Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Κτηνοτροφία βοοειδών (Μέρος ΣΤ') : Οι αυτόχθονες φυλές βοοειδών της Ελλάδας και ο Ελληνικός Βούβαλος

Υπάρχουν οι αυτόχθονες φυλές βοοειδών, όπως η Βραχυκερατική, η Κατερίνης, η Συκιάς (με κυριότερη αυτών τη Βραχυκερατική) κι ο Ελληνικός Βούβαλος. Τα ζώα της φυλής αυτής, όπως πιστεύεται, συγγενεύουν με εκείνα της Ιλλυρικής Βραχυκερατικής φυλής, τα οποία ήταν διαδεδομένα παλαιότερα σε όλα τα βαλκανικά κράτη. Ο συνολικός πληθυσμός της φυλής ανέρχεται σε 3.037 ζώα και περιοχές όπου εκτρέφονται είναι η Κεφαλλονιά, η νήσος Πεταλάς και η Αιτ/νία. Τα ζώα αυτά εκτρέφονται στους φτωχούς σε βλάστηση ορεινούς βοσκότοπους της χώρας μας. Οι αγελάδες καθόλη τη διάρκεια του έτους διατηρούνται στους βοσκότοπους και μόνο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα προφυλάσσονται σε στάβλους πρόχειρης συνήθως κατασκευής. Οι αγελάδες καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες κυρίως από την βόσκηση και κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών χορηγούνται συμπυκνωμένες και χονδροειδείς ζωοτροφές. Τα ζώα της Βραχυκερατικής φυλής είναι μικρόσωμα. Το κεφάλι τους είναι μικρό, με κέρατα λεπτά που στρέφονται προς τα μπροστά στεφανοειδώς. Ο τράχηλος μακρύς με μικρή λαμυρίδα. Ο κορμός μάλλον κοντός, το στήθος και ο θώρακας στενά, αβαθή. Η ράχη και η οσφύς στενές. Η λεκάνη στενή επικλινής. Τα άκρα αναλογικά υψηλά. Ο μαστός μικρός και τριχωτός. Η όλη ανάπτυξη των μυϊκών μαζών είναι μάλλον περιορισμένη. Ο χρωματισμός του τριχώματος παραλλάσσει πολύ και μπορεί να είναι: ξανθός, αργυρόφαιος, ορφνός, καστανός, φαιός, ορφνόμαυρος. Ο χρωματισμός του ακρορρινίου, των κεράτων και των χηλών είναι συνήθως μαύρος. Το σώμα τους είναι μικρού μεγέθους. Το σωματικός βάρος των ταύρων είναι 300 Kgr και των αγελάδεων 220 Kgr περίπου. Είναι ζώο βραδείας ανάπτυξης, αλλά ανθεκτικό λιτοδίαιτο, μακρόβιο και υψηλής αναπαραγωγικής ικανότητας. Στο παρελθόν τα ζώα της φυλής αυτής χρησιμοποιούνταν για εργασία. Το ύψος του ακρωμίου στους ταύρους είναι 96-103 εκ. ενά στις αγελάδες 90-100 εκ. Το σωματικό βάρος είναι 300 και 220kg αντίστοιχα. 

