Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Τα εικοσιπέντε φυτά κατάλληλα για φράχτη - Θάμνοι κατάλληλοι για δημιουργία φράχτη

Κάθε φορά που σχεδιάζουμε να φυτέψουμε έναν κήπο, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι η επιλογή των κατάλληλων φυτών για τον φράκτη που θα βρίσκεται περιμετρικά του κήπου αλλά και σε εσωτερικά σημεία που θα λειτουργούν ως διαχωριστικά τμήματα. Ο φυτικός φράχτης παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να αντικαταστήσει έναν παραδοσιακό ξύλινο ή χτιστό φράχτη αν και σε πολλές περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί και να συνυπάρξει μαζί του τοσο σε λειτουργικό άσο και σε αισθητικό επίπεδο. Ένας καλά διαμορφωμένος φράχτης με εντυπωσιακά φυτά δίνει χρώμα και πνοή στον κήπο μας και παράλληλα λειτουργεί ως μία όμορφη και φυσική περίφραξη για τον σπίτι μας. Επιπλέον, ένας ψηλός φράχτης μπορεί επίσης να μας προσφέρει σκιά το καλοκαίρι, να προστατεύσει από τον αέρα, να μειώσει τον εξωτερικό θόρυβο και τους ρύπους του δρόμου και να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα της προσωπικής μας ζωής από τα μάτια των περαστικών. Για τη δημιουργία του φράχτη μπορούμε να επιλέξουμε καλλωπιστικούς και αρωματικούς θάμνους, καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα καθώς και εξαιρετικά αναρριχώμενα φυτά. 
Η δημιουργία ενός φράχτη στο σπίτι, στον κήπο και στο μπαλκόνι, χρειάζεται σωστό σχεδιασμό και φυσικά την κατάλληλη επιλογή φυτών που ταιριάζουν στον χώρο. Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσουμε τον τύπο του φράχτη που θα διαμορφώσουμε και πως εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Θέλουμε ένα χαμηλό ή ένα ψηλό φράχτη; Θέλουμε ένα φράχτη με φυτά που δεν θα χάνουν το φύλλωμα τους το χειμώνα; Μας αρέσει ο φράχτης μας να έχει πλούσια άνθοφορία για μεγάλο διάστημα του χρόνου ή αρκεί ένα βαθύ γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα; Αν φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά έχουμε φτιάξει την κατάλληλη υποστήλωση για να αναρριχηθούν χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα; Επίσης, έχουμε επιλέξει τα κατάλληλα φυτά που θα ανταποκριθούν στις συνθήκες της περ ιοχής, είτε πρόκειται για παγωνιές και βοριάδες είτε για υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριoύ; Kαι για το τέλος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι ανάγκες σε φροντίδα ως προς το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα, την προστασία από ασθένειες και έντομα έχουν τα φυτά που θα επιλέξουμε για την διαμόρφωση του φράχτη μας. 


