Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Εσκαλονια : Ο μεγαλος θάμνος με την εντυπωσιακή ανθοφορία και την αντοχή στην ξηρασία

Οι Εσκαλόνιες είναι γενικά αειθαλείς θάμνοι με γρήγορη ανάπτυξη. Είναι φυτά ανθεκτικά, με ωραίο μικρό γυαλιστερό φύλλωμα και ανθίζουν όλο το καλοκαίρι. Η ποικιλία Εσκαλόνιας “Red Dream” είναι χαμηλός θάμνος με πυκνή σφαιρική βλάστηση, που φτάνει το 0,5 μ. Τα φύλλα του είναι απλά, φαρδιά (5-6 εκ), σκουροπράσινα, γυαλιστερά και κάνουν ωραία αντίθεση με τα κόκκινα άνθη του. Τα άνθη είναι σωληνοειδή, μικρά (2 εκ) σε μπουκέτα, αρωματικά και έλκουν τις πεταλούδες και τις μέλισσες. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε όλα τα εδάφη αρκεί να στραγγίζουν καλά, ακόμα και  κοντά την θάλασσα. Αντέχει στην ξηρασία και στα σταγονίδια της θάλασσας. Χρησιμοποιείται μεμονωμένο, σε χαμηλές συστάδες και μπορντούρες, ακόμα και διπλά στην θάλασσα. Επίσης σε βραχόκηπους, σε πιθάρια και γλάστρες. Η ποικιλία Εσκαλονια “C. F. Ball” είναι θάμνος αρκετά ορθόκλαδος που μπορεί να φτάσει έως 2,5μ. Τα φύλλα του είναι απλά, φαρδιά (5-6 εκ), σκουροπράσινα, γυαλιστερά και κάνουν ωραία αντίθεση με τα κόκκινα άνθη του. Τα άνθη είναι σωληνοειδή, μικρά (2 εκ) σε μπουκέτα, αρωματικά και έλκουν τις πεταλούδες και τις μέλισσες. Η συνεχής ανθοφορία κάνει αυτή την Εσκαλόνια  απαραίτητο θάμνο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Συμβουλή: Κλαδέψτε το στο τέλος του χειμώνα για να της δώσετε το σχήμα που σας ταιριάζει. Οι Θάμνοι της Εσκαλωνιας φτάνουν το 1,50 m σε ύψος, αειθαλείς και καλλιεργούνται για το μεγάλο εύρος ανθοφορίας τους από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στον παγετό, είναι ανθεκτικά στα θαλασσοσταγονίδια και αναπτύσσονται σε μεγάλο εύρος εδαφών. Οι καλλωπιστικοί θάμνοι είναι χρήσιμοι με πολλούς τρόπους. Τραβούν την προσοχή σε έναν κήπο, καθώς ομορφαίνουν το γύρω χώρο προσθέτοντας χρώμα στα διάφορα σημεία του κήπου, διακοσμώντας ένα φράχτη, ή ακόμη αποτελώντας και τα ίδια από μόνα τους φράχτη. Οι θάμνοι διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. 
Έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, και για αυτό μπορούν να τοποθετούνται σχεδόν παντού. Ιδανική εποχή για τη φύτευσή τους είναι το φθινόπωρο, καθώς έχουν αρκετό χρόνο οι ρίζες τους για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν, και επιπλέον δεν χρειάζονται και τόσο συχνά πότισμα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά και τη φύτευση διακοσμητικών θάμνων, και μια μικρή σύνοψη των ποικιλιών τους. Τα διαφορετικά είδη θάμνων έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μια διάκριση υπάρχει μεταξύ αειθαλών και φυλλοβόλων καλλωπιστικών θάμνων. Οι φυλλοβόλοι θάμνοι ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο ενώ οι αειθαλείς έχουν χρώμα ακόμα και το χειμώνα. Πολύ συχνά οι θάμνοι είναι «μοναχικά» φυτά καθώς χρειάζονται πολύ χώρο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φράχτες με το να φυτευτούν σε μια ευθεία γραμμή. Μπορείτε να βρείτε θάμνους κυριολεκτικά για κάθε γούστο. Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε θάμνο . Πριν πιάσετε το φτυάρι πρέπει να εξετάσετε την περιοχή που σκοπεύετε να φυτέψετε. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην ηλιοφάνεια, την υγρασία του εδάφους, καθώς και τη διαπερατότητά του. Με αυτά τα κριτήρια μπορείτε να συγκρίνετε τις ανάγκες των διαφορετικών θάμνων και να βρείτε τον κατάλληλο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να λαβαίνετε υπόψη, τις προδιαγραφές ύψους και πλάτους του κάθε θάμνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής χώρος για την ανάπτυξή του. Με αυτά στο μυαλό, είναι εγγυημένο πως οι θάμνοι σας θα έχουν μεγαλειώδη ανάπτυξη! Πώς να φυτέψετε τον καλλωπιστικό σας θάμνο. Η μπάλα της ρίζας του θάμνου πρέπει να ποτιστεί πριν φυτευτεί. Βγάλτε τη γλάστρα και βουτήξτε την «μπάλα» σε έναν κουβά γεμάτο νερό, έως ότου να μην βγαίνουν πια άλλες φυσαλίδες. Ενώ λοιπόν ποτίζετε τον θάμνο σας, μπορείτε ταυτόχρονα να σκάψετε μια τρύπα, η οποία θα πρέπει είναι τουλάχιστον διπλάσια από την μπάλα της ρίζας. «Χαλαρώστε» το χώμα σωστά, ώστε η ανάπτυξη της ρίζας να επιταχυνθεί. Η διαπερατότητα του νερού μπορεί να βελτιωθεί, ανακατεύοντας λίγη άμμο με το χώμα. 
