Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα
Κήπος και αγρόκτημα στην Ελλάδα

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ματζουράνα ή Ορίγανον η μαντζουράνα : Το αρχαίο αρωματικό βότανο για το στομάχι και τα έντερα

Η ματζουράνα (Ορίγανον η μαντζουράνα, Origanum majorana) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη λαμιώδη και στην οικογένεια χειλανθή, είναι δε συγγενικό φυτό με τη ρίγανη. Αναφέρεται στον Ψαλμό Ν΄(51), στίχο 9, ως ύσσωπος. Είναι ιθαγενές των χωρών της Μεσογείου με 6 είδη ποωδών φυτών. Το πιο σημαντικό είδος είναι η ματζουράνα ορίγανο ή κοινή, το ύψος της φτάνει τα 60 εκατοστά, ο βλαστός είναι τετραγωνικός, πολύκλαδος. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μία χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος. Στην Ελλάδα η ματζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από την μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον».Το προμηθευόντουσαν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο. Στην Ελλάδα η μαντζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα εκείνα τα μακρινά χρόνια η μαντζουράνα ήταν τροφή και φάρμακο παράλληλα ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό, ο  Διοσκουρίδης στην υδρωπικία στη δυσουρία στους κολικούς στα διαστρέμματα και ως τονωτικό του οργανισμού,  ο Γαληνός ως χωνευτικού όπως και
ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος, ήταν δε γνωστή ως σάμψυχο ή αμάρακον και ήταν το σύμβολο της ευτυχίας για όλους τους λαούς της Μεσογείου: των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αιγυπτίων και των Αράβων ενώ όλοι χρησιμοποιούσαν την μαντζουράνα εκτός από τροφή ως φάρμακο για τα  στομαχικά και εντερικά τους προβλήματα. 

Ή καλλιέργεια μαντζουράνας είναι ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε άρωμα και γεύση στον κήπο και στην κουζίνα σας! Η μαντζουράνα ελκύει πεταλούδες και άλλα ευεργετικά έντομα στον κήπο, κάτι που την κάνει ιδανικό σύντροφο για τα υπόλοιπα φυτά. Η γλυκιά μαντζουράνα είναι πολύ κοντινός συγγενής της ρίγανης και πολύ δημοφιλής στη μαγειρική. Επίσης το τσάι μαντζουράνας έχει θαυμάσιο άρωμα και είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Διαλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο για να φυτέψετε την μαντζουράνα. Θα γίνει ένας θάμνος περίπου 60 εκατοστών, αν βρει τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο. Είναι  μονοετές φυτό και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να το καταστρέψουν Το κλίμα της Μεσογείου είναι ιδανικό για το συγκεκριμένο βότανο και η φύτευση του στην αρχή της άνοιξης, θα φέρει ένα όμορφο αρωματικό φυτό για όλο το καλοκαίρι. Η ανάπτυξη της μαντζουράνας είναι λίγο αργή, γιαυτό προτιμήστε να φυτέψετε μικρά φυτά, παρά σπόρους. Μην το παρακάνετε με το πότισμα, μιας και η γλυκιά μαντζουράνα προτιμά το ξηρό κλίμα. Είναι ανθεκτικό φυτό και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κανένα λίπασμα ή χημικό φάρμακο. 

Η συγκομιδή της πρώτης σας σοδειάς θα γίνει μετά από 5-6 εβδομάδες. Κόψτε τα κλαράκια που έχουν βγάλει μπουμπούκια και έχουν βγάλει φρέσκα φυλλαράκια. Φροντίστε να κάνετε τη συγκομιδή πριν τα μπουμπούκια ανοίξουν. Κόψτε αρκετό αλλά όχι περισσότερα από το 1/3 του φυτού τη φορά. Το φυτό σας θα είναι έτοιμο για νέα συγκομιδή σε λίγες εβδομάδες. Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται φρέσκια αλλά και αποξηραμένη. Για να αποξηράνετε για το χειμώνα, δέστε τα κλαδάκια ανάποδα, με τα μπουμπούκια κάτω, και τοποθετήστε τα σε ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος. Το φυτό ξεραίνεται γρήγορα και διατηρεί όλα του τα αρώματα. Αμέσως μετά θα πρέπει να τρίψετε τα μπουμπούκια και τα φυλλαράκια και να τα αποθηκεύσετε σε  ένα γυάλινο βάζο. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψημα. Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία. Οι ιδιότητες της μαντζουράνας είναι ίδιες με αυτές του θυμαριού και της μέντας. Η μαντζουράνα είναι πιο γνωστή για τις στομαχικές της ιδιότητες ως χωνευτικό και καταπραϋντικό για τους στομαχοπόνους. Είναι όμως και ηρεμιστικό και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό. Είναι πολύ καλό αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, στραμπουλήγματα και νευραλγίες. Επίσης είναι έξοχο αντίδοτο στα μικρόβια του τυφοειδούς πυρετού. Για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος θεωρείται αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό και ευεργετικό για το νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα, το άσθμα .  Για τις ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος είναι χωνευτικό, σπασμολυτικό, αντιεμετικό, ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τη δυσπεψία, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα.  Είναι ακόμη διουρητικό, αγγειδιασταλτικό, υποτασικό, αντιδιαβητικό, αλλά και ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις, υπερευαισθησία, νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγο, επιληψία, απώλεια μνήμης. Σε εξωτερική χρήση είναι επουλωτικό, παυσίπονο σε ρευματισμούς και πονόδοντο.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ματζουράνα
http://www.agriamanitaria.gr/?gallery=ματζουράνα-origanum-majorana
http://botanologia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_22.html
http://monoprasino.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html
http://back-to-nature.gr/2013/04/blog-post_19-5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αριστοφάνης και οι Αγρότες : Ο ύμνος για την αγροτική ζωή και η υπεράσπιση των Αθηναίων αγροτών

Ο Αριστοφάνης στα έργα του ύμνησε την ήσυχη και μακάρια ζωή της υπαίθρου μακριά από τις έγνοιες της αστικής καθημερινότητας. Ό ποιητής γεννή...