Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Οδηγός κηπευτικών εργασιών τον Χειμώνα : Τα φυτά εσωτερικού χώρου και τα υπαίθρια φυτά

Νέα χρονιά κι όλοι οι κηπουροί ξεκινάμε με μεράκι για μια ανθηρή και παραγωγική χρονιά. Τι κι αν είναι Χειμώνας; Οι ασχολίες του καλού κηπουρού δεν σταματούν ποτέ! Ή αλλιώς, ο Φλεβάρης κι αν φλεβήσει...  Μέσα στο σπίτι. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα φυτά μας εσωτερικού χώρου. Τώρα που υπάρχει θέρμανση μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να ελέγχουμε τις γλάστρες πιο συχνά για πότισμα. Όσες γλάστρες αγοράσαμε τις γιορτές και είναι τώρα σε ανθοφορία, χρειάζονται συχνό πότισμα σε όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας. Αν ξεχάσαμε να βγάλουμε το χαρτί περιτυλίγματος, καλό είναι να το πετάξουμε, γιατί κρατάει πολύ νερό και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες. Αν τα φυτά μας έχουν ήδη περάσει την περίοδο της ανθοφορίας τους, κόβουμε τα ξεραμένα λουλούδια και μεταφέρουμε τα φυτά σε δροσερό μέρος. Αν η μέρα ενδείκνυται, μη διστάσετε να τα αφήσετε στο μπαλκόνι για αρκετή ώρα. Ο δροσερός αέρας θα κάνει θαύματα. Αν τα φυτά μας είναι από τα λεγόμενα "δύσκολα" φυτά, όπως το αλεξανδρινό ή πιο επίσημα ποϊνσέτια, το κυκλάμινο ή κάποιο άλλο απαιτητικό φυτό, συνοδεύονται συνήθως από οδηγίες περιποίησης. Σε περίπτωση που πετάξατε το καρτελάκι ή δεν υπήρχε  εξ αρχής, μην ανησυχείτε. Ήδη στη στήλη μας υπάρχουν συμβουλές για τέτοιου είδους φυτά. Όσοι φυλάμε ξύλα για το τζάκι μέσα στο σπίτι, ας είμαστε λίγο προσεχτικοί με τα έντομα που φωλιάζουν μέσα στα ξύλα. Μεταφέρονται πολύ εύκολα στα φυτά και τους καταστρέφουν τα φύλλα. Όσον αφορά τη λίπανση, τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν την έχουν ανάγκη αυτή την εποχή. Στο μπαλκόνι και στον κήπο Αν και είναι νωρίς ακόμα, μπορούμε  να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τι θα φυτέψουμε την άνοιξη. Φυσικά, έχουμε και τα φυτά που ανθίζουν το καλοκαίρι και τα φυτεύουμε από τώρα, οπότε σταματάμε να θαυμάζουμε τα κυκλάμινά μας και στρέφουμε την προσοχή μας στους ήδη ανθισμένους κρόκους και ζουμπούλια και στα πανσεδάκια που περιμένουν να φυτευτούν. Πρώτο μέλημά μας είναι να ελέγξουμε τις γλάστρες και τα πιατάκια τους. Το περιττό βρόχινο νερό μπορεί να σαπίσει το φυτό, οπότε θα ήταν σκόπιμο η γλάστρα να μην πατάει απευθείας στο έδαφος, αλλά σε κάποιο τούβλο ή κάποιο στήριγμα. 
