Η μπιγκόνια είναι από τα ωραιότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν πάνω από 1500 ποικιλίες. Οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες είναι ινόριζες, ύψους 40-50 εκατ. με πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη και με φύλλωμα έντονο πράσινο, στιλπνό. Η μπιγκόνια προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού γι'αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρους με επαρκή αερισμό. Αν το φυτό σας δεν ανθίζει ή έχει πολύ μικρά νέα φύλλα, τότε χρειάζεται λίπανση. Η υπερβολική ζέστη και ξηρασία δημιουργούν ξηράνσεις στα φύλλα. Στην περίπτωση αυτή ποτίζουμε και τοποθετούμε το φυτό σε πιο δροσερό χώρο. Αν τα φύλλα κιτρινίζουν είναι από το υπερβολικό πότισμα ή κρύο. Αφήνουμε το φυτό να στεγνώσει και το τοποθετούμε σε θερμότερο μέρος. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση. Μεγάλη προσοχή να δίνεται στην αποστράγγιση της γλάστρας γιατί το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και σαπίζει πολύ εύκολα. Λευκές κηλίδες πάνω στα φύλλα του φυτού σημαίνει προσβολή από ωίδιο. Η μυκητολογική αυτή ασθένεια αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φάρμακα. Κυκλικά στίγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις, οι οποίες και αντιμετωπίζονται με κατάλληλα φάρμακα και ψεκασμούς.
Η μεταφύτευση να γίνεται μετά μετά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στους εύθραυστους βλαστούς. Μάρτιο - Απρίλιο, να γίνεται καθαρισμός του φυτού από μαραμένα φύλλα, ώστε ο κεντρικός βλαστός να αερίζεται καλά. Λίπανση να γίνεται από το Μάιο-Οκτώβριο. Να χρησιμοποιούνται λιπάσματα που να περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, διαλυμένα σε νερό και στη μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα. Η θερμοκρασία το χειμώνα να μην πέφτει κάτω από 15 C. Το φυτό γίνεται αρκετά ψηλό, βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη. Η ποικιλία αυτή αναπτύσσεται σε άμεσο ηλιακό φως, ενώ θέλει μέτριο πότισμα. Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία μπιγκόνια. Έχει πράσινα σκούρα φύλλα με ασημένιες κηλίδες. Τα άνθη της εμφανίζονται σχεδόν όλο το χρόνο, είναι μικρά ροζ χρώματος. Αναπτύσσεται σε έντονο φως και οι απαιτήσεις της σε πότισμα είναι μέτριες. Όλες οι ποικιλίες της Μπιγκόνια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Το υβρίδιο Σβαμπενλαντ είναι φυτό που ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κονδυλόριζες μπιγκόνιες είναι κατάλληλες για φύτεμα σε παρτέρια κήπων. Υπάρχουν επίσης και θαμνώδεις ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν σε ύψος και τα δυο μέτρα. Όταν οι μπιγκόνιες καλλιεργούνται σε γλάστρες πρέπει να ποτίζονται κάπως συχνά , όχι όμως υπερβολικά, έτσι ώστε το χώμα να διατηρείται φρέσκο αλλά όχι υγρό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται πιο συχνό όταν οι γλάστρες είναι μικρές και η θερμοκρασία είναι κάπως υψηλή. Σε γενικές γραμμές όλα τα είδη της μπιγκόνιας καλλιεργούνται σε δροσερά μέρη, χωρίς πολύ ήλιο και τα άνθη τους παίρνουν πολύ όμορφα χρώματα. Τα άνθη τους διατηρούνται από την Άνοιξη έως τον Χειμώνα.
Η σπορά της μπιγκόνιας γίνεται σε γλάστρες με διάμετρο 8 - 12 εκατοστά. Τα φυτά αυτά πολλαπλασιάζονται με διαίρεση των βολβών ή των ριζωμάτων, ανάλογα με το είδος. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι. Κόβουμε κάποια τμήματα των βολβών που έχουν τουλάχιστον από ένα βλαστάρι και τα φυτεύουμε σε γλάστρες με τύρφη ελάχιστα υγρή. Την επόμενη Άνοιξη τα μεταφυτεύουμε σε γλάστρες με διάμετρο 10 εκατοστά. Ο πιο απλός όμως τρόπος πολλαπλασιασμού της μπιγκόνιας είναι τα μοσχεύματα φύλλων. Είναι λίγα τα φυτά που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με αυτόν τον τρόπο. Κόβουμε τα πιο μεγάλα φύλλα μαζί με τον μίσχο τους, χρησιμοποιώντας ένα μικρο κοπίδι, με το οποίο επίσης χαράσσουμε την επιφάνεια των φύλλων. Μεταφυτεύουμε κατόπιν τα φύλλα σε μικρές γλάστρες και ποτίζουμε κάπως συχνά, αλλά όχι με πολύ νερό. Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν τα νέα φυτά,τα μεταφέρουμε με προσοχή σε γλάστρες με πιο πλούσιο χώμα. μπιγκόνια είναι ευπαθής στον ήλιο , στους ισχυρούς ανέμους και στις χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των μηδέν βαθμών Κελσίου. Κατά, τα άλλα δεν παρατηρούνται σοβαρές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Η μόνη προσβολή από ωίδιο αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ή κατασταλτικούς ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα.
Πηγή : http://agrologio.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html
http://www.igarden.gr/anthokomika-fyta/92-mpigkonia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου