Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Σικυός ο ήμερος ή αγγούρι : Το ετήσιο θερινό ερμαφρόδιτο φυτό με τους βρωσιμους καρπούς

Το αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativus -Σικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια (βιολογία) κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της. Κάθε φυτό φέρει άνθη και αρσενικού και θηλυκού γένους. Τα φύλλα είναι τριχωτά και διαθέτουν έως πέντε λοβούς. Το σχήμα του είναι επίμηκες και κυλινδρικό. Εξωτερικά έχει χρώμα πράσινο, ενώ εσωτερικά ελαφρώς πράσινο ή λευκό. Συγκεντρώνει βιταμίνες όπως: C, B1, B2 και βιταμίνη Α που εντοπίζεται στη φλούδα. Προέρχεται από την Ινδία όπου καλλιεργούνταν 3.000 χρόνια πριν. Είχε παρουσία στην Αρχαία Ελλάδα και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ύστερα, διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια συναντώνται διάφορες ποικιλίες αγγουριών. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο γνωστό επίμηκες σχήμα που πωλούνται ανά τεμάχιο ή με το κιλό. Υπάρχει και η ποικιλία που διατηρείται σε ξύδι, γνωστή ως τουρσί. Καταναλώνεται ωμό, είτε σκέτο ή σε σαλάτα όπως η χωριάτικη σαλάτα. Αποτελεί κύριο συστατικό στην παρασκευή του τζατζικιού. Χρησιμοποιείται στην κοσμητολογία. Το αγγούρι είναι φυτό ετήσιο με στέλεχος αναρριχώμενο. Η ρίζα του είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Τα άνθη είναι μονογενή αρσενικά και θηλυκά στο ίδιο φυτό. Εκτός από την υπαίθρια καλλιέργεια, καλλιεργείται και σε θερμοκήπια για πρώιμη παραγωγή. Το αγγούρι προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών εφόσον αυτά δεν είναι υπερβολικά ελαφρά ή υπερβολικά αργιλλώδη. Απαραίτητα χαρακτηριστικά είναι η καλή δομή, η αποστράγγιση, η παρουσία ασβεστίου, η ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση. Η καλλιέργεια του αγγουριού αρχίζει όταν η θερμοκρασίες είναι υψηλές, διότι δεν είναι καθόλου ανθεκτικό στο ψύχος, όταν θεωρητικά το φυτό να αρχίζει να αποθηκεύει ένα ποσοστό θερμίδων που θα του επιτρέπουν να δώσει παραγωγή σε 120-130 ημέρες. Η άριστή θερμοκρασία εδάφους που επιτρέπει γρήγορο φύτρωμα του σπόρου είναι 30 έως 35o C. Για παραγωγή προϊόντων νωπής κατανάλωσης, επιλέγονται κατά καθαρές ποικιλίες ή σταθεροποιημένα υβρίδια. Στην Ελλάδα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Καλυβιώτικο, Αττικής, Ερμής, Κνωσσού κτλ. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται κυρίως τα υβρίδια: Pepinex, Titan, Sandra, Femina, Noval, Renova, Λητώ και Ρέα. Ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στο εξωτερικό και παρουσιάζουν οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον είναι η Ashley η οποία είναι μία πρώιμη παραγωγική κατάλληλη για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, η cubit η οποία είναι πολύ πρώιμη, η marcheter η οποία είναι οψιμότερη από τις δύο προηγούμενες.


Στην υπαίθρια καλλιέργεια απαιτείται βοτάνισμα όταν τα φυτά είναι ακόμα νεαρά δηλαδή πριν απλωθούν στο έδαφος. Το ελαφρύ φρεζαρίσμα ή σκαλίσμα είναι αποτελεσματικότερα αλλα παράλληλα πιο δαπανηρά. Προφυτρωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κατάλληλη ενσωμάτωση και ζιζανιοκτόνα. Επειδή τα θηλυκά άνθη παρουσιάζονται στους βλαστούς δεύτερης και τρίτης τάξης (μασχαλιαίους του κεντρικού) και αφού το φυτό έχει αναπτύξει 6ο και 7ο κόμπο, στις επιτραπέζιες ποικιλίες, εφαρμόζεται κορυφολόγημα πάνω από το τρίτο φύλλο με σκοπό την επιτάχυνση της καρποφορίας. Για καλοσχηματισμένους καρπούς, ειδικά στις μαρκόσπερμες ποικιλίες, είναι απαραίτητο να παρέχεται στα φυτά κατάλληλη υποστύλωση. Το πασσάλωμα διευκολύνει τη ζιζανιοκτονία αφήνοντας ελεύθερες τις λωρίδες μεταξύ των γραμμών τόσο για το πέρασμα σκαλιστικών μηχανών αλλά και για την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων. Η συγκομιδή είναι κλιμακωτή και γίνεται όταν ο καρπός είναι φυσιολογικά άγουρος και παρουσιάζεται καλοσχηματισμένος με ένα λαμπερό πράσινο χρώμα. Η εποχή σποράς εξαρτάται από την εποχή φύτευσης, τις καλλιεργητικές φροντίδες και καιρικές συνθήκες. Το αγγούρι κατέχει έναν από τους… πρωταγωνιστικούς ρόλους στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά πέρα από τη δροσιστική του γεύση, είναι ταυτόχρονα και πολύ ωφέλιμο, ενώ αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την ομορφιά της επιδερμίδας μας κι όχι μόνο. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του και ακόμη κι αυτοί που δεν το πολυσυμπαθούν, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουν μια δροσιστική μπουκιά του ή να μην το… τιμήσουν μέσα στη σαλάτα ή ακόμη και στο τζατζίκι που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του. Τα αγγούρια προέρχονται από την ίδια οικογένεια (κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι και τα βρίσκουμε στην αγορά είτε σε μικρό μέγεθος (για τουρσί), είτε σε μεγαλύτερο για τις σαλάτες. Στην Κρήτη, μάλιστα, αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουμε και το ξυλάγγουρο, το οποίο μοιάζει με μικρό πεπόνι και έχει πιο σκληρή σάρκα από το συνηθισμένο αγγούρι, η οποία είναι και πολύ εύγευστη.


