Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Κτενάνθη : Το εσωτερικού χώρου φυτό που φημίζεται για το ξεχωριστό του φύλλωμα και λατρεύει την υγρασία

Φυτό που φημίζεται για το ξεχωριστό φύλλωμα του. Τα φύλλα του είναι λογχωειδή με σκουρο πράσινο χρώμα με ασημί λωρίδες. Τα άνθη του είναι λευκά ή κίτρινα αδιάφορα εν συγκρίση με το όμορφο φύλλωμά του. Χρήσιμη Συμβουλή : Τοποθετείστε τη κτενάνθη σε πολύ φωτεινό μέρος για να κρατήσει τα έντονα χρώματα στα φύλλα της διαφορετικά τα νέα της φύλλα θα έχουν σκέτο πράσινο χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των μαραντιδών και κατάγεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας. Καλλιεργείται για τα επιβλητικά της φύλλα με τα πανέμορφα σχέδια. Τα άνθη της είναι άσπρα, μικρά και μάλλον ασήμαντα. Η ιδανική θέση για την κτενάνθη είναι ένα μέρος φωτεινό αλλά προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο αέρας και το έδαφος πρέπει να είναι ζεστά. Και το χειμώνα η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 18 °C. Διατηρείτε το χώμα της σταθερά υγρό ποτίζοντας την με ζεστό μαλακό νερό. Φροντίστε να υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και ψεκάστε καθημερινά τα φύλλα της, αν έχετε κεντρική θέρμανση. Το καλοκαίρι ρίξτε ελαφρό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να τη μεταφυτεύετε κάθε 2-3 χρόνια σε ρηχά δοχεία. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση. Είναι ανθεκτικό είδος, που φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος, με φύλλα πράσινα με ασημόασπρες ρίγες στην άνω επιφάνεια και πορφυροκόκκινα στην κάτω. Η Ctenanthe oppenheimiana είναι ανθεκτικό είδος, που φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος, με φύλλα πράσινα με ασημόασπρες ρίγες στην άνω επιφάνεια και πορφυροκόκκινα στην κάτω. Η ποικιλία Variegata έχει πολύ ιδιαίτερα σχέδια και η Tricolor έχει  ασύμμετρα σχέδια. Ή Ctenanthe lubbersiana είναι πιο ντελικάτη, φύλλα με κιτρινοπράσινα νερά, από κάτω πράσινα ανοιχτά. Ή Ctenanthe kummeriana είναι σκουρο-πράσινη με κοκκινωπή κάτω πλευρά. Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, ομορφαίνουν το τοπίο, σας κάνουν περήφανους καθώς τα βλέπετε να μεγαλώνουν χάρη στη δική σας φροντίδα. 


Θέλετε κι άλλους λόγους για να στήσετε τη δική σας μίνι ζούγκλα στο σαλόνι; Έχουμε: Απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, δεν θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα πεθαίνοντας αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε μια μέρα (και δύο, και τρεις) και για τους οπαδούς του feng sui φτιάχνουν το chi του σπιτι. Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται φως, δεν αγαπούν όμως την άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν τα τοποθετούμε σε σημεία του σπιτιού όπως είναι το χολ εκτός αν πρόκειται για τη σπάνια περίπτωση ενός φωτεινού χολή το κλεισμένο με τζαμαρίες μπαλκόνι. Ο ιδανικός φωτισμός είναι οι ακτίνες του ήλιου που «φιλτράρονται» από μια λευκή κουρτίνα πριν περάσουν στο δωμάτιο. Σημεία που πρέπει επίσης να αποφεύγονται είναι αυτά που εκτίθενται εύκολα σε ρεύματα αέρα όταν, για παράδειγμα, αερίζετε το σπίτι (π.χ. διάδρομοι) και όσα βρίσκονται κοντά σε εστίες θερμότητας καλοριφέρ, ηλεκτρική κουζίνα, τζάκι, air condition κλπ. Η θερμοκρασία του δωματίου που τα φιλοξενεί πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Τα σημεία δίπλα στα παράθυρα, η θερμοκρασία των οποίων είναι η πλέον ευμετάβλητη όλου του σπιτιού, δεν είναι καλή ιδέα. Κάθε φυτό έχει τις δικές του ιδιοτροπίες όσον αφορά το πότισμα. Ένας κανόνας που ισχύει γενικά είναι ότι ποτίζουμε το χώμα της γλάστρας, μέχρι να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες της, και ελέγχουμε ότι το χώμα είναι βρεγμένο για να βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει ξεδιψάσει. Αποφύγετε την παγίδα του πρωτάρη να το παρακάνετε, γιατί το «πλημμυρισμένο» χώμα εμποδίζει το φυτό να αναπνεύσει σωστά. Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει; Γκρι κηλίδες στα φύλλα, κιτρινισμένες ή καφετιές άκρες, νέα φύλλα που μαραίνονται και/ ή πέφτουν μαζί με τα παλιά είναι ενδεικτικά σημάδια υπερ-ποτίσματος. 


Γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι τον χειμώνα όλα τα φυτά, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χρειάζονται λιγότερο νερό. Ψεκάστε τακτικά τα φύλλα τους με λίγο αποσταγμένο νερό. Βοηθήστε τα να ανθοφορήσουν όταν βρίσκονται στην κατάλληλη εποχή με ένα φωσφοροκαλιούχο λίπασμα, αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του. Αφαιρείτε τακτικά τα ώριμα άνθη, τα νεκρά και τα κίτρινα φύλλα.  Κρατήστε μακριά τα έντομα, ψεκάζοντάς τα με διάλυμα σαπουνόνερου που θα φτιάξετε μόνοι σας, διαλύοντας 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερού και προσθέτοντας μία κουταλιά καθαρό οινόπνευμα, για να μην αφρίζει. Οι ρίζες όλων των φυτών χρειάζονται νερό, αλλά χρειάζονται κι αέρα. Το χώμα τους δηλαδή πρέπει να είναι υγρό όχι όμως πλημμυρισμένο στο νερό. Ο πιο γνωστός και συνηθισμένος τρόπος να ποτίσετε τις γλάστρες σας είναι να ρίξετε νερό στο επιφανειακό χώμα της μέχρι να το δείτε να βγαίνει από τις τρύπες της γλάστρας. Αν όμως το χώμα της γλάστρας σας έχει στεγνώσει τελείως θα πρέπει να ποτίσετε αρκετές φορές, μέχρι να διαπιστώσετε ότι το χώμα της γλάστρας έχει απορροφήσει αρκετό νερό. Να θυμάστε ότι πρέπει να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες της γλάστρας γιατί αυτό παρασύρει άλατα που πολλές φορές είναι τοξικά και δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Αν όμως η γλάστρα σας έχει στεγνώσει τόσο πολύ που το χώμα της ξεκόλλησε από τα τοιχώματα της γλάστρας σας, τότε θα πρέπει να τη ποτίσετε από κάτω! Δηλαδή: Πολύ απλά βάλτε τη μέσα σε μια λεκάνη με λίγο νερό κι αφήστε τη, τουλάχιστον για 30 λεπτά, να πιεί νερό μέχρι να ξεδιψάσει. Στην συνέχεια αφήστε τη να στραγγίσει πριν τη τοποθετήσετε στη θέση της. Με τι νερό θα ποτίσετε: Αποφύγετε πότισμα με νερό που έχει πολλά άλατα ή είναι υφάλμυρο (δηλαδή γλυφό).
Πηγή : https://www.praktiker.gr/m/Tips-And-Ideas/fyta-esoterikou-xorou
http://phyto.gr/ctenanthe/
http://www.issaris.gr/49_1p1196/Ktenanthh
http://www.in2life.gr/home/design/article/210129/fyta-esoterikoy-horoy-zoygkla-sto-saloni.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...