1. Αγγελική - Η αγγελική είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά για φράχτη και όχι τυχαία! Αειθαλής θάμνος με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που τον στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Η αγγελική προσφέρεται για φράχτη χαμηλού και μεσαίου ύψους ανάλογα με το κλάδεμα που θα κάνουμε. Ιδανικό φυτό για όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμη και για παραθαλάσσιες περιοχές, η αγγελική είναι ιδανική για φράχτη της εξοχικής μας κατοικίας. Ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα εκτός από την ψώρα και τον ψευδόκοκκο. 
2. Πικροδάφνη - Άλλη μια εξαιρετική επιλογή θάμνου για την δημιουργία φράκτη είναι η αγαπημένη ας πικροδάφνη. Η πικροδάφνη είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους αειθαλής θάμνους με αρκετά γρήγορη ανάπτυξη. Φυτεύοντας πικροδάφνες, μπορούμε για να δημιουργήσουμε φράχτες μεσαίου ύψους με πλούσιο φύλλωμα και εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία. Η αγγελική είνια ανθεκτική και σε παραθαλλάσιες φυτεύσεις καθώς είναι ανθεκτική στα υδοροσταγονίδια της θάλασσας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στις πόλεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η πικροδάφνη επιλέγεται για φράχτες στις εθνικές οδούς της χώρας. 
3. Πυξάρι - Μην ξεχάσουμε φυσικά και το πυξάρι, ένας από τους πιο αγαπημένους θάμνους που χρησιμοποιούμε για χαμηλού και μεσαίου ύψους φράχτες. Επιλέγεται συχνά από τους κηποτέχνες, λόγω του συμπαγούς πλούσιου πράσινου φυλλώματος που διαθέτει και την ανθεκτικότητα του σε ασθένειες. Αρκετά προσαρομοστικό σε όλα τα εδάφη και με λιγοστές καλλιεργητικές φροντίδες, το πυξάρι μπορεί να φυτάσει σε ύψος μέχρι τα 3 μέτρα. Αν θέλουμε χαμηλότερο ύψος και περισσότερη πλευρική ανάπτυξη κλαδεύουμε την άνοιξη τις κορυφές του φυτού.Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας ενώ είναι ευαίσθητο και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο ως διαχωριστικό λεωφόρων και εθνικών οδών .
4. Φωτίνια - Η φωτίνια είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που στολίζει με την ιδιαίτερη διχρωμία κόκκινου και πράσινου δημιουργώντας μοναδικούς φράχτες για πλατείες αλλά και τον κήπο μας. Το έντονο κόκκινο χρώμα συναντάται στα νεαρά φύλλα του θάμνου που βγαίνουν την άνοιξη. Σταδιακά το φύλλωμα θα πάρει σκούρο πράσινο χρώμα μέσα στο φθινόπωρο. Ανθεκτικό φυτό η φωτίνια σε όλα τα έδαφη, κατάλληλη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει Απρίλιο – Μάιο από λευκά αρωματικά άνθη. Τα άνθη της φωτίνιας καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα. 


5. Λιγούστρο - Λιγούστρο, άλλος ένας καλλωπιστικός αεθαλής θάμνος που ειναι πολύ διαδεδομένος για φράχτες, σε κήπους, σε πάρκα αλλά και διαχωριστικά δρόμων στις πόλεις. Το λιγούστρο αναπτύσσεται σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να μην βρίσκεται πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αντέχει τις υψηλες θερμοκρασίε και παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη όταν ποτίζεται κατα την διάρκεια του καλοκαιριού. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρα.Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.
6. Ελαίαγνος - Ο ελαίαγνος δημιουργεί έναν εντυπωσιακό φράχτη με έντονο σκούρο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο. Κι επιπλέον τους φθινοπωρινούς μήνες γεμίζει με άνθη που βγάζουν ένα έντονο γλυκό άρωμα. Αρκετά ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε εδάφη αμμώδη, ξηρά ή με μεγάλη αλατότητα, ο ελαίαγνος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Αν θέλουμε να δώσουμε στον φράχτη μας πιο συμπαγή μορφή, καλό είναι να ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε τον ελαίαγνο όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία, καθώς όσο αναπτύσσεται παίρνει ένα ακανόνιστο σχήμα που σχετικά δύσκολα διαμορφώνεται Υπάρχουν ποικιλίες ελαίαγνου με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, καθώς και ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Ο ελαίαγνος ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα. 
7. Λεβάντα - Ένα πολύ δημοφιλές αρωματικό φυτό για δημιουργία ενος χαμηλού φράχτη είναι και η λεβάντα καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο . Με μικρές απαιτήσεις σε νερό, η λεβάντα μας προσφέρει υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Η λεβάντα χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ξηράνσεις και σαπίσματα στα φύλλα.. Πάντως, όπως τα περισσότερα αρωματικά φυτά, η λεβάντα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο μας αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς παρουσιάζει σαπίσματα στις ρίζες. Αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία, είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον ενώ αντέχει και στην παγωνιά του χειμώνα. 


8. Δεντρολίβανο - Ακόμη ένα αρωματικό φυτό που επιδεικνύει υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο και στη ζέστη και μπορεί να αποτελέσει ΄μία καλή επιλογή για χαμηλή μπορντούρα είναι το δεντρολίβανο. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο εντυπωσιάζει με τα μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερμοκρασίες ενώ αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, προτιμούμε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα δεντρολίβανο.
Πηγή : https://www.mistikakipou.gr/fita-katallila-gia-fraxti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...