Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Κυκλάμινο : Το πανέμορφο χειμωνιάτικο λουλούδι και σήμα κατατεθέν της Ελληνικής υπαίθρου 

Το κυκλάμινο είναι γνωστό σε όλους μας σαν ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής υπαίθρου. Επίσης είναι ένα πολύ δημοφιλή γλαστρικό φυτό με λουλούδια όλο το Χειμώνα και χαρίζεται σαν δώρο την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπάρχούν δύο ειδών κυκλάμινα. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές  στη χώρα μας και τα γνωστα κυκλάμινα που πωλούνται στα ανθοπωλεία και στα φυτώρια ώς γλαστρικό φυτό. Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των φυτωρίων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μωβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα. Είναι ένα νανο-χαμηλό φυτό, πολυετές, βολβώδες με πλατυσμένο κονδυλόμορφο βλαστό που έχει έρπουσες ρίζες και ανθίζει από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου μέχρι το Δεκέμβριο.   Τα κυκλάμινα είναι σχετικά απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Εαν θέλουμε να το διατηρήσουμε μέσα στο σπίτι για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε ένα φωτεινό και δροσερό σημείο απαραιτήτα μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίζουμε ο χώρος αυτός να έχει αρκετή υγρασία. Ιδάνική τοποθεσία για τα κυκλάμινα είναι ένα σκιερό μπαλκόνι ή ένα πρεβάζι παραθύρου που δεν το κτυπάει άμεσα ο ήλιος. Για να διατηρείται σε καλή κατάσταση χρειάζεται υγρασία και μέτρια θερμοκρασία. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινό πότισμα αλλά χωρίς υπερβολές καθώς οι ρίζες του μπορεί να σαπίσουν από την υπερβολική υγρασία. Προτιμάται η πρωινή άρδευση ποτίζοντας μόνο το χώμα για να αποφεύγεται προσβολή από βοτρύτη και άλλες μυκητολογικές ασθένιες. 
Όταν βέβαια σταματά η ανθοφορία του και τα λουλούδια πέφτουν τότε καλό είναι να σταματά το πότισμα. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή ένα κουβά με νερό που όμως θα πρέπει να έχει περίπου τη θερμοκρασία του χώρου. Αφήνουμε τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται, 10 λεπτά είναι αρκετά, και όταν δούμε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται τότε βγάζουμε τη γλάστρα από το νερό. Ξαναποτίζουμε με τον ίδιο τρόπο όταν δούμε ότι το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει. Το κυκλάμινο ως αγριολούλουδο, αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά τα φυτά εμπορίου επιδεικνύουν μικρότερη αντοχή. Απαιτεί μια σταθερή και μέτρια λίπανση η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται με το πότισμα (υδατοδιαλυτό λίπασμα). Θέλει ένα χώμα αφράτο και καλώς στραγγιζόμενο και για αυτό χρησιμοποιούνται τα γνωστά εδαφοβελτιωτικά (τύρφη, περλίτης κ.τ.λ.). Οταν κάποιο λουλούδι μαρένεται το αφαιρούμε τραβώντας τον μίσχο του ώστε να ξεκολίσει από τη βαση. Ετσι επιτρέπουμε στα υπόλοιπα ανθη που εκφύωνται από κάτω να μεγαλώσουν και να ανθίσουν κανονικά. Αφαιρούμε επίσης και όλα τα σάπια και χαλασμένα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού. Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα έτσι ώστε να έχουμε ένα καθαρό, όμορφο και ανθισμένο κυκλάμινο όλο τον Χειμώνα. Όταν όλα τα λουλούδια μαραθούν και πέσουν, τα κόβουμε και βγάζουμε τη γλάστρα στο μπαλκόνι. Την τοποθετούμε σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο και ελατώνουμε το πότισμα. Θα δούμε μετά τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά αυτό είναι φυσιολογικό γιατί οι βολβοί «κοιμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα ξαναρχίσουμε να ποτίζουμε το κυκλάμινο στις αρχές του Σεπτεμβρίου που θα αρχίσει να βγάζει πάλι φύλλα. Ο Σεπτέμβρης είναι η ιδανική εποχή για να αλλάξουμε και γλάστρα. 
Χρησιμοποιούμε ελαφρύ χώμα (όχι άργιλο), φροντίζουμε η αποστράγγιση επίσης να είναι πολύ καλή με -ελαφρόπετρα- και τοποθετούμε τους βολβούς κοντά στην επιφάνεια της γλάστρας σε βάθος 2-5 εκατοστά. Αν αποφασίσουμε να μεταφυτεύσουμε τα κυκλάμινα στον κήπο σας, πρέπει να θυμόμαστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμούν τα κυκλάμινα στη φύση. Στη σκιά, σε παρτέρια δροσερά όπου το φως του ήλιου φτάνει φιλτραρισμένο από τα δέντρα του κήπου κι όπου προφυλάσσονται από το δυνατό αέρα. Τα κυκλάμινα που αγοράζουμε απο φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κοντά στους μηδέν βαθμούς, οπότε φροντίζουμε να καλύπτουμε τα φυτά στον κήπο με -αντιπαγετικό ύφασμα αράχνη- αν στην περιοχή μας χιονίζει ή αν το κρύο του χειμώνα είναι πολύ τσουχτερό. Οι πιο σοβαροί του εχθροί του κυκλάμινου είναι οι τετράνυχοι, οι αφίδες και οι θρίπες που προκαλούν περιορισμένης έκτασης ζημιές. Όσον αφορά για τις ασθένειες μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη, φουζαρίωση, από σήψη ριζών και από βακτηρίωση.
Πηγή : http://geoponiko-parko.gr/menu-agriculture-advices/menu-agriculture-advices-nov/132-kyklamino-frontida-kai-peripoiisi-mesa-kai-ekso-apo-to-spiti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...