Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Σκυλάκι ή Αντίρρινο : Ένα όμορφο παραδοσιακό λουλούδι του ελληνικού κήπου

Το σκυλάκι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στην Ιταλία τον 16ο αιώνα, ενώ από τότε, χάρη σε διασταυρώσεις, έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ποικιλίες του, οι οποίες διαχωρίζονται βάσει του ύψους τους σε νάνες (μέχρι 40 εκ.), μεσαίες (έως 60 εκ.) και υψηλές (αγγίζουν τα 120 εκ.). Κατά κανόνα στη χώρα μας καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό, αν και με την κατάλληλη φροντίδα ζει και ανθίζει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες αντίξοες για άλλα φυτά· μπορεί έτσι να ριζώσει στο λιγοστό χώμα που θα ρίξουμε ανάμεσα στις πέτρες μιας ξερολιθιάς, για να τη λαμπρύνει με το έντονα λευκό, κίτρινο, ρόδινο, ερυθρό ή βυσσινί χρώμα του. Σε τέτοια περίπτωση απαιτείται βέβαια να το σπείρουμε τέλη χειμώνα, στην τελική θέση του. Κατά κανόνα, πάντως, προμηθευόμαστε την άνοιξη από τα φυτώρια ανεπτυγμένα σκυλάκια, κατά προτίμηση μάλιστα πριν ανθίσουν πλήρως, για να τα φυτέψουμε ομαδικά στον κήπο ή σε γλάστρες, σε αποστάσεις από μία έως δύο πιθαμές. Διατηρώ βέβαια αμφιβολίες σχετικά με το ότι προστατεύουν έτσι τον οίκο μας από τις μαγικές επιβουλές των εχθρών μας, όπως δηλαδή ισχυρίζονται αρχαία αλλά και σύγχρονα ρεύματα της ψυχανεμισμένης κηπουρικής. Σίγουρα πάντως προσφέρουν υπέροχο θέαμα για τους αρκετούς μήνες που διατηρείται η ανθοφορία τους, καθώς και, τις πιο ζεστές ώρες του θέρους, τη γλυκιά ευωδιά τους.
Το σκυλάκι αγαπά πολύ τον ήλιο και θέλει αφράτο, γόνιμο χώμα που στραγγίζει καλά. Δεν πτοείται από τους παγετούς, χρειάζεται όμως προστασία από τους δυνατούς ανέμους ή αλλιώς καλή υποστύλωση, ιδιαίτερα οι πιο ψηλές ποικιλίες του. Ποτίζουμε τακτικά, ώστε να μη διψά ποτέ, αποφεύγουμε πάντως τις υπερβολές. Λιπαίνουμε μετρημένα, από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο, με υδατοδιαλυτό σκεύασμα ανθοφορίας. Φροντίζουμε, τέλος, να αφαιρούμε τα μαραμένα λουλούδια του, για να παρατείνουμε την ανθοφορία του.


To Αντίρρινο ή Σκυλάκι (Antirrhinum majus, Scrophulariaceae) είναι πολύ γνωστό και πολύ όμορφο ανθοφόρο φυτό, από τα πιο σημαντικά και πολυχρησημοποιημένα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη εμπορική αξία και ζήτηση. Επιπλέον, το καλλωπιστικά αυτά φυτά ονομάζονται και λυκόστομα ή λαγουδάκι. Συναντάται σχεδόν παντού, και ταιριάζει σε κάθε σημείο του κήπου. Καλλιεργείται και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Από τον 17ο αιώνα κιόλας καλλιεργείται σε πολλούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο γένος Antirrhinum κατατάσσονται 40 περίπου είδη ποωδών φυτών. Το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται όμως ως ετήσιο.
Το ύψος των καλλωπιστικών αυτών φυτών κυμαίνεται από 20 έως 120 εκατοστά κι εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, αλλά και τις καλλιεργητικές συνθήκες. Έτσι υπάρχουν νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά. Η βλάστηση του φυτού είναι πλούσια κυρίως όταν αρδεύεται τακτικά. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, επιμήκη με μήκος 7 περίπου εκατοστά και αντίθετα. Τα άνθη του αντίρρινου διατάσσονται πάνω σε μακριές ανθικές ταξιανθίες και ανθίζουν από κάτω προς τα πάνω. Υπάρχουν ποικιλίες μονόχρωμες και πολύχρωμες με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο κ.α.. Μερικές ποικιλίες φυτών είναι αρωματικές. Έχει αρκετά μεγάλη περίοδο ανθοφορίας κι ανθίζει από το Μάρτιο έως και τα μέσα φθινοπώρου. Το σκυλάκι καλλιεργείται ως ετήσιο της άνοιξης ή ως ετήσιο του καλοκαιριού, αναλόγως της περιόδου σποράς του. Υπάρχουν και δημιουργούνται συνεχώς νέες ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους τόσο στο ύψος του φυτού όσο και στο χρώμα και μέγεθος των ανθέων του. Ακόμη, το αντίρρινο χρησιμοποιείται σε εμπορική κλίμακα και ως δρεπτό φυτό. Σε αυτή την περίπτωση προτιμώνται οι ψηλές ποικιλίες.


