Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Οι εργασίες στον κήπο την άνοιξη (Μέρος Γ')

Άνοιξη! Η εποχή των χρωμάτων. Η φύση ξαναγεννιέται και μαζί της και εμείς! Η θερμοκρασία ανεβαίνει δειλά-δειλά και οι μέρες αρχίζουν πάλι να μεγαλώνουν. Ας φέρουμε αυτό το χρώμα λοιπόν και τη φρεσκάδα στον κήπο μας με τη βοήθεια του Superhome Center! Το Superhome Center προσφέρει ότι μπορεί να χρειαστούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε τον κήπο των ονείρων μας. Ο Μάρτιος είναι ένας από τους πιο κρίσιμους μήνες για τις κηπουρικές εργασίες αφού βρίσκεται στο μεταίχμιο του Χειμώνα και της Άνοιξης. Οι θερμότερες θερμοκρασίες που άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους ξυπνούν τα φυτά από τη χειμέρια νάρκη τους γι’ αυτό κι ο Μάρτιος είναι η τελευταία ευκαιρία για καθοριστικές επεμβάσεις στα φυτά ή και στον κήπο γενικότερα όπως το κλάδεμα για παράδειγμα ή οποιεσδήποτε εργασίες ο βαρύς χειμώνας δεν μας επέτρεψε να κάνουμε τον προηγούμενο μήνα. Γοητευτική εποχή η Άνοιξη λοιπόν και εποχή που εμπνέει θετικότητα αφού ο η πληκτική παλέτα του χειμωνιάτικου κήπου δίνει σιγά-σιγά τη θέση της στη πλουσιότερη χρωματικά, της Άνοιξης. Πρώτα θα καλωσορίσουμε τα άνθη της αμυγδαλιάς ή και της φορσύθιας και τσιντόνιας εάν τις φιλοξενούμε στον κήπο μας. Τα ζουμπούλια και οι κρόκοι, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να αρχίζουν να ανθίσουν ακολουθούμενα σύντομα κι από τους νάρκισσους, τις τουλίπες και τις φρέζιες. Οι πρώτες εργασίες τον Μάρτιο. Από το πρώτο δεκαήμερο κιόλας του μήνα θα πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο του κήπου μας, παρατηρώντας για τυχόν ζημιές που άφησαν πίσω τους τα κρύα του χειμώνα. Κλαδεύουμε και απομακρύνουμε βλαστούς που υπέστησαν ζημιές και προχωρούμε σε ένα γενικό καθάρισμα του κήπου μας αρχίζοντας από τα σπασμένα κλαδιά. Μέσα σ’ ολόκληρο το Μάρτιο προσέχουμε τα φυτά μας για αναμενόμενες ασθένειες και προσβολές από έντομα  (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Συνεχίζουμε το καθάρισμα του κήπου μας ραντίζοντας τα φυτά μας με το λάστιχο απομακρύνοντας έτσι τα όποια αυγά εντόμων πιθανών να επέζησαν του χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ποτέ δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε ανέγνοιαστοι τις πρώτες  ζεστές μέρες της Άνοιξης αφού ταυτόχρονα υποδεχόμαστε και τους πρώτους ακάλεστους επισκέπτες. Για να ελαχιστοποιήσουμε τη πιθανότητα δημιουργίας εστιών δημιουργίας περισσοτέρων εντόμων αλλά και ασθενειών μαζεύουμε ότι φύλλα και καρπούς έχουν πέσει και παραμείνει στο έδαφος όπως και ξεφορτωνόμαστε τα όποια τυχόν τραυματισμένα κλαδιά έχουν απομείνει πάνω στα φυτά μας.



