Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Λίλιουμ (Lilium) : Το πολυετές βολβός λουλούδι χωρίς μεγάλες απαιτήσεις με την ποικιλομορφία του

Μαζί με την Κάλλα (Calla) και την Ίριδα (Iris), το Λίλιουμ (Lilium) συμπληρώνει τη βασική τριάδα εκπροσώπησης, εκείνης της ομάδας φυτών, τα οποία και είναι γνωστά ως Κρίνοι. Το συγκεκριμένο λουλούδι αποτελεί και ένα γνήσιο Λίλιουμ, μιας και πολλά είναι τα λουλούδια τα οποία και κουβαλάνε απλώς και μόνο τον τίτλο, χωρίς να έχουν κάποια ουσιαστική σχέση μαζί του. Στο δια ταύτα βέβαια, το Λίλιουμ το Ασιατικό (Lilium Asiaticum) αποτελεί ένα από τα γνωστότερα είδη του συγκεκριμένου γένους, διόλου τυχαίο γεγονός φυσικά, όπως θα γίνει και εμφανές παρακάτω. Βοτανικό Όνομα : Λίλιουμ το Ασιατικό (Lilium Asiaticum). Άλλες Ονομασίες : Κρίνος, Λίλιο Οικογένεια: Λειριοειδή (Liliaceae). Πληροφορίες: Πολυετές, βολβώδες λουλούδι, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του, οπότε και οι αρχάριοι κηπουροί καλλιεργητές μπορούν να πειραματιστούν μαζί του άνετα. Ανθοφορία : Η τεράστια ποικιλομορφία σήμερα, μας προσφέρει άνθη μέσα από ένα τεράστιο πλήθος χρωμάτων. Μια ομαδική φύτευση όμως, δεν θα πρέπει να μελετηθεί σκληρά μονάχα, ως προς τον συνδυασμό των χρωμάτων ανάμεσα στα διάφορα λουλούδια που θα επιλεχθούν. Ο κηπουρός καλλιεργητής θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, πως μπορεί το συγκεκριμένο είδος να ανθίζει κατά το Καλοκαίρι, κάθε ξεχωριστή ποικιλία όμως, ανθίζει σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Με μια καλή επιλογή λοιπόν, είναι δυνατό να επιτευχθεί μία διαρκής άνθιση στο σημείο φύτευσης. Βασική Φροντίδα : Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, αυτό το λουλουδι αποτελεί το ευκολότερο, το οποίο και μπορούν να επιλέξουν οι κηπουροί καλλιεργητές για τον χώρο τους. Περισσότερο σκληραγωγημένο στις αντίξοες συνθήκες, η καλλιέργεια του αποτελεί πραγματικό παιχνιδάκι στην πραγματικότητα. Αναλυτικότερα, για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται άφθονο ήλιο, καλά, στραγγερά εδάφη, ελαφριά ποτίσματα και μέτριας συχνότητας λίπανση. Βέβαια, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και κατά την εποχή φύτευσης, μιας και ο κεντρικός βλαστός μπορεί να "παραδοθεί" εύκολα στη λυσσαλέα εξόρμηση των σαλιγκαριών και των γυμνοσαλιάγκων. 


Οι κηπουροί καλλιεργητές θα πρέπει να ασχοληθούν από νωρίς μαζί του άλλωστε, να επιλέξουν δηλαδή έναν υγιή, παχουλό βολβό και όχι κάποιον που παρουσιάζει αλλοιώσεις. Ομοίως όμως, θα πρέπει να τον φροντίσουν κατάλληλα και με το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου. Πρόσθετες Πληροφορίες : Ο πολλαπλασιασμός του συγκεκριμένου φυτού γίνεται με διαίρεση των βολβών που φέρει, συνηθέστερα. Όλα τα ανθοφόρα τροπικά φυτά που είναι γνωστά σήμερα στο ευρύτατο κοινό ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα για τα πολύχρωμα, περίεργα, πολυσύνθετα και περίτεχνα σε κατασκευή λουλούδια τους. Οι ορχιδέες και τα λίλιουμ είναι σίγουρα οι πιο χαρακτηριστικά γνήσιοι εκπρόσωποι αναμεσά τους. Ειδικά για τα λίλιουμ ο κατάλογος με τα είδη και τα υβρίδιά τους είναι τόσο μακρύς και ατέλείωτος, ώστε πραγματικά εκπλήσσουν και γοητεύουν και τον πιο απαθή προς τα άνθη και καχύποπτο καταναλωτή. Οι συνδυασμοί του λευκού με το φουξ, το βυσσινί και το κίτρινο, το πορτοκαλί και πολλά άλλα χρωματικά παιχνίδια αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και ανανεώνουν την διάθεση των φυσιολατρών, που μανιωδώς αναζητούν τους βολβούς τους με σκοπό να εμπλουτίσουν την συλλογή τους. Με την γνωστή ευαισθησία που παρουσιάζουν στην ζέστη και την πρωτοφανή αντοχή τους στο κρύο, είναι το προτιμώτερο υλικό για πλούσιες γαμήλιες ανθοδέσμες και διακοσμήσεις. Σε μορφή γλάστρας επίσης έχει ευρύτατη χρήση τα τελευταία χρόνια, καθώς με την διάρκεια του άνθους του να ξεπερνά τους 2 μήνες, άνετα μπορεί να διατηρηθεί και στο μπαλκόνι ή την βεράντα όλη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι σε πλήρη ανθοφορία. Άλλωστε ο βολβός του δεν εξαφανίζεται ποτέ, ούτε καταστρέφεται, απλά παραμένει στο χώμα φυτεμένος και χωρίς καθόλου υγρασία όλο το χειμώνα, πολύ γενναιόδωρα και απλόχερα θα προσφέρει ξανά τα άνθη του, όταν η εποχή και η θερμοκρασία το επιτρέψει. Το λουλούδι αυτό όμως είναι πολύ πιο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα και για δύο ακόμη λόγους, που αποτελούν και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του, το βαρύ και ταυτόχρονα γλύκο άρωμα που αποπνέει το άνθος του και την πλούσια σε γύρη και νέκταρ ανθοφορία του. 