Οι φρέζες και τα μανουσάκια είναι σε πλήρη ανάπτυξη αυτή την εποχή. Ο λεπτός όμως μίσχος τους χρειάζεται στήριγμα απέναντι στους δυνατούς ανέμους. Ένα καλαμάκι είναι ό,τι πρέπει. Τώρα είναι η εποχή να ασχοληθούμε και με τα κακτάκια και τα παχύφυτά μας. Αν σταμάτησε η περίοδος  ανθοφορίας και κρίνετε ότι χρειάζονται μεταφύτευση, απλά κάντε το. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τις θερμοκρασίες της εποχής. Προμηθευτείτε κατάλληλες γλάστρες και χώμα και ... "καλορίζικο το νέο σου σπίτι, κάκτε μου!" Τα αναρριχώμενα φυτά και τα θαμνάκια  χειμερινής ανθοφορίας που μόλις πέταξαν τα λουλούδια τους είναι με τη σειρά τους έτοιμα για περιποίηση. Απλά τα κλαδεύουμε για να τα προστατέψουμε από τον πάγο και για να είναι έτοιμα για του χρόνου. Και επιτέλους η πολυπόθητη ώρα για κάθε κηπουρό. Ας ρίξουμε όλη την προσοχή μας στους βολβούς και στα φυτά που θα ανθίσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αν προτιμάτε να φυτεύετε βολβούς και όχι να αγοράζετε έτοιμα εποχιακά φυτά, προμηθευτείτε βολβούς για πανσέδες, ντάλιες, κάννες, ανεμώνες και άλλα πολύχρωμα λουλουδάκια που θα είναι έτοιμα το Πάσχα και λίγο αργότερα. Για τις βιολέτες είναι νωρίς ακόμα, αφού δεν αργούν να μεγαλώσουν. Με αυτές θα ασχοληθούμε το Μάρτιο. Για τις μαργαρίτες και τις πετούνιες πάλι η εποχή είναι μια χαρά. Αν είχαμε αποθηκεύσει βολβούς το φθινόπωρο, βεβαιωνόμαστε αν είναι σε καλή κατάσταση. Σκαλίζουμε το χώμα τους για να αεριστούν και κοιτάμε προσεχτικά: αν κάποιοι έχουν μουχλιάσει ή έχουν μαλακώσει τους πετάμε. Αν πάλι είστε από τους τολμηρούς κηπουρούς και φυλάτε τους βολβούς στο ψυγείο (εγώ αυτό το κάνω μόνο με τα ζουμπούλια και πάντα πολύ προσεχτικά), φυτέψτε τους όσο ο καιρός είναι κρύος. Κι αφού ξεμπερδέψουμε με τα ανθοφόρα, καιρός για λαχανικά και οπωροφόρα. Ίσως, είναι στρουθοκαμηλισμός, αλλά μου φαίνεται πως αν τις βροχερές μέρες ασχολούμαι με το τι θα φυτέψω και που θα το φυτέψω, ο Χειμώνας περνάει γρηγορότερα! Μόλις αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός, μπορούμε να φυτέψουμε τα πρώτα λαχανικά και οπωροφόρα μας. 
Μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουμε το κλάδεμα των δέντρων μας και των αειθαλών θάμνων.  Προσέξτε, όχι των ανθοφόρων. Συχνά κόβουμε και τα μπουμπούκια μαζί. Οπότε αν δεν τους έχουμε ήδη κλαδέψει, το αφήνουμε για μετά την ανθοφορία. Τώρα θα  γίνει και ένας προσεχτικός έλεγχος για τυχόν ασθένειες στα οπωροφόρα, γιατί αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να ψεκάσουμε πριν σχηματιστούν μπουμπούκια. Και μερικές τελευταίες συμβουλές: για να προφυλάξουμε τα φυτά μας από το κρύο τα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και ποτέ το βράδυ. Για σπιτικό λίπασμα, όταν μαγειρέψουμε αυγά, κρατάμε τα τσόφλια και τα βάζουμε σε ένα δοχείο γεμάτο νερό. Μετά από 2 μέρες, όλα τα θρεπτικά συστατικά των αυγών έχουν περάσει στο νερό και μ' αυτό ποτίζουμε τα φυτά μας. Αν κάποιο φυτό μας χάθηκε από άγνωστη αιτία κι όχι από το κρύο ή την παγωνιά, απλά πετάξτε το χώμα που ήταν φυτεμένο για να μην το χρησιμοποιήσετε σε άλλο φυτό. Αν το χώμα ήταν σε γλάστρα, η χλωρίνη κάνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα της απολύμανσης. Και τέλος, επειδή ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη... αλλά η αμυγδαλιά το κάνει, κόψτε κλαδάκια αμυγδαλιάς ή μανόλιας και βάλτε τα στο σπίτι. Θα ανθήσουν μέσα στο σπίτι και θα μας φτιάξουν τη διάθεση.
Πηγή : http://iliapress.gr/tropos-na-zeis/spiti-kipos/1260-kipoutiki-xeimonas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η διαχρονική σημασία της αγροτικής παραγωγής και η έλλειψη διατροφικής αυτάρκειας των Ελλήνων

Την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ξενοφών Αρχαίος Έλληνας ιστορικός (430-355 π.Χ.) Γη και ύδωρ πάντα έσθ’ όσα γίνονται...