Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η εκτροφή προβάτων στην Ελλάδα (Μέρος Β') : Η σημασία των προβατινων στο κοπάδι

Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, ονομάζονται αρνιά μέχρι δυο μηνών, ζυγούρια μέχρι ενός έτους, κριάρια τα ώριμα αρσενικά και προβατίνες τα θηλυκά. Έχουν μέτριο σώμα που καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα, απαλό στην αφή, σγουρό ή ίσιο, μακρύ ή κοντό, λευκό, μαύρο, καστανό ή γκρίζο. Ζουν 10 έως 14 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τρέφονται με νωπά χόρτα, τα οποία καταπίνουν σχεδόν αμάσητα, ώστε να εξασφαλιστούν κατά τη διάρκεια της ημερήσιας βοσκής οι μεγάλες ποσότητες που απαιτούνται - αργότερα όταν αναπαύονται, η τροφή επανέρχεται στο στόμα και αναμασάται. Τα πρόβατα θεωρούνται πολυγαμικά ζώα. Έτσι, στο κοπάδι, σε κάθε κριάρι πρέπει να αντιστοιχούν γύρω στις 30-50 προβατίνες. Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 150 μέρες.Ο πρώτος τοκετός γίνεται σε ηλικία 14-17 μηνών ή 2 ετών. Τα θηλυκά γεννούν 1-2 ή σπανιότερα 3-4 μικρά, ύστερα από κύηση 5 μηνών. Οι προβατίνες γεννούν μόνο μια φορά τον χρόνο, αν και βιολογικά έχουν τη δυνατότητα να γεννούν κάθε 6-7 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε προβατίνα αναγνωρίζει το δικό της μικρό, ανάμεσα σε πλήθος άλλων, βάσει της μυρωδιάς των μικρών της. Τα πρόβατα ενηλικιώνονται σε 2 χρόνια αν είναι αρσενικά, και σε ένα χρόνο αν είναι θηλυκά. Τα μικρά που προορίζονται για αναπαραγωγή θηλάζουν μέχρι και πέντε μήνες. Αντίθετα, εκείνα που προορίζονται για κρέας, θηλάζουν το πολύ μέχρι ένα μήνα και στη συνέχεια αρχίζει η εντατική εκτροφή τους προκειμένου να αναπτυχθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Τα πρόβατα πρέπει να κουρεύονται κυρίως στην αρχή του καλοκαιριού - συνήθως αρχές Μαϊου, όταν το μαλλί έχει το μεγαλύτερο μήκος και πριν αρχίσει να πέφτει. Το κούρεμα γίνεται με ειδικά ψαλίδια ή με κουρευτικές μηχανές, χειροκίνητες ή και ηλεκτρικές. Μετά το κούρεμα, στα πρόβατα πρέπει σε κανονικά διαστήματα να τους γίνεται μπάνιο. Εμβολιακό πρόγραμμα προβάτου Τα 3 συχνότερα εμβόλια που συνηθίζεται να γίνονται στη χώρα μας στα πρόβατα είναι έναντι των κλωστριδίων, της παστεριδίασης και της χλαμυδοφίλωσης. 
