Προστάτευσέ τα φυτά από τον καυτό ήλιο. Αν έχεις τέντες, κράτησέ τες κατεβασμένες για όσες μέρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν και αντέχουν τον ήλιο, ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μετακίνησε τις γλάστρες σε γωνίες όπου θα προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο, τουλάχιστον για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας. Πότιζε συχνότερα τις πολύ ζεστές μέρες. Κάποια φυτά πιθανόν να χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Πάντα όμως να ελέγχεις την επιφάνεια του χώματος, πριν ποτίσεις. Ψέκαζε /κατάβρεχε συχνά τα φυτά σου νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Μην το κάνεις την ώρα που τα βλέπει ο ήλιος (εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος), γιατί τα φύλλα τους μπορεί να καούν. Έλεγχε συχνά και προσεκτικά τα φυτά, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων, ώστε να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις έγκαιρα (με τις κατάλληλες οδηγίες από κάποιον ειδικό) βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν, οπότε θα πρέπει να έχεις τον νου σου. Με τη ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης, που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετώπισέ τον άμεσα (θα σε κατατοπίσουν σε ένα φυτώριο τι πρέπει να κάνεις), γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούνται πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα. Επίσης ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει, άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεις κάθε τόσο το φυτό. Για να περιορίσεις την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μάζεψε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξερίζωσε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σου.
Επιπλέον φρόντισε να αυξήσεις την υγρασία ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σου το μεσημέρι. Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο κόψε τα μαραμένα λουλούδια, πριν σποριάσουν, για να ενισχύσεις την παραγωγή νέων μπουμπουκιών. «Κορφολόγησε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσεις την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνεις το σχήμα τους πιο συμπαγές. Ακόμα, «κορφολόγησε» τα χρυσάνθεμα, ώστε να προετοιμάσεις το σχήμα που θα έχουν, όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο. Μην κάνεις βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή. Προς το τέλος Ιουλίου άρχισε να μαζεύεις σπόρους από τα ετήσια, για να τους χρησιμοποιήσεις την επόμενη άνοιξη. Αν καλλιεργείς αρωματικά φυτά για τη μαγειρική σου (δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κλπ.), κόψε τις κορυφές, πριν βγάλουν λουλούδια, για να ενισχύσεις την ανάπτυξη νέων βλασταριών. Αν αποξηραίνεις τέτοια αρωματικά για να τα χρησιμοποιήσεις τον χειμώνα, άρχισε να τα μαζεύεις από τώρα. Αν δεν έχετε αυτόματο πότισμα και έχετε σκοπό να βάλετε καλό είναι να βάλετε τώρα και όχι τελευταία στιγμή πριν φύγετε για διακοπές. Αν έχετε ήδη, αυξήστε τις μέρες ποτίσματος ειδικά στο γκαζόν. Ποτίζετε τα φυτά σας τις πρωινές ή απογευματινές ώρες και όχι το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι το φυτό ξεδιψάει όταν το χώμα, η βάση και η ρίζα του είναι υγρά. Γι αυτό ποτίζετε χαμηλά στη βάση και κοντά στις ρίζες, χωρίς να καταβρέχετε τα φύλλα, καθώς τα βρεγμένα φύλλα προσβάλλονται ευκολότερα από ασθένειες και μύκητες και μπορεί να εμφανίσουν σημάδια εγκαύματος αν μείνουν βρεγμένα κάτω από τον ήλιο. Τα περισσότερα ανθοφόρα έχουν ήδη ανθίσει και κάποια ανθίζουν μέσα στον Αύγουστο, όπως η ντάλια! Ανανεώνουμε τα ανθισμένα φυτά μας, καθαρίζοντας και κόβοντας τα μαραμένα άνθη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλα τα ανθοφόρα και ιδιαίτερα για τις τριανταφυλλιές. Μαζί με τα μαραμένη άνθη καλό είναι να κόβετε και τα δύο φύλλα που βρίσκονται από κάτω.
Κλαδέψτε τη δελφίνια και τις άλλες πολυετείς πόες, αφού σταματήσει η άνθισή τους. Συνήθως, μετά το κλάδεμα ανθίζουν για δεύτερη φορά. Προσοχή. Κάποια φυτά όπως η γαρδένια δεν αντέχουν τις ακτίνες του ήλιου. Μετακινήστε την σε ένα πιο προστατευμένο, δροσερό και ελαφρά σκιερό μέρος. Προσέξτε για τον τετράνυχο τώρα με την ζέστη. Είναι ένα μικροσκοπικό αραχνάκι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα φυτά. Επίσης προσέχετε το γκαζόν γιατί μπορεί να πιάσει μύκητα. Αν χρειαστεί ψεκάστε έγκαιρα. Κάντε ένα ελαφρύ σκάλισμα και καθαρίστε τα φυτά σας από τα ζιζάνια. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ΔΕΝ λιπαίνουμε και ΔΕΝ κλαδεύουμε θαμνώδη και κωνοφόρα! Ή Αυγουστιάτικη συγκομιδή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Έτσι αν έχουμε λαχανόκηπο, αμπέλια ή οπωροφόρα δέντρα, το τραπέζι μας θα είναι γεμάτο με τομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, αλλά και σταφύλια, σύκα, καρπούζια, πεπόνια, ενώ θα δοκιμάσουμε και τα πρώτα αχλάδια!
Πηγή : http://biokipos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_07.htm
http://www.grassmarket.gr/κηπουρική-καλοκαίρι-αύγουστος-εργασίες-πότισμα-γκαζόν-χλοοτάπητας-περιποίηση-φυτά-καλλωπιστικά-ανθοφόρα-κήπος-κηπουρός-φροντίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου