Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Κρασούλα : Το παχυφυτο που αντέχει την ξηρασία και είναι σύμβολο ευημερίας και πλούτου

Η κρασούλα είναι εύκολη στην καλλιέργεια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Θέλει ένα μέρος φωτεινό και προσήλιο. Μην την αφήνετε όμως κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Το παχύφυτο αυτό κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και το όνομά του προέρχεται από το λατινικό crassus = παχύς και αναφέρεται στα σαρκώδη φύλλα του που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους. Τα μικρά άνθη βγαίνουν ανά ομάδες σε ταξιανθίες. Η κρασούλα είναι εύκολη στην καλλιέργεια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Θέλει ένα μέρος φωτεινό και προσήλιο. Μην την αφήνετε όμως κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Το καλοκαίρι μπορεί να βγει έξω, αν προστατεύεται από τη βροχή. Το χειμώνα θέλει δροσιά (6-10 °C) αλλά πολύ φως. Ποτίζετε αναλόγως τις θερμοκρασίες, το καλοκαίρι μέτρια, το χειμώνα σχεδόν καθόλου. Στην κρασούλα αρέσει ο ξηρός αέρας. Το καλοκαίρι ρίξτε της λίπασμα ειδικό για κάκτους μια φορά το μήνα. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε την άνοιξη να την μεταφυτέψετε σε πιο μεγάλη γλάστρα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή σπόρους. Ξέρετε ότι είναι ένα φυτό που προσελκύει ευημερία, γνωστό και ως money plant γιατί τα φύλλα του μοιάζουν με νομίσματα;  Δεν ξεπερνά το μισό μέτρο σε ύψος και πλάτος. Είναι αρκετά ανθεκτικό σαν φυτό απλά δεν αντέχει το κρύο ειδικά κάτω από τους 7-8 βαθμούς κελσίου, για αυτό καλό είναι να την φέρνουμε μέσα στο σπίτι όταν έχει κρύο αλλά όχι κοντά σε πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ κτλ. Το χώμα χρειάζεται καλή στράγγιση αλλιώς σίγουρα θα σαπίσει. Ποτίζουμε όταν θα στεγνώσει καλά το χώμα. Χρειάζεται φωτεινά σημεία αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φωτισμό.Τα φυτά για πλούτο ταιριάζουν ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική πλευρά του σπιτιού, που είναι η πλευρά του πλούτου, όπως και στο Βορρά, που είναι ο τομέας της καριέρας. Είναι δυνατόν τα φυτά να επηρεάζουν την τύχη μας; Τα φυτά είναι φορείς υψηλής ενέργειας και σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι, « φιλτράρουν » την ενέργεια που περνά στο χώρο μας δημιουργώντας ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Ορισμένα φυτά θεωρούνται τυχερά και οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για κάποια από αυτά. Θεωρούνται μαγνήτες της καλής τύχης – της αγάπης, της υγείας, της ευτυχίας, της ευημερίας, του χρήματος και γενικά φιλτράρουν την αρνητική ενέργεια. Χαρακτηριστικά της Κράσουλας είναι συμπαγή του φύλλα ενώ αρκετά βγάζουν λευκό ή κόκκινο άνθος στην κορυφή. Η Κράσουλα είναι ένα θαμνάκι παχύφυτο. Χαρακτηριστικά είναι συμπαγή του φύλλα ενώ αρκετά βγάζουν λευκό ή κόκκινο άνθος στην κορυφή. Από κάποιες αναφορές βρήκα πως στην Αμερική το θεωρούν πως φέρνει χρήμα στο σπίτι που βρίσκεται.


Τι θέλει η κράσουλα; Αναπτύσσεται καλύτερα σε εσωτερικό χώρο σε ηλιόλουστο σημείο. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -5 βαθμούς Κελσίου, οπότε σε περιοχές της Ν. Ελλάδας μπορεί να μπει και σε κήπο. Χρειάζεται ειδικό χώμα για κάκτους. Γενικά θέλει χώμα οξύτητας 6 με 6,5 pH με πολύ καλή αποστράγγιση. Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα και αντέχει στην ξηρασία. Πως φυτεύουμε την κράσουλα; Αναπτύσσεται με μοσχεύματα. Αφήνουμε το μόσχευμα μήκους 12 με 15 εκατοστά να ξεραθεί η πληγή. Κάνουμε τρύπα με ένα ξυλάκι και χώνουμε το μόσχευμα μέσα, αφού πρώτα το ποτίσουμε με ορμόνη ριζοβολίας. Το τοποθετούμε σε μέρος με ίσκιο και ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα. Ποικιλίες της κράσουλας: portulacea, hobbit, falcata, argentea. Από τι κινδυνεύει η κράσουλα; Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό από ασθένειες και δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος κίνδυνος. Η κοινή κράσουλα ή ωοειδή κράσουλα (Crassula ovata), ένα ευρέως καλλιεργημένο παχύφυτο. Το συγκεκριμένο είδος κατάγεται από ξηρές περιοχές της Νοτίου Αφρικής, όπου μπορεί να βρεθεί σε βραχώδη μέρη με ξηροφυτικούς θάμνους ή σε ξερές πλαγιές. Στη φύση είναι ξυλώδης θάμνος ύψους 1-3 μέτρων. Οι βλαστοί του είναι δύσκαμπτοι και σκληροί, με ζεύγη αντίθετων σαρκωδών, ωοειδών φύλλων στο πράσινο του νεφρίτη, εξού και η αγγλική ονομασία «Jade plant» (φυτό νεφρίτης). Οι νεαροί βλαστοί παραμένουν πράσινοι γι’αρκετό του μήκους τους, μετά όμως καφετιάζουν και τελικά ξυλοποιούνται κάνοντας κάπως τραχύ ανοιχτόχρωμο φλοιό. Είναι φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης. Ανθίζει με μικρά λευκά ή ρόδινα αστεροειδή άνθη με πέντε πέταλα σε μικρές ταξιανθίες στις κορυφές των βλαστών νωρίς την άνοιξη, αφού η μέρα έχει μικρύνει πρώτα. Το γένος της κράσουλας περιλαμβάνει περίπου 50 είδη. ελ τωμ οποίων τα περισσότερα είναι ξηρόφυτα, αν κι ένα, η C. aquatica, είναι μονοετές υδρόφιλο υφάλμυρων τοποθεσιών. Η καλλιέργεια του φυτού είναι εύκολη. Απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος που θα πρέπει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα, αραιή λίπανση κατά την περίοδο ανάπτυξης, και ζέστη με ήλιο. Τα φύλλα μπορεί να κοκκινίσουν από τον πολύ ήλιο, αλλ’αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και δε θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Μαλακά φύλλα ή έντονη φυλλόπτωση ίσως είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή ελλειπούς αποστράγγισης. Το φυτό μπορεί να κλαδεύεται κάθε μερικά χρόνια για να διατηρείται ένα επιθυμητό σχήμα και να ισχυροποιείται ο κορμός σε πάχος. Τα φυτά αυτά δε θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη που μπορούν να σπρωχθούν ή να πέσουν, διότι είναι δύσκαμπτα και μερικά κλαδιά κινδυνεύουν να λυγίσουν ή να σπάσουν.


Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες κατά την εμπειρία μου, αν και διάβασα ότι μπορεί να προσβληθεί από μελίγκρα, αλευρώδη και τετράνυχο. Χρειάζεται προσοχή με τη χρήση των εντομοκτόνων, μιας και καίνε εύκολα τα φύλλα του, ιδίως αυτά που περιέχουν πυρερυθρίνη. Το φυτό χρειάζεται προστασία το χειμώνα σε προστατευμένη απ’την παγωνιά θέση με κάποιο φως και πολύ αραιό πότισμα. Για ν’ανθίσει με μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει οι νύχτες να είναι εντελώς σκοτεινές και το φυτό να μην ποτίζεται σχεδόν καθόλου μέχρι τις αρχές της άνοιξης, οπότε θ’αρχίσουν τα εντατικά ποτίσματα. Η κράσουλα ήταν το πρώτο φυτό της συλλογής μου,. Ήταν πολλοί κορμοί περιμετρικά σε μια μικρή γλάστρα. Αργότερα το μεταφύτευσα. Τον πρώτο χειμώνα δεν το είχα προλάβει στην πρώτη παγωνιά με αποτέλεσμα μερικοί κορμοί και κλαδιά να παγώσουν και μετά να σαπίσουν. Τα υπόλοιπα μέρη όμως σιγά-σιγά γέμισαν τα κενά. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν ήταν έτσι η κατασκευή του φυτού, αλλά απλώς αυτοί φύτεψαν πολλά φυτά για συμμετρική εμφάνιση, κι έτσι αποφάσισα να κρατήσω μόνο έναν κορμό για υγιή και γρηγορότερη ανάπτυξη. Χώρισα λοιπόν όλα τα φυτά πετώντας μερικά και κρατώντας λίγα για πολλαπλασιασμό, ενώ για μένα κράτησα το μεγαλύτερο και δυνατότερο κορμό τον οποίον μεταφύτευσα. Από τότε παρατηρούσα αισθητά γρηηγορότερη και καλύτερη ανάπτυξη. Έναν από τους υπόλοιπους κορμούς τον έδωσα ως μόσχευμα στον πατέρα μου χωρίς ρίζα ο οποίος το φύτεψε, ρίζωσε και τώρα έχει ένα αρκετά μεγάλο φυτό. Υποτίθεται ότι η κράσουλα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με μεμονωμένα πεσμένα φύλλα, αλλά δεν τό’χω δοκιμάσει ποτέ, λόγω του πολύ χρόνου που παίρνει η διαδικασία. Στη φύση τα σπασμένα μέρη του φυτού μερικές φορές ριζώνουν. Κράσουλες έχω συναντήσει παντού σε γλάστρες, από το πρώην γυμνάσιό μου έως ταβέρνες. Γενικά αυτές που μεγαλώνουν έξω φαίνονται παχύτερες και υγιέστερες απ’αυτές του εσωτερικού χώρου. Πραγματικά μεγάλα τέτοια φυτά έχω δει σε περιοχές με πολύ ευνοϊκό κλίμα, το ένα στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας που σίγουρα ήταν ενάμισι μέτρο με παχύ κορμό με κανονικό φλοιό και χοντρά κλαδιά, και το άλλο σε μια ζαρντινιέρα στη Σικελία περίπου στο ένα μέτρο, μπορεί λίγο μικρότερο. Ομοίως θα μεγαλώνουν και στις δικές μας νότιες περιοχές.
Πηγή : http://www.protypafytoria.gr/el/φυτα-εσωτερικου-χωρου-ανθεκτικα-τιμεσ/273-κρασουλα-φροντιδα-τιμη.html
http://phyto.gr/crassula/
http://cosmopoliti.com/bάλτε-στο-σπίτι-σας-το-φυτό-που-φέρνει-xρ/
https://aienaristeyein.com/2015/10/20/κρασουλα-το-φυτό-που-φέρνει-χρήμα-στ/
http://ingolden.gr/in/φυτά-και-λουλούδια-που-φέρνουν-τύχη/
https://bolko.wordpress.com/2012/03/11/τρία-κοινά-παχύφυτα/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...