Αναλυτικότερα κάνουμε τα παρακάτω: Ο εμβολιασμός για τα κλωστρίδια την πρώτη φορά γίνετα σε 2 αναμνηστικές δόσεις (μεταξύ 4 - 6 εβδομάδων) και ακολουθεί ο ετήσιος -1 δόση- που λαμβάνει χώρα 3-4 εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό. Οι αμνοί που θα γεννηθούν πρέπει να εμβολιαστούν περίπου τον 3 μήνα της ζωής σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 3-4 εβδομάδες. Ο εμβολιασμός για την παστεριδίαση συμβαίνει σε 3 δόσεις. Οι 2 πρώτες δόσεις γίνονται σε μεσοδιάστημα 1 μηνός πριν τις οχείες και η 3 δόση 1 μήνα περίπου πριν τον αναμενόμενο τοκετό. Οι αμνοί που θα γεννηθούν πρέπει να εμβολιαστούν 2 φόρες με μεσοδιάστημα 1 μήνα κάνοντας την πρώτη δόση μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους Το εμβόλιο για την χλαμυδοφίλωση πραγματοποιείται 1 μήνα περίπου πριν τις οχείες. Μια μόνο προβατίνα σίγουρα δεν επηρεάζει την παραγωγική δραστηριότητα της εκτροφής. Σαν σύνολο όμως, τα ζώα αυτά παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην παραγωγική διαδικασία της εκτροφής. Όπως και στην περίπτωση των κριαριών έτσι και στις προβατίνες η προετοιμασία του πριν από το μαρκάλο θα κάνει το ζευγάρωμα πιο πετυχημένο. Ελέγξτε λοιπόν τις προβατίνες, κάντε αποπαρασίτωση απολυμάνσεις. Κολοκουρέψτε τις προβατίνες έτσι ώστε να είναι σε καλή κατάσταση. Λύνοντας τα προβλήματα από την αρχή λιγοστεύουν οι πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων αργότερα. Αν δεν είναι εμβολιασμένο το κοπάδι και δεν τηρείται εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να γίνει ξεκινώντας πρώτα από το εμβόλιο κατά της εντεροτοξιναιμίας. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν το μαρκάλο 15 - 20 ημέρες το πρώτο εμβόλιο και η συμπληρωματική δύο (2) εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος των τοκετών. Δεκαεπτά ημέρες (17) πριν την περίοδο του μαρκάλου κάντε flushing στις προβατίνες. 
Τι σημαίνει αυτό ; Με απλά λόγια. Δέκα επτά (17) ημέρες πριν την τοποθέτηση των κριαριών στο κοπάδι αυξήστε την ποσότητα τροφής στο κοπάδι. Εισάγετε και τα κριάρια ενώ στη συνέχεια αρχίστε να μειώνετε τις ποσότητες σταδιακά μέχρι την τριακοστή ημέρα. Η μέθοδος αυτή δεν βελτιώνει μόνο την φυσική κατάσταση των προβατίνων για αναπαραγωγή αλλά συμβάλλει και στο συγχρονισμό ερεθίζοντάς τες όλες περίπου ταυτόχρονα. Επίσης συμβάλλει στην αύξηση της πολυδυμίας. ΠΡΟΣΟΧΗ : Επειδή στις ελληνικές συνθήκες εκτροφής η περίοδος του μαρκάλου συμπίπτει με τη βόσκηση βοσκότοπων, θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές όπου υπάρχει πολύ αγριοτρύφυλλο επειδή περιέχει οιστρογόνα και μειώνει τα ποσοστά γεννήσεων. Μερικές συμβουλές ακόμα: " Απομακρύνετε από το κοπάδι και μην ζευγαρώνετε : Προβατίνες με ελάττωμα στους μαστούς. Παλιές προβατίνες. Προβατίνες με χαμηλή παραγωγή γάλακτος και βραδέως αναπτυσσόμενα αρνιά. Προβατίνες με γενικά προβλήματα (κουτσές, τυφλές κ . ά .). " Ελέγξτε μαστούς - πόδια - δόντια. Αποτελούν βασικά σημεία ελέγχου. " Η βελτίωση του κοπαδιού αποκτά αυστηρό αποκλεισμό. Να είστε αντικειμενικοί και πρακτικοί. " Μην ταΐζετε υπερβολικά τις προβατίνες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. " Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει να υπάρχουν κρεμασμένες πλάκες λήξεως. " Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε μείγματα ισορροπιστών ιχνοστοιχείων και βιταμινών βοοειδών . Περιέχουν χαλκό που είναι τοξικός για τα πρόβατα. " Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο γίνεται μεγάλο και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από ότι ο προστόμαχος. Γι ' αυτό απαιτείται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και ενέργεια. Αν δεν λάβουν αρκετές πρωτεΐνες και ενέργεια, αναγκάζονται να καταβολιάσουν το αποθηκευμένο τους λίπος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τοξιαιμία. Περιορισμένη ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.
http://kthnotrofia.pblogs.gr/odhgies-diaheirishs-kopadioy-probatwn-kata-thn-anaparagwgh.html
https://mikrifarma.blogspot.nl/p/blog-page_22.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...