Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Σέλινο : Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων με τις πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σέλινο ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae, και συναντάται σε ποικίλα περιβάλλοντα. Οι αρχαίοι Ελληνες και οι Κινέζοι χρησιμοποιήσαν σέλινο σαν φαρμακευτικό φυτό, μία πρακτική που συνεχίστηκε στην Ευρώπη μέχρι το 18ο αιώνα. Το περιγράφουν επίσης ο Διοσκουρίδης, ο Ηρόδοτος και ο Θεόφραστος. Το άγριο σέλινο περιγράφεται σαν φαρμακευτικό βότανο και χρησιμοποιείτο για το καθαρισμό ενώ του αποδίδονται τονωτικές, διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται σαν είδος διατροφής απο το 1600 και στην Β.Ευρώπη καταναλώνεται νωπό με προσθήκη  ελαίου και άλλων παρασκευασμάτων. Βοτανικά χαρακτηριστικά. Είναι φυτό ποώδες αρωματικό με ύψος που φτάνει μεχρι το 1 μέτρο. Είναι διετές λαχανικό  αλλά μπορεί να συμπεριφέρεται και ώς μονοετές  ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν κατα το στάδιο της νεαρής ηλικίας του φυτού. Έτσι με τη έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες, δίνεται γένεση σε ανθικά στελέχη κατα το πρώτο χρόνο και έτσι το σέλινο συμπεριφέρεται ως μονοετές. Εάν όμως επικρατήσουν μέσες με υψηλές θερμοκρασίες, τότε δεν προκαλείται ο σχηματισμός ανθικών στελεχών και το σέλινο συμπεριφέρεται ως διετές. Τα φύλλα είναι σύνθετα και ενώνονται με το στέλεχος με τον χαρακτηριστικό μακρύ αυλακωτό μίσχο. Η ρίζα αναπτύσσεται διαφορετικά σε περίπτωση που εφαρμόζεται απευθείας σπορά ή μεταφύτευση. Η κεντρική ρίζα των μεταφυτευμένων φυτών, επειδή κόβεται και τραυματίζεται, αναπτύσσει διακλαδώσεις και πάρα πολλές δευτερογενείς ρίζες. Αντίθετα, μετα από απευθείας σπορά αναπτύσσεται ευδιάκριτη κεντρική ρίζα. Τα άνθη αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, είναι ερμαφρόδιτα, μικρά, λευκά ή λευκοπράσινα πενταμερή. Ο καρπος είναι ωοειδής, πλάγια πεπλατυσμένος ενώ ο σπόρος είναι μικρός και κάθε γραμμάριο έχει περί 2200 σπέρματα.
Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο. Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Εκτός από πηγή υγιεινής διατροφής, χρησιμοποιείται και στην εναλλακτική ιατρική. Οι σπόροι του, οι ρίζες, ο μίσχος και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κατακράτησης ούρων, στη νεφρική νόσο, στην υπέρταση και ακόμα και σε συγκεκριμένες σεξουαλικές διαταραχές. Το σέλινο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αναστέλλει τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις παθήσεις όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα, και συντελεί σε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το σέλινο περιέχει ενεργά συστατικά που ονομάζονται φθαλίδες και συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος. Οι φθαλίδες χαλαρώνουν τους μύες των αρτηριών και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος ώστε να μην πιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία. Τα υγιή αιμοφόρα αγγεία συντελούν στην πρόληψη από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιακά νοσήματα. Η συμβολή του σέλινου στη μείωση της πίεσης του αίματος αποδίδεται επίσης στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Η υψηλή κατανάλωση αυτών των μετάλλων σχετίζεται με τη μείωση της πίεσης. Η διατροφή που περιέχει σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου λαχανικού. Ο εκφυλισμός των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες είναι βασική αιτία πρόκλησης καρκίνου και εμποδίζεται από τις κουμαρίνες που περιέχει το σέλινο. Οι κουμαρίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τη δραστηριότητα των λευκοκυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφοντας επιβλαβή κύτταρα, όπως τα καρκινικά. Το σέλινο περιέχει και ακετυλένιο το οποίο όπως υποστηρίζουν ορισμένες επιστημονικές μελέτες αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων. Συμπερασματικά, το σέλινο περιέχει πολλά ενεργά συστατικά και είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία του οργανισμού. Εκτός από ισορροπημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα, βιταμίνες και άλλα βασικά συστατικά, περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις φυτικών ορμονών και άλλα απαραίτητα έλαια που ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα και δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες το σέλινο έχει επίσης θετική επίδραση στο σεξουαλικό σύστημα. Επομένως, λόγω όλων των παραπάνω, η συχνή κατανάλωση αυτού του λαχανικού συνιστάται από πολλούς διατροφολόγους και ειδικούς της υγείας.
Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/Σέλινο
http://www.amfissapress.gr/index.php/ellada-kosmos-link-2/perivallon/12486-to-selino-kai-i-kalliergeia-tou
http://e-diatrofi.org/to-selino-anakalipsete-ta-ofeli-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...