Αντίθετα με τις αίγες, οι τράγοι μυρίζουν άσχημα, και κατά τη περίοδο αναπαραγωγής. Οι θηλυκές(αλλά και μερικοί αιγοτρόφοι) δεν βρίσκουν τη μυρωδιά καθόλου απωθητική. Έχετε όμως υπόψη πως η μυρωδιά αυτή δεν θα περιοριστεί στο στάβλο, αλλά θα γεμίσει τα ρούχα σας και τα έπιπλα του σπιτιού σας, πράγμα που οι περισσότεροι δεν εκτιμούν καθόλου, και ας μην ξεχνάμε και τη γνώμη των γειτόνων σας. Κάτι που επίσης ενδιαφέρει τους αρχάριους αιγοτρόφους είναι αυτό που συχνά αποκαλούν «ενοχλητικές και αηδιαστικές συνήθειες» του τράγου. Οι περισσότεροι άνθρωποι της πόλης μένουν άναυδοι βλέποντας το χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο ζωάκι τους να μεταμορφώνεται- με εκπληκτική ταχύτητα- σε ένα αρσενικό κτήνος που όχι μόνο γλείφει τα ούρα των θηλυκών (και μετά μορφάζει περίεργα), αλλά ψεκάζει και το δικό του γένι και τα μπροστινά του πόδια με τα ούρα του. Πρόκειται για φυσιολογική τραγίσια συμπεριφορά, αλλά, όπως κι αν είναι, ακόμη και οι πιο ανεκτικοί άνθρωποι δύσκολα την ανέχονται. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το αξιαγάπητο ζωάκι χάνει μερικούς φίλους όταν φτάσει σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Οι τράγοι είναι δυνατά ζώα- έχω δει να σπάζουν μεγάλες σανίδες για πλάκα- τα οποία αν δεν εκπαιδευτούν σωστά ή βρεθούν σε μειονεκτική θέση μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Ωστόσο, οι τράγοι δεν είναι θηλυπρεπείς, γεγονός που θα αποτελούσε μειονέκτημα για το αρσενικό. Είναι όμως αρκετοί εκείνοι που μιλούν για «κακά» και «επικίνδυνα» ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι» Εξαιτίας της δύναμης και του φυσιολογικού γενετήσιου ένστικτο του, ο τράγος απαιτεί πιο επιμελημένη και δαπανηρή στέγαση από τις αίγες, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Τα αρσενικά πρέπει να μένουν χωριστά από τα θηλυκά ζώα για να μη μυρίζει άσχημα το γάλα.
Ο τράγος που δεν είναι σωστά περιορισμένος στο στάβλο του, σύντομα θα βρεθεί να κάνει παρέα με τις θηλυκές. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλά λογικά και πρακτικά κίνητρα για να διατηρείτε έναν τράγο, ακόμα και για μικρό αριθμό αιγών, και πολλοί εκτροφείς το κάνουν. Παρά τα επιχειρήματα που παρατίθενται εδώ, ορισμένοι απλά δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την ποιότητα των ζώων τους, αλλά ούτε και τη ράτσα τους. Θέλουν μόνο γάλα και ίσως λίγο κρέας. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν χρόνο και προσπάθεια για να μάθουν για τα γενεαλογικά δέντρα των ζώων. Όλο και περισσότερο, ο στόχος τους είναι να γίνουν αυτάρκεις μπορούν να είναι χωρίς τράγο; Αν αρχίσετε τη δουλειά με αρκετά καλές ή άνω του μετρίου αίγες και αγοράσετε έναν εξίσου καλό ή καλύτερο τράγο, σίγουρα δεν θα καταστραφείτε. Πρέπει όμως τουλάχιστον να έχετε υπόψη σας τα θέματα που τέθηκαν εδώ. Αν πρόκειται να γίνετε αιγοτρόφος, γίνετε όσο το δυνατόν καλύτερος, στο πλαίσιο που έχετε θέσει για τον εαυτό σας. Παρότι η κατοχή εγγυημένου τράγου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα-δηλ ενός ζώου που ξέρετε πως είναι γόνιμο και δίνει κόρες με τα χαρακτηριστικά που θέλετε- ένα τέτοιο ζώο είναι είτε ακριβό ή, στην αντίθετη περίπτωση γέρικο και καταπονημένο. Οι περισσότεροι τράγοι πουλιούνται σε μικρή ηλικία, αμέσως μόλις αποκοπούν από το γάλα της μητέρας τους. Όπως αναφέραμε προηγουμένως οι περισσότεροι εκτροφείς αναλώνουν τραγάκια μόλις γεννηθούν, ακόμα και τα καλής ποιότητας, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ζήτηση γι’ αυτά. Τα μισά από τα μικρά που γεννιούνται είναι αρσενικά και μόνο ένα μέρος τους χρειάζεται για την αναπαραγωγή. Μόνο τα πολύ καλά αρσενικά κρατιούνται και σχεδόν πάντα αυτό αποφασίζεται εκ των προτέρων. Οι τράγοι καλής ποιότητας είναι ακριβοί και οι σοβαροί εκτροφείς δεν πουλούν παρά μόνο τέτοιους. Φυσικά, τα ζώα αξίζουν τα χρήματα που δίνετε, μια και ο τράγος που θα χρησιμοποιήσετε φέτος θα επηρεάσει το κοπάδι σας για αρκετά χρόνια αργότερα. Ενώ η θηλυκή μπορεί να γεννά ένα ή δύο μικρά ετησίως, ένας ώριμος τράγος μπορεί να ζευγαρώσει έως και με εκατό θηλυκές στο ίδιο διάστημα.