Η ετήσια γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων υπολογίζεται σε 700 Kg γάλακτος, το οποίο καταναλώνεται από το μοσχάρι κατά τη φυσική γαλουχία που διαρκεί 6 μήνες περίπου. Το σωματικό βάρος των μοσχαριών στη γέννηση είναι 16kg για τα αρσενικά και 14g για τις μοσχίδες. Η ηλικία των μοσχίδων στον πρώτο τοκετό είναι 28 μηνών. Η κρεοπαραγωγική ικανότητα είναι μικρή. Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή εκτρέφονται συνήθως μαζί με τα άλλα βοοειδή της αγέλης και τους χορηγείται κατά τους χειμερινούς μήνες συμπληρωματικό σιτηρέσιο. Είναι έτοιμα για σφαγή σε ηλικία 20 μηνών με σωματικό βάρος 160-180 Kg. Η απόδοση σε σφάγιο είναι 45% περίπου. Περιοχές που ενδείκνυνται ως κατάλληλες για εκτροφή είναι η ορεινές περιοχές της χώρας. Φυλή Κατερίνης. Είναι αυτόχθονη φυλή που ανήκει στον τύπο των Ελληνικών Στεππικών φυλών βοοειδών. Περιοχή εκτροφής για τη φυλή Κατερίνης είναι η Θεσσαλία. Ο πληθυσμός των θηλυκών αναπαραγωγής ανέρχεται στα 200 ζώα. Είναι μέσου μεγέθους βοοειδή, με τα ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 375 Kg και τα ενήλικα θηλυκά τα 280 Kg. Ενώ το ύψος του ακρωμίου τους φτάνει τα 123cm για τα αρσενικά της φυλής και τα 113cm για τα θηλυκά. Φέρουν λυροειδή κέρατα. Φυλή Συκιάς. Είναι αυτόχθονη φυλή που ανήκει στον τύπο των Ελληνικών Στεππικών φυλών βοοειδών. Περιοχή εκτροφής για τη φυλή Συκιάς είναι η Σιθωνία Χαλκιδικής. Είναι μέσου μεγέθους βοοειδή, με τα ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 375 Kg και τα ενήλικα θηλυκά τα 280 Kg. Ενώ το ύψος του ακρωμίου τους φτάνει τα 123cm για τα αρσενικά της φυλής και τα 113cm για τα θηλυκά. 

Ελληνικός Βούβαλος. Η φυλή ανήκει στον κοινό βούβαλο τύπου Murrah, που προέρχεται απ' τον ασιατικό βούβαλο. Οι περιοχές εκτροφής του είναι η Κεντρική κι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Ο πληθυσμός των θηλυκών αναπαραγωγής του είδους ανέρχεται στα 2.700 ζώα. Η κατάσταση του πληθυσμού είναι απειλούμενη. Το σωματικό τους βάρος κυμαίνεται στα 575 Kg για τα αρσενικά και στα 475 Kg για τα θηλυκά. Ενώ το ύψος του ακρωμιου τους φτάνει τα 140 cm στα αρσενικά και τα 130 cm στα θηλυκά. Η μέση τιμή της γαλακτοπαραγωγής τους ανέρχεται στα 1020 Kg. Ο βούβαλος ως πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε παραγωγικό ζώο του έλληνα αγρότη και εμπλούτιζε με την παρουσία τους το οικοσύστημα και το τοπίο πολλών υγροτόπων. Μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα οι βούβαλοι ήταν διαδεδομένοι σε όλη τη χώρα. Το σημαντικότερο μέρος του πληθυσμού εκτρέφονταν σε ελώδεις περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 50, εκτρέφονταν στις περιοχές αυτές γύρω στα 70.000 με 75.000 ζώα. Φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη βελτίωση του πληθυσμού των βουβάλων, καθώς και εκφρασμένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τομέα της βουβαλοτροφίας. Το βουβάλι είναι ζώο προσαρμοσμένο στις περιοχές που εκτρέφεται και χαρακτηρίζεται από την παραγωγή υψηλής ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία εκτιμώνται από τους καταναλωτές. Ο ελληνικός βούβαλος, που είχε σχεδόν εξαφανιστεί τις περασμένες δεκαετίες, επανήλθε στην ελληνική κτηνοτροφία και με επίκεντρο την περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη έχει δημιουργηθεί μια παραγωγή με προϊόντα κρέατος και γάλακτος που βρίσκει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό πανελλαδικά. Εκτός από τις μονάδες εκτροφής, τα τελευταία χρόνια αρκετές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασχολούνται στην Κερκίνη με την επεξεργασία του κρέατος του βούβαλου και παράγουν προϊόντα που διακινούνται σε όλη τη χώρα, μέσα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και delicatessen. Εκτός από το νωπό κρέας, διαθέτουν στην αγορά καβουρμά, μπριζόλα καπνιστή, σαλάμι, λουκάνικα, φιλέτο καπνιστό, κεμπάπ, μπιφτέκι, μπούτι καπνιστό και άλλα αλλαντικά. 

