Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ραφίς : Το τροπικό φυτό της Άπω Ανατολής ως συχνό καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου

Η ραφίς (Lady Palm) είναι από τα φυτά που συχνά βλέπουμε σε εσωτερικούς κυρίως χώρους αλλά και σε κάποιους κήπους. Ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών και χωρίζεται σε δύο βασικές ποικιλίες: τα συμπαγή τροπικά φυτά που προέρχονται κυρίως από την Κίνα και την Ταϊβάν και τις μικρότερες ποικιλίες της Ταϊλάνδης και του Λάος. Τα φυτά αυτά αναφέρεται ότι καλλιεργούνταν ως διακοσμητικά στην Απω Ανατολή ήδη από το 17ο αιώνα. Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις της Ιαπωνίας άρχισαν να τα καλλιεργούν στα σπίτια τους από το 1600 ενώ στην Ευρώπη έφτασαν περίπου 100 χρόνια αργότερα. Αρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή στο Δυτικό Κόσμο περίπου το 1850. Η ραφίς είναι πολύ γοητευτικό καλλωπιστικό φυτό. Ανήκει στα φοινικοειδή και κατάγεται από την Ιαπωνία και την Κίνα. Στην Ευρώπη ήρθε στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, η ραφίς καλλιεργείται σε όλο σχεδόν τον κόσμο καθώς είναι φυτό που προσαρμόζεται σε πολλά διαφορετικά κλίματα, εδάφη και συνθήκες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχει γίνει τόσο δημοφιλής σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Αλλοι λόγοι που την έχουν κάνει δημοφιλή είναι η ευκολία της καλλιέργειάς της, η ανθεκτικότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωής της. Τα φύλλα της εμφανίζονται σε ομάδες, πάνω σε μίσχους που θυμίζουν καλάμια. Το χρώμα των φύλλων της είναι σκούρο πράσινο, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανάμεσα στα φύλλα της εμφανίζονται μικροσκοπικά στρογγυλά κρεμ λουλουδάκια. Η ραφίς είναι εντυπωσιακό φυτό και το ύψος της φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Το φυτό αναπτύσσεται στο πλάτος βγάζοντας παραφυάδες γύρω από τα κεντρικά κλαδιά. Τα κλαδιά της μπορούν να πολλαπλασιαστούν τόσο ώστε το πλάτος του φυτού να φτάσει ή να ξεπεράσει το ένα μέτρο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του φυτού αυτού είναι γενικά αργοί αλλά διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον. 


Σαφώς αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα αν φυτευτεί στο έδαφος. Συνήθως τα φυτά που πωλούνται στα φυτώρια είναι ηλικίας τουλάχιστον δύο χρόνων. Τα μεγαλύτερου μεγέθους φυτά έχουν ηλικία μέχρι και 7 χρόνων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα μεγάλα φυτά είναι κατά πολύ ακριβότερα. Πολλαπλασιάζεται με παραβλαστήματα ή με σπόρους. Είδη. Rhapis humilis μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο σε ύψος. Έχει πολλά και ντελικάτα φυλλάρια. Phapis excelsa μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος. Έχει φύλλα με λιγότερα φυλλάρια (5 - 7). Η ραφίς είναι ίσως ο ευκολότερος φοίνικας που μπορείτε να καλλιεργήσετε αρκεί να του παρέχετε άφθονο φιλτραρισμένο φως παρόλο που μπορεί σιγά-σιγά να προσαρμοστεί και σε λιγότερο φωτεινά σημεία. Μην αφήνετε ποτέ το φυτό σε απευθείας ηλιακό φως ειδικά αν αυτό έρχεται μέσα από τζάμια. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για αυτό το φυτό είναι μεταξύ 16-29°C. Η ραφίς δεν αντέχει στην παγωνιά, αν λοιπόν βρίσκεται στον κήπο ή στη βεράντα σας προστατέψτε την όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά. Αφαιρείτε τα χαμηλότερα φύλλα όταν αρχίσουν να μαραίνονται και να ξεθωριάζουν. Επίσης, μπορείτε να κόβετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι τις άκρες των φύλλων που ξεραίνονται. Καθώς η ραφίς αργεί να μεγαλώσει, κόβετε μόνο ότι είναι πραγματικά απαραίτητο για να μην απογυμνωθεί το φυτό σας. Η ραφίς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ποιότητα του χώματος αρκεί να εξασφαλίσετε άριστη αποστράγγιση. Προτιμά τα ελαφριά χώματα τα οποία επιτρέπουν στο νερό να περνάει σε όλη την έκταση της γλάστρας. Όταν μεταφυτεύετε, έχετε στο νου σας ότι προτιμά τις μικρές γλάστρες ώστε οι ρίζες της να περιορίζονται. Επίσης, προτιμάει να είναι μόνη της στη γλάστρα επομένως αποφύγετε να τη συνδυάσετε με άλλα φυτά. 