Αν χρησιμοποιήσετε έναν τράγο, τα γονίδια του θα περάσουν σε όλα τα μικρά που εκτρέφετε. Ο τράγος αποτελεί το «ήμισυ του κοπαδιού». Ο καλός αιγοτρόφος δεν θα σας πουλήσει έναν «φτηνό» τράγο. Αν το μικρό αρσενικό δεν είναι αρκετά καλό για να βελτιώσει την ποιότητα του κοπαδιού, σφάζεται για κρέας ή ευνουχίζεται. Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που δεν είναι καλοί εκτροφείς. Πουλούν οποιοδήποτε τράγο, και συχνά πιο φτηνά και από μια αίγα, και πολλοί αρχάριοι πιστεύουν πως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία. Μάλλον όμως δεν είναι. Αυτό χρειάζεται κάποια εξήγηση, επειδή υπάρχουν δύο προσεγγίσεις σχετικά με την εκτροφή ζώων, και το ζήτημα έγκειται όχι μόνο στο ότι περισσότεροι αρχάριοι μπερδεύονται από τις διαφορές, αλλά συχνά τείνουν και να υιοθετούν τη λιγότερη επιθυμητή προσέγγιση. Τα τραγάκια μεγαλώνουν όπως και οι μικρές αίγες. Αναπτύσσονται σχετικά πιο γρήγορα αλλά ωριμάζουν πιο αργά. Επίσης, παρότι ο τράγος δεν σταματά να αναπτύσσεται ώσπου να φτάσει σε ηλικία 3 ετών, εντούτοις είναι σε θέση να ζευγαρώσει από την ηλικία των 3 ή 4 μηνών. Μη γελαστείτε από το μέγεθος και το παιδικό του φέρσιμο! Κρατήστε τα αρσενικά σε χωριστό στάβλο σχεδόν από την αρχή ή τουλάχιστον από την ηλικία των 2 μηνών. Η στέγη του τράγου πρέπει να είναι πολύ γερή. Όσο κι αν προσπαθήσετε να τον περιορίσετε, ποτέ μη θεωρήσετε ότι υπερβάλλετε. Ο στάβλος ή το υπόστεγο μπορεί να είναι πολύ απλό, αλλά πρέπει να έχει τοίχους από σανίδες ή από τσιμεντόλιθους. Οι τοίχοι, οι μάντρες και οι φράχτες πρέπει να είναι αρκετά γεροί για να αντέχουν το βάρος ενός αρσενικού 100 κιλών που επιτίθεται δυνατά με ένα κεφάλι σκληρό σαν σίδερο. Ένα υπόστεγο 1,80μ επί 2,40 μ. παρέχει ικανοποιητική προστασία, συνοδευόμενο από μια αυλή τουλάχιστον 1,80 μ επί 9 μ. για εξάσκηση. οι στύλοι- πολύ γεροί και καλά καρφωμένοι στο έδαφος- πρέπει να απέχουν περ. 2,5 μ ο ένας από τον άλλο όχι περισσότερο.
Η σίτιση του τράγου είναι πολύ πιο απλή υπόθεση από τη σίτιση της αίγας, επειδή το αρσενικό μόνο με τριφύλλι ποικιλίας μηδικής. Περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου από όση μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός του αρσενικού και μπορεί να προκαλέσει λιθίαση των νεφρών. Προτιμήστε σανό καλής ποιότητας. Η εκπαίδευση που γίνεται από νωρίς αποδίδει. Διδάξτε τον νεαρό τράγο σας να προχωρά πρώτος, δεμένος με ένα σχοινί, όσο είναι ακόμα αρκετά μικρός και μπορείτε να τον χειρίζεστε εύκολα. Ορισμένοι κρατάνε το τραγάκι από τα αυτιά για να το μαθαίνουν να ηγείται. Να έχετε υπομονή και επιμονή ώσπου να μάθει και να θυμάται, πράγμα που θα σας διευκολύνει όταν θα ζυγίζει 100 κιλά και θα μπορεί να σας καταβάλλει. να θυμάστε ότι το μέγεθος και η δύναμη του ενήλικου τράγου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο όταν οι αίγες βρίσκονται σε οίστρο. Ο χειρισμός οποιουδήποτε μεγαλόσωμου αρσενικού πρέπει να γίνεται με προσοχή και σεβασμό. Πότε και πόσο συχνά ζευγαρώνετε τον τράγο. Ένας τράγος μπορεί να ζευγαρώσει λίγο, ακόμα κι αν είναι ενός έτους. Οι περισσότεροι γνώστες υποστηρίζουν πως κατά τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να περιορίζεται σε 10 ως 12 αίγες. Ένας ώριμος τράγος μπορεί να ζευγαρώσει ακόμα και με 100 αίγες το χρόνο, και με τεχνητή γονιμοποίηση με πολύ περισσότερες. Τεχνητή γονιμοποίηση είναι μια εναλλακτική επιλογή. Αν είστε αρχάριοι εκτροφείς πιθανότατα να μην είστε σε θέση να προχωρήσετε σε αυτή τη μέθοδο μόνοι σας, αν όμως κάποιος άλλος στην περιοχή σας είναι πιο έμπειρος και μπορεί να γονιμοποιήσει θα σας γλιτώσει από τα προβλήματα που προκαλεί ο τράγος.
Πηγή : http://www.petzoo.gr/o-tragos.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου