Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Τηλέγραφος : Το καλλωπιστικό φυτό από το Μεξικό που έγινε αγαπημένο των μεσογειακών λαών και δημοφιλές στην Ελλάδα

Ο τηλέγραφος (Tradescantia pallida) είναι φυτό της οικογένειας των κομμελινοειδών το οποίο είναι ιθαγενές στις ακτές του κόλπου του Μεξικού. Ο βοτανολόγος Έντουαρτ Πάλμερ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που παρατήρησε και έδωσε λατινική ονομασία στο είδος το 1909. Ο τηλέγραφος είναι αειθαλές, πολυετές φυτό. Διακρίνεται από επιμήκη, μυτερά φύλλα κόκκινου ή μοβ χρώματος και φέρει μικρά άνθη λευκού, ροζ ή μοβ χρώματος τα οποία έχουν τρία πέταλα. Το φυτό συνήθως πεθαίνει από τους παγετούς του χειμώνα αλλά ξαναφυτρώνει από τις ρίζες του. Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους, φράκτες, ως φυτική κάλυψη του εδάφους και σε χώρες με ψυχρό κλίμα ως φυτό εσωτερικού χώρου. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα. Το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί σε μία μεγάλη ποικιλία από εδάφη, ακόμα και χωρίς ανθρώπινη φροντίδα. Σε περιοχές των νότιων ΗΠΑ και της Αυστραλίας θεωρείται παράσιτο και έχουν γίνει προσπάθειες για τον έλεγχο και την εξάλειψη του. Ως φυτό εσωτερικού χώρου ο τηλέγραφος έχει κριθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις, μία κατηγορία κοινών ρύπων που είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με την πιο γνωστή την Purpurea, η οποία έχει φύλλα έντονου μωβ χρώματος. Το επίσημο όνομά του είναι Tradescantia Pallida, το DNA του μεξικανικό κι η εμφάνιση του κομματάκι εξωγήινη έχετε δει πολλά φυτά χωρίς ίχνος πράσινου πάνω τους; Ο τηλέγραφος όπως είναι η ελληνική ονομασία του, η οποία, κατά τη γνώμη μου, στερείται φαντασίας και το αδικεί δεν μοιάζει καθόλου με τα κλασικά λουλουδικά, το κορμί του έχει βαθύ, εντυπωσιακό μωβ χρώμα και τα ανθάκια του, που δυστυχώς ζούνε μερικές μέρες μόνο, ένα απαλό, μελαγχολικό ροζ. 


Αντέχει στα δύσκολα χωρίς να χρειάζεται τεμενάδες και εξειδικευμένες περιποιήσεις και πολλαπλασιάζεται σε χρόνο dt με μοσχεύματα στην απλούστερη εκδοχή τους. Κόβετε, δηλαδή, από όποιον τηλέγραφο βρείτε ένα κομμάτι 7 - 8 εκατοστών περίπου, το φυτεύετε όπου θέλετε, το ποτίζετε ελαφρώς μέρα παρά μέρα για 10 μέρες και αυτό ήταν, σύντομα θα το δείτε να απλώνεται και να θεριεύει. Στον κήπο μας καταφέραμε μέσα σε’ ένα μήνα με 6 μοσχεύματα (τα βουτήξαμε από αδέσποτους τηλέγραφους στο Χαλάνδρι) να «πνίξουμε» στα μωβ 3 μεγάλες ζαρντινιέρες. Να σας πω ότι ένα σημείο φωτεινό μεν σκιερό δε, με 2 - 3 ώρες απευθείας ήλιο, είναι το καλύτερο του, ωστόσο αντέχει φόρα παρτίδα και στον ελληνικό, άγριο ήλιο με μοναδική συνέπεια μια κάποια χλωμάδα στο χρώμα του. Επίσης τα πάει περίφημα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, μάλιστα έρευνες δείχνουν πως βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις, μία κατηγορία ρύπων που είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό μας σύστημα. Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα φυτό παντός καιρού, καλόβολο και όμορφο, ο εξωγήινος τηλέγραφος είναι για εσάς. Υ.Γ.: Να έχετε υπόψη ότι ο βλαστός του τηλέγραφου καμιά φορά, όταν κόβεται, εκκρίνει υγρά που είναι ελαφρώς τοξικά για τον άνθρωπο. Είναι ελάχιστη η ποσότητα αλλά καλό είναι να φοράτε γάντια - γενικώς δηλαδή όταν ασχολείστε με κηπουρικές εργασίες μη σνομπάρετε τα γάντια. Άνθρωποι είμαστε. Το χρώμα του είναι αυτό που σου τραβάει πρώτα την προσοχή. Μετά είναι το σχήμα του. Ένα από τα λίγα κοινά ελληνικά ονόματα φυτών που ταιριάζουν με την εμφάνισή του. Πραγματικά είναι σαν να βλέπεις τηλεγραφόξυλα. Πολύ συνηθισμένο και δημοφιλές φυτό τις δεκαετίες 60-80 (υπάρχει σχεδόν σε όλες τις παλιές ελληνικές ταινίες). Στις μέρες μας σπανίζει για κάποιον ανεξήγητο λόγο η εμφάνισή του σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους. 