Το άρωμα του, ακόμα και για τους λάτρεις του είδους που είναι εξοικειωμένοι μαζί του, μοιάζει σαν μια αόρατη απόχη που προσελκύοντας οποιονδήποτε το μυρίσει, τον μαγεύει και δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί από κοντά του, παρά μόνο με την αίσθηση της φρεσκάδας, της καθαριότητας και της δροσιάς. Στα μειονεκτήματα του φυτού την κυρίαρχη θέση κατέχει η ευαισθησία που παρουσιάζει σε αρρώστιες όπως ο βοτρύτης και οι αφίδες, ασθένειες που έχουν σαν βασική τους αιτία την υπερβολική υγρασία στο περιβάλλον και την έλλειψη αερισμού του χώρου. Την άνοιξη, αφήστε την προστατευτική επικάλυψη του χειμώνα στη θέση της, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος του μεγάλου παγετού. Αν οι βλαστοί αναπτύσσονται ανάμεσα στην επικάλυψη, ξεκινήστε να την αφαιρείτε σταδιακά, αλλά αφήστε την κάπου κοντά, ώστε να μπορείτε να τους καλύψετε ξανά, αν παρουσιαστεί μια ανοιξιάτικη δυνατή παγωνιά. Λιπάνετε το χώμα κάθε άνοιξη με λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο. Τα λιπάσματα βραδείας απορροφήσεως έχουν καλά αποτελέσματα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείτε κάποιο λίπασμα. Τα λίλιουμ έχουν συνήθως λίγα παράσιτα, αλλά οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να γίνουν απειλή για τους νεαρούς βλαστούς. Οι αφίδες (ψείρες), μικρά έντομα που ρουφούν τους βλαστούς, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια των λουλουδιών. Πλύνετε προσεκτικά τα φυτά που έχουν προσβληθεί, ψεκάζοντας δυνατά νερό με την μάνικα του κήπου για να αφαιρέσετε τις αφίδες. Ο βοτρύτης, μια μυκητολογική ασθένεια, προκαλεί καφεκόκκινα σημάδια στα φύλλα και είναι συχνά αποτέλεσμα του υγρού καιρού ή του βραδινού ποτίσματος. Όταν ποτίζουμε τη νύχτα, η παραμονή συχνά υγρασίας στα φύλλα, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της επόμενης μέρας και να τα στεγνώσει, ενθαρρύνει τις ασθένειες των φύλλων. Όποτε είναι δυνατόν, ποτίστε νωρίς στην ημέρα ή στη βάση των φυτών καλύτερα, παρά επάνω. 


Η επαρκής απόσταση μεταξύ των συστάδων των λίλιουμ βοηθάει επίσης στην καλή κυκλοφορία του αέρα και μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια. Αφαιρέστε τα παλιά λουλούδια που εξασθένισαν, σπάζοντάς τα προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό δεν "σπαταλά" ενέργεια για την παραγωγή σπόρου. Ωστόσο, μην αφαιρείτε βλαστούς ή φύλλα. Θα συνεχίσουν να προφέρουν ενέργεια στο βολβό, όσο ακόμα είναι πράσινα. Αφαιρέστε το παλαιό φύλλωμα στα τέλη του φθινοπώρου ή στην αρχή της άνοιξης, κόβοντας τους νεκρούς μίσχους.
Πηγή : http://www.valentine.gr/bulbs-lilium.php
http://www.anthokipos.com/el/vasikh-frontida-vskfr/13-bolbodi-vskfr/319-lilioum-to-asiatiko-lilium-asiaticum.html
http://www.fytoriakentia.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=118:%CE%BB%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-30-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...