Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Κτηνοτροφία βοοειδών (Μέρος Γ') : Η ανάπαραγωγή της αγελάδας και η φροντίδα του μοσχαριου

Αγελάδα, μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της υγείας. Μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της υγείας 1. Προετοιμασία της μητέρας στην Ξηρά Περίοδο. Διάρκεια ξηράς περιόδου τουλάχιστον 45 ημέρες. Ιδανικό χρονικό διάστημα ξηράς περιόδου 60 ημέρες (2 μήνες). Η αγελάδα, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία του αναμενόμενου τοκετού, οδηγείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βουστασίου, δηλαδή στο κελί τοκετού. Αυτό για την καλύτερη παρακολούθησή της, κατά τον τοκετό αλλά και για να διασφαλιστεί σε αυτή και το νεογέννητο, ήσυχο, ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Το κελί τοκετού έχει προηγουμένως απολυμανθεί και στρωθεί με καθαρή και παχιά στρωμνή. Πριν την είσοδό της στην αίθουσα τοκετού απαραίτητες εργασίες είναι : το πλύσιμο των ποδιών, του μαστού και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Οι θρεπτικές ανάγκες των αγελάδων που βρίσκονται στην ξηρά περίοδο είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τις χονδροειδείς ζωοτροφές του σιτηρεσίου. Ο κίνδυνος εκδήλωσης προβλημάτων στην υγεία και στην παραγωγική ικανότητα της αγελάδας (μαστίτιδες, οιδήματα μαστών και κατ ' επέκταση παραγωγή μη καλής σύνθεσης πρωτογάλακτος) είναι μεγαλύτερος από την κατανάλωση σιτηρεσίου που είναι πλεονασματικό ή μη ισόρροπο σε θρεπτικές ουσίες. Τέλος απαραίτητη είναι η χρήση εμβολίων : Α. Σε εκτροφές που έχουν προβλήματα διαρροιών. Β. Σε εκτροφές που αγοράζουν ή θα αγοράσουν ζώα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Γ. Σε μοσχίδες και αγελάδες που πρωτοεισέρχονται στην εκτροφή και δεν ανέπτυξαν αντισώματα κατά των μικροβίων που ενδημούν στη μονάδα. 2. Εμβόλια. Απαραίτητη είναι η χρήση εμβολίων κατά : Α. Rota virus, Β. Corona virus, Γ. E. coli. Οι εμβολιασμοί γίνονται στις έγκυες αγελάδες και μοσχίδες στην αρχή της ξηράς περιόδου ανάλογα με τις οδηγίες του εμβολίου. Επίσης στις έγκυες αγελάδες και μοσχίδες γίνονται και άλλα εμβόλια όπως μαστίτιδας, ποδοδερματίτιδας κ . λ .π. 3. Τοκετός. Α. Περιποίηση - Έλεγχος νεογεννήτων. 
Η αγελάδα αμέσως μετά τον τοκετό, αρχίζει να γλύφει το μοσχάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το στέγνωμα του τριχώματος του και την τόνωση του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματός του. Στην περίπτωση που η αγελάδα αδιαφορεί για την περιποίηση του μοσχαριού, θα πρέπει ο εκτροφέας να αναλάβει να καθαρίσει τα ρουθούνια του νεογέννητου και να κάνει εντριβή σε όλο το σώμα με ξηρό άχυρο ή στεγνό ύφασμα. Στην περίπτωση που υπάρχει υπόνοια αναρρόφησης εμβρυϊκών υγρών, θα πρέπει ένα άτομο να σηκώνει το μοσχάρι από τα οπίσθια άκρα του και ένα άλλο να πιέζει ρυθμικά το θώρακά του. Έτσι θα βγούνε τα εμβρυϊκά υγρά και η βλέννα που έχουν αναρροφηθεί και θα ελευθερωθεί η αναπνευστική οδός του. Για την πρόληψη μόλυνσης του νεογέννητου, είναι απαραίτητη η φροντίδα του ομφάλιου λώρου (δέσιμο και απολύμανση με βάμμα ιωδίου ή άλλο απολυμαντικό). Απαραίτητη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η προστασία από τα ρεύματα αέρα. Απαιτείται επίσης καλός εξαερισμός για αποφυγή της αμμωνίας, η οποία και αποτελεί τον κυριότερο προδιαθετικό παράγοντα για την εκδήλωση πνευμονιών και την εξασθένηση της άμυνας του μοσχαριού. Τέλος απαιτείται έλεγχος του σώματος του μοσχαριού για την ύπαρξη τυχόν ανατομικών προβλημάτων, που είναι δυνατόν να αφορούν το στόμα, τον ομφαλό (ομφαλοκήλη), τον μαστό (παρουσία ψευδοθηλών) και του κόλπου (γέννηση διζύγωτων διδύμων - Freemartin). Β. Ενσταβλισμός των μόσχων. Ο ενσταβλισμός των μόσχων πρέπει να γίνεται : Ατομικά κλουβιά κινητά (άριστα). Ατομικά κλουβιά μη μετακινούμενα. Box (περιορισμένος αριθμός ζώων). Ο σταβλισμός των μοσχαριών σε ατομικά κλουβιά ή Box θεωρείται το καλύτερο σύστημα. Αυτό γιατί, τα μοσχάρια διατηρούνται καθαρά, ενώ ελέγχονται σχετικά εύκολα, η υγιεινή κατάστασή τους καθώς και η ποσότητα ροφήματος και ζωοτροφών που καταναλώνουν. Ακόμη διευκολύνεται και μειώνεται η ανθρώπινη εργασία. 4. Πρωτόγαλα Α. Σημασία - ΧορήγησηΤο μοσχάρι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τις πρώτες 4 ημέρες της ζωής του. Αυτό γιατί, ο οργανισμός του είναι απροστάτευτος στα πάσης φύσεως μικρόβια που υπάρχουν στο στάβλο. Το μόνο μέσο προστασίας του νεογέννητου είναι το πρωτόγαλα, το οποίο είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες Γ, βιταμίνη Α και άλλες ουσίες και το οποίο παρέχει παθητική ανοσία στο νεογέννητο. 
Το πρωτόγαλα έχει υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό. Επίσης η απορρόφηση των ανοσοσφαιρινών από το έντερο του μοσχαριού είναι άμεση μόνο τις πρώτες 36 ώρες της ζωής του χωρίς να αλλοιωθούν. Απαιτείται λοιπόν η άμεση χορήγηση ποσότητας πρωτογάλατος περίπου ίση με το 10% του σωματικού βάρους του μοσχαριού τις πρώτες 12 ώρες της ζωής του. Ποιοτικά το πρωτόγαλα είναι ακατάλληλο λόγω : Μειωμένης ποσότητας ανοσοσφαιρινών ή αναντιστοιχείας με τα μικρόβια που δρουν στο στάβλο. Μικρής διάρκειας Ξηράς Περιόδου.Αρμεγμα πριν τον τοκετό. Μαστίτιδα συγχρόνως με τον τοκετό. Μοσχίδες ή αγελάδες νεοεισαγόμενες στο στάβλο. Υπερβολικό οίδημα με αποτέλεσμα να τρέχει το γάλα προ του τοκετού (calongan). Αιμορραγικό πρωτόγαλα (ρήξη αγγείων). Η ύπαρξη ακατάλληλου ποιοτικά πρωτογάλατος αντιμετωπίζεται με : Εφεδρικό πρωτόγαλα από την άρμεξη άλλης υγιούς ενήλικης αγελάδας. Η αποθήκευση του πρωτογάλατος πρέπει να γίνεται σε καθαρά και απολυμασμένα πλαστικά δοχεία. Το πρωτόγαλα διατηρείται σε ψύξη μέχρι και 7 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες. Η απόψυξη συντηρημένου πρωτογάλατος γίνεται όχι με βρασμό αλλά με ξεπάγωμα σε κουβά με ζεστό νερό. Το πρωτόγαλα τέλος πρέπει να δίνεται πάντα ζεστό για να μην προκαλέσει διάρροιες. Β. Διατροφή με υποκατάστατο γάλακτος (σκόνη) - Διατροφή με μητρικό γάλα (συμπληρώματα) Τι θέλει το μοσχάρι σας από αυτά : Σταθερότητα της διατροφής (θερμοκρασία - πυκνότητα - διαλυτότητα). Ποιότητα και βιολογική αξία του γάλακτος : πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αντιβιοτικά, βιταμίνες, αμινοξέα. Έλεγχος (χρώμα, σύσταση, οσμή, γεύση). Παράδειγμα διατροφής ως τον απογαλακτισμό : Σκόνη γάλα. Τριφύλλι ξερό καλής ποιότητας κατά βούληση. Φύραμα 1 ,5 κιλό (σόγια 50% , καλαμπόκι 50% , σκόνη γάλα) από την 14η ημέρα της ζωής του. Απαγορεύεται η χορήγηση νερού μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την χορήγηση του γάλακτος. Διάρροια. Α. Αίτια Παθολογικοί παράγοντες:. E. coli (1η - 5η ημέρα) : το αντιγόνο Κ 99 επιτρέπει στην E. coli να προσκολλάται στο λεπτό έντερο του μόσχου και εκεί να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, παράγοντας τοξίνες που προκαλούν διάρροια, κατά κανόνα τις πρώτες ημέρες τις ζωής του ζώου. Rota virus (7 η - 15η ημέρα), Corona virus (7η - 15η ημέρα) Salmonella spp. (30η - 60η ημέρα), Cryptosporidia spp. (15η - 35η ημέρα), Eimeria > 3 η εβδομάδα. 
Η διάρροια των μόσχων είναι ένα σύμπλεγμα νόσων στο οποίο εμπλέκονται ο ροταϊός, ο κορωναϊός και η E. coli, που αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες στους νεογέννητους μόσχους στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Συχνά όμως παρατηρούνται και μικτές λοιμώξεις με Salmonella spp ., Cryptosporidia spp. και Eimeria. Διατροφικοί παράγοντες (διαχείριση - φροντίδα): Μη άμεση χορήγηση πρωτογάλατος, Υπερκατανάλωση γάλατος, Κακή ποιότητα σκόνης γάλατος (σύνθεση ή αποθήκευση), Ασταθής ποιότητα μητρικού γάλατος (tonival), Αλλαγές στη διατροφή (εναλλαγή μητρικού - σκόνης γάλατος, αλλαγή σκόνης γάλατος), Ακάθαρτα σκεύη, Προσωπικό - γνώσεις, Μέγεθος κοπαδιού. Ενσταυλισμός, Εποχή έτους. Β. Τρόπος διατροφής κατά τη διάρκεια της διάρροιας. Διακόπτουμε τη χορήγηση γάλατος, εφ ' όσον η θρεπτική κατάσταση του μοσχαριού είναι καλή και υπάρχει προστασία από το ψύχος του χειμώνα ή τον καύσωνα του καλοκαιριού για 12 - 36 ώρες. Κατά το διάστημα αυτό η ενυδάτωση του μοσχαριού γίνεται με αραιό γάλα, τσάι, ρυζόνερο κ.λ.π. ή χορήγηση ηλεκτρολυτών (serhydral, diaproof- k κ.λ.π.). Γ. Θεραπεία Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (πρώτες ενέργειες):Προσδιορισμός του βαθμού αφυδάτωσης τεστ αφυδάτωσης. Χορήγηση ηλεκτρολυτών από το στόμα - ενδοφλέβια. Προσθήκη αλατιού, σόδας (όχι ζάχαρη). Φαρμακευτική αγωγή : Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων (Sercol, Gammaserin). Θεραπευτικά σχήματα, Διάρκεια θεραπείας. Δ. ΠΡΟΛΗΨΗ Ενεργητική ανοσοποίηση έγκυων αγελάδων και μοσχίδων με εμβολιασμό (Rotavec Corona), ώστε να αποκτήσουν αντισώματα κατά του αντιγόνου Κ 99 της E. coli, του ροταϊού και του κορωναϊού. Διάρκεια ξηράς περιόδου 60 ημερών. Τοκετός - Φροντίδα ομφάλιου λώρου. Αμεση χορήγηση πρωτογάλατος. Προσοχή στην αλλαγή από πρωτόγαλα σε μητρικό γάλα ή σκόνη γάλατος. Αμεση ενέργεια με την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων διάρροιας (υδαρή κόπρανα, αλλαγή στο χρώμα, στην οσμή κ.λ.π .).
Πηγή : http: // www. agroktinotrofiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...