Κατάγεται από το Ανατολικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές. Γρήγορα έγινε αγαπημένο φυτό των μεσογειακών λαών λόγω του υπέροχου χρώματος του και της γρήγορης ανάπτυξής του. Στην Ελλάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα και έγινε τόσο δημοφιλές που θεωρήθηκε τοπική χλωρίδα. Χρειάζεται ελαφρύ μίγμα τύρφης και περλίτη, καλό αερισμό και αποστράγγιση. Συχνό πότισμα και υγρασία για να αναπτυχθεί σωστά και να φουντώσει. Ένα σημείο ημισκιερό και 2-3 ώρες απευθείας ήλιο χαρίζουν στον Τηλέγραφο το υπέροχο βαθύ του χρώμα. Με περισσότερες ώρες ήλιο το χρώμα των φύλλων ατονίζει ελαφρώς. Λιπαίνετε με ένα γενικό ισορροπημένο λίπασμα μια φορά την εβδομάδα η ακόμα καλύτερα προσθέστε λίγο compost (φυσικό λίπασμα που προέρχεται από αποσύνθεση φύλλων που μπορείτε να κάνετε και εσείς). Χρειάζεται προστασία από τον αέρα καθώς τα ευλύγιστα κλαδιά του σπάζουν πολύ εύκολα. Επίσης ο δυνατός ζεστός αέρας καίει τα φύλλα του αμέσως. Το υγρό του είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αν στάξει πάνω σε ύφασμα δεν βγαίνει ποτέ. Γενικός κανόνας: Πάντα φοράμε γάντια όταν εργαζόμαστε με φυτά και πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά πριν και μετά. Πριν αγοράσουμε κάποιο φυτό ρωτάμε αν είναι τοξικό για ανθρώπους και κατοικίδια. (Tο υγρό της ντιεφενμπάχιας (Dieffenbanchia) για παράδειγμα, αν φτάσει στο στόμα σκοτώνει ενήλικο άνθρωπο ακαριαία. Πρήζει τον ουρανίσκο τόσο που φράζει τον φάρυγγα και δεν μπορείς να αναπνεύσεις.). Όπως και όλα τα τροπικά φυτά δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παγώνει και επανέρχεται την Άνοιξη. Σκέπασμα με πλαστικό για προστασία είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. 


Αν πάλι είναι το φυτό έχει μεγαλώσει πολύ και είναι δύσκολο να το σκεπάσετε μεταφέρετέ το μέσα. Εδώ παραμονεύουν όπως πάντα οι ύπουλοι εχθροί των φυτών αλλά δικοί μας φίλοι: οι αδιάκοποι παραγωγοί ξηρής ατμόσφαιρας. Προσπαθήστε να μην τον βάλετε ψηλά γιατί εκεί η ατμόσφαιρα είναι ξηρότερη από οπουδήποτε αλλού. Φροντίστε να έχει την απαραίτητη υγρασία με συχνούς ψεκασμούς (συνήθως ο ψεκασμός σε φυτά που έχουν τριχίδια αποφεύγετε αλλά τον τηλέγραφο δεν φαίνεται να τον ενοχλεί) και ρίχνετε καθημερινές ματιές για αραχνοειδή. Γενικώς για τα φυτά που ξεχειμωνιάζουν μέσα εφαρμόστε τα κόλπα τις γιαγιάς: μεταλλικά δοχεία με νερό πάνω στα θερμαντικά σώματα, στέγνωμα πετσετών κτλ. Και φυσικά οι καλύτερες τοποθεσίες για τροπικά: κουζίνα και λουτρό. Ο τηλέγραφος ανθίζει συνεχώς από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου. Τα μαγευτικά μικρά άνθη του σε απόχρωση των φύλλων σχηματίζονται στις κορυφές των κλαδιών και μοιάζουν με μικρές καρδιές σε ροζ χρώμα. Με ένα μαγευτικό χρώμα φύλλων και λουλουδιών, το αγαπημένο φυτό της Ισαβέλλας και του Κολόμβου που κάποτε γέμιζε και τα ελληνικά σπίτια, είναι από τα πιο όμορφα αναρριχόμενα που μπορείτε να αποκτήσετε. Αν έχετε κήπο και τον φυτέψετε στην γη, ο τηλέγραφος θα σας χαρίσει μια κουβέρτα με βαθύ κόκκινο χρώμα. Κατάλληλο για κρεμαστούς κήπους και καλάθια, με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά λίγη φροντίδα, ένα φυτό που εντυπωσιάζει με την ομορφιά του.
Πηγή : http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3654
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Τηλέγραφος_(φυτό)
http://www.valentine.gr/tradescantia_pallida_gr.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...