Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Αρώνια : Ένα ιδιαίτερα ευεργετικό φυτό χωρίς εχθρούς με καρπούς ως υπερτροφή

Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι ιδιαίτερα ευεργετικό φυτό και μπορεί επάξια να φέρει τον τίτλο του super food. Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και φυσικά τη συναντάμε στην βόρεια Αμερική και στον Καναδά, αν και τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη και στη Ρωσία, λόγω της αναγνωρισμένης φαρμακευτικής της αξίας. Στην Ελλάδα αρκετοί αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες καλλιέργειες αρώνιας με επιτυχία. Αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια, η οποία αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα κλίματα και εδάφη. Προτιμά τα ελαφρά και υγρά εδάφη και αναπτύσσεται γρήγορα σε ένα μέρος με ηλιοφάνεια. Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος μακρόβιος θάμνος, μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια, ιδιαίτερα ανθεκτικός στις ασθένειες, αλλά και στον παγετό. Γενικά δεν παρουσιάζει καμία ασθένεια και ο μόνος εχθρός του μπορεί να είναι τα πουλιά και τα ζώα, όταν καρποφορεί. Η αρώνια φυτεύεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ανθίζει νωρίς την άνοιξη και οι καρποί του ωριμάζουν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη. Δώστε στο φυτό 1 τετραγωνικό μέτρο χώρο εάν το φυτέψετε στον κήπο και 2 τετραγωνικά μέτρα σε πιο εντατική καλλιέργεια. Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους καλά στραγγιζόμενων εδαφών. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με καρπούς, μοσχεύματα και σπόρους. Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά. Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη. Απαιτεί ηλιοφάνεια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 3 x 3, 3 x 2,5 ή 3 x 2. Δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, διότι η καλλιέργεια της αρώνιας γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Όμως η παραγωγή αυξάνεται με την εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), διότι βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους. 

Σαν φυτό είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άρδευση (κατά προτίμηση σε στάγδην), ιδιαίτερα στα πρώτα έτη μετά τη φύτευση, διότι η άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις. Η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες από μύκητες ή έντομα. Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας γίνεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2°C) και πωλούνται ως νωποί ή διατηρούνται ως κατεψυγμένοι ή σε μορφή σταφίδας. Επίσης, μπορούν να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής σημασίας όπως οι μαρμελάδες, χυμοί, σιρόπι ή κρασί. Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο η ζήτηση σε καρπούς και μεταποιημένα προϊόντα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό. Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στη διεθνή αγορά κυμαίνονται από 4-6 €/κιλό οι νωποί, 5-7 €/κιλό οι κατεψυγμένοι και 12-15 €/κιλό οι αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας. Οι τιμές του χυμού κυμαίνονται από 7-8 €/κιλό και του κρασιού από 15-30 €/κιλό. Η πρώτη καλλιέργεια αρώνιας στην Ελλάδα ξεκίνησε στο χωρίο Παραπόταμος του νομού Σερρών, από τον καλλιεργητή Κώστα Χοκμετίδη. Στο αγρόκτημά του έγινε εμπλουτισμός μόνο με φυσικό λίπασμα (κοπριά) και τα φυτά αρδεύονται (με σύστημα στάγδην). Η παραγωγή σε καρπούς σήμερα κυμαίνεται από 8-13 κιλά ανά δενδρύλλιο. Ο καρπός του φυτού Αρώνια είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C, αν και συχνά δεν τον τρώμε μόλις κοπεί, λόγω της στυφής του γεύσης. Επεξεργάζεται και καταναλώνετε σαν μαρμελάδα ή χυμός. Μπορεί να συνοδεύει ποτό, τσάι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού. Επίσης είναι βασικό συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. 

Τα μωβ φρούτα της αρώνιας περιέχουν πηκτίνη, μία φυτική ίνα που τη βρίσκουμε σε μεγάλο βαθμό στα κυδώνια και τα μήλα. Οι ευεργετικές ιδιότητες της αρώνιας είναι αμέτρητες. Βοηθά στη θεραπεία φλεγμονών, στην πρόληψη και αντιμετώπιση αφροδισιακών και δερματολογικών προβλημάτων, θεραπεύει ουρολογικά νοσήματα, προστατεύει την καρδιά από παθήσεις, μειώνει την υπέρταση και την χοληστερίνη. Αρωνια το «βατόμουρο της νιότης». Εάν λαμβάνετε μία χούφτα απο Aronia berries κάθε μέρα, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι σας, προστατεύοντας σας από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες. Ελληνική Αρωνία (Βιολογική) (Aronia berries) Ιδιότητες. Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού: Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές). Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό. Έχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα. Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές. Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.
Πηγή: https://fitologos.blogspot.is/2013/09/blog-post_13.html?m=1
http://makpress.blogspot.is/2015/01/blog-post_490.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...