Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Άλυσσο : Το ανθεκτικό εποχικό λουλούδι με τα μικροσκοπικά άνθη, ιδανικό για κενους χώρους

Γνωστό και σαν Γλυκό άλυσσο, αυτό το υπέροχο λουλούδι είναι ιδανικό για να γεμίζει τις άκρες σε κάθε παρτέρι, ανάμεσα σε πλακόστρωτα ή σε βραχόκηπους. Τα φυτά είναι καλυμμένα με σωρούς από μικροσκοπικά άνθη που ανθίζουν συνέχεια. Το γλυκό σαν μέλι άρωμα από αυτές τις μικρές ομορφιές γεμίζει τον αέρα γύρω από τον κήπο μας προσελκύοντας μέλισσες και πεταλούδες. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε κρύα κλίματα, ωστόσο αν φυτευτεί σε ημισκιερές θέσεις μπορεί να αντέξει και σε θερμές καλοκαιρινές περιοχές αν δέχεται άφθονη υγρασία. Το βρίσκουμε συνήθως σε χρώμα λευκό ή μοβ και ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Αγοράστε υγιή πράσινα φυτά χωρίς σημάδια από φθορές η ασθένειες. Τα φυτά πρέπει να είναι συμπαγή με πολλά φύλλα. Στην πραγματικότητα καλό είναι να μην έχουν ανθίσει ακόμη πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσουν την πρώτη τους ενέργεια για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα αντί της ανθοφορίας. Διαλέξτε μια θέση με φως ή ημισκιά. Στο άλυσσο αρέσει το καλοστραγγισμένο χώμα και το μέτριο πότισμα. Φυτέψτε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, δύο εβδομάδες περίπου πριν τις τελευταίες παγωνιές. Κρατήστε το χώμα για λίγο στεγνό. Ψαλιδίστε τα μαραμένα λουλούδια για πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας. Αν τα φυτά σας δείχνουν κρεμασμένα στο μεσσοκαλόκαιρο, κλαδέψτε τα περίπου στο μισό μέγεθος για να τα αναζωογονήσετε. Δεν χρειάζεται να λιπάνετε το άλυσσο. Αν το κάνετε το πιο πιθανό είναι να ανθίσει λιγότερο. Όταν καλλιεργείτε άλυσσο σε δοχεία, ξεριζώστε και πετάξτε τα φυτά το φθινόπωρο, μετά τις πρώτες παγωνιές που θα τα καταστρέψουν. Τα πανέμορφα, μικροσκοπικά άνθη του και το άρωμα του που θυμίζει μέλι. Είναι χαμηλό φυτό, αλλά αναπτύσσεται σε πλάτος. Το ύψος του κυμαίνεται από 20-30 εκ.. Η ανθοφορία του ξεκινά, νωρίς την Άνοιξη και κρατά 3-4 μήνες. Έχει στενά φύλλα με λεπτούς βλαστούς. Τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό, μοβ, ροζ και φούξια. Το φυτεύουμε σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να το φυτέψουμε ή να το σπείρουμε την Άνοιξη, σε όλη την Ελλάδα. Παράγει συνεχώς σπόρους, που πέφτουν στο έδαφος και ενώ τον χειμώνα ξεραίνεται, την Άνοιξη μπορεί να ξαναεμφανιστεί στο ίδιο σημείο χωρίς να το σπείρουμε. Είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, είναι από 16-24°C. Για να το σπείρουμε την Άνοιξη, καλό θα είναι, να έχουν περάσει τα τελευταία κρύα. Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες. Αναπτύσσεται σε εδάφη μέσης γονιμότητας, μπορεί να αναπτυχθεί και σε πιο φτωχά εδάφη. Όπου και αν το φυτέψετε, το χώμα θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση.