Τελειώνοντας με το πότισμα του θάμνου, τοποθετείστε τον στην επιθυμητή θέση. Αν η «μπάλα» έχει διαπεραστεί από πολλές ρίζες, θα πρέπει να κόψετε πλαγίως με ένα μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο ο θάμνος μπορεί να σχηματίσει νέες ρίζες πολύ πιο εύκολα. Έπειτα τοποθετείστε τον θάμνο στην τρύπα. Ο καλλωπιστικός αυτός θάμνος πρέπει να φυτευτεί τόσο βαθιά, όσο ήταν μέσα στην γλάστρα. Μετά πιέστε το χώμα γύρω από τον θάμνο, ώστε οι ρίζες να έχουν άμεση επαφή με το έδαφος. Το φυτό σας μπορεί να πάρει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, αν βάλετε λίπασμα ή φλοιό από Χούμο, στο ανώτερο στρώμα του εδάφους. Τώρα ποτίστε επαρκώς τον θάμνο σας. Βάζοντας εδαφοκάλυμμα γύρω από το φυτό σας, το προστατεύεται από τα ζιζάνια. Μπορείτε να σχηματίσετε στο χώμα ένα μικρό ανάχωμα γύρω από τον θάμνο ώστε να παραμένει μέσα το νερό. Το πότισμα αυτό κάνει επίσης καλό στο να κλείσουν οι υπόλοιπες τρύπες μεταξύ φυσικού εδάφους και «μπάλας». Οι μεγαλύτεροι θάμνοι μπορούν να απειληθούν από δυνατούς ανέμους. Για να τους βοηθήσετε να σταθούν ευθείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα στηρίγματα φυτών. Ο κήπος του εξοχικού έχει δικό του χαρακτήρα, ταιριαστό στο ύφος και στη φυσιογνωμία του μεσογειακού τοπίου που τον φιλοξενεί. Αν οι επισκέψεις στο εξοχικό δεν είναι ούτε τακτικές ούτε απολύτως προγραμματισμένες και εφόσον δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε κηπουρό, πρέπει να επιλέξετε για τον κήπο σας φυτά χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Το ίδιο ασφαλώς μπορείτε να επιλέξετε και για τον κήπο του μόνιμου σπιτιού σας, αν θέλετε να κάνετε οικονομία νερού και να νιώθετε ελεύθεροι ώστε να φεύγετε ταξίδια τακτικά και χωρίς τύψεις. Οι απαιτήσεις ενός κήπου που βρίσκεται στο βουνό είναι διαφορετικές από εκείνου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, όμως και στις δύο περιπτώσεις τα φυτά θα πρέπει να έχουν μικρές ανάγκες σε νερό άρδευσης και να απαιτούν περιορισμένη καλλιεργητική φροντίδα: όπως για παράδειγμα κλαδέματα, λιπάνσεις, ψεκασμούς για εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες. 
Ο τρόπος για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο είναι να δημιουργήσετε έναν άνυδρο κήπο με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Δέντρα, θάμνοι και φυτά εδαφοκάλυψης, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά μπορούν να σκληραγωγηθούν και να επιβιώσουν όταν θα αρχίσει να μειώνεται η άρδευση, είναι κατάλληλα για να εξασφαλίσουν το πράσινο, αλλά και το χρώμα που χρειάζεται το καλοκαίρι μας. Υπάρχουν φυτά που επιβιώνουν σε μακρές ξερικές περιόδους, είτε βρίσκονται σε υψόμετρο είτε κοντά στη θάλασσα, και άλλα που έχουν πιο μικρό εύρος προσαρμοστικότητας.
Πηγή : http://www.fitagora.gr/proionta/kallwpistikoi-thamnoi/
https://www.avramis.gr/BCAB878C.el.aspx
http://greengardens.gr/εσκαλόνια/
http://www.gardena.com/gr/garden-life/garden-magazine/44718/
http://www.tovima.gr/vimadonna/spiti/article/?aid=468130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...