Στη λίμνη Κερκίνη. Μεγαλόσωμος, λιτοδίαιτος παρά το βάρος του, ανθεκτικός ακόμη και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, σκληροτράχηλος και όμως τόσο παραγωγικός, ο βούβαλος αποτελεί μια νέα, δυναμική εκτροφή και έφερε στα χωριά γύρω από τη λίμνη αρκετούς νέους. «Η Κερκίνη θα ήταν φτωχότερη και λιγότερο γνωστή χωρίς τον βούβαλο και εκείνος θα είχε χαθεί χωρίς το ζωτικό του περιβάλλον, δηλαδή το πολύ νερό, τα καλάμια και την άνεσή του», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων, Τρύφωνας Γιαντζίδης. Στην Ελλάδα εκτρέφονται σήμερα περίπου 3.500 βούβαλοι, το 80% αυτών στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης, ενώ μικρότεροι πληθυσμοί υπάρχουν στη Βιστωνίδα, στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης, στο Δέλτα του Αξιού, στις Πρέσπες και στον Αμβρακικό κόλπο. «Ο ελληνικός βούβαλος έχει μια συναρπαστική όσο και περίεργη ιστορία. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν διαδεδομένος σε όλη τη χώρα, και μάλιστα στο τέλος της δεκαετίας του ’50 εκτρέφονταν στις ελώδεις περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας γύρω στις 75.000 ζώα. Πριν από 20 χρόνια ωστόσο η βουβαλοτροφία ήταν παντελώς άγνωστη και μόνο 2-3 οικογένειες στην Κερκίνη ασχολούνταν με αυτήν. Σταδιακά άρχισε να γίνεται γνωστή και σήμερα είναι μια δυναμική και πολύ ενδιαφέρουσα εκτροφή, αλλά πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, γύρω από λίμνες, γι’ αυτό λέμε ότι η Κερκίνη και η Απολλωνία είναι ιδανικό περιβάλλον, καθώς ο σταβλισμένος βούβαλος έχει πολύ υψηλό κόστος», μας αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργούδης, ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον ελληνικό βούβαλο και θεμελίωσε τη σύγχρονη βουβαλοτροφία εδώ και 25 χρόνια. Η βουβαλοτροφία είναι αρκετά επικερδής εκτροφή, καθώς οι δαπάνες των κτηνοτρόφων είναι κατά μέσο όρο 25% λιγότερες σε σχέση με αυτές των αγελαδοτρόφων, βοοτρόφων και προβατοτρόφων, αφού χρησιμοποιούν σημαντικά μικρότερες ποσότητες ζωοτροφών. Αλλά και οι τιμές που απολαμβάνουν είναι σαφώς καλύτερες από τους υπόλοιπους εκτροφείς ζώων. Eτσι, πουλούν το κρέας βούβαλου (σφάγιο) προς 4,5€/κιλό και στη λιανική οι καταναλωτές το αγοράζουν μέχρι και 18,5€/κιλό, όταν το βοδινό πουλιέται από τους κτηνοτρόφους προς 3,5-4€/κιλό (σφάγιο) και στη λιανική διατίθεται από 7€ μέχρι 11€ το κιλό και τα αμνοερίφια προς 4€/κιλό και στη λιανική μέχρι 9-10€/κιλό. 
Πηγή : http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/Αυτόχθονες_φυλές_βοοειδών
http://www.onairnews.gr/Η-νέα-δύναμη-στην-ελληνική-κτηνοτροφί-31571

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...