Με τον Άλυσσο, δημιουργούμε πανέμορφα αρωματικά παρτέρια, ενώ ενδείκνυται για εδαφοκάλυψη, βραχόκηπους και γλάστρες. Θεωρείται από τα κλασσικότερα φυτά κηποτεχνίας. Θα πρέπει να φυτεύεται σε αποστάσεις ανά 10-15εκ. Την Άνοιξη 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι 5-7 φορές. Στα μέσα του καλοκαιριού, το κλαδεύουμε περίπου ως τα μισά, προκειμένου να το βοηθήσουμε να ξανανθίσει. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Το άλυσσο είναι μεσογειακό ετήσιο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη: λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική του αξία συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως, ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, είναι από 16 εως 24°C. Δεν έχει απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και αναπτύσσεται εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές, αρκεί να επιλέξουμε ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε απευθείας στη θέση φύτευσης μέσα στον Μάρτη, ώστε να εξασφαλίσετε πλούσια καλοκαιρινή ανθοφορία. Το άλυσσο θέλει συχνό πότισμα, κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπερβολική λίπανση, ειδικά αζωτούχα, μπορεί να μειώσει την ανθοφορία του άλυσσου. Κατά τα μέσα του καλοκαιριού, είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε το άλυσσο, στο μισό της ανάπτυξης του, αφαιρώντας τα ξεραμένα λουλούδια. Τα μικρά άνθη του αναδίδουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Ειδικά το άλυσσο με το λευκό άνθος έχει την εντονότερη μυρωδιά σε σχέση με όλα τα άλλα. Ο άλυσσος είναι το πανέμορφο ποώδες φυτό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα μπαλκόνι και κήπο. Έτσι ακριβώς. Ούτε λίγο διαφορετικά δεν είναι τα πράγματα. Και θα στο εξηγήσω ευθύς αμέσως. άλυσσος είναι φουντωτός και μεγαλώνει σχετικά γρήγορα. Είναι ποώδης και έρπει πάνω στο έδαφος ή κρέμεται αν τον βάλεις στην άκρη της γλάστρας.


Πλεονέκτημα πρώτο: μπορείς να καλύψεις μίζερες γυμνές χωμάτινες επιφάνειες ή τα βαρετά πλαϊνά στις γλάστρες. Πάμε παρακάτω. Ο άλυσσος φουντώνει και φτιάχνει πολλά λουλούδια, λευκά, ροζ, μοβ ή σομόν. Θα σου πω την πικρή αλήθεια, επειδή εδώ στο Κηπολόγιο θα μάθεις μόνο την αλήθεια, ότι από όλα τα χρώματα ο πιο ανθεκτικός άλυσσος και αυτός που μεγαλώνει πιο πολύ είναι ο λευκός. Ουφ, τα πα και αμαρτία ομολογουμένη ουκ έτσι αμαρτία. Διότι μιλάμε φαρσί και το αρχαίο. πολύ καλή χρήση του άλυσσου είναι να τον φυτέψεις σε πολλές γλάστρες και ζαρντινιέρες σε σημεία που είναι γυμνά και δεν καλύπτονται από άλλα φυτά. Δες εδώ πώς ταίριαξα τον μοβ άλυσσο με τα μοβ λουλούδια από το πολύγαλα. Είχαμε πει παλιότερα για το πανέμορφο πολύγαλα. Ε, να μη στα πολυλογώ, σε λίγο καιρό θα γεμίσουν όλα τα κενά και εσύ θα απολαμβάνεις το φρέσκο λευκό αφράτο χαλί. Θα ξεχειλίζει από τα κάγκελα του μπαλκονιού σου και θα τον βλέπουν οι γειτόνοι και θα ζηλεύουν. Θες πολλούς άλυσσους; Θες για όλες τις γλάστρες, θες να γεμίσει όλο το σύμπαν με δαύτους; Θες να κατακλύσουν όλο τον κήπο; Όλη τη γειτονιά; Αν τους αφήσεις να φτιάξουν σπόρους, μπορείς να τους πάρεις και να τους σπείρεις όπου σου κατέβει. Ο άλυσσος θέλει παρόμοια περιποίηση με τα μακριά μαλλιά. Όπως κουρεύουμε τα μακριά μαλλιά κάπου κάπου για να δυναμώσουν και να μην πιάσουν ψαλίδα, έτσι πρέπει να κουρεύεις κα τον άλυσσο από κάτω, όπου ξεραίνεται σιγά σιγά. για το τέλος σου κράτησα το καλύτερο. Ο άλυσσος, σε αντίθεση με το πεπόνι, δεν παγώνει. Ξέρεις το ανέκδοτο: το πεπόνι παγώνει, ενώ το παγώνι δεν πεπόνι. Ξεκαρδιστικό ανέκδοτο πρώτης τάξεως. Τελοσπάντων, ο άλυσσος θα βγει αλώβητος και ανέγγιχτος από τον χειμώνα και την παγωνιά. Ακόμη κι αν η θερμοκρασία πέσει και γκρεμοτσακιστεί κάτω από το μηδέν. Άρα, θα τον έχεις για παραπάνω από μία σαιζόν. Τι άλλο πια να σου δώσει ο άλυσσος; Μην αντιστέκεσαι, μην αντιστέκεσαι, πάρε έναν άλυσσο και συ.
Πηγή : http://www.kipologio.gr/alyssos/
http://www.valentine.gr/annuals-alyssum_gr.php
http://tsougrana.eu/node/333
http://www.mistikakipou.gr/alisso/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...