Το σκυλάκι είναι αρκετά εύκολο καλλωπιστικό φυτό στην καλλιέργεια του και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και περιποιήσεις. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, προτιμότερα όμως είναι τα αμμοπηλώδη και γενικά τα μέσης σύστασης εδάφη. Επίσης, είναι καλλωπιστικά φυτά που προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις αν και αναπτύσσονται και σε σκιερά μέρη. Η προσθήκη κοπριάς ή άλλη οργανική λίπανση είναι επιθυμητή για την καλή ανάπτυξη των φυτών. Οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται συχνά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, χρειάζεται συχνά σκαλίσματα και αφαίρεση των ζιζανίων καθώς και απομάκρυνση των υπερώριμων ανθέων από τα φυτά. Εάν επιθυμούμε οψίμιση της ανθοφορίας ή περισσότερα άνθη ανά φυτό μπορούμε να κορυφολογήσουμε πάνω από το 4 ζεύγος φύλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών πλάγιων βλαστών, κατά συνέπεια και ανθέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ψηλές ποικιλίες θέλουν υποστήλωση. Το σκυλάκι προσβάλλεται συχνά από αφίδες και σκωρίαση.
Το αντίρρινο πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Εάν χρησιμοποιηθεί ως ανοιξιάτικο καλλωπιστικό φυτό η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ενώ αν χρησιμοποιηθεί ως καλοκαιρινό η σπορά γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος βλαστάνει σε 10-15 μέρες από τη σπορά, στους 20-25οC. Η άνθιση σε αυτά τα καλλωπιστικά φυτάξεκινάει στα μεν νάνα και μέτρια φυτά μετά από 10 περίπου εβδομάδες και στις ψηλές ποικιλίες μετά από 20 περίπου εβδομάδες από τη σπορά. Οι αποστάσεις φύτευσης των φυτών είναι από 15-40 εκατοστά κι αυτό εξαρτάται από το ύψος τους. Επιπλέον, τα αντίρρινα πολλαπλασιάζονται από το σπόρο που έχει πέσει στο έδαφος κατά την προηγούμενη περίοδο. Μαζέψτε λοιπόν του σπόρους από τα προηγούμενα αντίρρινα σας και ξαναχρησιμοποιήστε τα την επόμενη άνοιξη.
Το σκυλάκι είναι φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Αυτό οφείλεται στη μορφή και ποικιλοχρωμία των ανθέων, στη διάρκεια της ανθοφορίας του και στην ύπαρξη πολλών ποικιλιών με διάφορα ύψη. Έτσι, μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια, μόνο του ή με διάφορα άλλα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά ανθόφυτα. Φυτεύεται σε όλες τις σειρές του παρτεριού, ανάλογα με το ύψος της ποικιλίας που έχουμε. Επίσης, τοποθετείται σε γωνίες, γλάστρες ή ζαρντινιέρες στη βεράντα ή στο μπαλκόνι. Οι χαμηλές ποικιλίες δημιουργούν ωραίες μπορντούρες κατά μήκος διαδρόμων ή γύρω από δένδρα ή χρησιμοποιούνται σε βραχόκηπους. Επιπλέον, οι διάφορες ποικιλίες για το σκυλάκι συνδυάζονται πολύ καλά με τον χλοοτάπητα, που οι ζωηροί χρωματισμοί «σπάνε» το συνεχές πράσινο.
Πηγή : https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561788842/skylaki-toy-kipoy/
https://www.gardenguide.gr/%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9-antirrhinum-majus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...