Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ελληνική κτηνοτροφία και ο ρόλος των γυναικών στην σημερινή εποχή

Περίπου πέντε εκατομμύρια γίδια και δέκα εκατομμύρια πρόβατα εκτρέφονται στην Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μας την πρώτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα στους δύο αυτούς τομείς, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τα παραπάνω αναφέρει, σε εργασία του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η εκτροφή προβάτων και γιδιών- ως κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής κατέχει εξέχουσα σημασία, λόγω της μακροχρόνιας παράδοσής της και της σημαντικής συνεισφοράς στην εθνική οικονομία. Ο κ. Αρσένος αναφέρεται και στην υποστηρικτική λειτουργία της αγροτικής παραγωγής σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό αφού περίπου 2,5 δισ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για τις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Ή μεγάλη οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με υψηλό βαθμό εξαγωγικής δραστηριότητας (φέτα, γιαούρτι). Εντούτοις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (ΥΠΑΑΤ 2010), οι συνολικές εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ανήλθαν για το έτος 2008 σε 5,6 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος, για το 2009 σε 12 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος και το 2010 σε 12,9 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος. Για το γίδινο, αντίστοιχα, ήταν 55,7 τόνους, 476 τόνους και 539 τόνους. Με δεδομένο ότι το 2010 στην Ελλάδα παράχθηκαν 551.676 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 152.096 τόνοι γίδινου γάλατος φαίνεται, όπως λέει ο κ. Αρσένος, ότι οι εισαγωγές για τη χρονιά αυτή αντιπροσώπευαν το 2,3% και 0,35% για το πρόβειο και γίδινο γάλα, αντίστοιχα. Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το έτος 2012 παραδόθηκαν στη Γαλακτοβιομηχανία 495.480 τόνοι πρόβειου και 114.391 τόνοι γίδινου γάλακτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε σχέση με το 2010 η εθνική παραγωγή μειώθηκε κατά 10,2% για το πρόβειο και 24,7% για το γίδινο γάλα, αντίστοιχα. 
Τα δεδομένα αυτά, αναφέρει ο κ. Αρσένος, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού, αφού από το γάλα αυτό παράγονται παραδοσιακά προϊόντα (Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως, ΠΟΠ), που κατέχουν αξιόλογη θέση στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η εκτροφή των προβάτων και των γιδιών, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλαξε πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο αριθμός των εισαγόμενων ζώων από ξενικές φυλές, ιδιαίτερα προβάτων, αυξήθηκε, ο αριθμός των εκτροφών μειώθηκε με ταυτόχρονη αύξηση του μεγέθους τους, αλλά και της παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων ζώων, χάρη κυρίως στις προόδους της γενετικής βελτίωσης και της διατροφής. «Ο υποβαθμισμένος ρόλος των γυναικών στην αγροτική παραγωγή και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι μια πολύ καλά κρυμμένη παθογένεια της αγροτικής οικονομίας», επισήμανε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα στον ομόλογό της, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) Νίκο Στουπή. Η συνεργασία των δύο φορέων είναι συστηματική στην κατεύθυνση της δημιουργίας ισχυρών κινήτρων ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών σε κρίσιμους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης αλλά και της ενδυνάμωσης του ρόλου τους στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων του αγροτικού επιχειρείν και των συνεταιρισμών». Οι δύο γενικοί γραμματείς, συμφώνησαν: Στη συνέχιση της κοινής δράσης τους για το σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών, σχετικών με τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγροτικό τομέα και την προώθηση πολιτικών ισότητας σε αυτόν. Στον από κοινού σχεδιασμό εξειδικευμένων δράσεων ενημέρωσης των γυναικών σε θέματα που αφορούν την εμπλοκή τους στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και μεταποίησης , με στόχο την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στην επόμενη προγραμματική περίοδο του Προγράμματος Επικοινωνίας και Δημοσιότητας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου(ΕΑΔ). Κατά τη συνεκτίμηση του πρώτου σταδίου της συνεργασίας των δύο φορέων, διαπιστώθηκε η συμβολή της ΓΓΙΦ στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) που προωθεί η κυβέρνηση, με το να συμπεριληφθούν άρθρα που ενισχύουν τη γυναίκα αγρότισσα. 
Ήδη, σε περισσότερες από πέντε διατάξεις, εντάχθηκαν προτάσεις που αφορούν την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα όργανα διοίκησης των Α.Σ., καθώς και των επιμέρους κλάδων φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, τη δημιουργία δράσεων κατάρτισης αγροτισσών, μέσα από το ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης, την υποχρέωση των μεγάλων συνεταιρισμών να δημιουργούν παιδικούς σταθμούς για την διευκόλυνση των γυναικών αγροτισσών. Ακόμη η ΓΓΙΦ συμμετέχει ως μέλος στο Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιότητας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) του οποίου ο στρατηγικός στόχος αφορά: Την προώθηση της συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην αγροτική ανάπτυξη. Την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τη διατροφή κ.ά. Την προβολή της τεχνογνωσίας και των εμπειριών που θα αποκομιστούν μέσα από την ανάπτυξη των δράσεων του Δικτύου. Την πληροφόρηση σχετικά με θέματα που αφορούν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Τέλος, κατά τη συνάντηση και δεδομένου ότι οι πολιτικές της ΓΓΙΦ αφορούν οριζόντια όλα τα Υπουργεία, συνετάχθη πρωτόκολλο συνεργασίας του ΥπΑΑΤ και της ΓΓΙΦ, το οποίο θα προταθεί για υπογραφή προς τον αρμόδιο υπουργό.
Πηγή : http://www.nooz.gr/woman/upova8mismenes-oi-gunaikes-stin-agrotiki-paragogi
http://www.emprosnet.gr/article/64592-h-elliniki-ktinotrofia-se-arithmoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...