Είναι σημαντικό όταν ποτίζετε να το κάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να βραχεί όλο το χώμα. Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γιατί τα φύλλα θα ξεθωριάσουν και θα ξεραθούν πολύ γρήγορα. Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίσετε το χώμα να μην είναι μονίμως υγρό γιατί το φυτό κινδυνεύει από σάπισμα του ριζικού του συστήματος. Φροντίστε η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση και πάντοτε να αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας. Η ραφίς έχει αργή ανάπτυξη από τη φύση της επομένως το λίπασμα δεν μπορεί να επιταχύνει ιδιαίτερα τους ρυθμούς της. Αν κρίνετε ότι το φυτό σας χρειάζεται λίπασμα, χρησιμοποιήστε τη μισή δόση από αυτήν που αναφέρεται στις οδηγίες του σκευάσματος. Ένας καλός δείκτης για το πότε το φυτό σας χρειάζεται λίπανση είναι το χρώμα των φύλλων της. Έχει μίσχους με καφέ ίνες που μοιάζουν με καλάμια. Τα φύλλα της μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 εκατοστά φάρδος και είναι παλαμοειδή. Είναι το μόνο φοινικοειδές που μπορεί να καλλιεργηθεί σαν μπονσάι. Το χειμώνα θέλει δροσιά (5 – 10 C), φωτεινό εώς ημισκιερό μέρος, λίγο πότισμα και δεν χρειάζεται λίπανση. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, μπορεί να βγει σε εξωτερικό χώρο, μακριά από ρεύματα. Χρειάζεται αρκετό νερό και λίγο, ελαφρύ λίπασμα το καλοκαίρι, μια φορά την εβδομάδα. Ψεκάστε τακτικά τα φύλλα της με μαλακό νερό. Αλλάξτε γλάστρα αν χρειάζετε την άνοιξη. Το πλούσιο πράσινο χρώμα υποδεικνύει ότι το φυτό έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αν τα φύλλα της έχουν ξεθωριάσει και αρχίζουν να κιτρινίζουν είναι πολύ πιθανό το φυτό σας να χρειάζεται μεταλλικά στοιχεία (περιέχονται στα λιπάσματα για πράσινα φυτά) ή υποδεικνύει έλλειψη σιδήρου. Επίσης, οι ξερές άκρες των φύλλων μπορεί να υποδεικνύουν ότι το νερό σας περιέχει πολύ χλώριο. Ειδικά για αυτό το φυτό, προσπαθήστε να ποτίζετε με αποσταγμένο νερό ή με νερό βροχής αν έχετε αυτή τη δυνατότητα. Οι ξερές άκρες των φύλλων αποτελούν επίσης ένδειξη πολύ υψηλής θερμοκρασίας, έλλειψης ατμοσφαιρικής υγρασίας ή ότι το χώμα δεν βρέχεται σε όλη του την έκταση στο πότισμα. 


Η ραφίς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα κοκκοειδή ενώ σπανιότερα προσβάλλεται και από τετράνυχο. Αν εντοπίσετε τέτοια έντομα στο φυτό σας λάβετε αμέσως μέτρα γιατί μπορούν να το καταστρέψουν σε πολύ σύντομο διάστημα. Ψεκάστε το φυτό φροντίζοντας να καλύψετε και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, το σημείο που εγκαθίστανται τα βλαβερά αυτά έντομα. H ραφίς, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να πολλαπλασιαστεί τόσο από σπόρο όσο και από μοσχεύματα. Για την παραγωγή σπόρων είναι απαραίτητη η συνύπαρξη αρσενικών και θηλυκών φυτών για τη γονιμοποίηση. Γενικότερα, η καλλιέργεια αυτού του φυτού από σπόρο απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και φροντίδα, επομένως προτιμήστε τη μέθοδο των μοσχευμάτων ή αγοράστε νέα φυτά.
Πηγή : http://www.valentine.gr/rhapis_gr.php
http://phyto.gr/rafis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...