Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Καρότο : Το γεωργικό φυτό με τις αρωματικές ρίζες και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών

Τα καρότα είναι φυτά διετή, αλλά καλλιεργούνται ως μονοετή. Υπάγονται στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Τα φύλλα τους είναι εξαιρετικώς πολυσχιδή και λεπτά, το στέλεχος παρουσιάζεται το δεύτερο χρόνο, τα δε άνθη είναι λευκά και σχηματίζουν μεγάλο σκιάδι με 30 - 40 ποδίσκους. Οι σπόροι, χρώματος σταχτί, είναι μικροί και πλακεροί, με πλευρές λίγο ακανθωτές. Η καλλιέργεια των καρότων γίνεται για τις σαρκώδεις ρίζες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη μαγειρική μόνες ή για αρωματισμό άλλων τροφών. Τα καρότα, για να πετύχουν στη παραγωγή και την ποιότητα, είναι πολύ απαιτητικά. Θέλουν χώματα δροσερά, μετρίως σφικτά, γόνιμα και προ πάντων βαθειά. Στα πτωχά εδάφη οι ρίζες τους σχίζονται ή γίνονται ξυλώδεις και δίχως άρωμα. Για το σκοπό αυτό έχουν ανάγκη πλούσιας λίπανσης με 3-4.000 οκ. κοπριάς, τουλάχιστο κατά στρέμμα. Η κοπριά όμως πρέπει να είναι εντελώς χωνεμένη και να χρησιμοποιείται πολύ νωρίς, προ της σποράς. Από τα χημικά λιπάσματα τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει ο τύπος 6 - 8 - 8, σε ποσό 30 - 100 οκάδες στο στρέμμα. Τα λιπάσματα πρέπει επίσης να ρίχνονται αρκετά νωρίς. Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να είναι επιμελημένη με 2-3 σκαψίματα, ώστε το χώμα να τριφτή καλά. Εάν ακολουθεί σκαλιστική καλλιέργεια, ή γίνεται συγκαλλιέργεια με άλλα είδη λαχανικών, τότε η εργασία κανονίζεται αναλόγως. Η σπορά γίνεται, πάντοτε, επί τόπου στα πεταχτά ή κατά γραμμές, σε προετοιμασμένες βραγιές. Πρέπει να εκτελείται πολύ αραιά, αλλιώς, κατόπιν, το αραίωμα και το βοτάνισμα γίνονται πολύ δύσκολα. Το απαιτούμενο ποσό σπόρου είναι μισό δράμι, κατά τετρ. μ. περίπου. Για να πραγματοποιείται ομοιόμορφη και κανονική η σπορά, πρέπει οι σπόροι να τρίβονται καλά, ώστε να σπάζουν τ’ αγκάθια που έχουν και ν’ ανακατεύονται με λεπτή άμμο. Μετά την σπορά, σκεπάζονται πολύ ελαφρά, μόλις 2-3 χιλ. μ. με κοσκινισμένο κοπρόχωμα και πατιούνται, αμέσως δε ακολουθεί ράντισμα με ποτιστήρι. Για να διατηρείται το έδαφος σταθερώς νοτερό, πρέπει η σπαρμένη επιφάνεια να σκεπάζεται με λίγη αχυροκοπριά. Σπορά καρότου. Η εποχή της σποράς είναι διάφορος. Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια, μπορεί να γίνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, για την χειμωνιάτικη, από τον Αύγουστο μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Κατά την πρώτη περίοδο, πρέπει να διαλέγονται ποικιλίες πού έχουν ρίζες μακριές και αντέχουν στη ζέστη και την ξηρασία, για δε τη φθινοπωρινή να προτιμούνται οι κοντόριζες, οι οποίες έχουν ανάγκην από περισσότερο νερό, αλλά και αναπτύσσονται και πιο ταχύτερα. Οι σπορές του Αύγουστου - Σεπτεμβρίου δίνουν, πάντοτε, ικανοποιητικότερα αποτελέσματα. Η βλάστηση των καρότων, συνήθως, γίνεται πολύ αργά για αυτό η σπορά τους πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα φυτά πρωϊμώτερα, π.χ. με ραπανάκια, μαρούλια κλπ.


Πάντως, μετά την βλάστηση, εάν τα φυτά είναι πολύ πυκνά, πρέπει ν’ αραιώνονται και να μένουν σε αποστάσεις ανάλογες προς τις ποικιλίες. Επίσης να βοτανίζονται όταν είναι ανάγκη και να ποτίζονται συχνά, αλλά με λίγο νερό. Τα σκαλίσματα γίνονται 2-3, ιδίως στη αρχή, ώστε η γη να είναι πάντοτε καθαρή από τα άγρια χόρτα και να διατηρείται αφράτη. Η συγκομιδή αρχίζει τρεις μήνες, περίπου, μετά την σπορά. Το ξερίζωμα των φυτών γίνεται διαδοχικώς, από τις πιο χονδρότερες ρίζες, αλλά εγκαίρως και όταν ακόμη είναι τρυφερές. Άμα βραδύνουν περισσότερο γίνονται πολύ σκληρές και άχρηστες για την κατανάλωση. Τα βγαλμένα καρότα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, μέσα σε άμμο, λίγο υγρή και σε μέρος σκοτεινό. Για πολύ πρώιμη και εντατική καλλιέργεια καρότων, η σπορά γίνεται σε θερμοσπορεία, κατά τον Νοέμβριο. Μετά την βλάστηση αραιώνονται αποστάσεις 5 - 6 πόντους. Στην περίπτωση αυτή δεν μεταφυτεύονται, γιατί δεν πιάνουν εύκολα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους μέχρις ότου διατεθούν στην κατανάλωση. Η συγκομιδή γίνεται μετά 50 - 60 ημέρες. Τα καρότα ένεκα της βραδείας των αναπτύξεως, καλό είναι, να συγκαλλιεργούνται με άλλα λαχανικά πρωιμώτερα, όπως είναι τα σπανάκια, τα ραπάνια τα μαρούλια κ. ά. Στην αμειψισπορά διαδέχονται επιτυχώς τα ψυχανθή, τα γεώμηλα, τα μποστανικά κλπ. εαρινά η χειμερινά φυτά. Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι αν εκτιθέμεθα συχνά σε παθητικό κάπνισμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, είναι μια έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσουμε τη βλάβη, επειδή το βήτα καροτένιο στο καρότο μπορεί να αλλάξει στον οργανισμό μας, σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, ακόμη και ένα καρότο την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα στο μισό. Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.


Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι-υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά. Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.
Πηγή : http://www.clickatlife.gr/your-life/story/10598
http://www.ftiaxno.gr/2014/09/karota-spora-fitema-kalliergeia.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...