Στη δεκαετία του 80 οι αίγες στην κεντρική Ελλάδα αποτελούσαν ένα σημαντικό κλάδο της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι περισσότερα από 700.000 άτομα εκτρέφονταν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της. Τα έξοδα για την εκτροφή τους ήταν λίγα, αφού η διατροφή τους στηριζόταν στη φυσική βλάστηση που διαφορετικά θα έμενε χωρίς αξία, ο ενσταυλισμός τους ήταν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και γινόταν με πρωτόγονα μέσα των οποίων το κόστος ήταν ασήμαντο και η απαιτούμενη εργασία προσφερόταν, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από ανθρώπους ανήμπορους για άλλες ασχολίες. Οι αποδόσεις των ζώων αυτών ήταν χαμηλές, κατά μέσο όρο 110 lt γάλα και 1,10 κατσίκια ετησίως. Γι΄ αυτό δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για ουσιαστική αύξησή τους που θα προέκυπτε, κατά κύριο λόγο, από τη γενετική αναβάθμιση του πληθυσμού. Έτσι άρχισαν κάποιες προσπάθειες για την αναβάθμιση των ντόπιων πληθυσμών αιγών με αρσενικά φυλής Saanen και Alpine που δεν απέδωσαν γιατί τα παράγωγα αυτών των αρσενικών παρουσίασαν ευαισθησίες στις αντιξοότητες της περιοχής και αυξημένες απαιτήσεις στη διατροφή και ενσταυλισμό, τα δε προϊόντα τους ήταν κατωτέρας ποιότητας. Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι για την γενετική αναβάθμιση των ντόπιων αιγών, στράφηκαν σε ελληνικές φυλές και συγκεκριμένα στην αίγα φυλής Σκοπέλου, που από το 1981 το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας και το γεωπόνο Γεωργικής Ανάπτυξης Σκοπέλου κ. Χρήστο Βασιλούδη είχε αρχίσει το πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων των αιγών φυλής Σκοπέλου με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι αποδόσεις ήταν υψηλές, για την γαλακτική περίοδο 1981-1982, 64 αίγες έδωσαν 209 lt σε 191 ημέρες άμελξης και τα προϊόντα τους υψηλής ποιότητας, επίσης, αποδείχτηκε ότι ήταν ζώα σφριγηλά και προσαρμόζονταν εύκολα σε περιοχές που το κλήμα είναι ήπιο όπως άλλωστε είναι οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και όλοι οι κτηνοτρόφοι έμειναν ικανοποιημένοι. Έτσι από τις αρχές της δεκαετίας του 80 οι έλεγχοι αποδόσεων συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, τα τελευταία αποτελέσματα για την γαλακτική περίοδο 2005-2006 με συνολικό αριθμό αιγών 1707, έδωσαν 329 lt σε 192 ημέρες άμελξης. Τα τρία καλύτερα κοπάδια με αριθμό αιγών 327, έδωσαν 534 lt σε 219 ημέρες άμελξης.
Η Αίγα Σκοπέλου, καταγωγή - Συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου. Καταγωγή. Η Αίγα Σκοπέλου εκτρέφεται στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος, και συναντάτε στα ερημονήσια Κυρα Παναγιά, Περιστέρα ή Ξηρό, Γιούρα, Σκάτζουρα και σε μικρά ξερονήσια όπως Πιπέρι και Ψαθούρα. Στην επαρχεία Σκοπέλου ο συνολικός αριθμός των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την αιγοτροφία είναι γύρω στους 60 με συνολικό αριθμό εκτρεφόμενων γιδιών 11.000 περίπου. Τα παλιότερα χρόνια ο αριθμός των ζώων και των κτηνοτρόφων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον σημερινό, στην Αλόννησο για παράδειγμα οι παραγωγοί έφταναν τους 100, ενώ το νούμερο των εκτρεφόμενων ζώων ξεπερνούσε τις 40.000. Όσον αφορά την καταγωγή της δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, πιθανόν να προέκυψε από τη διασταύρωση με την άγρια αίγα που εκτρέφεται στη νήσο Γιούρα, κοντά στην Αλόννησο. Μαρτυρίες Σκοπελιτών αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε από τις τοπικές περιβαλλοντικές - καιρικές συνθήκες του νησιού και με την ελεγχόμενη αναπαραγωγή επί σειρά ετών από προοδευτικούς κτηνοτρόφους που έγκαιρα ξεχώρισαν τα ζώα εκείνα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση των κοπαδιών τους. Από συζητήσεις με τους γεροντότερους κτηνοτρόφους της περιοχής όλοι αναφέρονται ότι «τα γίδια» τα βρήκαν από «γενιά σε γενιά», συμπεραίνοντας ότι γύρω στο 1850 υπήρχαν γίδια με τα ίδια χαρακτηριστικά. Από συμβόλαιο αγοραπωλησίας μιας αγροικίας του 1864 έχει βρεθεί ότι ο κτηνοτρόφος αγόραζε την αγροικία μαζί με τον τριγύρω βοσκότοπο μετά από πώληση μέρους του κοπαδιού του. Τα υπόλοιπα ζώα από τον πατέρα στο παιδί έφθασαν σήμερα να τα έχουν τα δισέγγονα του κτηνοτρόφου αυτού στην αγορασθείσα περιοχή. Μορφολογικά χαρακτηριστικά της Αίγας φυλής Σκοπέλου. Η Αίγα Σκοπέλου είναι μεγαλόσωμο ζώο, το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών είναι 70 - 75 kg περίπου, ενώ εκείνο των ενήλικων θηλυκών είναι 56 - 60 kg περίπου. Το σώμα της καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα όπου κυριαρχεί το ερυθρόφαιο (κάλμπινο) χρώμα με λευκές ή όχι κηλίδες. Το σχήμα της κεφαλής είναι τριγωνικό με ευθείες γραμμές και το μεγαλύτερο ποσοστό φέρει κέρατα σπαθοειδή και ελαφρώς ελικοειδή, τα αυτιά της είναι μικρά και όρθια. Έχει σώμα ογκώδες, με ισχυρά άκρα.
