Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η εκτροφή προβάτων στην Ελλάδα (Μέρος Γ') : Η σημασία των αρνιών στο κοπάδι

Έχει γίνει γενικώς παραδεκτό πως η σωστή και καλή διαχείριση της αναπαραγωγής των προβάτων είναι το μυστικό της αποδοτικότητας μιας εκμετάλλευσης. Η αναπαραγωγή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τοκετό, άρα ο εκτροφέας θα πρέπει να καθορίσει τον επιθυμητό χρόνο του τοκετού και να υπολογίσει πέντε μήνες πριν, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τον « μαρκάλο». Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τον επιθυμητό χρόνο τοκετού είναι: " Τοπικές καιρικές συνθήκες, " Στοχευμένες αγορές αρνιών, " Η διαθεσιμότητα, βοσκότοπου, " Το τρέχων κόστος των ζωοτροφών, " Διαθέσιμος χρόνος εργασίας," Διάθεση του γάλακτος. Για να έχει ο εκτροφέας μια πραγματικά επιτυχημένη αναπαραγωγή (μάρκαλο), θα πρέπει να γνωρίζει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο αναπαραγωγής (μαρκάλου). Εποχή : Τα πρόβατα ανήκουν στα εποχικά πολύοιστρα ζώα. Η εποχή που οργάζουν συνήθως στη χώρα μας είναι από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφονται και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Διάρκεια της Ημέρας: Όλα τα πρόβατα είναι φωτοευαίσθητα και αυτό σημαίνει ότι η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα επηρεάζεται από τη διάρκεια του ηλιακού φωτός. Θερμοκρασία: Όταν ο καιρός είναι ζεστός, κυρίως τους θερινούς μήνες, τα κριάρια μπορεί να μην είναι γόνιμα. (Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει το σπέρμα, μειώνεται και η επιθυμία επίβασης). Οι προβατίνες ακόμα και αν γονιμοποιηθούν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιστροφών. Ηλικία: Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων. Διατροφή: Η αύξηση του επιπέδου διατροφής αυξάνει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων. Γενική Υγεία: Η καλή υγεία του κοπαδιού ανταμείβεται με την γέννηση περισσότερων και υγιέστερων αμνών. 
Ο εκτροφέας, εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να γνωρίζει πως ο οιστρικός κύκλος της προβατίνας διαρκεί κατά μέσο όρο 17 ημέρες αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πως το κάθε ζώο είναι ξεχωριστό και όλα δε διέπονται από τους ίδιους κανόνες, έτσι μπορεί να έχουμε και οιστρικούς κύκλους που διαρκούν από 14 έως 19 ημέρες. Ο οργασμός τους αρχίζει στο τέλος του οιστρικού κύκλου και κυμαίνεται από 36 έως 40 ώρες, με διακυμάνσεις από 6 έως 50 ώρες. Η ωοθυλακιορηξία γίνεται μετά το μέσο της διάρκειας του οργασμού και κατά κανόνα προς το τέλος του οργασμού. Πετυχημένος «μαρκάλος » σημαίνει λιγότερες ή ελάχιστες επιστροφές, περισσότερους και μαζεμένους τοκετούς, καλύτερη πολυδημία, καλύτερη διαχείριση των αμνών, υγιέστερους αμνούς, λιγότερος χρόνος εργασίας κ .α . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να παρέχουμε όλες τις φροντίδες που απαιτούνται προς τους γεννήτορες. Να καταστήσουμε δηλαδή την περίοδο του « μαρκάλου», το ζωικό μας κεφάλαιο σε άριστη σωματική και υγιεινή κατάσταση. Το αρνάκι απο τη στιγμή που θα γεννηθεί εγκαταλείπει ένα ασφαλές περιβάλλον και περνάει σε ένα εντελώς καινούριο, αναγκασμένο να εγκλιματιστεί πολύ γρήγορα και να αντιμετωπίσει πολλές φορές δύσκολες συνθήκες.Την περιποίηση του αρνιού αμέσως μετά τη γέννα αναλαμβάνει η μητέρα του και μετά μια φυσιολογική γέννα σχεδόν όλα τα αρνάκια επιβιώνουν. Με την ολοκλήρωση μιας φυσιολογικής γέννας η αναπνοή του αρνιού αρχίζει αυτόματα το πολύ μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Ο εγκέφαλος δεν αντέχει την έλειψη οξυγόνου και τα δευτερόλεπτα που περνούν είναι κρίσιμα για τη ζωή του. Ελέγχουμε ότι τα ρουθούνια στο αρνάκι δεν ειναι σκεπασμένα απο το ύστερο (εμβρυϊκοί υμένες) και ότι μέσα στα ρουθούνια, στο στόμα και στο φάρυγγα δεν είναι γεμάτα με υγρά και βλέννες που εμποδίζουν την αναπνοή. Στη φυσιολογική γέννα το αρνάκι σπάζει μόνο του τους εμβρυϊκούς υμένες και με ένα τίναγμα αριστερά-δεξιά του κεφαλιού του απομακρύνει ότι εμποδίζει την αναπνοή του. 
Σε περίπτωση όμως που δεν συμβεί αυτό, απομακρύνουμε το ύστερο, βάζουμε το δάκτυλο μέσα στο στόμα προς το φάρυγγα να απομακρύνουμε βλέννες που εμποδίζουν, τραβάμε ελαφρά τη γλωσίτσα προς τα έξω, φυσάμε στα ρουθούνια πλάγια να απομακρύνουμε τις βλέννες μέσα σε αυτά και εάν δεν ξεκινήσει η αναπνοή υποψιαζόμενοι ότι υγρά πήγαν προς τα πνευμόνια, πιάνουμε τα δύο πίσω πόδια του αρνιού με το ένα μας χέρι και όρθιοι όπως σηκωνόμαστε κουνάμε σαν κούνια το αρνάκι δεξιά αριστερά με το κεφαλάκι του προς τα κάτω για λίγα δευτερόλεπτα βοηθώντας έτσι να απομακρυνθούν τα υγρά και οι βλέννες που έχουν εισροφηθεί. Βάζουμε απαλά το αρνάκι κάτω και περιμένουμε να δούμε να αρχίζει να αναπνέει. Αν όχι ελέγχουμε πάλι το στόμα και φάρυγγα για βλέννες και επαναλαμβάνουμε πάλι το κούνημα. Αν όχι ρίχνουμε λίγο κρύο νερό στο κεφαλάκι του που είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο για να ξεκινήσει η αναπνοή. Αν όχι ξεκινάμε με τεχνητή αναπνοή. Έτσι όπως είναι ξαπλωμένο το αρνάκι πλάγια σε επίπεδη επιφάνεια τραβάμε λίγο μπροστά τα μπροστινά του πόδια και με την παλάμη μας πιέζουμε και αφήνουμε ρυθμικά το θώρακα του παρατηρώντας οτι κατά την πιέση βγαίνει αέρας απο τα ρουθούνια και όταν αφήνουμε ο θώρακας γεμίζει πάλι αέρα. Πιό αποτελεσματικός τρόπος είναι το φιλί της ζωής όπου με το ένα μας χέρι κρατάμε κλειστό το στόμα του και με τα χείλη μας αγκαλιάζουμε τα δυό του ρουθούνια και φυσάμε παρατηρώντας να φουσκώσει λίγο ο θώρακας του με αέρα και αφήνουμε να εκπνεύσει.επαναλαμβάνουμε ρυθμικά και προσεκτικά μέχρι το αρνάκι να διατηρήσει μόνο του την αναπνοή. Αυτός όμως ο τρόπος απαγορεύεται εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο.
http://kthnotrofia.pblogs.gr/odhgies-diaheirishs-kopadioy-probatwn-kata-thn-anaparagwgh.html
http://agrotikistegi.gr/xrisima-arthra/55-sheeps/133-neogennita-arnakia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...