Ιδιαίτερα στα ευώνυμα, στις τριανταφυλλιές, στις δάφνες και στις βεγόνιες η φυτοπροστασία από τις ασθένειες και τους εχθρούς πρέπει να είναι σχολαστική. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε προφύλαξη σε φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους που αραιά και που συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Μάρτιο. Για παράδειγμα, φυτά τα οποία είτε γιατί τους είχαμε πρόσφατα αλλάξει θέση είτε γιατί έχουν ρίζες μικρότερες του όγκου τους χρειάζονται βοήθεια στήριξης. Ιδιαίτερα θα πρέέι να προσέξουμε τις ακακίες. Δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να μεταφέρουμε φυτά τα οποία προστατεύαμε εντός του σπιτιού ή του θερμοκηπίου σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως, προς το τέλος του μήνα, χωρίς βιασύνη, να αρχίσουμε τη μεταφορά των προστατευομένων μας φυτών στις αρχικές τους θέσεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τις υποτροπές του καιρού που όσο πάει είναι και πιο συχνές στις μέρες μας. Για τους ίδιους λόγους,  πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στη μετακίνηση των μέτρων προστασίας από τον παγετό που είχαμε λάβει για τα φυτά του εξωτερικού χώρου και αν είναι δυνατόν να τα αφαιρούμε σταδιακά. Επίσης θεμιτή είναι και η διάνοιξη αυλακιών για απομάκρυνση του νερού που πιθανών να λιμνάσει μετά από βροχή. Ένας έλεγχος μετά από βροχή σίγουρα θα βοηθήσει στην ορθότερη προετοιμασία του κήπου μας. Σκάβουμε καλά τον κήπο μας μόλις μα δοθεί η ευκαιρία, όταν δηλαδή το χώμα δεν είναι τόσο υγρό, και προσθέτουμε κοπριά. Έτσι ο κήπος θα προλάβει την «χωνέψει» πριν αρχίσουμε τις φυτεύσεις ή τις μεταφυτεύσεις. Φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση στα παρτέρια προσθέτοντας όπου χρειαστεί λίγη άμμο στο χώμα. Το χώμα που πρόσκειται σε τοίχους έχει την τάση να στεγνώνει γρηγορότερα από άλλους χώρους, ιδιαίτερους στις θερμές μεσογειακές μας εποχές, γι’ αυτό αν σκοπεύουμε να φυτέψουμε κοντά σε τοίχο θα πρέπει να φροντίσουμε να προσθέσουμε υλικά που διατηρούν την υγρασία στο χώμα. Σημαντικό μέρος της ανανέωσης του κήπου είναι ο αερισμός του εδάφους και η καταστροφή των ζιζάνιων κι αυτό το επιτυγχάνουμε με το σκάλισμα των παρτεριών και με το ξεχορτάριασμα του κήπου γενικότερα. Είναι προτιμότερο και ευκολότερο να ξεχορταριάζουμε τμηματικά ότι δούμε να φυτρώνει απρόσκλητα παρά να περιμένουμε να το κάνουμε όταν γεμίσει ο κήπος μας με ζιζάνια. Είναι και πρακτικότερο στις αρχές του προβλήματος αφού τότε μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμη τι χρειαζόμαστε και τι όχι. Ο γεωπόνος Αντρέας Κουρμπής, μας προτείνει 8 λουλούδια που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους την Άνοιξη.


Χρειάζονται πότισμα περίπου 3 φορές την εβδομάδα, αλλά σίγουρα πριν αποφασίσεις να τους ρίξεις νερό πρέπει να δεις πως είναι το χώμα. Αν είναι υγρό, θα χρειαστεί να τα ποτίζεις αραιότερα. Επίσης, αν δε θες να μαραζώσουν, θα πρέπει να τα παρακολουθείς και να απομακρύνεις τα ξερά άνθη. Γεράνι. Το γεράνι είναι από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια και δίνει τον καλύτερο του εαυτό την Άνοιξη. Μπορείς να το βρεις σε πολλά χρώματα. Πετούνια. Εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων έχουν οι πετούνιες και έτσι αποτελούν έναν από τους καλύτερους φίλους σου και για αυτή την Άνοιξη. Δε θα χρειαστεί να την αποχωριστείς γρήγορα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικές και έχουν άνθη από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο. Διμορφοθήκη. Ούτε εσύ ήξερες ότι αυτό το παρόμοιο με μαργαρίτα λουλούδι λέγεται έτσι ε; Όσο περίεργο είναι στο όνομα, τόσο απλό είναι όσον αφορά τη φροντίδα που χρειάζεται αυτό το λουλούδι. Είναι ιδανικό για γλάστρα και θα μείνει ζωντανό μέχρι το Φθινόπωρο, αν το προσέξεις. Σκυλάκι. Αυτό το πολύχρωμο λουλούδι πήρε το όνομα του από την ομοιότητα μου με το κεφάλι ενός σκύλου. Είναι ανθεκτικό στον ήλιο και πολύ εύκολο στην καλλιέργεια. Πανσεδάκι. Πανσές ή βιόλα, όπως και να το πεις αυτό το λουλούδι, δε μπορείς να μην παραδεχτείς ότι είναι από τα πιο όμορφα. Αντέχει τη ζέστη όμως όχι την υπερβολική, γι' αυτό θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις υγρό λίπασμα. Μενεξές. Το αγαπημένο λουλούδι της γιαγιάς. Κάτι ξέρει παραπάνω και αυτό μάλλον είναι ότι κρατάει πολύ καιρό και έχει όμορφη μυρωδιά. Τριανταφυλλιά. Είναι η εποχή της τριανταφυλλιάς! Το δημοφιλές λουλούδι θέλει πολύ αέρα και φως. Βρες μια συννεφιασμένη μέρα για να τη φυτέψεις και απόλαυσε τα άνθη της. Βαμβακούλα. Το πελαργόνιο ή αλλιώς βαμβακούλα είναι ότι πρέπει για κρεμαστή γλάστρα ή για ζαρντινιέρα. Προτιμάει τον ήλιο.
Πηγή : http://www.ladylike.gr/articles/living/Spiti/praktical_gardencare/8-loyloudia-poy-tha-omorfunoyn-th-veranta-soy-thn-anoiksh.3425270.html
http://www.superhome.com.cy/Ο-Κήπος-σας-την-Άνοιξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...