Ο μαστός είναι κανονικός, διχαλωτός, σφιχτά δεμένος με τους κοιλιακούς μύες (μήκος θηλής: 3,9 cm). Αναπαραγωγικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της Αίγας φυλής Σκοπέλου. Είναι ζώα πρώιμα, τα θηλυκά εμφανίζουν τον πρώτο οίστρο στον 5-6 μήνα αλλά οι συζεύξεις αρχίζουν αφού έχουν συμπληρώσει τον 7-8 μήνα (ζώων βάρος ίσο με το 65-70% των ενήλικων θηλυκών). Τα αρσενικά εμφανίζουν ενήβωση (παραγωγή σπερματοζωαρίων) γύρω στην ηλικία των 5 μηνών αλλά οι πρώτες συζεύξεις πραγματοποιούνται στην ηλικία των 15-16 μηνών. Γαλακτοπαραγωγή. Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης όπως Δαμασκού, Μάλτας και Jonica, ενώ δίνει χαμηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες όπως Saanen και Alpine. Η αίγα Σκοπέλου είναι ζώο με αρκετά υψηλές αποδόσεις. Η μέση γαλακτοπαραγωγή έφτασε τα 329lt (192 ημέρες άμελξης) για τη χρονική περίοδο 2005-2006. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος παρατηρούνται στο τρίτο στάδιο γαλακτοπαραγωγής ενώ σε σχέση με την τοκετοομάδα τη μεγαλύτερη απόδοση δίνουν οι αίγες με πολύδυμο (>3) τοκετό, 435lt ακολουθούν εκείνες με δίδυμο τοκετό, 420lt και τέλος εκείνες με μονόδυμο τοκετό, 399lt σε 210 ημέρες άλμεξης. Οχείες-Τοκετοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οχειών εμφανίζεται αρχές καλοκαιριού με ποσοστό πρώιμων τοκετών 70,38% (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) ενώ οι τοκετοί που πραγματοποιούνται μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο είναι 29,62%. Οι αίγες που γεννούν μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο σημειώνουν μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος σε σχέση με εκείνες που γεννούν μεταξύ Οκτώβριο - Δεκέμβριο. Πολυδυμία. Η πολυδυμία κυμαίνεται σε 46,59% , 51,78%, και 1,63% για μονόδυμους, δίδυμους και πολύδυμους τοκετούς. Η μέση πολυδυμία είναι της τάξεως του: 1,55%. Βάρος γέννησης. Το ζώων βάρος των νεογέννητων εριφίων είναι γύρο στα 3,3 kg. Ποιοτική εκτίμηση γάλακτος. Η ποιότητα του γάλακτος παρά τις μεγάλες αποδόσεις θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, η χημική σύσταση είναι πολύ καλή με μέση περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και λακτόζη της τάξεως του 5,6%, 4,5% και 4,0% αντίστοιχα. Πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ερίφια και ενήλικα αρσενικά αναπαραγωγής φυλής Σκοπέλου.
O Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός εκτροφέων αιγών φυλής Σκοπέλου προμηθεύει ερίφια και ενήλικα αρσενικά σε όλη την Ελλάδα, είναι έτσι οργανωμένος, ώστε κάθε στιγμή να γνωρίζει ποιος από τους συνεταίρους έχει προς διάθεση ζώα για αναπαραγωγή με γνωστή γενεαλογία. Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ζώα για αναπαραγωγή, μπορούν να επισκεφτούν με αρμόδιο όργανο του συνεταιρισμού τις εκτροφές και να κάνουν την επιλογή τους ή εάν αυτό είναι αδύνατο, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του συνεταιρισμού. Η καλύτερη εποχή για την προμήθεια των εριφίων που προορίζονται για αναπαραγωγή, είναι από Ιανουάριο έως Μάιο, ενώ όσον αφορά τα ενήλικα αρσενικά είναι διαθέσιμα όλο το διάστημα του χρόνου. Η μεταφορά από τα νησιά έως και το Βόλο γίνετε με έξοδα και ευθύνη του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Τα ζώα συνοδεύονται με πιστοποιητικό κτηνιάτρου, ενώ το πιστοποιητικό καταγωγής (pedigree) φθάνει στα χέρια των αιγοτρόφων λίγες μέρες μετά.
Πηγή : http://aigotrofeio.blogspot.gr/p/blog-page_5200.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου