Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Διμορφοθήκη ή Οστεόσπερμο : Το πολυετές λουλούδι με την πανδαισία χρωμάτων στα άνθη του

Η Διμορφοθήκη ή Οστεόσπερμο (Osteospermum sp., οικογένεια Asteraceae) είναι μια πολυετής πόα με καταγωγή από τη νότια Αφρική που ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη φθινοπώρου. Μιλάμε για πανδαισία χρωμάτων. Άνθη μώβ, φούξια, ρόζ, λευκά, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα αλλά και σκούρα μπλέ θα σου γεμίσουν τ’οπτικό πεδίο ανάλογα με το τί ποικιλία θα διαλέξεις. Αυτά θα ανοίγουν το πρωί να χαιρετίσουν τον ήλιο και θα κλείνουν το απόγευμα για να ξεκουραστούν. Μπορείς να τη βάλεις σε γλάστρα αλλά εκεί που θα στα δώσει όλα είναι στον κήπο. Θα πάρεις ορθόκλαδες ποικιλίες για την γλάστρα κι έρπουσες για τον κήπο. Έτσι θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα ανθισμένο χαλί που θα σου καλύψει το έδαφος ταχύτατα. Μπορείς να τη φυτεύσεις όμως και σε κρεμαστά καλάθια. με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει ανθισμένες μπάλες με πολύ ωραίο οπτικό αποτέλεσμα. Σε παραθαλάσσιες περιοχές θα τα πάει μια χαρά, καθώς τα υδροσταγονίδια της θάλασσας δεν θα την επηρεάσουν. Μπορεί να “δέσει” πολύ καλά σε βραχόκηπους αλλά και με άλλα φυλλώδη φυτά αφού τα υπέροχα άνθη της θα σπάνε τη μονοτονία της πρασινάδας. Θέλει καλή στράγγιση, οπότε περλίτης ή ελαφρόπετρα θα σου χρειαστούν για να τ’αναμείξεις με το χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Φυτεύεις ανά 15-20 πόντους και όχι πιο κοντά γιατί αυτό θα σου περιορίσει την ανθοφορία. Με τον παγετό θα τα πάει καλά, μόνο αν κρατήσει λίγο. Αλλιώς θα σου καίγονται και κάθε χρόνο θα φυτεύεις καινούργιες. 
Αντέχει χωρίς νερό αλλά δεν θα σου δώσει πολλά λουλούδια. Οπότε μια-δυο φορές τη βδομάδα είναι καλό να ποτίζεις. Το καλοκαίρι κάθε δεύτερη μέρα και το χειμώνα αραιά. Καλό είναι να μη βρέχεις τα φύλλα της. Είναι κάτι που ισχύει για τα περισσότερα φυτά. Από εχθρούς σπάνια θα την πειράξει κάτι. Αν της γίνει όμως κανένα ντου θα είναι από μελίγκρες ή από αλευρώδεις. Μόνο όμως αν η προσβολή είναι σε αρχικό στάδιο. Αν τα φυτά σου έχουν γεμίσει, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις χημεία και να επισκεφτείς τον γεωπόνο της περιοχής σου. Τα άνθη που έχουν κάνει τον κύκλο τους τα κόβεις και έτσι ωθείς τη διμορφοθήκη σου να βγάλει περισσότερα. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κατά το Νοέμβριο καλό είναι να κάνεις ένα κλάδεμα και να κόψεις τα φυτά σου γύρω στους 20 πόντους πάνω από το έδαφος. Έτσι θα τα κάνεις να φαίνονται πιο συμπαγή και θα τα ξεκουράσει κιόλας. Μή σε στενοχωρεί που θα τη δείς κουτσοκουρεμένη γιατί ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι πολύ γρήγορος και σύντομα θα φουντώσει. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα. Κόψε μικρούς βλαστούς 10 εκατοστών χωρίς άνθη πάνω τους. Αφαιρείς 2-3 φύλλα που είναι κοντά στην τομή. Βουτάς την τομή σε ορμόνη ριζοβολίας και φυτεύεις σε μικρά γλαστράκια που έχεις βάλει μέσα τύρφη και περλίτη σε ίσες αναλογίες. Τα βάζεις σε σημείο που δεν τα βλέπει ο ήλιος απευθείας και σε λίγο καιρό τα νέα σου φυτά είναι έτοιμα. Δε νομίζω πως έχω περισσότερα να σου πώ για να σε πείσω. Η διμορφοθήκη είναι τέλεια από κάθε άποψη. Αρκεί να θυμάσαι αυτό που σου είπα στην αρχή. Ήλιος. Φύτεψέ την σε ηλιόλουστη θέση και όλα τα υπόλοιπα άφησέ τα πάνω της. 

Είναι πολύ φθηνό φυτό αφού θα βρείς σε φυτώρια σακουλάκια με σπόρους γύρω στο ένα ευρώ και ολόκληρα φυτά από 1,5 – 3 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας. Εσύ για το μόνο που πρέπει να σκάς είναι η επιλογή του χρώματος. Κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης απογευματινής βόλτας στην πόλη, εκείνο που παρατηρείται έντονα και εντυπωσιάζει τον καθένα που το εντοπίζει, είναι τα μπαλκόνια και οι βεράντες με τις υπέροχες, καταπράσινες και πολυφορτωμένες ολάνθιστες μαργαρίτες στα χρώματα του λευκού, του λιλά και του μωβ. Αυτές οι εναλλακτικές μαργαρίτες που θυμίζουν αρκετά τις αυθεντικές, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα νέο και ολοκαίνουργιο είδος που ονομάζεται οστεόσπερμο ή διμορφοθήκη. Πρόκειται για φυτό με δύο είδη ένα ορθόκλαδο, για ζαρντινιέρες, παρτέρια και γλάστρες, χαμηλό σε ύψος, αλλά πολύ φουντωτό, σαν μικρά θαμνάκι με πλήθος λουλουδιών, και ένα πλαγιόκλαδο για χρήσεις όπως αυτή που προαναφέρθηκε. Σε όλες τις περιπτώσεις το φυτό χαρακτηρίζεται από μέτρια ανάπτυξη και σε ρυθμούς και σε όγκο, αλλά με τεράστιες δυνατότητες ανθοφορίας από τον Μάρτιο εως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ίσως. Η χρωματική ποικιλία που καλύπτει διευρύνεται από το λευκό και το κίτρινο εως το λιλά και το μωβ, με κορυφαίο σε ομορφιά χρώμα ανάμεσα τους το ροζ. Η μέτρια ανθεκτικότητά του , κατάλληλη περισότερο για ήπια κλίματα το κ΄νει ιδανικό τις συνθήκες της πόλης κθώς είναι πολυετές και αγαπά τις ζεστές και προσήλιες θέσεις με άριστη αποστράγγιση και καλής ποιότητας χώμα. 

Η λίπανση του είναι απαραίτητη για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο και ακόμα περισσότερο σε φυτά που έχουν ξεπεράσει το ένα έτος, με ουσιαστικό σκοπό την ενδυνάμωση τους και την ενίσχυση της περιόδου ανθοφορίας τους. Ένα μικρό μυστικό για την διμορφοθήκη κρύβεται στην τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών κοντά στην ρίζα του φυτού, μια διαδικασία που επιτείνει την ανθοφορία και εξασφαλίζει την καλή υγεία και ανάπτυξη του στο μέλλον. Τέλος, για τις πλαγιόκλαδες διμορφοθήκες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί το κλάδεμα τους, καθώς είναι αναγκαίο αλλά και επικίνδυνο ταυτόχρονα, εάν επεκταθεί σε αρκετό μάκρος.
Πηγή: http://www.fytoriakentia.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=155:οστεόσπερμο-ή-διμορφοθήκημια-εναλλακτική-μαργαρίτα&Itemid=28
http://roomnews.gr/home/gardener/dimorfothiki-i-alli-margarita%E2%80%8F/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...