Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Επίφυλλο : Ένα τροπικό κακτοειδές εσωτερικού χώρου και πολύ διαδεδομένο παχυφυτο

Επίφυλλο. Κοινή ονομασία: Ο κάκτος των Χριστουγέννων, Υπομονή, Ζυγόκακτος, Σλουμπεργκέρα. Λατινική ονομασία: Schlumbergera sp.. Οικογένεια: Cactaceae. Καταγωγή: Βραζιλία. Είναι ένα κακτοειδές εσωτερικού χώρου. Αποτελείται από πεπλατυσμένους βλαστούς, που σχηματίζουν ενώσεις ανά 4 περίπου εκατοστά και μοιάζουν με φύλλα. Στην άκρη τους βγαίνουν τα λουλούδια. Έχουν χρώμα λευκό, κίτρινο, κόκκινο, φούξια, μωβ ή πορτοκαλί. Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες. Η μια ανθίζει το χειμώνα και η άλλη την άνοιξη. 18-23°C είναι η καλύτερη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του. Στις χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν καταστρέφεται. Αν γίνονται απότομες μεταβολές, μπορεί να ρίξει τα μπουμπούκια του. Θέλει σημείο φωτεινό, χωρίς όμως να το βλέπουν απ ευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Αν το έχετε μέσα στο σπίτι, φροντίστε να είναι μακριά από πηγές θερμότητας. Αν γίνονται συνεχείς μεταβολές στη θέση του μπορεί να ρίξει τα μπουμπούκια του. Δε χρειάζεται πολύ πότισμα. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα ξεραθεί. Χρησιμοποιούμε ειδικά, υγρά λιπάσματα για κάκτους την άνοιξη και το φθινόπωρο. Δεν λιπαίνουμε πότε το χειμώνα και το καλοκαίρι. Δε χρειάζεται κλάδεμα. Κλαδεύουμε μόνο αν θέλουμε να περιορίσουμε το μέγεθος. Εχθροί και ασθένειες : Μελίγκρα, Ψευδόκοκκος. Πολλαπλασιασμός: Γίνεται εύκολα. Απλά κόβουμε ένα κλαδί του και το φυτεύουμε σε μια γλάστρα, με χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Στις μεταφυτεύσεις βοηθά πάντα και η ορμόνη ριζοβολίας. Επειδή σε κάποιες χώρες δεν υπάρχουν έλατα για χριστουγεννιάτικο στολισμό, στολίζουν το επίφυλλο. Γι αυτό άλλωστε ονομάζεται και κάκτος των Χριστουγέννων. Το όνομά του το πήρε από τον Γάλλο φυσιοδίφη Φρεντρικ Σλουμπερζέ. Στη φύση φυτρώνει πάνω σε δέντρα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. 


Η υπομονή ή κάκτος των χριστουγέννων ή επίφυλλο είναι ένα από τα αγαπημένα παχύφυτα. Υπάρχουν πολλά υβρίδια του Χριστουγεννιάτικου Κάκτου ή όπως λέγεται στα Ελληνικά, της Υπομονής. Τα λουλούδια μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα, ροζ, φούξια, δίχρωμα και άλλα. Έγινε γνωστό ως κάκτος των Χριστουγέννων επειδή κάποιες ποικιλίες ανθίζουν περίπου τα Χριστούγεννα. Χρειάζεται άφθονο φως όπως όλοι οι κάκτοι αλλά δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ηλίου. Τα μπουμπούκια αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου και συνήθως μέχρι τα Χριστούγεννα αρχίζει και η ανθοφορία. Αν το φυτό σας δεν ανθίσει, πιθανόν να βρίσκεται σε σκοτεινό χώρο ή η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή. Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό μέρος λίγες εβδομάδες πριν την ανθοφορία. Μην γυρίζετε τη γλάστρα άκοπα την περίοδο που σχηματίζονται τα μπουμπούκια γιατί αν γυρίσετε το φυτό θα μετακινηθούν μακριά από το φως που είχαν συνηθίσει, έτσι προσπαθώντας να γυρίσουν προς το φως θα εξαντληθούν και θα πέσουν. Επίσης δεν αντέχει στα ψυχρά ρεύματα, στις ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας, στην λίγη ή υπερβολική υγρασία, στην ξηρασία και ίσως σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα. Η υπομονή προτιμά να περιορίζονται οι ρίζες της σε μια μικρή γλάστρα από το να βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα. Η θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι κατάλληλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για το φυτό. Το έδαφος πρέπει οπωσδήποτε να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. 


Γενικώς όλοι οι κάκτοι έτσι και η υπομονή, χρειάζονται αρκετή υγρασία όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί ν’ αδειάζετε το νερό που μένει στο πιατάκι. Αφήνετε το χώμα να στεγνώνει πριν το ποτίσετε ξανά. Λιπαίνετε μία φορά το μήνα για όλο το χρόνο ώστε να βοηθηθεί το φυτό. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα την άνοιξη ή το καλοκαίρι κόβοντας κλαδιά που να αποτελούνται από 2-3 διακλαδώσεις, αφήστε την κομμένη άκρη του να στεγνώσει και μετά φυτέψτε το σε ένα μικρό γλαστράκι. Πιέστε το κλαδάκι όσο χρειάζεται για να στέκεται όρθιο. Ποτίζετε τα φυτεμένα κλαδιά σαν να είναι ώριμα φυτά και περιμένετε να αναπτυχθούν μετά από περίπου 4 εβδομάδες. Η υπομονή ( Σλουμπεργκέρα ή Ζυγόκακτος) είναι ένα από τα έξι γνωστά γένη κακτοειδών, που φυτρώνουν πάνω σε δέντρα. Πήρε το όνομά της από το Γάλλο συλλέκτη φυτών Φρεντερίκ Σλουμπερζέ. Φυτρώνει σε υψόμετρο 1.000-1.700 μέτρων. Είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα παχύφυτα. Ονομάζεται αλλιώς και επίφυλλο, ή κάκτος των Χριστουγέννων, γιατί ανθίζει εκείνη την εποχή. Παρ´όλα αυτά, μπορεί να τη βρει κανείς στην αγορά, σχεδόν ολόκληρο το χρόνο. Χρειάζεται αρκετό φως και χώμα με καλή στράγγιση, ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγωμένο άνεμο. Κάθε μήνα πρέπει να τής χορηγείται υγρό λίπασμα για κάκτους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων της (κόκκινο, λευκό, ροζ, μωβ, πορτοκαλί). 


Τα κοτσάνια της είναι πράσινα, πλατιά και επίπεδα και μοιάζουν με μικρά παραγεμισμένα φύλλα, κολλημένα μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα τα κοτσάνια αυτά είναι τροποποιημένα κλαδιά, που ονομάζονται κλαδώσεις. Οι κλαδώσεις αυτές είναι κατασκευασμένες, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Είναι επίπεδες, για να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια και παχιές για να μπορούν να αποθηκεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Τα άνθη ξεπροβάλλουν από τα κενά στις άκρες των κοτσανιών. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα περισσότερα κακτοειδή, η υπομονή δεν διαθέτει φύλλα και αγκάθια. Η υπομονή προσβάλλεται δύσκολα από παράσιτα ή ασθένειες. Οι δύο κυριότεροι εχθροί της είναι η μελίγκρα, που επιτίθεται στους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα άνθη και ο ψευδόκοκκος (βαμβακάδα), που επιτίθεται στις υπόγειες ρίζες. Η υπομονή προέρχεται από το τροπικό δάσος του όρους Όργκαν βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκεί, αποκαλείται "Flor de maio " (λουλούδι του Μαΐου). Πρωτοφυτεύθηκαν στην Ευρώπη (Αγγλία) πριν 150 περίπου χρόνια. Λόγω της έλλειψης πεύκων και ελάτων, που διακοσμούν παραδοσιακά τις ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες τα Χριστούγεννα, σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως η Αφρική, η Αυστραλία και η Λατινική Αμερική, το φυτό της υπομονής παίρνει τη θέση τους, και στολίζεται με παρόμοιο τρόπο. Για το λόγο αυτό, ονομάζεται και κάκτος των Χριστουγέννων, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, το έχουν ενσωματώσει στη γιορτή αυτή.
Πηγή : http://tsougrana.eu/node/267
http://fytognoseis.blogspot.in/2012/02/blog-post_08.html?m=1
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Υπομονή_(φυτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...