Σε ένα ωμό αγγούρι με τη φλούδα του, θα συναντήσουμε διαιτητικές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται… κινέζικα, δείτε πώς μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μας. Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά και το αγγούρι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από την υγεία μας, βελτιώνει και την όψη μας. Δείτε πώς επιδρά σε διάφορους τομείς της υγείας και της εμφάνισής μας και βάλτε το στο διατροφικό σας πρόγραμμα σε συστηματική βάση. Το αγγούρι έχει διουρητικές, καθαριστικές, αλλά και… δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, οι βιταμίνες Α, Β και C και η παρουσία μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο καθιστούν το αγγούρι σημαντικό για τη φροντίδα του δέρματος, γι’ αυτό άλλωστε το συναντούμε συχνά ως κύριο συστατικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες για σύσφιγξη του δέρματος. Ακόμη, τονώνει τα μάτια και μειώνει το πρήξιμο χάρη στο ασκορβικό και το καφεϊκό οξύ που περιέχει, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς. Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα όπως καούρες, γαστρίτιδες, ακόμη και έλκος, ο φρέσκος χυμός αγγουριού ίσως είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Οι διαιτητικές φυτικές του ίνες διώχνουν τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα κι έτσι προωθούν την πεπτική διαδικασία, ενώ αν καταναλώνετε καθημερινά αγγούρι, θα μπορέσετε εν καιρώ να καταπολεμήσετε και τη δυσκοιλιότητα. Το αγγούρι, μάλιστα, περιέχει και ένα ένζυμο που ονομάζεται ερεψίνη και βοηθά στη χώνεψη των πρωτεϊνών του γεύματος. Προτιμήστε να το καταναλώνετε με τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες. Αυτή του τη δράση την οφείλει στο πυρίτιο, το οποίο δυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς και δρα ευεργετικά για τις αρθρώσεις.


Το κάλιο, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες του αγγουριού βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορούν ακόμη και να συμβάλλουν στη μείωσή της σε περιπτώσεις υπέρτασης. Οι σπόροι του αγγουριού θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τα εντερικά παράσιτα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση οιδημάτων στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού. Το πυρίτιο, για άλλη μια φορά, αποτελεί ένα από τα σημαντικά συστατικά του αγγουριού και μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών και των ποδιών. Ο χυμός του αγγουριού, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και D, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, όταν αναμειχθεί με καρότο μπορεί να «ρίξει» τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να επιφέρει ανακούφιση στους ασθενείς με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας. Το αγγούρι και ο χυμός του κάνει καλό και στην στοματική υγιεινή, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως πυόρροια. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές ίνες του αγγουριού, αλλά και των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών κάνουν ένα είδος «μασάζ» στα ούλα και τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα, όπως όλες οι ωμές τροφές, τα αγγούρια αυξάνουν την εκροή σάλιου, εξουδετερώνοντας τα οξέα που κάνουν κακό στη στοματική κοιλότητα. Το μαγγάνιο που περιέχεται στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη. Μια ακόμη ιδιότητα του αγγουριού είναι η θεραπευτική του δράση σε παθήσεις που αφορούν την ουροδόχη κύστη και τα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι βοηθητική στις λειτουργίες των νεφρών, προωθώντας την ούρηση, καθώς το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των φυσικών διουρητικών. Αν το νέο σας κούρεμα δεν σας ικανοποιεί και θέλετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πιείτε χυμό αγγουριού, καρότου, σπανακιού και μαρουλιού. Το πυρίτιο του αγγουριού κάνει ξανά το θαύμα του σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χυμούς και πέραν του ότι βοηθά να μακρύνει η τρίχα, μια διατροφή πλούσια σε πυρίτιο θα σας χαρίσει λαμπερά μαλλιά, αλλά και γερά οστά.
Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/Αγγούρι
http://www.clickatlife.gr/your-life/story/5608

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...