειδές, τουλάχιστο πριν 400 χρόνια. Υπάρχουν δύο σημαντικές ομάδες σ' αυτό το γένος.


Η Ζαντεδέσκια η Αιθιοπική (Zantedeschia aethiopica). Η ομάδα με τις λευκές χειμωνιάτικες ποικιλίες, όπως το κοινό άρουμ (η γνωστή μας πάπια). Χαρακτηριστικά των ποικιλιών αυτών είναι τα γυαλιστερά φύλλα που δεν μαραίνονται τον χειμώνα. Η ομάδα αυτή ανθίζει από τον χειμώνα μέχρι το τέλος της άνοιξης και παράγει ριζώματα για πολλαπλασιασμό. Η καλοκαιρινή Ζαντεδέσκια. Αυτή η ομάδα προήλθε από πέντε εναπομείναντα αρχικά είδη στα οποία τα φύλλα μαραίνονται εντελώς και πέφτουν κατά την διάρκεια του χειμώνα και που ανθίζουν το καλοκαίρι. Από αυτά τα πέντε είδη αναπτύχθηκε η πλήρης σειρά των νέων χρωματιστών υβριδίων. Ο κόνδυλος ή ο βολβός που παράγει αυτή η ομάδα διαφέρει χαρακτηριστικά από το ρίζωμα που παράγει η χειμερινή ομάδα της Αιθιοπικής Ζαντεδέσκιας. Το γένος της Ζαντεδέσκιας απαντάται άγριο στην Αφρικανική Ήπειρο και είναι πιο κοινό στα κράτη της Νότιας Αφρικής και συγκεκριμένα στις περιοχές Κέιπ, Λεσότο, Νατάλ, Όραντζ, Ζουαζιλάνδη, και Τράνσβααλ. Επίσης έχει βρεθεί και μακρύτερα στον βορά, στην Αγκόλα, την Κένυα, το Μαλάουϊ, την Ζάμπια, την Ζιμπάμπουε και την Νιγηρία. Το φυσικό περιβάλλον της καλοκαιρινής Ζαντεδέσκιας είναι οι περιοχές με ζεστό κλίμα όπου οι βροχές πέφτουν κυρίως τον χειμώνα. Αντίθετα η χειμωνιάτικη Ζαντεδέσκια συνήθως απαντάται σε περιοχές που οι βροχές πέφτουν το καλοκαίρι. Αυτά τα φυτά συχνά ευδοκιμούν σε υγρές περιοχές σαν υδρόβια. Τo Κρίνo (επιστ. Λείριoν, Lilium) είναι μία μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Τα κρίνα είναι βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά την διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού. Από τα γνωστότερα είδη κρίνου είναι το Λείριον το πάλλευκο (Lilium candidum) που είναι περισσότερο γνωστό ως "κρινάκι της Παναγίας". Έχει ύψος μέχρι ένα μέτρο και λευκό άνθος. Πολύ εντυπωσιακό ενδημικό είδος της Ελλάδας είναι το Λείριον της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum). Είναι ψηλό φυτό, με ύψος περίπου ένα μέτρο με εντυπωσιακό κίτρινο μεγάλο άνθος. Ανθίζει την περίοδο της άνοιξης και συναντάται μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης.
Πηγή : http://cvety.tcoa.ru/language/greek/index37.html
http://www.valentine.gr/madonnalily_gr.php
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κρίνο
https://sites.google.com/site/paidiakaikrina/eide-krinon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...